oliwek (ok. 20g), - 3/4 szklanki wody, - ½ łyżeczki soli. Nadzienie: - 400 g pieczarek, - 1 cebula (ok. 60g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g) - kulka Mozarelli (ok. 125g), - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 20g) - oregano. Sposób przygotowania 1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, następnie przekładamy na blat i zagniatamy. 2. Ciasto wkładamy do miski i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę(...)woda. 5. Mozarellę kroimy na drobne kawałki. 6. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy i pozostawiamy do wyrośniecia na ok. 15 min. 7. Nakładamy na ciasto koncentrat pomidorowy, pieczarki, Mozarellę i posypujemy oregano. 8. Pizzerki wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Pizzerki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje) - 2 szklanki fasoli (ok. 340g), - ½ papryki (ok. 100g), - 1 cebula (ok. 80g), - ½ pora (ok. 50g) - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - szklanka passaty pomidorowej (ok. 200 ml) - przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka i ostra, ulubione zioła. Sposób przygotowania 1. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju rzepakowym. 2. Do cebuli dodajemy plastry pora
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłopatka lub gulaszowe) 2 średnie cebule 200g pieczarek 1 puszka groszku konserwowego 2 marchewki 1/2 selera 1 łyżka PRZYPRAW 5 ZIÓŁ PESTO firmy RAFEX mała puszka koncentratu pomidorowego vegeta sól ,pieprz 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 2 łyżki tłuszczu 2 łyżki mąki Sposób wykonania: Mięso umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor(...)gotujemy do miękkości. W między czasie na tarce ścieramy marchew i seler, pieczarki kroimy na plastry i podsmażamy - dodajemy do gotującego się mięsa. Następnie wrzucamy odsączony groszek konserwowy, koncentrat pomidorowy i doprawiamy ziołami oraz vegetą. Na koniec zaciągamy mąką rozrobioną z wodą. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąrybnych 2 łyżki mąki sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny olej do smażenia farsz: 2 duże marchewki 2 średnie cebule 1 mały korzeń pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz *dodatkowo dodałam dwie łyżki sosu meksykańska salsa dla dodania ostrzejszej nuty, ale nie jest to konieczne jeśli ktoś nie lubi :) Przygotowanie(...)angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić na małym ogniu, aż wszystko zmięknie. Mieszać od czasu do czasu. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy (i ewentualnie 2 łyżki salsy). Wymieszać. Na dnie naczynia wyłożyć część farszu, następnie kawałki ryby i znów przykryć farszem. Gotowe! Można podawać na zimno i na ciepło. Najlepiej z pieczywem
Tagebuch po polskubazylią, solą oraz pieprzem. Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego lub dzielimy na dwie części (w przypadku gdy zapiekamy w mniejszym naczyniu). Ugotowane muszle napełniamy farszem szpinakowym, układamy na sosie pomidorowy i całość posypujemy startym żółtym serem. Naczynie przykrywamy i zapiekamy przez
Domowy Smak JedzeniaPrzedstawiam dziś przepis na rewelacyjne weekendowe śniadanie. Jajka z lejącym żółtkiem zatopione w pysznym gulaszu warzywnym z cukinią, ciecierzycą i szpinakiem w sosie pomidorowym i dalekowschodnimi przyprawami, zapewnią energię na cały dzień. Polecam podanie z chrupiącym chlebkiem:) Przepis pochodzi z serwisu BBC Good Food . Scroll down for recipe in English Pikantne jajka po marokańsku (4 porcje) Składniki: 2 łyżeczki
karmelowyPrzepis na dużą porcję dla 8 osób. SKŁADNIKI 1 paczka białej fasoli "jaś" (500 g) 500 g wędzonego boczku 500 g karczku wieprzowego 2 duże kiełbasy 1 średni koncentrat pomidorowy (190 g) 2-3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego około 50 g margaryny przyprawy: sól, pieprz, mieszanka przypraw do dań z fasoli, słodka papryka (do mięsa) WYKONANIE Fasolę zamoczyć(...)Boczek zalać wodą i gotować do miękkości. Gotowy ostudzić i pokroić w kostkę. Do garnka/brytfanny z miękkim już mięsem przełożyć fasolę i pokrojony w kostkę boczek, dodać cały koncentrat pomidorowy i nieco wody z fasoli, wymieszać. Na koniec doprawić mieszanką ziół do fasoli oraz pieprzem. Jeżeli fasolka po bretońsku jest za gęsta, to dolać wody z fasoli i wymieszać
Passions hobbies lifeDzisiaj zapraszam na dość nietypowo podane cannelloni. Cannelloni z mięsem, mocno pomidorowym sosem i mozzarellą. Moje cannelloni pachnie czosnkiem i oregano. A na czym polega jego nietypowość? Zobaczcie sami. I powiem szczerze, ono było pyszne :)) Składniki na 2 porcje obiadowe lub 4 mniejsze traktowane jako przekąska (na zdjęciu mniejsze porcje): 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy
Smak mojego domumoją pomocą przygotujesz świetny obiad lub kolację np. z okazji zbliżających się Walentynek. To co gotowy, żeby zaskoczyć swoją drugą połówkę? Conchiglioni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym pod chrupiącą, serową kołderką Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka białej fasolki 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie odrobina cukru 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć i usmażyć na oleju. 2. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do mięsa. Na koniec dodać odsączoną(...)fasolkę, pomidory i opcjonalnie koncentratu pomidorowego. 3. Całość dusić ok 15 minut. Doprawić do smaku ziołami, solą, pieprzem i cukrem. 4. Najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem lub pieczywem. Smacznego!!! Źródło: Pokochaj gotowanie
Kuchnia domowa Anikapusty 5 dużych jaj 6 łyżek kaszy manny 6 łyżek ryżu 2 łyżki słodkiej papryki mielonej pieprz sól przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sos pomidorowy (proporcje na 1 litr wody): 1 kostka rosołowa (lub mięsna) 6 łyże koncentratu pomidorowego 6 łyżek ostrego i gęstego keczupu 3-4 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Kapustę obieramy
Kolorowy Przepisownikkapusty kiszonej (mam swojską) 1 kg mięsa wieprzowego np. karkówki 0,3 kg kiełbasy, 2 różne rodzaje 0,2 kg boczku wędzonego 300 gr koncentratu pomidorowego 1 duża cebula ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek sól, pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, poszatkować i jeśli jest zbyt kwaśna trzeba ją przepłukać, przełożyć do dużego garnka zalać(...)gotowo i pod koniec dodać słoiczek koncentratu, podsmażać jeszcze chwilę aby wydobyć głębię koloru i smaku i całość przełożyć do kapusty, wymieszać. Jeśli trzeba, można dodać jeszcze trochę koncentratu pomidorowego, wymieszać i dopiero teraz doprawiać solą, pieprzem i majerankiem. Wystudzić i najlepiej przemrozić. Najlepszy już od dnia drugiego po odgrzaniu
Mechanik w kuchniSkładniki: 500 g mięsa wołowego zmielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 1/2 puszki kukurydzy 1 duża czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia oregano, cynamon słodka papryka, chilli kmin rzymski mielony sól, pieprz dodatkowo 250 g makaronu Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka, paprykę kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę(...)ładnego brązowego koloru. Dodajemy pomidory z puszki, pół szklanki wody, całość dokładnie mieszamy. Dorzucamy nasze przyprawy i dusimy ok. 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 minut. Makaron (u mnie razowy penne) ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Makaron wrzucić do mięska, dokładnie wymieszać całość
magiczna kuchnia Kasipatyczki szaszłykowe nabijamy na przemian piersi z kurczaka, paprykę i banana. posypujemy ziołami prowansalskimi. układamy na blasze, spryskujemy olejem. Zapiekamy ok 15 minut. Podajemy z dipami: czosnkowym i pomidorowym
Z Majeczką w kuchniSkładniki: fasola Jaś 500 dag, kiełbasa śląska 3 sztuki, smalec 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, przecier pomidorowy 150 ml, cukier 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki,liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, ocet jabłkowy 3 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, golonki 2 sztuki/przednie, woda 5 szklanek fasolę Jaś na całą(...)namoczyć w wodzie, następnie wodę odlać, w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na smalcu zrumienić kiełbaskę pokrojoną z cebulką i czosnkiem, dać przecier pomidorowy i podsmażać z 2 minuty mieszając, wsypać fasolę, pozostałe przyprawy, dać golonki i wlać wodę szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować 45 minut na małym ogniu tak, aby cisnienie
W Mojej Kuchni Lubię