kotleciki. Na zewnątrz rumiane i chrupiące a wewnątrz miękkie i delikatne. Bardzo dobrze smakują z ryżem i gotowaną marchewką ale można tez podać z sosem pieczarkowym, pomidorowym lub innym ulubionym. Tanio i smacznie. Polecam:) Składniki na ok. 8 kotlecików: połowa kalafiora 10 dkg sera żółtego 1 jajko 2 łyżki
Maślane ciasteczkopomoc. Ja myłam i wykrajałam białe części. Mąż mielił w maszynce do mielenia mięsa. Aha, chyba nie muszę dodawać że sos wyszedł przepyszny, lekko słodki, kwaskowaty zarazem, mocno pomidorowy (troszkę w smaku przypominający koncentrat pomidorowy) i od razu został częściowo spałaszowany. Myślę że będzie świetną bazą pod zupki, sosy… a po dodaniu czosnku, bazylii, i innych przypraw doskonale sprawdzi
moj przepis napodwojenia objętości, przykryte ściereczką. Może to potrwać od pół godziny do 2,5 godziny (ja ten etap pominęłam, bo nie miałam czasu). Dodatki do pizzerinek: 18 czubatych łyżeczek sosu pomidorowego lub sosu pomidorowo-paprykowego na ostro (u mnie domowej produkcji) 1 duża cebula 200 gr boczku 200 gr sera żółtego oliwki (wg upodobania) suszone pomidory (wg upodobania) bazylia sól(...)kulkę, następnie spłaszczyć, tak aby powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować czubatą łyżeczkę sosu pomidorowego, położyć kilka kawałków boczku, oliwki, pomidory, cebulkę. Delikatnie posolić, popieprzyć, posypać bazylią, posypać serem. Bułeczki zostawić na 30 min do lekkiego napuszenia. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
moj przepis napodzielić na pół. Jedną część odłożyć i przykryć ściereczką, a drugą rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na grubość ok. 3-4 mm. Do wycinania kółek użyłam słoika po koncentracie pomidorowym. Brzeg kółka rozpłaszczać palcami, krążek ułożyć tak, aby opierał się z jednej strony o kciuk, a z drugiej o palec wskazujący ( na lewej ręce). Nałożyć łyżeczkę ( mniej lub więcej
Niebieski kubek z kawaSkładniki: 250 g białego sera w kostce 1 puszka ryby w sosie pomidorowym (np. makreli) zielona cebulka ewentualnie sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Ser rozdrobnić widelcem. 2. Do sera dodać rybę z puszki i posiekaną zieloną cebulkę. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Aniprzeniosłam się do cudownych lat... ... zapraszam i Was! :) * wędzona makrela- 1 szt. (ok 300g) * ryż- 100 g (1 woreczek) * marchew- 1 średnia * pietruszka- 1 mała * cebula- 1 mała * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * woda- 100 ml * olej ryżowy- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka wędzona, suszony czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie * cukier- opcjonalnie Ryż opłukać, a następnie ugotować(...)marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę, po chwili dodać starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i smażyć około 5 minut. 3 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać ze 100 ml wody, wlać do warzyw, dodać przyprawy: suszony czosnek i paprykę słodką oraz wedzoną, przykryć i dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (ja lubię lekko kruche
Kraina Miodem Płynącapangi itp.) ok. 4 łyżek mąki sól olej do smażenia „Sos grecki”: 4 spore marchewki 2 pietruszki 1/2 dużego selera lub 1 mały 3 cebule ok. 200 g koncentratu pomidorowego ok. 3-4 łyżki oleju (do smażenia) ok. 1/2 szklanki wody (lub trochę więcej) 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól pieprz papryka słodka Wykonanie: Filety myjemy (mrożone najpierw(...)wodę, listki laurowe i ziela angielskie oraz pieprz, sól i paprykę. Całość mieszamy dokładnie, zmniejszamy ogień i dusimy dopóki warzywa nie staną się miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania sosu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. W przygotowanym naczyniu układamy połowę porcji ryby (jeden kawałek obok
MyCookBook.plprzyrządzać gdy nam mało czasu. Składniki: 1 opakowanie mrożonych warzyw po włosku 1 puszka białej fasoli 150 gram makaronu kukurydzianego świderki Fabijańscy 300 ml. przecieru pomidorowego słodka i ostra papryka sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa z torebki, smażymy do momentu aż będą miękkie. Wlewamy przecier pomidorowy, odsączoną
Bajeczna Kuchniapiersi z kurczaka 150 g sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 2 jajka 150 ml śmietany 18 % ( słodkiej) 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 łyżki oliwy 1/3 pęczka natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz sposób przygotowania Mięso kurczaka kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Kalafiora myjemy(...)czosnku, oraz pokrojonego w cienkie plastry selera. Następnie na patelnię dokładamy mięso kurczaka, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu jeszcze przez dwie minuty. Kalafiora dzielimy na różyczki, układamy w żaroodpornym naczyniu i dodajemy do niego kurczaka z patelni. Do miski
Miód i pieprzSkładniki: Ciasto: 250 g mąki żytnie pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 8 gram drożdży instant 150 ml mleka Sos pomidorowy: 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego bazylia, oregano, sól, pieprz lub 200 g pomidorów krojonych z puszki 1/2 cebuli oregano, bazylia, czosnek granulowany, pieprz, sól Drożdże razem z cukrem wsypujemy do ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na około
Moje-pitraszeniePiekę pod przykryciem ok. godzinę - półtorej w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Patisony sa gotowe kiedy warzywa są miękkie a mięso w środku upieczone. Gotowe patisony podaję z sosem pomidorowym. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródpieczarek - 2 pętka cienkiej dobrej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - 1 duża cebula - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy. - 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie Boczek i cebulę kroję w kostkę, pieczarki i kiełbasę w półplasterki. Patisony obieram ze skórki, przekrawam na pół wyjmuję pestki i kroję w większa kostkę lub słupki. Na głębokiej(...)Następnie zawartość patelni przekładam do większego garnka, dodaję pokrojone patisony, dolewam pół szklanki gorącej wody. Duszę na wolnym ogniu.. Kiedy patisony są już prawie miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam danie czosnkiem, papryka mieloną, kminkiem mielonym, majerankiem odrobina sosu sojowego i pieprzu. Gotuję jeszcze chwilkę. Gotowy bigos podaje na gorąco z dodatkiem pieczywa. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródczasochłonne danie opłacało się. Wyszło bardzo smacznie ;-) Jest to jedna z moich ulubionych zapiekanek. I jestem pewna, że będzie smakować każdemu. Wielbiciele mięsa mogą przygotować wersję z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Zapraszam!!! Składniki na ok. 20 rurek : Farsz: 0,5 kg szpinaku ( mrożonego ), 3 ząbki czosnku, garść żółtego sera startego na grubych oczkach, sól, pieprz
Passion of Cookingjajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz olej Gulasz 500 gram piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku Garstka grzybów suszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50 ml śmietany 1 łyżeczka mąki Sól Pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Niewielką ilość suszonych grzybów zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i moczymy aby zmiękły. Pierś z kurczaka kroimy jak do gulaszu(...)grzybów. Dusimy pod przykryciem ( gdyby płyn odparował zawsze możemy uzupełnić wodą )około 15 minut. Po tym czasie niewielką ilość odlewamy ( dodatkowo możemy dolać wodę ), dodajemy śmietanę , mąkę i koncentrat pomidorowy. Całość intensywnie mieszamy. Ponownie umieszczamy na patelni. Wolno gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do przestudzonej kaszy dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą i doprawiamy. Na rozgrzanym oleju
Smaki EwySkładniki - kurczak- ćwiartki i nóżki pokrojone w kostkę - czosnek - papryka czerwona i zielona - fasola gruby jaś albo szparagowa - ryż 100 g na osobę - przecier pomidorowy lub pomidory czerwone - przyprawa colorante,lub szafran,kurkuma do zabarwienia ryżu - sól i pieprz do smaku, papryka czerwona w proszku - bulion drobiowy,lub woda 150-200 g owoców morza Wykonanie Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso(...)dodajemy czosnek, przecier pomidorowy ewentualnie pomidory i podsmażamy z kurczakiem. Następnie dodajemy paprykę, fasolkę i zalewamy to bulionem albo wodą jak nie mamy bulionu. Gotujemy do momęntu aż wszystko będzie miękkie. , Dodajemy przyprawy do smaku i koloru. Dosypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu.podlewajac woda i sprawdzamy czy ryz nie przywiera do spodu. Ryzu nie mieszamy tylko potrząsamy
w mojej kuchni