polecam warto. Składniki: 400 g makaronu dowolnego ( u mnie muszelki) 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 40 g tartego parmezanu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz szczypta papryki ostrej Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło , zrumienić cebulkę pokrojoną(...)momentu aż mięso gotowe. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce masła do momentu odparowania całkowitego wody. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć z mięsem dodać przecier pomidorowy, majeranek , sól , pieprz i paprykę ostrą . Wszystko smażyć około 3-4 minut. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso z pieczarkami , a następnie ugotowany makaron. Posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemjuż nie te same pomidory ;) Składniki: 200g makaronu spaghetti 40 dkg mielonej szynki 1 papryka czerwona 3 pomidory 3 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula 3 łyżki pasty pomidorowej Sól, pieprz do smaku 10 dkg sera żółtego mozzarella 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka listków świeżej bazylii Sposób przygotowania: Paprykę i pomidory myjemy i kroimy w kostkę, wszystko przekładamy
Kuchnia w czekoladziełyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (można pominąć) 1,5 łyżeczki brązowego cukru sol i pieprz do smaku 1 łyżeczka masła WYKONANIE: W garnku z grubszym dnem rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w półplasterki(...)środek wraz z pestkami), pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę oraz opcjonalnie (jeśli leczo będzie za geste) dolej wodę lub bulion, i jeśli chcesz dołóż koncentrat pomidorowy (ja dodałam). Wsyp wszystkie przyprawy i dołóż 1 łyżeczkę masła, i gotuj całość do miękkości wszystkich warzyw . W razie konieczności ponownie posól i popierz. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyziołami. Masę włożyć do foremek na pasztet i piec ok. 1 godziny w temperaturze 180oC. Ostudzić i schłodzić. Podawać jako pastę do pieczywa lub wegetariańską zapiekankę z sosem pomidorowym lub grzybowym
Czerwień i błękitpapryka- pokroić w słupki 1 puszka ananasa- pokroić w kostkę (zachować syrop) 1 pomarańcza- wycisnąć sok 2 cytryny- wycisnąć sok 2 cebule czerwone- pokroić w piórka 500 ml przecieru pomidorowego 3/4 puszki kukurydzy 1 słoiczek pędów bambusa- pokroić w cienkie słupki 4 łyżki cukru trzcinowego spora garść grzybków mun TaoTao- zalać wrzątkiem i pokroić w paseczki garść kiełków fasoli mung(...)Ustawiłam program FRY (VEGETABLES) i czas 60 minut (więcej niż trzeba, ale nie chcę by urządzenie skończyło pracę szybciej). Do gotującego się sosu z cukru i soków dodaję przecier pomidorowy i doprawiam solą i pieprzem, Dokładnie mieszam. Gdy zacznie wrzeć dodaje wtedy marchewkę, cebulę, grzybki, kiełki i paprykę. Gdy się zagotuje dodaje resztę składników czyli ananasa, kukurydzę (odsączoną) oraz pędy
ClauditteMissCookingPoniedziałek to dzień, w którym przeważnie przerabiamy niedzielny obiad. Rosół na pomidorową a z resztek kurczaka proponuję przygotować smaczną potrawkę. Danie zaliczamy do rodzaju tych jednogarnkowych. Składniki 2 ugotowane udka … Czytaj dalej Poniedziałkowa potrawka z kurczaka
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypuszki kukurydzy konserwowej, ½ puszki groszku konserwowego, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, majeranek, czubryca, liść laurowy, ziele angielskie, olej do smażenia, 2 łyżki mąki pszennej Opcjonalnie: czubata łyżka koncentratu pomidorowego do sosu i po łyżce gęstej, kwaśnej śmietany na każdy placek tuż przed podaniem (ja tym razem pominęłam). Dodatkowo: drobno pokrojony czosnek lub zielenina do posypania Sposób przygotowania: Mięso opłukać(...)solą, pieprzem, papryką oraz czubrycą. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i jeśli chcemy koncentrat pomidorowy. Zagotować, zredukować ogień - dusić pod przykryciem przez około 50 minut. W międzyczasie obrać cebulę i czosnek, papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Cebulę i papryczkę chili pokroić w kostkę, czosnek
Nie tylko w kuchniśląska) 0,5 kg małych pieczarek 2 cebule 2 ziemniaki szklanka rosołu (zamienna na wodę jeżeli nie macie pod ręką) 2 czerwone papryki - 0,5 kg słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g sól, pieprz, bazylia (łyżka stołowa), łyżeczka słodkiej mielonej papryki, płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki, łyżka cukru - jako przyprawy smalec do podsmażania Wykonanie: Cukinie (kabaczki) obrać ze skórki, przeciąć(...)drobno pokroić - przesmażyć razem na tłuszczu, dodać do garnka. Kiełbasy nie obierać ze skóry, pociąć na plastry, zrumienić na tłuszczu, dołożyć do pozostałych składników. Na końcu dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy, te najlepiej według uznania, każdy ma inne gusta :) Całość pozostawić do przegryzienia. Można mrozić i pasteryzować :) Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnykaszą, lekko, zdrowo, kolorowo. :-) I co ważne, z sezonowymi warzywami. 2 duże cebule 2 cukinie 4 czerwone papryki seler naciowy 4 marchewki 1/2 główki kapusty 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka 1. Cebule kroimy w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Cukinię kroimy w dość grube półplastry, marchewkę w plastry, paprykę w kostkę, seler naciowy(...)około 15 minut. 4. Całość dusimy przez około 40 minut, do miękkości warzyw, co jakiś czas podlewając wodą. 5. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Podajemy z kaszą
Szefowa kuchnikostkę lub paseczki 100 g smalcu ze skwarkami 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka nasion gorczycy 6 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe Wykonanie: Sos pomidorowy: przetarte pomidory wlać do dużego garnczka, wlać bulion i wrzucić do nich liście laurowe oraz zmiażdżone w moździerzu na gładko ziarna gorczycy i ziela angielskiego. Jeśli nie w moździerzu, można(...)już bardzo miękka dodać do niej paprykę i cukinię. Zamieszać i dusić przez ok.5-7 min. Warzywa muszą pozostać na wpół kruche czyli nie można ich zbyt długo gotować. Sos pomidorowy połączyć z podsmażonymi warzywami, zamieszać,pogotować razem jeszcze kilka minut i zdjąć z ognia. Leczo podałam z białym pachnącym ryżem Pandan
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki na 4 porcje: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 2 puszki pokrojonych pomidorów 2 papryki czerwone 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 mała papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 dymki ze szczypiorkiem 300 g kiełbasy olej sól pieprz czarny papryka ostra zioła prowansalskie Sposób przyrządzania(...)razie konieczności podlewać ciepłą wodą. Dołożyć osączoną fasolę białą i czerwoną. Całość doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojoną kiełbasę, przecier pomidorowy i gotować przez około 15 minut na małym ogniu. Na końcu wrzucić pokrojone dymki ze szczypiorkiem, przemieszać i podawać na gorąco ze świeżym pieczywem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychłyżki masła (opcjonalnie) kilka gałązek kolendry Na sos czekoladowy: 200ml mleka 1 tabliczka c zekolady deserowej lub gorzkiej 2 łyżki cukru muscovado lub miodu 1 łyżk a pulpy pomidorowej szczypta cynamonu TABASCO® Sauce Wykonanie: Pierś z indyka pokrój na plastry o grubości 1-1,5cm. Zamarynuj w sosie sojowym Kikkoman i oleju rzepakowym. Odstaw
SzczyptaSmaQsię zarumieni, przekładamy na drugą stronę i postępujemy tak samo. Tuż przed podaniem na placku rozpuszczamy łyżkę masła. Postępujemy tak samo z resztą składników. Podajemy z ulubionymi sosami, np. pomidorowym lub czosnkowym. Świetnie smakuje również z tzatziki. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaNasza propozycja na szybki bigos ze słodkiej kapusty. Składniki 500 g mięsa wieprzowego 1 duża cebula 2 marchewki 1 mała kapusta 2 papryki 2 duże pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml bulionu warzywnego' 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego olej sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w większe kawałki, razem(...)nasienne) i chwilę razem dusimy. Oprószamy solą i pieprzem. Papryki kroimy w paski, kapustę siekamy i dodajemy do całości. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Bigos dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchen