Jaś" 500g wędzonego boczku 500g kiełbasy np śląska, toruńska 1 puszka pomidorów (400g) 4 łyżki prażonej cebulki 2 ząbki czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 150g przecieru pomidorowego 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki przyprawy do dań z fasoli 3 łyżki suszonego majeranku Sposób przygotowania: 1. Fasolę namaczamy w zimnej wodzie min. 12 godzin(...)kostkę, a następnie z kiełbasą pokrojoną w pół talarki. Przyrumienione przekładamy do garnka z fasolą pozostawiając tłuszcz na patelni. Do garnka dodajemy także pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, czosnek i prażoną cebulkę, doprawiamy przyprawą do dań z fasoli, solą oraz pieprzem. Gotujemy do miękkości grochu- jeszcze ok jedną godzinę. 3. Na wytopionym z boczku i kiełbasy tłuszczu przygotowujemy
Kuchnia w czekoladzieinnego tłuszczu do smażenia 1/2 czerwonej cebuli 3 plastry żółtego sera starte na grubych oczkach * pamiętajcie, że pizza powstała z dostępnych składników. Tradycyjnie polecam wykorzystać zamiast ketchupu sos pomidorowy. Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, olej i suche drożdże. Na koniec dolewamy ciepłą wodę (! nie gorącą). Wszystko zagniatamy ręką, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli nasze ciasto się(...)okrągłej i wyrośniętej ("puchatej") pizzy ciasto możemy po prostu ułożyć na każdej innej blaszce i uformować z niego pożądany kształt. Na uformowaną pizzę dajemy ketchup (lub sos pomidorowy jeśli taki posiadamy). Ketchup posypujemy z wierzchu delikatnie pieprzem. Następnie wykładamy nasze ziołowe kawałki kurczaka. Całość posypujemy posiekaną dowolnie czerwoną cebulą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Pieczemy około
Słodkie okruszkiczterech osób 800 g filetów ze szczupaka ( bez skóry) 1 cebula 1 papryka słodka 1 mała papryczka chilli 5 pomidorów ( lub jedna puszka) 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny 1 łyżka cukru 5 łyżek oliwy sól sposób przygotowania Filet ze szczupaka dzielimy na porcje, oprószamy solą i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce(...)oraz wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory, całość smażymy przez 15 minut. Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty. Gorący sos układamy na dnie żaroodpornego naczynia, na wierzch kładziemy kawałki szczupaka, którego skrapiamy pozostałą oliwą i całość
Miód i pieprznudne, wręcz przeciwnie może być pyszne i kolorowe, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Składniki (porcja dla 2 osób): 2 cebule 5 - 6 marchewek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 pierś z kurczaka ok 1/2 szklanki rodzynek olej do smażenia 1 łyżeczka curry papryka ostra, sól, pieprz 100 g ulubionego ryżu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Cebulę(...)jeśli marchewka przywiera do patelni proponuję podlać odrobiną wody) . W międzyczasie nastawiamy ryż. Następnie do warzyw dodajemy posiekaną pierś z kurczaka, a po ok 10 minutach wrzucamy rodzynki, koncentrat pomidorowy (ja w sezonie letnim zamiast niego dodaję 2-3 obrane ze skórki i posiekane pomidory) wsypujemy curry i ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką wg. uznania. Dusimy całość
Cynamonowe szczęściewrażeń. składniki 300 g wątróbki z dorsza 1 cebula 1 papryka ( u mnie żółta) 1 mała papryczka chilli puszka pomidorów 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy sól sposób przygotowania Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną(...)czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz pomidory z puszki całość smażymy przez 5-7 minut. Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty. Ciepły sos układamy na dnie słoika, dodajemy umyte i oczyszczone wątróbki, na wierzch znów układamy sos ( w takich
Miód i pieprzPIZZY: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wody 25 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 150 g gotowanych ziemniaków 1 łyżka oliwy 1/3 łyżeczki soli SOS: 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz czarny suszona bazylia DODATKI: 1/2 brokuła 4 jajka 2 00 g sera żółtego sól świeży szczypiorek Zrobić zaczyn z drożdży rozcierając je z cukrem i około ćwierć szklanki(...)średnicy ok 30 cm. W zależności od tego jak gruby chcemy spód. Przełożyć na blachę, na której będzie się piekła pizza. Kiedy ciasto trochę podrośnie rozsmarować przyprawiony przecier pomidorowy. Cześć sera pociąć na paski i zawinąć na brzegach ciasta. Ułożyć różyczki brokuła na pizzy i posypać startym żółtym serem. Na wierzch wbić jajka. Delikatnie oprószyć solą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego
https:KKuchniaMniamcałość i uzyskać smaczną i sytą zapiekankę. Polecam! Ok. 1 kg ziemniaków Pulpeciki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula 1 łyżka keczupu pikantnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: 300 g żółtego sera 260 g mieszanki groszku z kukurydzą JAMAR Masło do formy Ziemniaki(...)miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugniatamy na gładką masę. Dzielimy na dwie części. Mielone mięso dokładnie mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Dodajemy jajko, keczup, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą i przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy gładką masę, formujemy małe klopsiki. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie
VioletoweKucharzenieprzekładamy na drugą stronę. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami i warzywami. Doskonale smakują z sosem koperkowym lub pomidorowym. Smacznego ! Artykuł SMAŻONE ŚLEDZIE NA KROMCE CHLEBA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakUwielbiam tuńczyka. Mogłabym go jeść i jeść. Bardzo często robię z nim różne kanapki, sałatki lub tortille. Dziś zapraszam Was na przepis na tortille z lekko pomidorową pastą tuńczykową. Idealne na śniadanie, do pracy lub kolacje. Takie tortille przygotowuje się naprawdę szybko. Spróbujcie. Składniki: 1 tortilla np. pszenna 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym (185 g) 1-2 liście
Słodkie okruszkimalutkich pieczarek 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka przyprawy garam masala 0,25 łyżeczki kurkumy szczypta płatków chilli, lub chilli w proszku szklanka przecieru pomidorowego (passaty) sól, pieprz masło do smażenia świeża kolendra do przybrania Przygotowanie : Na głębokiej patelni roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w cienkie plasterki wraz z kminem rzymskim(...)Smażyć przez chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie dodać czosnek, imbir, paprykę pokrojoną w kostkę oraz kozieradkę. Dokładnie wymieszać i chwilę gotować, po czym dodać pieczarki i groszek. Dodać przecier pomidorowy, kolendrę, przyprawę garam masala, płatki chilli oraz kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie, ale jędrne. Podawać przybrane świeżą kolendrą. Smacznego
Codzienne Gotowaniełyżki oleju 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka startego imbiru pół łyżeczki kminku 1 łyżeczka przyprawy garam masala sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie; Przyprawy wrzucamy na suchą patelnie( kminek, gorczyca, garam masala) i chwile smażymy do momentu az nabiorą ciemniejszego koloru i zaczną intensywnie pachnieć. Następnie ściągamy z patelni i rozcieramy(...)moździerzu a jeśli nie mamy to w miseczce dosyć mocno łyżką. Na oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy przecier pomidorowy, roztarte przyprawy a także kurczaka. Mieszamy wszystko dokładnie aż mięso będzie idealnie pokryte powstała pastą. Następnie dolewamy około szklanki wody, przykrywamy i dusimy aż kurczak będzie miękki ,od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy imbir
Radość kipiąca uśmiechem.patelni z cebulą. Wyśmienite!!! Składniki: 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 mała cukinia 1 biała cebula 0,50 dag kiełbasy drobiowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego ok.+- szklanki wody 3 marchewki 2 ząbki czosnku po łyżeczce: papryki w proszku czerwonej słodkiej i ostrej, pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich sól Sposób(...)kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Wszystko w/w przełożyć do głębokiego rondla, podlać wodą i dusić ok. 10 min.Dodać wyciśnięty czosnek. Po tym czasie doprawić przyprawami, dodać koncentrat pomidorowy. Zostawić jeszcze na ogniu ok. 5-7 min. Podawać na gorąco z ryżem lub pieczywem. Smacznego
pieprzny smaczeknieoczekiwanego się wydarzy. Polecamy. W przepisie użyliśmy mieszanki ziół od Rafex Składniki 300 g makaronu castellane 1 cebula 2 łyżki oleju 300 g kiełbasy podwawelskiej 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżka zielonej czubrycy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Cebulę siekamy. Kiełbasę obieramy
R'n'G Kitchenmnie czerwona, zielona i żółta 1 cukinia (po obraniu około 540 g) 3 świeże pomidory 1 średnia czerwona cebula 1 1/3 szklanki wody 6 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 2 kiełbaski śląskie 8 małych pieczarek 2 szczypty soli ziołowej 1 łyżeczka słodkie papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki około 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu oliwa z oliwek lub olej do smażenia * ilość(...)Pomidory przygotowujemy, albo sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką. Dolewamy 1 1/3 szklanki wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut. Po tym czasie dorzucamy do warzyw obraną i pokrojoną w dość grubą kostkę cukinię, wciąż dusimy
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego oregano, bazylia, papryka ostra czerwona, czosnek granulowany, sól Pierś z kurczaka płuczemy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami i dokładnie smarujemy nim pierś, następnie Kurczaka układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Smacznego
Moje-pitraszenie