Krokiety z farszem jak na ruskie pierogi , podane z sosem pomidorowym to moja propozycja na obiad. Idealnie smakują z filiżanką gorącego czystego barszczu. Lubię naleśniki i różne sposoby ich podania. Zaczynając od tortu naleśnikowego (przepis) , a podane na wytrawnie naleśniki z pieczarkami i serem . Polecam Wam również moje ulubione zapiekane z serem tutaj Składniki Ciasto naleśnikowe 2 szklanki
O kuchni z uczuciemplacki z ciecierzycy, z suszonymi pomidorami i kukurydzą, z sosem z tahini i płatków drożdżowych (vegan) buraczane placki gryczane z tahini burger z hummusem i falafelami, pomidorowe frytki z selera (vegan) *bułka dom. w części gryczana, hummus z dodatkiem pieczonej marchewki, falafele z dodatkiem tartej marchwi tofu pieczone w sosie orzechowym z sosem sojowym
More food, love and dreamszrobię. Można przygotować jego większą ilość, włożyć do słoików i pasteryzować. Składniki: 100 g ryżu 1 makrela wędzona 2 cebule 1 duża marchew 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz oliwa 2 łyżeczki masła do gotowania(...)dodać liście laurowe, i wszystkie papryki. Smażyć przez chwilę by wydobyć aromat z przypraw. Dodać marchew i mieszając by się nie przypaliła smażyć aż trochę zmięknie. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i ¼ szklanki wody, przykryć, a następnie dusić aż marchew będzie miękka przez około 20 minut. Następnie wyciągnąć liście laurowe, dodać ryż i makrele, wszystko wymieszać i zagotować. Paprykarz doprawić solą
Mama GotujeSkładniki Pulpety: 200 g mrożonego kalafiora 1 jajko 1 szklanka bułki tartej czosnek staropolski olej do smażenia sól, pieprz Sos: 70 g margaryny 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka czubrycy czerwonej sól, pieprz Dodatkowo: ryż świeża bazylia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym(...)się łatwo formować), formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. W rondlu roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Do zasmażki wrzucamy koncentrat pomidorowy, smażymy 2 min, po czym powoli, cały czas mieszając, wlewamy gorący bulion. Zatokujemy, dodajemy czerwoną czubrycę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pulpety, gotujemy 10 min. Podajemy
R'n'G Kitchengram jarmużu 1 cebulka 1 ząbek czosnku 50 gram chorizo 50 gram koziego sera 10-12 pomidorów koktajlowych żółtych, czerwonych i zielonych 5 jajek sól i pierz salsa pomidorowa do podania Na patelni smażymy pokrojone w cienkie plastry chorizo, do momentu aż wytopi się z niego większość tłuszczu. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Smażymy
Mango PapajaKlopsiki z indyka ,nadziewane serem Dzieci uwielbiają klopsiki pod każda postacią . W sosie pomidorowym , pieczarkowym ,śmietanowym , czosnkowym…a najbardziej w sosie serowym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Brokuły , to już inna , bardziej mroczna bajka . Zazwyczaj łypią złowrogim okiem z talerza na biedne dzieciurki
Ogrodnik w podróżymnie wieprzowo-wołowe) 1/2 cebuli 1/4 żółtej papryki 1/2 łyżeczki soli ziołowej pieprz 2 pszenne tortille olej do smażenia (około 3 łyżki) przegotowana woda 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego Roleski 3-4 liście mini sałaty rzymskiej żółty ser np. Edamski Przygotowanie: Obraną i drobno pokrojoną cebulkę smażymy na patelni na małej ilości tłuszczu. Gdy cebulka będzie już ładnie przyrumieniona dodajemy(...)paprykę i resztę oleju. Smażymy chwilę. Po czym dodajemy mięso mielone, przyprawiamy całość solą ziołową i pieprzem. Smażymy kilka minut, mieszając. Do podsmażonego mięsa dolewamy odrobinę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Nasz farsz nie ma mieć formy sosu (nie może być zbyt płynny). Zostawiamy na małym ogniu, aby mięso w pełni doszło. Na jedną
Słodkie okruszkijuż nadrabiam wszystkie zaległości :) i nie mogę się doczekać aż odwiedzę moich ukochanych blogerów :) Składniki: 1 cukinia 10 brukselek 3 ziemniaki 1/2 kalafiora 2 pomidory 1 pęczek natki przecier pomidorowy (użyłam z tego przepisu) 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 3 łyżeczki oregano i tymianku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej i ostrej pieprz, sól(...)skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min. Następnie przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać dodajemy przecier pomidorowy,czosnek, przyprawy, zioła i zapiekamy przez kolejne 10 min w 180 st. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Łycha smakównormalne ale jednak mają coś w sobie, zaznaczam już że przez dodanie harissy są naprawdę piekielnie ostre, jeśli ktoś nie lubi takich smaków proponuje zamiast harissy ketchup lub koncentrat pomidorowy. Smak kwaśnych oliwek i ostrej harissy delikatnie łagodzą suszone pomidory i mozzarella. Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok 500 g) 2 łyżeczki harissy (może być koncentrat pomidorowy lub ketchup
Piekielna Kuchnia Patiosoby. SKŁADNIKI 1 por 2 piersi z kurczaka oliwa 1 czerwona papryka 1 mieszanka chińska 450 g (u mnie kuchnia eksperta) 1 puszka ananasa 1 mały sok pomidorowy (330 ml) przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, chilli do zagęszczenia sosu: 1-2 łyżki mąki pszennej Wrocławskiej + nieco wody do potrawy ryż WYKONANIE Pora umyć, pokroić w krążki (tylko białą część(...)smażyć mieszając od czasu do czasu. Jak mięso nie będzie już surowe, to dodać umytą i pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojony w kostkę ananas wraz z słodką zalewą, sok pomidorowy i wsypać mieszankę chińską. Wszystkie składniki wymieszać i dusić około 15 minut. W międzyczasie ugotować ryż w ilości wedle uznania (u mnie saszetka na jedną osobę). Do garnuszka nalać nieco
Passions hobbies lifeLubicie mocne, wyraziste smaki? Ja owszem, jesienno-zimową porą chyba nawet bardziej... Niedawno przygotowałam na kolację paellę, z dodatkiem pikantnego chorizo. Pomidory w puszce zastąpiłam domowej roboty chutney'em pomidorowym. Danie było bardzo smaczne, sycące, rozgrzewające. Na tę chłodną i wietrzną porę w sam raz:) składniki: ok 100 g kiełbasy chorizo 200 g ryżu cebula 2 ząbki czosnku puszka
6niebookazji wykorzystać do przygotowania pysznej włoskiej pizzy. Wystarczy zagnieść przygotowaną kulkę ciasta w okrągły, cienki placek (dłońmi lub przy pomocy wałka) i dalej przygotowywać pizzę wedle własnych upodobań. SOS POMIDOROWY: 1 puszka pomidorów w sosie własnym (krojone lub całe) 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku płaska łyżeczka oregano płaska łyżeczka bazylii 0,5 łyżeczki soli szczypta
Calzonella.combyły dobrej jakości. SKŁADNIKI: 500 g białej fasoli Jaś 300 g wiejskiej kiełbasy dobrej jakości - ok 6-7 lasek 250 g boczku wędzonego lub surowego bardzo dobrej jakości przecier pomidorowy, ok. 4-5 łyżek 2 duże cebule 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki woda sól, pieprz, odrobina cukru do smaku WYKONANIE: Fasolę namoczyć(...)cebulkę, dodać pokrojoną kiełbasę w kostkę i boczek. Wszystko dobrze przysmażyć, ale uważając by nie przypalić. Dodać wszystko do gotującej się fasoli, kiedy będzie już prawie miękka. Dodać przecier pomidorowy i dalej gotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, i odrobiną cukru. Całość zagęścić odrobiną mąki rozrobioną z zimną wodą ( ok. 1/4 szklanki wody + ok. 2 łyżki mąki - na wyczucie
Calzonella.combardzo ostrym nożem rozcinać schab w kółko tworząc podłużny plaster. Z dwóch stron oprószamy mięso solą i pieprzem, od wewnętrznej strony nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oliwą z zalewy pomidorowej, oraz układamy luźno gałązki tymianku i suszone pomidory z oliwy. Roladę ze schabu zwijamy i związujemy sznurkiem. 2. Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy roladę na rumiano. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczkakaszą manną. Z każdej porcji ciasta ręcznie uformować placek. Jeżeli będzie się wydawało, że ciasta jest za mało, to zupełnie właściwie, a ciasta jest akurat. ;) Placki posmarować sosem pomidorowym zachowując niewielki brzeg. Na wierzchu ułożyć wybrane dodatki. Piec w wysokiej temperaturze na dolnym poziomie piekarnika do zrumienienia brzegów. U mnie w 275°C to ok. 7-8 minut
Pełny talerz