zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:417/1190)

Mięso mielone na pomidorową nutę 125

które nie wymaga dużych nak ładów pracy i środków. W sam raz na obiad w środku tygodnia. :-) 1/2 kg mięsa mielonego 250g pieczarek 2 duże cebule pół słoiczka koncentratu pomidorowego ser cheddar olej sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra 1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. 2. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki. Dosypujemy je do cebuli(...)czekamy aż puszczą soki a następnie odparują. Wtedy wrzucamy mięso mielone, które przyprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Gdy mięso będzie już gotowe dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy obiema paprykami oraz solą i pieprzem według uznania. 4. Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim danie

Szefowa kuchni
Placki z cukinii z sosem pomidorowym oraz puree z ziemniaka - Moni i Masterchef 186

drugiej mieliśmy do dyspozycji: 1 ziemniaka, 1 cukinię, 1 pomidora, boczek Żeby wykorzystać wszystkie składniki wpadłam na pomysł żeby zrobić placki z cukinii z puree ziemniaczanym i sosem pomidorowym. Zgadnijcie czego nie można robić z puree... Na pewno NIE ubijać mikserem, to się kończy bardzo źle, już wiem z własnego doświadczenia - właśnie tak odpadłam z programu. Ziemniaki mnie zmiażdżyły

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Potrawka z indyka z brukselką 166

uniknąć jednak tego smaku, należy pamiętać aby wodę, w której gotujemy brukselkę delikatnie posłodzić. Spróbujcie :) Składniki: 20dag brukselek 0,5kg sznycli z indyka 200ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego duża cebula pieprz, sól przyprawa do indyka garść świeżej bazylii ryż (do podania) Przygotowanie: Indyka myjemy i kroimy na drobne kawałki. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem przyprawy do indyka(...)oleju rzepakowym. Cebulę obieramy i kroimy w półplastry. Dodajemy do indyka i dusimy z dodatkiem koncentratu pomidorowego przez ok 5-10 minut. Śmietanę mieszamy z sola i pieprzem w miseczce i powoli dodajemy ją do mięsa. Delikatnie mieszamy. Bazylie myjemy i drobno siekamy, łącząc przy podaniu z sosem. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brukselkę myjemy, usuwamy zewnętrzne

ChilliJemy
Burgery z ryżu i pieczonej marchewki 133

około 15 minut po czym przełożyć na drugą i piec 10-15 minut.   Smacznego! Ps. Burgery są na tyle pyszne, że smakują na zimno, jak i z sosem pomidorowym w formie „kotletów”. Polecam

greenscarf
BALCHAO – idyjskie curry z krewetek w pomidorach 173

znów pędzimy do palących słońcem Indii, a dokładnie to na Goa. Będziemy zajadać się Balchao – czyli indyjskim , bardzo pikantnym , pomidorowym curry z krewetkami. Jest to danie bardzo sycące i niezwykle aromatyczne, jak to na kuchnię indyjską przystało. Swoją niezwykłą ostrość ( tak jest bardzo ostre! ) zawdzięcza masali jererem-meerem ( kumin-pieprz), ale jest ona w fantastyczny sposób przełamana puree

Ostra na Słodko
Grillowany filet z jarmużem 184

dymkiem :) ale również sprawdzi się patelnia grillowa. Marynata z dodatkiem papryki wędzonej, która nadaje ciekawy aromat. Można zwiększyć jej ilość, jeśli mięso grillujemy na patelni. Mięso podałam z pomidorowym jarmużem. 2 podwójne filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g jarmużu 500g pomidorów 500ml buliony drobiowego zalać wszystko sól pieprz czarny świeżo mielony MARYNATA: 4 łyżki oliwy

https:KKuchniaMniam
Makaron orzo z indykiem i szpinakiem w sosie pomidorowym 167

Cześć ! Dziś zapraszam na pyszne danie, które znika w mgnieniu oka – makaron orzo z indykiem i szpinakiem w sosie pomidorowym. Kocham takie dania, to dla mnie comfort food. Składniki (2 – 4 porcje): 1/2 szklanki makaronu orzo 300 g fileta z indyka 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów + 1/2 puszki wody (po przepłukaniu puszki) 1 duża cebula

Moja pasja smaku
sałatka z kurczakiem, suszonymi pomidorami i ryżem 159

chłodne miejsce. Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior, pora kroimy w plastry, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy),  wrzucamy pokrojone pory smażąc ją na średnim ogniu najwyżej

Miód i pieprz
Idealnie kremowy sos grzybowo orzechowy z kaszą orkiszową 118

Długo zastanawiałam się co zrobić na obiad, pomyślałam, może jakieś kremowe risotto pomidorowe, albo nie lepiej grzybowe, mocno kremowe z dużą ilością pieczarek, z podsmażoną cebulką i czosnkiem, do tego upieczone orzechy laskowe, ale zamiast ryżu kasza i tak powstało obłędne kremowe kaszotto (jeśli macie inne grzyby np. borowiki to możecie zamienić będzie smakować jeszcze lepiej)  Muszę przyznać

zdrowa vege kuchnia
Gołąbki we włoskiej kapuście (z piekarnika) 161

kapustą. Dlatego też postanowiłam przygotować gołąbki pieczone w piekarniku. Mięso zawinęłam w liście włoskiej kapusty, dzięki którym gołąbki były miękkie i delikatne w smaku. Najlepiej smakowały polane domowym sosem pomidorowym. Jestem pewna, że polubicie tą metodę przygotowania gołąbków, ponieważ zaoszczędzicie czas, a ponadto wszystkie gołąbki zachowają swój kształt.  Składniki: 1 kapusta włoska 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

Ugotować
Gulasz wieprzowy z selerem naciowym 151

Pyszny, sycący o delikatnym selerowo - pomidorowym smaku. Pomysł na gulasz wieprzowy z selerem naciowym wpadł mi do głowy, gdy zastanawiałam się co zrobić z resztą selera (część wykorzystałam do  surówki z selera naciowego ). Wszystkim nam to danie bardzo posmakowało więc częściej będę robić takie połączenia smakowe. Sam seler jest bardzo delikatny, chrupiący, jeśli podusimy go dłużej będzie bardziej

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śledzie Kresowe na Wigilię w koncentracie pomidorowym- do słoików 99

Pyszne śledzie -idealne na nadchodzącą kolację wigilijną! Składniki: ½ kg filetów śledziowych ½ kg cebuli ½  szklanka oleju 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram) 10 dag suszonej żurawiny 4 goździki ziele angielskie kilka ziaren pieprz ziarnisty – kilka ziaren sól do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni w ½ szklance oleju. Dodać koncentrat(...)pomidorowy, przyprawy, żurawinę i sok z cytryny do smaku. Następnie bardzo powoli podgrzewać na małym ogniu przez 15 minut doprowadzając do zagotowania. Po ostudzeniu włożyć do sosu filety śledziowe, wymieszać, włożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć i wstawić w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Pizzerinki z cukini! 110

kolacje. W mojej kuchni ma mnóstwo zastosowań i wkomponowuje się w przeróżne wariację kulinarne na moim stole! Składniki na pizzerinki z cukinii: 1 duża cukinia 1 słoiczek przecieru pomidorowego szynka w plastrach 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 2 opakowania mozzarelli żółty ser w plastrach pesto czerwone z suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku bazylia oregano sól kolorowy pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy(...)grube plastry i układamy na blaszce. Przez praskę przeciskamy czosnek i smarujemy nim plastry. Następnie nanosimy na nie przecier pomidorowy i równomiernie rozsmarowujemy. Na każdy plaster cukinii układamy plasterek szynki, pokrojone pomidorki i kawałki mozzarelli. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, kolorowy, mielony pieprz i sól. Na wierzch pokrojonej w plastry cukinii nakładamy po pół łyżeczki pesto i całość zakrywamy żółtym serem

Kuchnia Pani Wiosny
Karkówka duszona z kapustą 123

kapusty kiszonej 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 200 ml przecieru pomidorowego sól pieprz W dużym rondlu rozgrzać smalec i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać karkówkę pokrojoną w kawałki jak na gulasz. Podsmażyć wszystko w rondlu około 5 minut(...)grubych oczkach, wędzoną paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wlać do całości 2 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie mięciutkie. Na koniec wlać przecier pomidorowy i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Zagotować chwilę. karkówka duszona z kapustą

O kuchni z uczuciem
Pikantne risotto z dynią i rodzynkami 167

Jednym z pierwszych wpisów na blogu było risotto. Takie proste, z sosem pomidorowym i warzywami. Ktoś mi wtedy zarzucił, że to nie jest risotto. Miał rację ten ktoś, ale pod taką własnie nazwą poznałam to danie będąc nastolatką. Tamto risotto, nazywane przeze mnie kryzysowym z racji czasów, jakie wtedy były, to raczej zapiekany ryż z warzywami. Ktoś może złośliwie

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania