zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:409/1196)

Krokiety z mięsem 225

naleśniku, naleśnik zwinąć zawijając brzegi do środka. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na złoty kolor z każdej strony. Nasza propozycja podania - z sosem pomidorowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra 312

ostrej papryki  2 główki czosnku  25 dkg cukru  4 ziarna angielskie  1/ 2 szklanki octu spirytusowego  3/4 szklanki oleju  1 opakowanie przecieru pomidorowego z Lidla ( w kartoniku )  1 łyżka grubo mielonego pieprzu  sól do smaku    Papryki myjemy, osuszamy wycinamy gniazda nasienne, kroimy drobno, obieramy czosnek. Papryki z czosnkiem blendujemy. Przekładamy(...)garnka dodajemy cukier, ziele angielski, ocet i olej zagotowujemy dodajemy przecier pomidorowy, pieprz i miksujemy wszystko na gładko. Zagotowujemy i gotujemy około 30 minut.  Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy słoiki i gotowe.    Smacznego !    Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra

Kuchnia na wzgórzu
Koper włoski zapiekany 183

patelni, zeszkliłem czosnek i cebulę. Dodałem pomidory i posiekany tymianek. Doprawiłem solą i pieprzem do smaku, chwilę dusiłem na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Na pomidorową mieszankę wyłożyłem koper włoski i plastry żółtego sera, oprószyłem solą i pieprzem. Zapiekałem tak przygotowany fenku w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 20 minut. Serwować

R'n'G Kitchen
PAPRYKARZ Z ŁOSOSIA Z KASZĄ JAGLANĄ 250

mnie filet o wadze ok 200g) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 szkl. kaszy jaglanej sól pieprz słodka i ostra papryka cukier ketchup (do smaku) 200g koncentratu pomidorowego olej Wykonanie: Kaszę przepłukujemy na sicie zimną wodą ok 2-3 minuty. Czynność ta pozwala pozbyć się ewentualnej goryczki. Następnie gotujemy ją na małym ogniu w 1.5 szklance wody(...)złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy, a następnie blendujemy wraz z rozdrobnionym łososiem. Do zblendowanej masy dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, kaszę, sól, pieprz, obie papryki, przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Paprykarz  najlepszy jest

Walijskie Pichcenie
Lazania "po bolońsku" z domowymi płatami gryczano pszennymi. 195

płaty ale urozmaicone o mąkę gryczaną. Wyszło smacznie - polecam! Składniki; 3 płaty makaronu gryczano pszennego (przepis niżej) 50 dag mięsa mielonego (wieprzowego) 1 cebula 3 marchewki 1 słoiczek przecieru pomidorowego ( 20dag ) 1 puszka pomidorów krojonych tymianek sól, pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 mały brokuł 15 dag żółtego sera Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach(...)łyżeczke tymianku a następnie dołożyć mięso mielone. Smązyć do uzyskania jasnego koloru. Następnie dodać startą marchewke i dusić do miękkości. W następnej kolejności dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dusić jeszcze chwile, doprawić do smaku solą, pieprzem a także łyżeczką cukru. Brokuła oddzielić od łodygi i gotować kilka minut. Do wody w której gotujemy brokuł dodać sól do smaku

Radość kipiąca uśmiechem.
Kurczak z morelami 162

piersi kurczaka 12 suszonych moreli garść rodzynek 1 goździk 1 laska cynamonu pół łyżeczki kminu 2 średnie cebule 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200ml bulionu warzywnego 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy garam masala 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól, pieprz Morele pokroić na mniejsze kawałki i gotować(...)smażyć go przez kilkka minut. Kurczaka wraz z wydzielonym sosem przełożyć do miski. Na patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dodać kurczaka, podlać bulionem i dusić przez 15 minut.  Do kurczaka dodać ugotowane morele wraz z wodą, dosypać cukier, garam masalę i pieprz kajeński, dodać jogurt, wymieszać

Codzienne Gotowanie
Kurczak w sosie z nerkowców 112

Kolejny przykład prostego i szybkiego dania kuchni indyjskiej, tym razem z sosem z orzechów nerkowca. 2 średnie cebule  2 łyżki koncentratu pomidorowego 50g orzechów nerkowca 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżka soku z cytryny 0,25 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli 2 łyżki rodzynek 200 pieczarek pokrojonych(...)jogurtu naturalnego 2 łyżki świeżej kolendry, ewentualnie suszuna 1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę olej do smażenia chlebek naan lub ryż Cebulę pokroić i zmiksować, dodać do niej koncentrat pomidorowy, orzechy, garam masala, czosnek, ostrą paprykę, sok z cytryny, kurkumę i sól. Zmiksować na jednolitą masę.  W woku lub rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać zmiksowaną masę

Codzienne Gotowanie
Warzywne risotto mamusi 156

uwielbiałam. Teraz będąc daleko od domu i "maminej" kuchni, próbuje sama przygotować to pyszne danie. 4 dorodne marchewki 3 ładne pietruszki kawałek selera (ćwierć) 1 por 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500ml bulinu warzywnego 1 kubek ryżu, najlepiej do risotto, albo innego zwykłego, ale nie paraboiled! pieprz, papryka w proszku, ziola prowansalskie, oregano kawałek żółtego sera Warzywa zetrzeć na tarce(...)rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa i wymieszać, aby pokryły sie tłuszczem, dodać nieco wody, aby się nie przypaliły i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i zioła. Na patlni , na maśle, przesmażyć ryż aż lekko zbrązowieje, dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulinem, wymieszać, przykryć i piec około

Codzienne Gotowanie
Curry z kurczaka po cejlońsku 157

łyżeczki delikatnej przyprawy curry 2 łyżeczki osrtej papryki w proszku 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka czarnuszki 1 saszetka śmietanki kokosowej puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej świeża kolendra Na głębokiej patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim czarnuszkę aż zacznie strzelać, zmniejszyć ogień i dodać drobno posiekaną cebulę (opcjonalnie można dodać gwizdkę anyżku, aby lepiej wydobyć(...)wymieszać lub nawet zmiksować. Pastę dodać do usmażonej cebuli, dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut, jeśli cebula będzie zbyt sucha podlać wodą. Dodać kurczaka, śmietankę kokosową, pomidory i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Pod sam koniec gotowania wsypać przyprawę garam masala, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. Posypać posiekaną

Codzienne Gotowanie
Wieprzowina słodko - kwaśna 164

Przygotowanie dania: 300g schabu  1  papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 łyżki pędów bambusa 1 puszka ananasa (zachować sok!) 2 marchewki 200g przecieru pomidorowego olej 2 łyżki cukru sól, pieprz przyprawy: przyprawa 5 smaków, paprika słodka, paprika ostra, curry, kardamon ryż 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 50-70ml wody Ryż ugotować wg instrukcji(...)Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone na mniejsze kawałki pędy bambusa. Gotować aż papryka lekko zmięknie. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa oraz jego zalewę i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać i gotować kilkanaście minut. Jeżeli sos będzie zbyt żadki należy go zagęścić - w małym naczyniu rozrobić mąkę kukurydzianą z wodą, (zawiesina nie powinna być

Codzienne Gotowanie
Spagetti bolognese 146

powstał wspaniały, aromatyczny, pomidorowo - ziołowy sos. Palce lizać! Polecam!  500g mięsa mielonego (wołowego lub mieszanego wołowo - wieprzowego) 1-2 cebule kilka ząbków czosnku 500-700ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylia 1 łyżeczka tymianek 0,5 łyżeczki szałwii 0,5 łyżeczki słodkiej papryki ostra papryka do smaku szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)niej drobniutko pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać rozdrobnione mięso, smażyć aż zbrązowieje, w czasie smażenia dodać szałwię. Do obsmażonego mięsa wlać przecier pomidorowy, odpowiednio mniej lub wiecej w zależności od tego jaki gęsty chcecie sos. Ja wlałam tylko 500ml w związku z czym sos był bardzo gęsty i zawiesisty, właściwie było to mięso

Codzienne Gotowanie
Moussaka 162

łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 puszka krojonych pomidorów  1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 listek laurowy 0,5 suszonego tymianku pół pęczka natki pietruszki oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 200ml mleka 30g masła 30g mąki 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 30g startego parmezanu(...)oregano i tymianek, dobrze wymieszać i smażyć kilka minut. Dodać mięso, rozdrobnic je i smażyć aż zbrązowieje, dodać pozostałe przyprawy: kmin, kolendrę i pieprz kajeński. Wlać pomidory i koncentrat pomidorowy. Zmniejszyć ogień i powoli smażyć przez kilkanaście minut.  Przygotować sos beszamelowy: W rondelku podgrzać mleko, w osobnym naczyniu rozpuścić masło (mozna zrobić to w mikrofalówce), stopniowo dodawać do niego

Codzienne Gotowanie
Cukinia faszerowana mięsem 148

ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 papryczka chili 300g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego)  bazylia, oregano, zioła prowansalskie słodka papryka w proszku odrobina pieprzy kajeńskiego 150 ml przecieru pomidorowego zółty ser sól, pieprz oliwa do smażenia Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i podpiec w piekarniku aż lekko zmiękną.  W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć(...)zeszkli. Dodać mięso, dokładnie wymieszać i smażyć aż lekko zbrązowieje.  Podsmażone cukinie delikatnie wydrążyć, zostawiając okolo półcentymetrową skórkę. Miąższ pokroić i dodać do mięsa. Do mięsa dolać przecier pomidorowy i dosypać ziół i przypraw, posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć na niewielkim ogniu aż sos odparuje. Gdy farsz będzie gotowy i dobrze doprawiony wypełnić nim wydrążone cukinie, ulożyć

Codzienne Gotowanie
Curry z orzechami nerkowca 161

jedno z moich ulubionych potraw kuchni indyjskiej - lekko słodkie z niepowtarzalnym, delikatnym smakiem orzechów. Gorąco polecam z pysznym domowym chlebkiem naan . 2 średnie cebule 2 łyżki czubate koncentratu pomidorowego 50g orzechów nerkowca 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy chili 1 łyżka soku z cytryny 0,25 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka(...)piersi kurczaka kilka pieczarek (około 180g) olej do smażenia 100-150ml wody Cebulę obrać i pokroić, wrzucić do miksera i lekko zmiksować. Następnie dodać do niej koncentrat pomidorowy, orzechy nerkowca, przyprawę garam masala, czosnek, przyprawę chili, sok z cytryny, kurkumę, sól i jogurt i wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę.  W woku lub głębokiej patelni rozgrzać

Codzienne Gotowanie
Kurczak marsala 278

piers z kurczaka (w oryginalnym przepisie udka) lyzka maki 2 duze szalotki, lub 3 mniejsze 2 zabki czosnku 1 lyzka posiekanego swiezego rozmarynu 400g brazowych pieczarek 1 lyzka koncetratu pomidorowego 150ml wina marsala (uzylam sherry)  200ml bulionu wolowego olej do smazenia Przygotowanie: Kurczaka posolic i popieprzyc, oproszyc maka i przesmazyc na niewielkim ogniu az sie przyrumieni, zdjac z patelni(...)oleju i przesmazyc na nim drobno posiekana szalotke, wycisniety rpzez praske czosnek, rozmaryn i smazyc do czasu az cebula zmieknie. Dodac pokrojone pieczarki i chwile smazyc, nastepenie dodac koncentrat pomidorowy, wino, bulion i kurczaka, wszystko dokladnie, ale delikatnie wymieszac, zmiejszyc ogien i pozwolic, aby powoli sie gotowalo przez okolo 15-20 minut (jezeli przygotowujecie to danie z udek, mzoe zajac

Codzienne Gotowanie