gocha", a starsze wyjadało sosik więc warto było się poświęcić ;) 0,5 kg białej fasoli (typu jaś) 3 pętka wędzonej kiełbasy swojskiej kawałek wędzonego boczku 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego 2 cebule kilka ząbków czosnku sól pieprz czarny majeranek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie. Zostawić na noc, aby dobrze wymokła. Następnego dnia fasolę przełożyć(...)pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, pod koniec dać pokrojone ząbki czosnku i jeszcze chwilkę podusić. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Smażyć, aż całość będzie aromatyczna i koncentrat straci swój "surowy" smak. Gdy fasola będzie miękka wrzucić do niej usmażoną kiełbasę z boczkiem i koncentratem. Doprawić do smaku solą, pieprzem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewięcej i wcześniej, a później tylko odgrzać. SKŁADNIKI: 300g soczewicy zielonej 500g ziemniaków 2 marchewki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 filety z kurczaka 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego 1 1/2 l bulionu drobiowego 1 liść laurowy 4-6 ziaren ziela angielskiego sól ziołowa pieprz czarny słodka papryka mielona Soczewicę zalać zimną wodą i odstawić. Ziemniaki oraz marchewkę pokroić(...)razem z czosnkiem, przełożyć do garnka razem z odsączoną soczewicą. Fileta z kurczaka również pokroić i lekko obsmażyć. Wszystko zalać bulionem i dodać przyprawy. Po ok 10min wlać przecier pomidorowy i gotować do miękkości. Na końcu w razie konieczności doprawić. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Obiad , Obiad na szybko Tagged: bulion , marchewka , soczewica , ziemniaki
https:KKuchniaMniamPolecam! Sos boloński Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 1/2 szklanki bulionu, 2 marchewki, cebula, łodyga selera naciowego, 400 g pomidorów z puszki, 400 g koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, tymianek, oregano, bazylia, pieprz, sól, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, łyżeczka cukru, oliwa z oliwek. Wykonanie: Marchewkę, cebulę i seler kroimy w drobną kosteczkę(...)patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem, dodajemy warzywa, mieszamy i całość dusimy przez 15 minut. Do mięsa dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, cukier. Doprawiony sos dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez 50 minut (często mieszając). Sos podajemy z makaronem i posypujemy startym, żółtym serem. Smacznego
paapilotkaarazie potrzeby dodać 1-2 łyżki mleka , oliwki pokroić w kosteczkę, doprawić pastę do smaku i nadziewać naleśniki. Podawać w temperaturze pokojowej lub na zimno, z dowolnym sosem pomidorowym i oliwkami Opublikowany
Gotowanie jest łatweugotowanego makaronu penne 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szkl soku pomidorowego szczypta oregano szczypta bazylii majeranek sól pieprz pół łyżeczki słodkiej papryki tłuszcz do smażenia 300 ml śmietany 18% 2 jajka 100 g mozzarelli z bloku szczypta chili suszonej w płatkach szczypta pomidorów suszonych sól pieprz 1 pomidor oregano Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć(...)posiekaną cebulkę i czosnek, dodać mięso, przysmażyć mieszając i rozdrabniając mięso. Dodać przyprawy i sok pomidorowy, pogotować ok 5 min. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia do zapiekania. Śmietanę wymieszać z jajkami i przyprawami, zetrzeć mozzarellę na tarce, pozostawić mały kawałeczek . Wymieszaną śmietaną polać makaron z sosem mięsnym, wyrównać, ułożyć cienkie plasterki pomidora, zetrzeć na zapiekankę resztę sera
Gotowanie jest łatwenasmarować górę zapiekanki. Okryć całość folią aluminiową i piec ok 45 min w temp 190 st. Przed zakończeniem pieczenia na chwilę odkryć by listki kapusty przyrumienić. Podawać z sosem pomidorowym. Opublikowany
Gotowanie jest łatweułożyć plasterki serka topionego lub mozzarelli ( ja użyłam serek topiony kremowy) Posypać szczyptą oregano i zapiec ok 15 min grzejąc tylko górną spiralą. Przed podaniem polać sosem pomidorowym lub keczupem. Opublikowane
Gotowanie jest łatwemasę, dodać jajko , mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać ciasto mikserem, na koniec dodać oliwę. Na małej patelni smażyć jednakowej wielkości placuszki . Podawać z sosem mięsnym lub pomidorowym
Gotowanie jest łatwemięsa mielonego 1 jajko 2 kromki chleba czerstwego sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano szczypta lubczyku sos pół cebuli 1 łyżka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wody 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka cukru pół główki młodej kapusty 1 szkl mleka bułka tarta do panierowania i do smażenia tłuszcz Mięso mielone wymieszać(...)masę , formować pulpeciki wielkości brzoskwinki i panierować w bułce tartej. Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać i w rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną z mąką i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając. Kapustę pokroić na 3 części, spiąć szpikulcem
Gotowanie jest łatwemięsa mielonego 1 jajko 2 kromki chleba czerstwego sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano szczypta lubczyku sos pół cebuli 1 łyżka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wody 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka cukru bułka tarta do panierowania i tłuszcz do smażenia Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony(...)masę , formować pulpeciki wielkości moreli i panierować w bułce tartej. Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać i w rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną z mąką i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając. Makaron spaghetti ugotować al'dente, odcedzić
Gotowanie jest łatwekształt i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Piekarnik nagrzać do 180 st . Przed wstawieniem wlać do brytfanki pół szkl wody i piec ok 45-50 min Podawać z sosem pomidorowym i młodymi ziemniakami z koperkiem
Gotowanie jest łatwepuszka makreli w paście pomidorowej Graal pesto z rzeżuchy pesto z lebiody szczypiorek jajko na twardo pomidor rukola Makrelę obłożyłam dwoma rodzajami pesto , dodałam pokrojone na plasterki jajo na twardo i pomidorka. Rewelacyjne śniadanko do ziarnistego pieczywa. Dostałam do testowania drugą paczkę rybek w puszkach , są jeszcze lepsze :) Tym razem postanowiłam przygotować Makrelę na śnmiadanie z jajkiem
Gotowanie jest łatweDostałam do testowania drugą paczkę rybek Graal w puszkach , są jeszcze lepsze :) Tym razem postanowiłam zabrać rybkę w góry . Ta łagodna w smaku rybka "Filtey śledzia w sosie pomidorowym z papryką" doskonale nadaje się do spożycia prosto z puszki patrząc na piekne szczyty gór i słuchając dźwięków przyrody. Latwe do otwierania puszki do tego tylko bułeczka ale pamiętajmy
Gotowanie jest łatwePodstawowe ciasto na pizze 4-5 plastrów salami 1 kulka mozzarelli 6-7 kawałkow suszonego pomidora w oliwie pół pomidora świeżego kilka oliwek czarnych oregano sos pomidorowy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka wody bazylia oregano szczypta soli Placek rozwalkować, koncentrat wymieszać z wodą i przyprawami, posmarować ciasto. Na wierzchu ułożyć salami, kilka plasterkow pomidora, plasterki oliwek, pomidory suszone
Gotowanie jest łatwecebula 3-4 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy na gulasz 500 g mięsa wieprzowego gulaszowego 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku szczypta chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 300 ml rosołu Mięso i cebulę pokroić w kostkę, na patelni podsmażyć razem z cebulą, przyrumienić dobrze. Przełożyć do garnka, podlać rosołem i dusić(...)przyprawami. W razie potrzeby dolać rosołu. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą, dodać przyprawy, jajko i mąkę i smażyć podlewając olejem spore placki
Gotowanie jest łatwe