różnią się od siebie. Oto jeden z przepisów. 600 g baraniny (najlepiej antrykot), 700 ml wina, 50 ml octu, 70 g boczku, 3 cebule, 3 marchewki 700 ml passaty pomidorowej, czosnek, rozmaryn, pietruszka, sól, pieprz. Mięso zalewamy marynatą z wina i octu. Kładziemy do lodówki na całą noc. Pokrojony w plasterki boczek smażymy, dodajemy na patelnię posiekaną cebulę, czosnek
Bon Ton ItaliaPewnie nie bez znaczenia jest fakt, że byłam super-prze-głodna. Tak czy siak, pasta jajeczna, którą pamiętam z lat młodzieńczych jest z żółtym serem, majonezem i koncentratem pomidorowym. Nie za bardzo pamiętam jej smak, ale ser to coś co niewątpliwie z pastą jajeczną mi się kojarzy. Dlatego dziś, pasta jajeczna tradycyjna – bo z majonezem i z jajkami
Fill The Bowlbiałej fasoli (u mnie jaś karłowy) 380 g kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 1 łyżka margaryny 300 g wędzonego boczku kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych koncentrat pomidorowy (około 150 g) 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) przyprawa do dań z fasoli (czyli mieszanka przypraw: sól, majeranek, gorczyca biała, kminek, kolendra, papryka słodka, chilli), nieco pieprzu WYKONANIE Dzień(...)garnka wrzucić gotową fasolę, boczek i kiełbasę z cebulą. Nalać przez sitko wody z gotowania fasoli. Jeżeli jest jej za mało, to dodać wody z gotowania boczku. Dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawić i wymieszać. Gotować do momentu, aż fasola będzie już miękka. W małym garnuszku lub szklance wymieszać mąkę z wodą, tak żeby nie było grudek
Passions hobbies lifeszklanka kaszy jaglanej 2 szklanki woda jajko+ białko sól 300 ml passaty pomidorowej puszka pomidorów pelati cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki 250 gram mrożonych kurek lub prawdziwków lub świeżych pieczarek Kaszę jaglaną wypłukać i uprażyć w rondelku. Zalać 2 szklankami wody. Posolić. Gotować ok 25 minut. Odstawić do wystudzenia. Grzyby posiekać
AZgotuj!duże marchewki (starte na tarce) 1 pietruszka (starta na tarce) 1kg kapusty kiszonej (nie odsączonej, pokrojonej) 1kg kapusty białej poszatkowanej 2l bulionu warzywnego Bulion warzywny 200g koncentratu pomidorowego 10 grzybów suszonych lub 5 kapeluszy mrożonych (prawdziwki, borowiki) 5 suszonych moreli lub 10 suszonych śliwek wędzonych przyprawa do bigosu (dobry skład) 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu i pozostały litr bulionu. Gotuj kolejne 2 godziny (mały ogień), od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec smakujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili
Apetyt na Zielonestracić kolor surowizny. Doprawić solą i pieprzem. Podlać mięso wodą, tyle żeby mięsko było prawie przykryte. Dodać suszone grzybki, listki laurowe, paprykę chilli, słodką i ostrą paprykę, kurkumę, przecier pomidorowy. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie prawie miękkie. Doprawić do smaku solą. Papryki umyć, wyciąć gniazdka nasienne i pociąć w paski. Dodać paprykę do mięsa i gotować , aż wszystko
Kuchnia Pokoleńspożyciu źle wyrośniętego wyrobu. Ciasto podzielić na trzy równe części , uformować z nich spody na pizzę bezpośrednio na blaszce, pozostawiając troche grubsze brzegi. Spód ciasta posmarować posolonym przecierem pomidorowym, dodać swoje ulubione dodatki np pokrojone kiełbaski, pieczarki, starty ser. Pokropić kilkoma kroplami oleju z oliwek . Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez ok 15 minut. W zależności
zielonacukinkaZapraszam na jajka z kremem pomidorowym. Są smaczne bardzo szybkie w przygotowaniu a dodatkowo krem ma idealną konsystencje aby nakładać go za pomocą worka cukierniczego. Czytaj więcej
Pychotkaaaciemnieją a płatki drożdżowe i włoskie orzechy dodają całości ciekawszego smaku. Smacznie i zdrowo, gorąco polecam :) 0,5 kg dużych pieczarek 60 g komosy ryżowej (quinoa) 2 łyżki passaty pomidorowej z ziołami łyżka posiekanej paparyczki chili (użyłam marynowanej) duża natka pietruszki 50 ml oliwy z oliwek sok z połowy limonki łyżka posiekanych orzechów włoskich kopiasta łyżka nieaktywnych płatków
Mienta blogłyżki masła -szkl. śmietanki 36% 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku sól pieprz do smaku 2 ziarna ziela angielskiego 1 duży liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie Brukselkę wypłukać odciąć twarde części i zwiędłe listki. Włożyć do garnka, zalać wodą,tak ponad powierzchnie brukselki-około 1 litra. Dodać wszystkie przyprawy i gotować 10-15 minut(...)czasie ,gdy woda przejdzie smakami wszystkich przypraw ,odcedzić przyprawy, a całość zmiksować. Przelać wszystko do rondelka, o grubym dnie ,dodać przecier pomidorowy i dusić wszystko razem 6-8 minut. Nie gotować długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej konsystencji. Dodać śmietankę i wszystko razem wymieszać do połączenia .Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu.:)) Smacznego
w mojej kuchniłyżki masła -szkl. śmietanki 36% 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku sól pieprz do smaku 2 ziarna ziela angielskiego 1 duży liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie Brukselkę wypłukać odciąć twarde części i zwiędłe listki. Włożyć do garnka, zalać wodą Dodać wszystkie przyprawy i gotować 8-10 minut. Po tym czasie ,gdy woda(...)przejdzie smakami przypraw ,odcedzić przyprawy, a .całość zmiksować. Przelać wszystko do rondelka, o grubym dnie ,dodać przecier pomidorowy i dusić wszystko razem 5-6 minut Nie gotujemy długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej konsystencji. Dodajemy śmietankę i wszystko razem mieszamy do połączenia . Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu. Polecam
w mojej kuchnipuszki ananasów w kostkach pół strąka czerwonej papryki pół strąka żółtej papryki pół opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej Przygotowanie Mięso opłukałem, dokładnie osuszyłem. Wygniotłem dłonią na desce. Pokroiłem na plastry o grubości(...)warzywa, po chwili kawałki ananasa. Smażyłem kolejne 2 minuty. Następnie dodałem paprykę, a po minucie seler. Cały czas mieszając, smażyłem jeszcze 2 minuty. Sos: wymieszałem ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier i sok pomarańczowy. Dodałem mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zalewy ananasa, wymieszałem. Tak przygotowany sos dodałem do warzyw, zagotowałem, mieszając aż lekko zgęstniał. Do gotującego się sosu dodałem kawałki mięsa
R'n'G Kitchenczerwone cebule pół słoiczka czarnych oliwek 3 szczypty chilli 1 cytryna 5 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek posiekanych listków bazylii 2 puszki sardynek w zalewie pomidorowej (po 120 g) sól,. pieprz Sposób przygotowania : Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidorki przekrawamy na pół. Cebule kroimy w drobną kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Z cytryny ścieramy skórkę. Sok wyciskamy
Pobite gary BarbarySkładniki 400 g brukselki 1 cebula 300 ml sosu pomidorowego 2 -3ząbki czosnku zmiażdżone 1 łyżeczka. curry w proszku 1/2 suszony liść laurowy zioła prowansalskie do smaku sól i pieprz oliwa z oliwek Wykonanie Brukselkę umyć ,usunąć wszystkie uszkodzone liście . Jeśli brukselka jest dość duża, pokroić na pół. Gotową czystą brukselkę zblanszować (Zagotować wodę z solą i odrobiną(...)smażyć z brukselką kilku minut w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać zmiażdżony czosnek i gotować 1 do 2 minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy, curry, zioła i liść laurowy. Dodać sól i pieprz do smaku. . Delikatnie gotować przez około dziesięć minut.:)) u mnie z kasza :)) i obiad gotowy:)) Blanszowanie warzyw Blanszowanie to proces termiczny
w mojej kuchnidzieła! ps. Śmiało można mrozić ten krem. Składniki: 200 g suchego ziarna soi ugotować do miękkości (po ugotowaniu ważyła około 900 g) 2 średnie cebule 200 g słoik koncentratu pomidorowego cały słoik wraz z zalewą pomidorów suszonych łyżka płatków drożdżowych łyżeczka sili łyżeczka pieprzu łyżeczka pieprzu ziołowego łyżka cukru najlepiej brązowego opcjonalnie: dodatkowo użyłam 50 g suszonych pomidorów bez zalewy(...)zostawiłam część tych z zalewy i po blendowaniu całości dodałam do kremu), dodaj przyprawy (poza solą i drożdżami). Smaż wszystko razem 2-3 minuty. Dodaj ugotowaną soję, koncentrat pomidorowy, przemieszaj wszystko i smaż 2-3 minuty. Przełóż wszystko do dużej miski, dodaj resztę zalewy z pomidorów, sól i drożdże. Zblenduj całość na gładką masę. Smacznego! ps. Jeżeli ugotujecie soję
greenscarf