zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:434/1190)

Pasta do chleba- twaróg, ryba i suszone pomidory 137

Pomysł na szybkie smarowidło kanapkowe, do tego zdrowe i "niewymagające"? Tak jest- twaróg z dodatkami. Składniki -twaróg -puszka ryby w sosie pomidorowym -kilka suszonych pomidorów -sól i pieprz do smaku Z podanym składników utrzeć pastę, ja włożyłam wszystko do robota i tak w niecałą minutkę miałam zdrową i pyszną pastę na kanapki. W miseczce od PORCELANA BOGUCICE prezentuje się

Z Kuchni Do Kuchni
Grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina 156

winegretu. Przyznaję, że trochę przygotowań jest konieczne, ale grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina może naprawdę stać się daniem popisowym.     Podobne przepisy Przegrzebki z pomidorową salsą Sałatka z krewetek Małże zapiekane Sałatka z tuńczyka .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color

Pociąg Do Kuchni
Papryki faszerowane kaszą gryczaną i kalafiorem 125

tunelu i gruncie nadal dojrzewają papryki. Tym razem postanowiłam je nafaszerować kaszą gryczaną z dodatkami. To kolejne (chyba czwarte) wydanie wegańskie. Składniki : 5 papryk (użyłam pomidorowych) 50 g zmielonego kalafiora 100 ml ugotowanej kaszy gryczanej jalapeno lub inne chili pasta tahini sól pieprz suszony czosnek ok. 2 łyżki oleju Usunąć gniazda nasienne z chili. Pokroić papryczkę na drobno. Wymieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka makaronowa 125

serem to przepis na smaczną potrawę, która z pewnością poprawi każdemu nastrój, zwłaszcza w chłodne dni. Świetny pomysł na codzienny obiad. Składniki: 500 gr. mięsa mielonego wieprzowego 300gr. sosu pomidorowego 300gr. makaron rurki czosnek cebula ser żółty do zapiekania ( np gouda, edamski ) olej sól pieprz oregano bazylia pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki Przygotowanie: Ugotować makaron al dente w osolonej(...)posiekaną pióra cebulę i czosnek i smażymy przez kilka minut. Następnie wrzucamy mięso mielone i za pomocą widelca rozdrabniamy je na patelni. Gdy mi ę so zbrązowieje wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy przyprawami ( sól, pieprz, oregano i bazylia) i dusimy przez około 10 minut. Ser żółty ścieramy na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć na dno naczynia

Smaczne Potrawy
Bigos na golonce 136

może być z marchwią ) 500 gr.wieprzowiny bez kości 1 golonka wieprzowa 1 pętko kiełbasy (np. wiejska, śląska, myśliwska) 3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego przyprawa do bigosu przecier pomidorowy majeranek Przygotowanie: Do garnka , wkładamy kapustę kiszoną i golonkę ( gotowana golonka w kapuście kiszonej szybciej nam się ugotuje) zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem aż mięsko będzie odchodzić od kości(...)białej, wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli jest za dużo wody, należy ją odlać. Doprawić do smaku przyprawą do bigosu, zielem angielskim, listkami laurowymi, majerankiem, a na sam koniec dodać przecier pomidorowy i podgrzać jeszcze dobrze całość, mieszając. Jeśli chcemy, by bigos był smaczniejszy, można go jeszcze dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Należy jednak pilnować, żeby nie przywarł

Smaczne Potrawy
Krewetki z makaronem w sosie śmietankowym 108

wyłożyć do talerzy, polać sosem z krewetkami i posypać starkowanym serem. Oczywiście ilość składników można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań i smaku. Polecane przepisy: Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem, pieczone udka z ziemniakami . Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Gulasz wieprzowy z kluseczkami 105

kluskami, wtedy danie jest wydajne i bardziej treściwe. Składniki: Gulasz: 1 kg. łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek słodkiej, mielonej papryki 250 ml. koncentratu pomidorowego szklanka wody sól i czarny pieprz do smaku Kluski kładzione : 3 jajka 280 gr. mąki pszennej 0,5 szklanki wody szczypta soli Przygotowanie : Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę(...)cebulę a po chwili mieloną paprykę i mięso. Smażyć aż mięso się zrumieni. Dolać wody i gotować pod przykryciem aż mięso będzie miękkie ( około 60 minut ). Następnie dodać koncentrat pomidorowy do garnka. Doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze 20 minut aby zgęstniało. Kluseczki : W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Do miski wbić jajka dodać

Smaczne Potrawy
Kapuściana zapiekanka 115

czasie wyjąć kapustę, posypać ztarkowanym serem i wstawić jeszcze na 15 minut. Kiedy kapusta jest już miękka, danie jest gotowe. Gotowe danie można polać keczupem, sosem pomidorowym lub sosem z kwaśnej śmietany. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię

Smaczne Potrawy
Pomidorowe curry rybne 142

flądry lub 5-7 minut grubsze filety dorsza). Delikatnie wmieszać natkę pietruszki, przykryć, odstawić na 1 minutę. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego! Przepis dodaję do mojej akcji pomidorowej A także

Pełny talerz
Bibimbap 134

cienkie plastry Jajko Połowa dużego kabaczka Pieczarki Cebula Papryka (w zasadzie każdy kolor) Marchew Por Ogórek Szpinak Fasola Mung Ziarna sezamu Olej sezamowy (taki do woka) Sos sojowy Sos pomidorowy  Chili Czosnek  Japońskie ryżowe winegret Ryż Może coś pominęłam, ale powiem tak jedna pani z Korei powiedziała mi kiedyś, że do Bibimbapy dodaje się sezonowe warzywa. A więc(...)już gotowe do woka wykładamy mięso i obsmażamy je do momentu, aż przestanie być czerwone.   Smażymy jajko Teraz sos.  Sos robię tak: małą filiżankę sosu pomidorowego mieszam z 6 łyżkami sos chili do tego dodaję 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego i na koniec dodaję starty czosnek.   Bierzemy głęboką miskę i układamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Pizza margharita 119

przykrywamy, aby jeszcze raz podrosło. kiedy już to nastąpi wyciągamy ciasto na stolnicę formujemy kulę i wałkujemy na pożądaną grubość. Smarujemy blaszkę oliwą. Nakładamy ciasto, smarujemy je sosem pomidorowym, na to kładziemy pokrojoną w grube plastry odcedzoną mozzarellę posypujemy oregano i pieczemy 20-30 min w zalożności od piekarnika. Przed serwowaniem obsypujemy listkami bazylii

Smaki Przyprawy i Kolory
Ziołowy ketchup domowy. 193

mnie ciąg dalszy pomidorowych przetworów. Zrobiłam znowu suszone pomidory, tym razem z 3 kg, Będę miała na całą zimę, albo i nie, bo taki rarytas nie wytrzyma u mnie długo ;-). Nigdy jeszcze nie robiłam domowego ketchupu. Uwierzycie? Nie miałam takiej potrzeby. W ogóle kiedyś bardzo mało robiłam przetworów. Musiał nastąpić ten pierwszy raz i oto powstał pyszny ziołowy ketchup

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Placki ziemniaczane z jabłkiem i wątróbką 201

jabłko 1 cebula 1 jajko 3 łyżki mąki Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: 500 g wątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka przyprawy do duszonych mięs 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego + 50 ml wody Sól Pieprz Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o bardzo małych oczkach. Jabłko oraz cebulę również obieramy i ścieramy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę(...)przyprawą do duszonego mięsa, solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy cebulę, dodajemy wątróbkę. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy z wodą. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Podajemy z plackami

VioletoweKucharzenie
Ratatouille 257

pełni :) SKŁADNIKI 1 duży bakłażan  2 małe cukinie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka  3 małe pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki przecieru pomidorowego zioła prowansalskie tymianek liść laurowy sól pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pozostałe warzywa myjemy (pomidory sparzamy i obieramy ze skórki), usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)czosnkiem. Dodajemy papryki, przykrywamy i dusimy parę minut. Dodajemy cukinię, bakłażana i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, dwoma łyżkami ziół prowansalskich i łyżeczką tymianku. Dorzucamy liść laurowy i przecier pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Pilnujemy jednak, żeby ich nie rozgotować - mają pozostać chrupiące.    Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Mini tarty francuskie z cukinią i bakłażanem 174

ilością oleju i doprawiamy przyprawą do warzyw i całość mieszamy. Ciasto rozwijamy, kroimy 6 prostokątów i układamy na brytfance wyłożonej  papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy na wierzch warzywa, kapary i posypujemy startym serem (1/4 zostawiamy).   Pieczemy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Gorące tarty posypujemy  pozostały serem

Moniki Smakołyki