śledziowa...po prostu uwielbiamy <3 Składniki 400 g filetów śledziowych 500 ml mleka 2 cebule 100 ml oleju słonecznikowego 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 100 g świeżego ananasa 5 ziaren ziela angielskiego 2 ogórki kiszone 4 łyżki syropu klonowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Śledzie moczymy(...)mleku przez godzinę, odsączamy, płuczemy w wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w piórka, szklimy na oliwie, dodajemy koncentrat pomidorowy, osączoną z zalewy kukurydzę, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojonego w kostkę ananasa i ogórki kiszone oraz syrop. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając. Marynatę studzimy, dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy. Całość wstawiamy na 2 dni do lodówki
R'n'G KitchenPulpety zrobiłam w dwóch wersjach: bezglutenowa z makaronem ryżowym i ajvarem, a drugie dla małżonka z makaronem pszennym i sosem pomidorowym
Łycha smakówPrzygotowuję się już do produkcji przecierów pomidorowych. Najlepszymi pomidorami do weków są limy, ze względu na małą ilość wody. W warzywniaku znalazłam limy w wielkości pomidorków koktajlowych, postanowiłam je zamarynować. Takie pomidorki będą idealne jako przekąska lub dodatek do sałatek. Potrzebne składniki: 1 kg malutkich pomidorów lima garść świeżej bazylii garść suszonego majeranku 6 ząbków czosnku 6 liści
Łycha smakówkukurydzianej 1 3/4 szklanki wody bardzo ciepłej 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 1 szalotka 50 ml przecieru pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli 0,5 puszki kukurydzy 1 papryczka habanero suszona 0,5 łyżeczki kminu rzymski 0,5 cukinii 3 pieczarki garść kolendry garść pietruszki zielonej(...)oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę i dodajemy sprasowany czosnek. Jak szalotka się zeszkli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz w kostkę cukinię. Jak warzywa zmiękną dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę, fasolę czerwoną, pokrojoną papryczkę, habanero, pieprz,sól, kmin rzymski, natkę pietruszki i kolendrę. Po 5 min sos będzie idealny
Łycha smakówPotrzebne składniki: 400 g soczewicy 150 g suszonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki oleju kokosowego garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki jaglanej 2 jajka 2 ząbki czosnku łyżeczka babki plesznik 0,5 papryczki chilli 1 łyżeczka płatków z pomidora 1 łyżeczka kolendry garść orzechów włoskich pieprz, sól ziołow(...)gładką masę. Dodajemy przyprawy: paprykę, papryczkę chilli, pieprz, sól, płatki z pomidorów, kolendrę, pokrojony w kosteczkę czosnek i orzechy włoski (również pokrojone). Całość mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, mąkę, olej kokosowy, bakę plesznik, jajka oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 180 st przez
Łycha smakówczas pieczenia w piekarniku jakieś 30 - 45 min. Zakupy: - paczka makaronu - fasolka czerwona - papryka czerwona - pomidory z puszki - laska kiełbasy - cebula - kostka sera żółtego (250 g) - przecier pomidorowy - przyprawy, sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Wszystkie składniki kroję w plasterki albo na połówki. Na spód naczynia wsypuję jedną warstwę makaronu ( można dodać troszkę masła(...)górę wsypuję kolejno każdy z dodatków. Przecier pomidorowy mieszam z odrobiną wody i wylewam na to wszystko. Na samą gore dodaję drugie pół makaronu i ścieram ser żółty na tarce na dużych oczkach. Przykrywam na czynie i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na jakieś 30 - 45 min ( w zależności jak roztapia się ser i czy chcemy, żeby był
Tanio smacznie i prostoulubiony! Składniki na 4 porcje. Składniki: 0,5 kg ziemniaków (lub 5 dużych) 100 g kiełbasy chorizo 1 papryka czerwona 1 papryczka chili 1 cebula czerwona 8 łyżek sosu pomidorowego lub ketchupu 100 g sera mozzarella Kilka plastrów salami - opcjonalnie Oregano, bazylia, sól morska i pieprz kolorowy - ulubione przyprawy Przepis: Ziemniaki płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)skórki i kroimy w grube plastry. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą, nakładamy pierwszą warstwę plastrów ziemniaków. Następnie nakładamy pokrojoną w kostkę paprykę, chili, cebulę oraz kiełbasę chorizo. Nakładamy sos pomidorowy i przykrywamy pozostałymi plastrami ziemniaków. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem i dekorujemy plastrami salami. Całość pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 15-20 minut
Emcia Pichcisię na stole - u gospodyni notowania momentalnie wzrosną :)) Składniki: 11 szt. papryki ok 2 szkl. ryżu 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 2 marchewki 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki gęstej śmietany 1 kostka bulionowa sol pieprz papryka w proszku 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Gotujemy ryz. Jak to zrobić patrz >>> RYŻ(...)mamy to zalewamy woda i wrzucamy kostkę rosołową. 6. Dodajemy wcześniej obrany, z łupiny, pokrojony lub przeciśnięty przez praskę, czosnek 7. Na koniec na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. 8. Gotujemy na wolnym ogniu ok 30-40 min, tak by nasze papryki były miękkie ale nie rozgotowane. Wszystko zależy od rodzaju papryki jaka używamy
Kulinarnie z Polką na Kresachteż tak zrobiłam). Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki czerwoną paprykę i posiekaną cebulę zeszkloną na 1 łyżce masła, dusimy około 10 minut. Danie przyprawiamy koncentratem pomidorowym, pieprzem, szczyptą kminku, papryką słodką, ostrą i wędzoną, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano (zioła dodajemy rozcierając w ciepłych dłoniach). Zanim dodamy choć szczyptę soli należy bigosu spróbować, ponieważ kapusta
Kolorowy Przepisownikdanie, które idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a smakuje wyśmienicie. 700g żeberek wieprzowych 300g fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 100g koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego papryka w proszku czarnuszka (*) sól, pieprz Fasolę namoczyć na noc w wodzie. Umyte żeberka, listki laurowe oraz ziele angielskie włożyć do garnuszka, zalać(...)wodą (tak, aby pokrywała mięso), posolić i obgotować (około 15-20 minut). W rondelku wymieszać około 500 ml wody, koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek z cebulą oraz przyprawy. Całość zagotować. Żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego (z listkami i zielem angielskim), posypać fasolą i zalać sosem. Piec (pod przykryciem) w temperaturze 180 stopni do miękkości (około 70 minut), (Fasola powinna być całkowicie
Di gotujeproszku szczypta pieprzu 3 łyżki oleju ok. 200 g mrożonej fasolki szparagowej mała marchew duża cebula 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego (u mnie sos pomidorowo-paprykowy ) ząbek czosnku pół czerwonej papryki ewentualnie: garść płatków migdałowych ewentualnie: suszona papryczka chili sól Pierś indyczą pokroić w plastry jak na sznycle, a potem w paski(...)rozgrzać i wrzucić paski marchwi. Gdy zmiękną, wrzucić do garnka z potrawką. Potrawkę gotujemy do tego momentu przez 20-25 minut. W trakcie gotowania, gdy cebula zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy. Gdy potrawka z przecierem się zagotuje wrzucamy paprykę i ścieramy ząbek czosnku. Czekamy, aż całość się zagotuje i doprawiamy do smaku. ----- Podobne: Polędwiczki wieprzowe z warzywami Szafranowa potrawka z kurczaka
Weekendy w domu i ogrodzieorzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka
Moja smaczna kuchniamniej więcej taka :) ), - sałatka z selera w zalewie, orzechów włoskich i rodzynek. SŁONE I KWAŚNE PRZEKĄSKI: - drożdżowe pierożki z pieczarkami (to nasz wkład), - pizzerenki z sosem mocno pomidorowym (to też nasz wkład, głównie dla dzieciaków) (pierożki i pizzerenki na bazie tego przepisu) - "grzybki-rybki" czyli pieczarki w zalewie a'la ryba w occie - boskie! właściwie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEnaszego dzieciństwa...czasami wydaje się, że to było niedawno...milczącą obecność doceniamy, w pamięci Zawsze mamy [*] <3 Składniki 100 g margaryny 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 l bulionu warzywnego 200 g śmietany 18 % cukier sól, pieprz Przygotowanie Margarynę rozpuściłem, dodałem mąkę, lekko podsmażyłem. Następnie dodałem przecier pomidorowy, połączyłem z zasmażką. Całość zalałem gorącym bulionem
R'n'G Kitchenłyżka oleju 3 jajka 0,5 szklanki wody Sos mięsny: 25dag wieprzowiny 25dag wołowiny 20dag wędzonego boczku 1 cebula olej do smażenia 1 średnia marchewka 600ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku natka pietruszki bazylia tymianek oregano 2 gałązki mięty szczypta lawendy cząber papryka słodka papryka ostra sól pieprz Sos beszamelowy: 50g masła 2 łyżki mąki 400ml mleka gałka muszkatołowa(...)odpowiednią wielkość i kształt makaronu. Odstawiamy do lekkiego obeschnięcia. Sos mięsny: Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso i utartą marchewkę. Dorzucamy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier pomidorowy. Gotowy sos powinien być gęsty. Sos beszamelowy: W rondlu rozgrzewamy masło. Dosypujemy mąkę i przygotowujemy jasnozłotą zasmażkę. Po około dwóch minutach dolewamy powoli mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką
Wrzosowa Polana