Zapraszam na jajka z kremem pomidorowym. Są smaczne bardzo szybkie w przygotowaniu a dodatkowo krem ma idealną konsystencje aby nakładać go za pomocą worka cukierniczego. Czytaj więcej
Pychotkaaaciemnieją a płatki drożdżowe i włoskie orzechy dodają całości ciekawszego smaku. Smacznie i zdrowo, gorąco polecam :) 0,5 kg dużych pieczarek 60 g komosy ryżowej (quinoa) 2 łyżki passaty pomidorowej z ziołami łyżka posiekanej paparyczki chili (użyłam marynowanej) duża natka pietruszki 50 ml oliwy z oliwek sok z połowy limonki łyżka posiekanych orzechów włoskich kopiasta łyżka nieaktywnych płatków
Mienta blogłyżki masła -szkl. śmietanki 36% 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku sól pieprz do smaku 2 ziarna ziela angielskiego 1 duży liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie Brukselkę wypłukać odciąć twarde części i zwiędłe listki. Włożyć do garnka, zalać wodą,tak ponad powierzchnie brukselki-około 1 litra. Dodać wszystkie przyprawy i gotować 10-15 minut(...)czasie ,gdy woda przejdzie smakami wszystkich przypraw ,odcedzić przyprawy, a całość zmiksować. Przelać wszystko do rondelka, o grubym dnie ,dodać przecier pomidorowy i dusić wszystko razem 6-8 minut. Nie gotować długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej konsystencji. Dodać śmietankę i wszystko razem wymieszać do połączenia .Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu.:)) Smacznego
w mojej kuchniłyżki masła -szkl. śmietanki 36% 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku sól pieprz do smaku 2 ziarna ziela angielskiego 1 duży liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie Brukselkę wypłukać odciąć twarde części i zwiędłe listki. Włożyć do garnka, zalać wodą Dodać wszystkie przyprawy i gotować 8-10 minut. Po tym czasie ,gdy woda(...)przejdzie smakami przypraw ,odcedzić przyprawy, a .całość zmiksować. Przelać wszystko do rondelka, o grubym dnie ,dodać przecier pomidorowy i dusić wszystko razem 5-6 minut Nie gotujemy długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej konsystencji. Dodajemy śmietankę i wszystko razem mieszamy do połączenia . Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu. Polecam
w mojej kuchnipuszki ananasów w kostkach pół strąka czerwonej papryki pół strąka żółtej papryki pół opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej Przygotowanie Mięso opłukałem, dokładnie osuszyłem. Wygniotłem dłonią na desce. Pokroiłem na plastry o grubości(...)warzywa, po chwili kawałki ananasa. Smażyłem kolejne 2 minuty. Następnie dodałem paprykę, a po minucie seler. Cały czas mieszając, smażyłem jeszcze 2 minuty. Sos: wymieszałem ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier i sok pomarańczowy. Dodałem mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zalewy ananasa, wymieszałem. Tak przygotowany sos dodałem do warzyw, zagotowałem, mieszając aż lekko zgęstniał. Do gotującego się sosu dodałem kawałki mięsa
R'n'G Kitchenczerwone cebule pół słoiczka czarnych oliwek 3 szczypty chilli 1 cytryna 5 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek posiekanych listków bazylii 2 puszki sardynek w zalewie pomidorowej (po 120 g) sól,. pieprz Sposób przygotowania : Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidorki przekrawamy na pół. Cebule kroimy w drobną kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Z cytryny ścieramy skórkę. Sok wyciskamy
Pobite gary BarbarySkładniki 400 g brukselki 1 cebula 300 ml sosu pomidorowego 2 -3ząbki czosnku zmiażdżone 1 łyżeczka. curry w proszku 1/2 suszony liść laurowy zioła prowansalskie do smaku sól i pieprz oliwa z oliwek Wykonanie Brukselkę umyć ,usunąć wszystkie uszkodzone liście . Jeśli brukselka jest dość duża, pokroić na pół. Gotową czystą brukselkę zblanszować (Zagotować wodę z solą i odrobiną(...)smażyć z brukselką kilku minut w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać zmiażdżony czosnek i gotować 1 do 2 minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy, curry, zioła i liść laurowy. Dodać sól i pieprz do smaku. . Delikatnie gotować przez około dziesięć minut.:)) u mnie z kasza :)) i obiad gotowy:)) Blanszowanie warzyw Blanszowanie to proces termiczny
w mojej kuchnidzieła! ps. Śmiało można mrozić ten krem. Składniki: 200 g suchego ziarna soi ugotować do miękkości (po ugotowaniu ważyła około 900 g) 2 średnie cebule 200 g słoik koncentratu pomidorowego cały słoik wraz z zalewą pomidorów suszonych łyżka płatków drożdżowych łyżeczka sili łyżeczka pieprzu łyżeczka pieprzu ziołowego łyżka cukru najlepiej brązowego opcjonalnie: dodatkowo użyłam 50 g suszonych pomidorów bez zalewy(...)zostawiłam część tych z zalewy i po blendowaniu całości dodałam do kremu), dodaj przyprawy (poza solą i drożdżami). Smaż wszystko razem 2-3 minuty. Dodaj ugotowaną soję, koncentrat pomidorowy, przemieszaj wszystko i smaż 2-3 minuty. Przełóż wszystko do dużej miski, dodaj resztę zalewy z pomidorów, sól i drożdże. Zblenduj całość na gładką masę. Smacznego! ps. Jeżeli ugotujecie soję
greenscarfząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki przecieru pomidorowego masło do wysmarowania formy Sos beszamelowy: 3 łyżki masła o zawartości tłuszczu 82% 2 łyżki maki pszennej 1/2l mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: 1. Mięso smażymy(...)łyżkach oleju wraz z przyprawami: papryką, bazylią, oregano, przyprawą do mielonego mięsa, ziołami prowansalskimi, posiekanym czosnkiem i pieprzem. Możemy delikatnie posolić jeśli chcemy. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy. 2. Pieczarki jeśli mniejsze przekrawamy na pół, jeśli większe na 4 części. Smażymy na łyżce oleju delikatnie posolone wraz z posiekanymi suszonymi pomidorami i pestkami dyni. 3. Sos beszamelowy: Do roztopionego
Kuchnia w czekoladziekiedy nazbiera się troszkę końcówek wędlin w zamrażarce. Składniki: 1/2 kg fasoli suchej np Jaś 300- 500 g końcówki wędlin/kiełbasa/surowe mięso 1 cebula koncentrat pomidorowy sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, listek laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Zalewamy przepłukana fasolę wodą, najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na noc. PO ok 12 godzinach(...)cebulę. W momencie, kiedy fasola jest na wpół ugotowana dodajemy mięso i całość razem gotujemy do miękkości pilnując, aby jej nie przypalić. Pod sam koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Podajemy z pieczywem. Danie podane w porcelanie Bogucice GINA
Malinowe PocałunkiPyszne, sycące i mocno aromatyczne gołąbki polane sosem pomidorowym. Zrobione według przepisu mojej mamy smakują mi najlepiej. SKŁADNIKI główka białej kapusty 1 kg karkówki 3 torebki ryżu po 100 g 2 łyżki smalcu ze skwarkami jajo sól, pieprz Czytaj więcej
Przepisy KulinarneWitam serdecznie Propozycja na bardzo zdrowy i pyszny koktajl z awokado i soku pomidorowego. Wyjaśnię może w kilku słowach dlaczego napisałam w tytule że jest to koktajl antynowotworowy. Pomidory szczególnie przetworzone w postaci soku, ketchupu, koncentratu zawierają bardzo duże ilości Likopenu który neutralizuje wolne rodniki które są odpowiedzialne za rozwój różnego rodzaju nowotworów innymi słowy Likopen jest silnym przeciwutleniaczem(...)szczególnie zdrowy i antynowotworowy. Więcej na temat Likopenu możemy poczytać na stronie: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/likopen-w-pomidorach-zmniejsza-ryzyko-zawalu-i-rozwoju-nowotworow_35849.html o awokado: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html Będziemy potrzebować: 1 awokado 500 ml soku pomidorowego 2 łodygi selera naciowego Link do filmiku z przygotowania: Koktajl antynowotworowy Przygotowanie: Umyty seler kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika. Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę
Uwaga Babcia Gotujetuńczyka w oleju - pół litra sosu pomidorowego - 1 mały bakłażan - szczypta tymianku - pół łyżeczki pieprzu czarnego - pół łyżeczki curry lub ziół marsala - szklanka kaszy jaglanej - sól - liść laurowy - natka pietruszki lub koperku - 3 ząbki czosnku Tak dla 2-3 osób jest ten przepis.. Sos pomidorowy np. tego przepisu tutaj podgrzej , dodaj pokrojony w kostkę , nie za dużą
Pasje Jolkicielęcej 1 l mleka 3,2 % 5 łyżek mąki 5 łyżek oleju rzepakowego 1 duża cebula 2 młode marchewki 1 mały seler 500 ml bulionu wołowego 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki czubrycy szarej 1 średniej wielkości cukinia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą
R'n'G Kitchenlepiej, a zza rogu mrugnie do nas wiosna ? Zapraszam. Składniki: 1/2 polędwicy wołowej 400 g pieczarek 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki 200 ml słodkiej śmietanki 4 łyżki kwaśnej śmietany 25 ml koniaku sól pieprz świeży koperek dobry(...)smażyć, podlać koniakiem, flambirować. Przełożyć mięso do rondla . Do patelni dodać trochę oleju, dorzucić cebulę, a następnie pieczarki, podsmażyć, przełożyć do rondla z mięsem, dodać przyprawy, liście laurowe, koncentrat pomidorowy, musztardę, dodać śmietankę słodką, dusić całość około 15 minut na malutkim ogniu. Na koniec dodać kwaśną śmietanę albo crème fraîche. Przyozdobić świeżym koperkiem. Podane ze świeżą bagietka skomponuje się idealnie
Wino Francja Kuchnia