Olej do smażenia 2 średnie cebule 4 średnie marchewki 100 g korzeniu z pietruszki 75 g selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 3 łyżeczki oleju 2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Jeżeli używamy zamrożonych filetów należy je dokładnie rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na papierowym(...)układamy w garnku z rozgrzanym olejem i szklimy na średnim ogniu przez ok. 5 min. Po tym dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, bulion, koncentrat pomidorowy i dusimy czas od czasu mieszając przez ok. 20 min. Płyn z garnku nie musi całkowicie odparować. Póki sos się dusi zabieramy się za usmażenie ryby. Kawałeczki filetów obtaczamy
Kuchnia Łukaszamięsa mielonego 250 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 kopiastą łyżkę bułki tartej 1 jajko około 80 ml letniego mleka 1 cebulę (100 g) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu pikantnego przyprawy : duża szczypta majeranku do smaku sól , pieprz , pieprz cayenne olej do smażenia oraz bułka tarta do obtoczenia kotletów mielonych przed smażeniem . Link do filmu z przygotowania(...)około 5 minut ) . Po usmażeniu odstawiam do wystudzenia . Końcowe przygotowanie masy na kotlety mielone : Do miski z namoczoną bułką tartą dodaję wystudzone pieczarki z cebulą , jajko , mięso , ketchup , koncentrat pomidorowy , ser żółty , doprawiam solą , pieprzem , majerankiem . Całość dokładnie mieszam aby składniki dobrze się połączyły , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam . Z tak przygotowanej masy formuję kotlety , biorę
Uwaga Babcia Gotujepotrzebować : 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego (bez kości) 1 kg ziemniaków 300 g pieczarek 1 puszka 400 g kukurydzy 200 g cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka koperku olej do smażenia do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne (lub papryka ostra) przyprawy do duszenia mięsa : 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku(...)minutach duszenia się mięsa : Do mięsa dodaję ziemniaki dolewam pozostałe 800 ml wody , mieszam i całość gotuję około 25 minut do miękkości mięsa i ziemniaków . Następnie dodaję kukurydzę , koncentrat pomidorowy ,doprawiam do smaku solą , pieprzem , pieprzem cayenne , mieszam i gotuję całość jeszcze około 5 minut . Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – gulasz jest gotowy . Gulasz z ziemniakami jest gotowy
Uwaga Babcia Gotujektóre stanowi samodzielny posiłek , bigos można podawać z pieczywem . Będziemy potrzebować : 2 cukinie (około 1 kg) 500 g pieczarek około 700 g filetu z piersi kurczaka 500 g przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 2 ząbki czosnku do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne przyprawy do zamarynowania piersi kurczaka: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku szczypta pieprzu szczypta pieprzu cayenne (papryki ostrej(...)patelnię przekładam pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa (około 15 minut) . Teraz do garnka z pieczarkami dodaję cukinię , usmażoną pierś z kurczaka , przecier pomidorowy i całość dokładnie mieszam . Garnek stawiam na gazie i gotuję bigos 15 minut ( od momentu zagotowania ) , pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem . Bigos z cukinii
Uwaga Babcia Gotujegotowaniem) 1 podwójna pierś kurczaka (około 600 g) 1 brokuł (około 500g) 1 strąk papryki czerwonej 400 g pieczarek 1 puszka 400 g pomidorów krojonych w zalewie lub przecieru pomidorowego do smaku sól , pieprz olej do smażenia do zamarynowania piersi kurczaka : około 50 ml oleju 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta pieprzu szczypta pieprzu cayenne lub papryki ostrej(...)razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 15 – 20 minut . Pod koniec smażenia gdy pierś z kurczaka jest miękka dodaję rozdrobnione pomidory razem z zalewą ( lub przecier pomidorowy ) i całość smażę na patelni jeszcze około 3 minut . Gdy smaży się pierś w międzyczasie gotuję kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu . Końcowe przygotowania dania : Do garnka z usmażoną papryką
Uwaga Babcia Gotujemleka 50 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na farsz: 600 g mięsa mielonego 150 g sera żółtego 100 g cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 białko 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka lubczyku sól, pieprz 1 żółtko i 2 łyżki mleka do pomalowania rozetki przed pieczeniem użyłam foremki do zapiekania o średnicy(...)kroję w drobną kostkę. Teraz do miski daję wszystkie składniki na farsz: mięso mielone, żółty ser, cebulę, około połowy natki pietruszki resztą posypię gotową zapiekankę na talerzu, białko, koncentrat pomidorowy. Doprawiam majerankiem, lubczykiem, solą, pieprzem. Masę dokładnie wyrabiam w misce. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – farsz jest gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki z mięsem mielonym: Naczynie w którym będę
Uwaga Babcia Gotujeduży strąk czerwonej papryki 1 seler naciowy 600 g pomidorów 1 średnią cebulę mały pęczek natki pietruszki 1 papryczkę chili 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego do smaku: sól, pieprz sos tabasco lub inna pikantna przyprawa Link do filmu z przygotowania: Jambalaya ryż z warzywami https://www.youtube.com/watch?v=vGySzVVXlAM Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki na Jambalaya: Ryż(...)selera i papryczkę chili, mieszam i całość duszę około 20 minut. Następnie dodaję pomidory, mieszam i dusze kolejne 5 minut aby pomidory się rozpadły. Na sam koniec dodaję: koncentrat pomidorowy, ryż, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem, sosem tabasco (jeżeli nie mamy tabasco to możemy doprawić ostrą papryką), całość dokładnie mieszam i podgrzewam jeszcze około 3 minut. Jambalaya jest gotowa. Ryż
Uwaga Babcia Gotujesól, pieprz olej do smażenia na sos: 2 marchewki (około 160 g) 1 pietruszka (około 50 g) kawałek selera (około 50 g) cebula (około 100 g) 3 łyżki koncentratu pomidorowego (100 g) 1 łyżeczka musztardy 1/2 szklanki wody (125 ml) sól, pieprz, pieprz cayenne lub papryka ostra niepełna łyżka soku z cytryny szczypta cukru około 4 łyżek oleju do smażenia(...)minuty. Następnie do cebuli dodaję warzywa i wodę i całość duszę pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut do miękkości warzyw. Gdy warzywa mam już miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, musztardę, sok z cytryny, cukier i doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dokładnie mieszam i duszę całość jeszcze około 3 minut. Jeżeli sos byłby zbyt suchy (chociaż sos nie powinien
Uwaga Babcia Gotujewody . Przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika .Pieczemy około 70 minut , można sprawdzić po jakimś czasie widelczykiem czy kapusta jest miękka. Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikulki ziela ang. 1 kostka rosołku 4-5 średnich marchewek sól, pieprz do smaku przyprawa do ryb ( zawsze używam Kamis ) 1 1/2 szkl wody 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1. Płaty rozmrażamy i kroimy na około 6 cm kawałki. Obsypujemy przyprawami, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano. 2. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebule kroimy w piórka(...)liście laurowe. Całość podsmażamy chwilkę, a następnie dolewamy wodę i przekładamy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem oraz rosołkiem. Gotujemy z 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. 4. Na dno naczynia wykładamy trochę warzyw, a na to dajemy po kawałku ryby, na rybę znów dajemy warzywa i znów rybę. Pamiętajmy aby na zakończenie - czyli na samej górze też
Gotowanie...to proste !papryki 0,5 łyżeczki przyprawy węgierskiej od Skworcu 0,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej od Skworcu 0,5 łyżeczka kminu rzymskiego od Skworcu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka smalcu 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Placki: 1 kilogram ziemniaków 2 jajka 1 cebula 3 łyżki mąki sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso(...)mięso podsmażamy na patelni, powinno mieć złoty kolor. Mięso przekładamy do garnka, wlewamy wodę, w takiej ilości żeby przykryła mięso. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz przyprawę węgierską, chwilę podgrzewamy. Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy słodką paprykę, przesmażamy, dodajemy do gulaszu, doprawiamy do smaku.Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy
Bajeczna Kuchniaodbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę orkiszową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, olej z pomidorowej zalewy, pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody
Miód i pieprzkroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na dużym ogniu przesmażamy na niej pierś z kurczaka, delikatnie ją rumieniąc. Do przesmażonego mięsa dodajemy bakłażana, oraz olej z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy). Bakłażana smażymy przez trzy minuty, a następnie wrzucamy paski
Miód i pieprzWigilijnym. Porcja na 12 osób Składniki : 1 kg filetów z flądry 8 dużych cebul 0,5 kg startej marchwi 150 g suszonych prawdziwków 50 ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku olej do smażenia mąka krupczatka do panierowania ryby 1 szklanka wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Filety ryby kroimy(...)należ sparzyć wrzątkiem i dodać do marchewki. Całość dusimy jeszcze 20 minut, jeżeli jest konieczność dodajcie jeszcze wody. Jak marchew już zmięknie dodajemy cebulę i cukier, następnie dodajemy przecier pomidorowy i wszystko doprawiamy do smaku. Naczynie do zapiekania moje ok 30 cm x 20 cm smarujemy tłuszczem i przekładamy warstwą farszu, układamy warstwę ryby, przekładamy farszem, układamy rybę
Niezły MłynekDorsz to jedna z naszych ulubionych ryb. Najczęściej na talerzu ląduje smażony w panierce, ale tym razem postanowiłam przygotować go zdrowiej, w pysznym, lekko pikantnym sosie paprykowo-pomidorowym. I chyba wyszło pysznie, bo córka stwierdziła że dawno tak dobrej ryby nie jadła. Zapraszam Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik