przyrządzenia. Uwielbiam go ze świeżym pieczywem. Składniki: 1 duży kabaczek 2 małe cebule 1 papryka czerwona 2 laski kiełbasy 3 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól,pieprz słodka i ostra papryka olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej, dodaj drobno posiekaną cebulę ,przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę kiełbasę. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych(...)usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, dodajemy do przesmażonej kiełbasy. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórę kroimy w kostkę, dodajemy do kabaczka.Dusimy pod przykryciem do miękkości, gdy kabaczek zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Podajemy z pieczywem
Bajeczna Kuchniaprzeciwieństwie do tych ze sklepu. Składniki: 3 kilogramy cukinii 1,5 kilograma papryki czerwonej 1 kilogram cebuli 2,5 szklanki cukru brązowego 1 szklanka octu jabłkowego 600 gram koncentratu pomidorowego 3 łyżki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chili Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy(...)żeby warzywa puściły sok. Garnek wstawiamy na ogień, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż warzywa będą miękkie, dodajemy cukier i ocet, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz chili, dokładnie mieszamy, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos miksujemy blenderem, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut
Bajeczna Kuchniadoskonały pomysł na obiad, jest lekkostrawna a zarazem bardzo smaczna. Składniki: 3 małe cukinie 500 gram mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w zalewie w kawałkach 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 100 gram startego sera żółtego słodka i ostra papryka zioła prowansalskie sól,pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinie myjemy, kroimy na pół, usuwamy(...)czas przygotowania mięsa.Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebulę i czosnek, chwilę smażymy, dodajemy mięso mielone.Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, chwilę razem smażymy. Doprawiamy do smaku papryką , solą, pieprzem, dodajemy roztarte zioła prowansalskie. Do przestudzonego mięsa dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Gotowym farszem napełniamy cukinie, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy
Bajeczna KuchniaCześć ! Przy poniedziałku – na poprawę humoru – zapraszam na obłędny makaron zapiekany ze szpinakiem i karczochami w sosie pomidorowym. Kocham zapiekane makarony, składniki możemy dowolnie modyfikować – wedle uznania. Cudownego dnia ! Składniki: 500 g makaronu (użyłam chifferi rigati, można użyć penne) serca karczocha – 1 puszka – pokrojone na ćwiartki 2 duże garście liści świeżego szpinaku 1 puszka
Moja pasja smakukremowa, prosta i niedroga. Składniki: 200 g makaronu gigaton (duże rurki), 2-3 szt. kiełbasy krótkiej Nove – produkt wsparła Natura, 1 puszka fasoli czerwonej, 500 ml przecieru pomidorowego, 1 duża biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, ¼ łyżeczki cukru, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii, 150 ml śmietany 18%, 2 łyżki sosu sojowego, sól do smaku, ponadto(...)Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pod koniec cukier i szczyptę soli. Kiełbasę kroimy na mniejsze dowolne kawałki, mogą być plastry. Do przecieru pomidorowego dodajemy śmietanę, 50 ml wody, podsmażoną cebulkę, pieprz, bazylię, sos sojowy i całość mieszamy za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku, tak aby wyczuwalny był smak słony i pieprz, ponieważ makaron
Moniki Smakołykizamiast zwykłych kanapek uczniowie zrobili śmieszne kromki w różnych kształtach. Dziecięca wyobraźnia nie ma granic, więc w ciągu pół godziny na naszym stole pojawiły się myszki z jajek, pomidorowe muchomorki, biedronki, kwiatuszki i mnóstwo zabawnych buziek. Dzieciom taka forma warsztatowa bardzo się podobała, śmiechu było przy tym co nie miara. Na końcu oczywiście w nagrodę całe śniadanie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawierzę, że to mówię), więc są! :) Zachęcam! ;) Składniki: Gołąbki: główka kapusty włoskiej 500g mięsa mielonego 2 cebule torebka ryżu 3 ząbki czosnku jajko sól, pieprz bulion Sos: 700ml passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz pół łyżeczki cukru oregano koperek Gołąbki: Z kapusty oddzielamy delikatnie liście. Te najbardziej zewnętrzne myjemy i odkładamy na bok, jeszcze nam się przydadzą
Czerwona Porzeczkawspaniałych rzemieślniczych lodziarni, które produkują lody tak obłędne, że odwiedzają je również (a być może przede wszystkim) osoby nie mające z dietą wegańską nic wspólnego. Nietuzinkowe smaki: pistacjowe, batatowe, pomidorowe, cytrusowe ze spiruliną przyciągną każdego. Prawda jest jednak taka, że w domowym zaciszu, będąc uzbrojona w dobrej jakości roślinne mleko i porządną maszynkę do lodów, przygotujesz równie wyśmienite lody
Roślinna - blog wegańskiSkładniki: 1 kg papryki umytej i pozbawionej nasion spora laska dobrej jakościowo kiełbasy 1 bardzo duży pomidor 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz masło do smażenia Wykonanie: Podsmażyć delikatnie cebulę, pokrojoną wg uznania na maśle. Paprykę pokroić w paseczki, wsypać do garnka i zalać wodą ok 0,5 szklanki i gotować pod przykryciem. Kiełbasę(...)pokroić w kostkę i podsmażyć, na końcu dodać do papryki razem z cebulą, pomidora pokrojonego w małe kawałki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotować wszystko do miękkości
Pychotkaaasmaczny obiad i zarazem stosunkowy łatwy w wykonaniu. Do tego ładnie prezentuje się na talerzu :) Polecam podawać z kaszą. Składniki: 1 kg filetu z indyka 200 g pasty pomidorowej z suszonych pomidorów 250 g szpinak 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 100 ml białego wytrawnego wina pieprz sól oliwa Szpinak umyć i odsączyć
Delicious Titbitsfalafele podawaj gorące z sosem pomidorowo-grzybowym. Pasuje do nich pieczywo, ryż, mogą być też pieczone ziemniaki, a także makaron (uzyskamy wtedy coś w rodzaju wegańskiego makaronu z sosem pomidorowym i klopsikami). Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwacukru 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki (przykładowe, możecie dowolnie modyfikować): 2 kulki mozarelli ok. 100 g żółtego sera zielone oliwki szynka parmeńska szynka cebula kilka pieczarek papryka konserwowa oregano Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 2-3 łyżki wody pół łyżeczki cukru sól pieprz pieprz Cayenne łyżeczka oregano spora szczypta czosnku granulowanego Wykonanie: Drożdże i cukier zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie
MyCookBook.plpół kilo królika papryka zielona cebula kolendra świeża kumin 2 łyżki 2 ząbki czosnku szczypta soli 2 kostki rosołowe drobiowe ocet winny biały 2 łyżki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy garść liści laurowych szklanka gorącej wody. Przygotowanie : Kroimy królika na małe kawałki, solimy i skrapiamy octem winnym białym. Miksujemy razem paprykę, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy oraz
Smaki BrazyliiKrólik delikatny , miękki ,pyszny , w kremowym SOSIE pomidorowym na bazie miodu , musztardy ,pomidorów i ziół. Królik tuszka Bulion do podlania mięsa Marynata : **************************" 2 łyżki musztardy delikatnej najlepiej miodowej sól i pieprz 2 ząbki czosnku 1 cebula posiekana drobno Sos : ****************************** 1 puszka pomidorów krojonych 1 duża łyżka miodu sól morska i pieprz zioła tymianek , bazylia ,oregano
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki