zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:424/1190)

Pierogi z bakłażanem i mięsem mielonym 112

ciasto 500 g mąki 320 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie 300 g mięsa mielonego 1 bakłażan 1 papryka pomidorowa 1 cebula 3 ząbki czosnku 350 g pure ziemniaczanego sól pieprz majeranek lubczyk oregano Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką do wystygnięcia. Bakłażan pokroić

Gotowanie jest łatwe
Podudzia z kurczaka 147

jutrzejszy sobotni obiad! Czyli drób! Składniki: - 1 tacka z podudziami kurczaka - cebula - 1 łyżka kuminu - szczypta chilli - 2 ząbki czosnku - sok z cytryny - garść posiekanej mięty - 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotowanie: Podudzia natrzeć zmieszanymi wcześniej w soku z cytryny przyprawami (kumin, chilli) i posiekaną mięta oraz startym czosnkiem. Odstawić na 20 minut. Rozgrzać na patelni olej i wrzucić nasze kawałki(...)kurczaka, kawałki pokrojonej w krążki cebuli oraz 2 łyżki przecieru pomidorowego. Przykryć pokrywkę aby cebula puściła sok a kurczak dusił się w swoim własnym sosie. Po 20 minutach wszystko gotowe. Do tego tylko roszponka, której jesteśmy ogromnymi fanami

Smaki Brazylii
Chińszczyzna z kurczakiem 517

Składniki: duża pierś kurczaka pokrojona w kostkę 750 g mrożonej chińszczyzny mały słoiczek koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 3/4 łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki czosnku granulowanego szczypta imbiru szczypta cynamonu szczypta curry odrobina zielonej pasty curry (można pominąć) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Pierś kurczaka obsmażyłam na mocno rozgrzanym oleju, a gdy się zezłociła dodałam wszystkie(...)przyprawy i jeszcze chwilę smażyłam. Do kurczaka dodałam mrożone warzywa. Dusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Do warzyw dodałam koncentrat pomidorowy i ok. 6 łyżek wody. Całość wymieszałam i dusiłam jeszcze przez 2 minuty. Podawałam z ryżem brązowym

Kulinarny Pamiętnik
Domowa lasagne dla dwojga 183

nawet do drugiego dnia. (Jeżeli nie uda nam się w  tym czasie wykorzystać makaronu należy go wysuszyć. Suszymy rozłożony na płaskiej powierzchni). Teraz zabieramy się za sos mięsno-pomidorowy. Możemy przygotować  swój ulubiony sos bolognese.  Oto proporcje na sos, który ja zawsze wykonuje: - 500 gr mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - puszka pomidorów w zalewie + 2 łyżki koncentratu pomidorowego

kawawszklance
Śniadanie prawie idealne ( jajko + tost + pasta z serka i suszonych pomidorów ) 121

jednocześnie wykwintne śniadanie. Wraz z szklanką soku, herbaty bądź pobudzającej kawy stanowi zestaw idealny na dobry początek pięknego dnia ! Delikatne jajo gotowane w koszulce stanowi kontrast dla pikantnego, pomidorowego serka. Całość podana jest na grzance, która jednocześnie chrupka na zewnątrz i mięciutka w środku stanowi idealny postument  dania. Na każdą porcję potrzebujemy: - kromkę pieczywa wyciętą z bagietki / bułki(...)dziurawką. 3. W tym czasie gdy jajko dochodzi rozgrzewamy suchą patelnię. Kromkę  pieczywa smarujemy masłem a następnie szybko opiekamy na patelni z każdej strony. Na tost należy wyłożyć pomidorowy serek a na nim umieścić jajko. Podawać od razu. Czekać na uśmiechy wdzięczności :) *serek  typu Mój ulubiony Wieluń  - uprzedzając wszelkie pytania - to nie jest kryptoreklama. Uważam

kawawszklance
Fasolka a'la po bretońsku 129

dodatkiem pieczeni, kapusty, marchwi itd! Idealna! Składniki: ¾ szklanki białej fasolki, 3 szklanki wody, 30 dag pieczeni, 1 główka białej kapusty (mała), 1 marchew, 1 pietruszka, 1 cebula, koncentrat pomidorowy, sól do smaku, pieprz do smaku, liść laurowy natka pietruszki. Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc, następnie ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Warzywa opłukać, obrać, drobno posiekać i razem z pokrojoną(...)pieczenią, ułożyć w rondlu warstwami. Podlać odrobiną wody z przyprawami i dusić powoli do miękkości warzyw. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy ( mała puszeczka), fasolkę, całość zagotować i posypać posiekaną natką pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
Chlebek "pizza" 114

całkiem ładnie, a smakował wybornie. Jest to zdecydowanie coś dla fanów pizzy, ale myślę że zasmakuje każdemu. Można go nafaszerować dowolnymi, ulubionymi składnikami, jeść sam, z masłem lub sosem pomidorowym. Polecam!  Składniki :  1,5 szklanki letniej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży 3 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru ulubione dodatki (u mnie czerwona cebula

Codzienne Gotowanie
Quesadillas 135

czosnku 250 g chorizo 1 mała czerwona cebula 1 średnia cebula 250 g startego żółtego sera np. radamer 2 szt awokado kwaśna śmietana Przygotowanie Tortillę posmarowałem oliwą i sosem pomidorowym. Złożyłem po dwie. Na patelni rozgrzałem oliwę , na której przesmażyłem plasterki chorizo z posiekanym czosnkiem oraz cebulą pokrojoną w piórka. Na tortillę rozłożyłem farsz i pokrojone w plasterki awokado

R'n'G Kitchen
Pasztet drobiowo-pomidorowy 135

wątróbki gęsiej 100 g kaszy manny 600 ml bulionu drobiowego (np. z gotowania mięsa) 2 jajka 2 łyżki oleju sól, pieprz 200 g suszonych pomidorów 200 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki przyprawy czubryca czerwona (lub mieszanka rozmarynu, papryki słodkiej, papryki chili, pieprzu czarnego, cząbru, papryki ostrej, czosnku granulowanego, kozieradki i soli – bo z tego właśnie składa(...)minut. Mięso i wątróbkę przekładamy do miski, wlewamy bulion z kaszą, przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy jajko oraz koncentrat pomidorowy i miksujemy jeszcze przez chwilę, aż połączy się z masą. Na koniec dodajemy posiekane drobno suszone pomidory i mieszamy łyżką. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.  Teraz już trzeba tylko przeprowadzić pasteryzację

Marder&Marder Manufacture
#JedzJabłka lub #EatPolishApples 136

osoby): 8 pałeczek z kurczaka (ew. duży filet pokrojony na mniejsze kawałki) 2 duże jabłka ze skórą pokrojone w ósemki (bez gniazd nasiennych oczywiście) 200 ml przecieru pomidorowego ok. 100 ml płynnego miodu łyżka suszonego majeranku sól, pieprz, ostra papryka do smaku opcjonalnie – choć bardzo polecam – 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika) Kurczaki podsmażamy na rumiano(...)robię to w żeliwnym głębokim naczyniu, które później mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne do pieczenia. Solimy, posypujemy majerankiem. Mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, miód, paprykę, pieprz i przyprawę korzenną. Polewamy tym kurczaki, układamy między nimi cząstki jabłek, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 – 200° na ok. godzinę. W czasie kiedy obiad

Patchwork
Kopytka z dyni z szałwią i mięsem mielonym w pomidorach 164

kilka gałązek świeżej szałwii - 200 g puree z dyni Składniki na farsz: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 słoiczek sosu pomidorowego (300g) - sól, pieprz, chili Składniki na ok. 40 sztuk kopytek. Składniki na 3-4 porcji. Jeżeli nie mamy puree z dyni to bierzemy 1 kg surowej, obieramy kroimy w kostkę(...)patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek a po chwili mięso. Jak mięso się usmaży to dodajemy sos pomidorowy, przyprawy i dusimy kilka minut do połączenia mięsa z sosem. Teraz czas na kopytka. Do miski wrzucamy puree z dyni. Dodajemy przesiane mąki, jajko, sól i posiekane listki szałwii. Wszystkie składniki

Kuchenne Wariacje
Gulasz z indyka z pomidorami i marchewką. 194

Składniki na 3 - 4 porcje: 400 g filetu z piersi indyka 2 marchewki 1 duża cebula szalotka  puszka krojonych pomidorów lub 6 pomidorów świeżych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu 2 ząbki czosnku 3 - 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz czarny pieprz cayenne suszony tymianek suszone oregano 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny(...)oliwie. Dodać marchewki, smażyć razem przez kilka minut. Potem dołożyć przyprawione mięso i podsmażyć na złoty kolor. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ponownie doprawić do smaku. Dusić jeszcze 20 minut. Pod koniec duszenia dołożyć pokrojone pomidory z puszki lub świeże i jeszcze chwilę pogotować. Gulasz skropić cytryną

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Gołąbki z kaszą i mięsem 193

oleju główka kapusty włoskiej, ugotowana w całości Zalewa do pieczenia: 500 ml wody 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: koncentrat pomidorowy 1 łyżka mąki Przygotowanie: Kaszę gotujemy około  minut, tak żeby była al dente, "dojdzie" w piekarniku. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Mięso mieszamy z wystudzoną kaszą(...)momencie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C. Gdy już wyjmiemy gołąbki z piekarnika możemy na bazie zalewy przygotować sos. Odlewamy 4 chochelki płynu do garnka, dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego i gotujemy. Łyżkę mąki mieszamy z odrobiną zimnej wody i zagęszczamy nią sos. Gotujemy kilka minut mieszając. Gołąbki podajemy polane sosem. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety mielone z dynią, gorgonzolą i suszonymi pomidorami 152

półce wyżej kawałek gorgonzoli. Jakoś mi to wszystko razem pasowało i tym oto sposobem wyszły mielone w całkiem innej, jesiennej odsłonie. Pychota :) Podałam je jeszcze z sosem pomidorowym (którego nie ma na zdjęciu). Składniki (mi wyszło 8 mielonych): 400 g mięsa mielonego 1 szklanka startej na tarce dyni kilka suszonych pomidorów 1 jajko 1 mała cebula 3 łyżki kaszy

My simple kitchen
Krokiety z mięsem 172

naleśniku, naleśnik zwinąć zawijając brzegi do środka. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na złoty kolor z każdej strony. Nasza propozycja podania - z sosem pomidorowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie

Proponowane wyszukiwania