zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:407/1190)

Chili con care 134

proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 500 g mięsa mielonego prawidłowo wołowina ja dałam wieprzowine 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym,  1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej około 100 ml wody Dodatki: biały

Kubki smaku
Filet z kurczaka z salsą pomidorowo-serową 120

nadmiaru soku, wymieszać z drobno posiekaną czerwoną cebulą. Piekarnik przełączyć na funkcję grilla (jeśli nie mamy takiej funkcji podnieść temp. do 240 st. C), na filetach położyć salsę pomidorową i tarty ser i wstawić do piekarnika. Grillować/piec jeszcze przez 5 minut . Posypać świeżymi ziołami. Podawać na tagliatelle z cukinii. Cukinię pokroić obieraczką  i wrzucić na 1/2 minuty

Kubki smaku
Risotto z pomidorami A. Starmach 168

Składniki: 200g ryżu białego -nie w woreczku około 1 l bulionu warzywnego 1 małą cebula 50ml białego wina Sól, pieprz 50 tartego sera grana padano lub innego twardego Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów pelati lub 3 pomidory dojrzałe świeże 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mascarpone lub śmietany 18% lub jogurtu greckiego 4 liście bazylii poszatkowane tymianek oliwa(...)wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach) dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj ze świeżo startym serem

Kubki smaku
Tradycyjny bigos 175

żeberek wieprzowych 500 g łopatki bez kości 500 g kiełbasy (dałam śląską) 2 cebule 2 duże marchewki 2 czubate łyżki smalcu 8 suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku sól pieprz Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, łopatkę pokroić w większą kostkę i wszystko dusić(...)kostkę i zeszkloną . Wszystko dusić na wolnym ogniu i od czasu do czasu mieszać podlewając wodą, aby się nam nie przypaliło, a następnie dodać kiełbasę pokrojoną w kawałki, przecier pomidorowy, majeranek doprawić solą i pieprzem  i dusić ponownie na bardzo małym ogniu. Odstawić na noc w chłodne miejsce, a na następny dzień ponownie bigos podgrzewam i duszę około

O kuchni z uczuciem
Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu 170

dużą ilością mięsa i warzyw Takie właśnie łatwe i przyjemne jest ragu z kaczki, które wam dzisiaj prezentuję. Mięso z kaczki, z warzywami i przyprawami, duszone w winie, sosie pomidorowym i ziołami, podane z makaronem. Idealny obiad na chłodne wieczory. Ponadto, jest to świetny sposób na spożytkowanie także innych mięs, które pozostały po świętach. Nie marnujmy jedzenia, polecam! Scroll

karmelowy
ŻEBERKA W SOSIE Z SUSZU OWOCOWEGO 105

wybornie smacznymi. Przekonajcie się sami   Składniki: 1 kg żeberek ekstra mięsnych sól,pieprz, ostra papryka olej do smażenia sos: 2 łyżki miodu 2 łyżki keczupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 szklanka wody 15 dag suszonych śliwek 15 dag suszonych moreli Wykonanie: Żeberka tniemy na kawałki z jedną kosteczką. Posypujemy solą, pieprzem oraz papryką. Obsmażamy(...)rumiano na oleju. Kiedy się zezłocą, przekładamy do garnka, wlewamy wodę oraz wrzucamy suszone owoce. Dusimy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy miód, keczup, koncentrat pomidorowy oraz keczup i ostrą paprykę. Dusimy do miękkości mięsa i czasu, aż sos ładnie zgęstnieje i pokryje całe żeberka

Z Majeczką w kuchni
Imprezowe Tacos z wołowiną 152

mielonej wołowiny  puszka czerwonej fasoli  pół pęczka posiekanej kolendry  1 drobno posiekana cebula  łyżeczka słodkiej papryki  2 łyżki pikantnego ajvaru lub pikantnej pasty pomidorowej (możecie użyć zmielonej ostrej papryki lub mielonego chilli )  2 pomidory malinowe obrane ze skórki i posiekane (ewentualnie 1 puszka pomidorów)  3 ząbki czosnku  200 g sera typu

Niezły Młynek
MINI KROKIECIKI ZIEMNIACZANE ( croquettes de pommes de terre ) 633

tylko! Takie krokiety są też świetnym pomysłem na obiad ( jako dodatek do mięs, ryb ) albo na ciepłą kolację. Rewelacyjnie komponują się z sosami – grzybowym, czosnkowym, koperkowym albo pomidorowym! Koniecznie wypróbujcie! Są to najlepsze krokiety ziemniaczane jakie kiedykolwiek robiłam! Gwarantuję, że zrobią furorę, a domownicy z przyjemnością sięgną po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki – 400 g * masło

Ostra na Słodko
Kilka pomysłów na... 128

przez te kilka dni? :) zielona soczewica z cebulką w orzechowym sosie dyniowym  (vegan) Marchewka z ciecierzycą w sosie orzechowym z kasza bulgur (vegan) Tofu w indyjskim sosie orzechowo-pomidorowym, ryż i brokuły (vegan) Bataty i cukinia w sosie orzechowym, kasa kuskus brokuły (vegan) Pieczone "pierogi"/mini calozne z farszem z czerwonej soczewicy (vegan

More food, love and dreams
Bigos na pierwszy dzień Świąt 192

grzybami suszonymi, w moim przypadku są to podgrzybki i koźlaki. Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 1 kg  kiełbasy suszone grzyby 2 garście ( koźlaki i podgrzybki miałam) przecier pomidorowy 1 szt   Develey liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt   Przyprawy: sól do smaku pieprz biały ziołowy do smaku papryka czerwona słodka 2 łyżeczki  Wykonanie: Do garnka(...)pokroiłam drobno,dodałam do bigosu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę usmażyłam i też dodałam do bigosu. Posoliłam i popieprzyłam do smaku, wsypałam paprykę czerwona słodką. Na końcu dodałam przecier pomidorowy i dalej dusiłam . Bigos gotował się 3 godziny

Różowa kuchnia
Bigos wigilijny 130

próbował to twierdził, że jest dobry :) Zakupy: - kapusta kiszona ilość według uznania - pomidory 4 szt. - cebula 2 szt. - grzyby suszone - pieczarki - 6 suszonych wędzonych śliwek - koncentrat pomidorowy 3 łyżki - sól, pieprz, maga do smaku Przygotowanie: Kapustę jeśli jest długa kroję w mniejsze kawałki, wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Pomidory myję i kroję w kostkę i wrzucam do garnka(...)okresie świąt suszone wędzone śliwki to wyciągam z nich pestki i kroję w kostkę i dorzucam do kapusty. Chwilkę wszystko razem gotuję i doprawiam do smaku. 3 łyżki koncentratu pomidorowego mieszam z wodą i potem wlewam to do garnka. Gotuję na małym ogniu wszystko razem. Ot i cała filozofia w gotowaniu bigosu

Tanio smacznie i prosto
Ryba po grecku 2015 161

wcześniej by rybka przeszła farszem i przyprawami.   Składniki: 1 kg miruny płaty marchew 600 g pietruszka korzeń 200 g pietruszka natka  seler korzeń 200 g  koncentrat pomidorowy 200 g kurkuma 1 lyżeczka  sól do smaku  pieprz biały mielony do smaku ziele angielskie 3 szt liście laurowe  3 szt   Dodatkowo: olej do smażenia(...)obrany seler,dodaje do marchewki nadal podsmażam.Dolewam 300 ml wywaru z rosołu. W trakcie duszenia smakuje czy farsz już ma smak taki jaki chciałam.Na końcu dodaje koncentrat pomidorowy porcjami, czasami 200 g jest za dużo. Mirune myję osuszam ręcznikiem papierowym, skrapiam z sokiem z cytryny( wycisnęłam z ok z 2 cytryn i skrapiałam rybę). Rybę panieruje w mące

Różowa kuchnia
farszynki meksykańskie 137

drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju na nadzienie: 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ostra papryka zioła prowansalskie 2 łyżki oleju na wierzch:  1 jajko łyżeczka ziół prowansalskich 100 g mozzareli Drożdże zalać wodą, dodać cukier i łyżkę(...)ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Wrzucić mięso, podsmażyć i dodać przecier pomidorowy. Doprawić przyprawami, rozdrobnionym czosnkiem  a na końcu dodać fasolę i kukurydzę. Przestudzić.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować je na kształt koła

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasta z fasoli do chleba z suszonymi pomidorami 140

dużej mierze zależy od użytych przypraw czy dodatków, tak więc zachęcam do eksperymentów. Doskonale tutaj jako dodatek sprawdziły się suszone pomidory, ale można dodać również 2 łyżeczki pasty pomidorowej, upieczonego buraka, paprykę czy co przyjdzie Wam do głowy. Możemy potraktować ją blenderem na idealnie gładką masę lub też pozostawić cząsteczki fasoli. Fasolę możemy użyć zarówno z puszki

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania