zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:386/1190)

SMAŻONE ŚLEDZIE NA KROMCE CHLEBA 201

przekładamy na drugą stronę. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami i warzywami. Doskonale smakują z sosem koperkowym lub pomidorowym. Smacznego ! Artykuł SMAŻONE ŚLEDZIE NA KROMCE CHLEBA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Tortille z lekko pomidorową pastą tuńczykową 211

Uwielbiam tuńczyka. Mogłabym go jeść i jeść. Bardzo często robię z nim różne kanapki, sałatki lub tortille. Dziś zapraszam Was na przepis na tortille z lekko pomidorową pastą tuńczykową. Idealne na śniadanie, do pracy lub kolacje. Takie tortille przygotowuje się naprawdę szybko. Spróbujcie. Składniki: 1 tortilla np. pszenna 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym (185 g) 1-2 liście

Słodkie okruszki
Curry z pieczarek i zielonego groszku 116

malutkich pieczarek 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka przyprawy garam masala 0,25 łyżeczki kurkumy szczypta płatków chilli, lub chilli w proszku szklanka przecieru pomidorowego (passaty) sól, pieprz masło do smażenia świeża kolendra do przybrania Przygotowanie :  Na głębokiej patelni roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w cienkie plasterki wraz z kminem rzymskim(...)Smażyć przez chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie dodać czosnek, imbir, paprykę pokrojoną w kostkę oraz kozieradkę. Dokładnie wymieszać i chwilę gotować, po czym dodać pieczarki i groszek. Dodać przecier pomidorowy, kolendrę, przyprawę garam masala, płatki chilli oraz kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie, ale jędrne. Podawać przybrane świeżą kolendrą.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kurczak pepper masala. 135

łyżki oleju 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka startego imbiru pół łyżeczki  kminku 1 łyżeczka przyprawy garam masala sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego   Przygotowanie; Przyprawy wrzucamy na suchą patelnie( kminek, gorczyca, garam masala) i chwile smażymy do momentu az nabiorą ciemniejszego koloru i zaczną intensywnie pachnieć. Następnie ściągamy z patelni i rozcieramy(...)moździerzu a jeśli nie mamy to w miseczce dosyć mocno łyżką. Na oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy przecier pomidorowy, roztarte przyprawy a także kurczaka. Mieszamy wszystko dokładnie aż mięso będzie idealnie pokryte powstała pastą. Następnie dolewamy około szklanki wody, przykrywamy i dusimy aż kurczak będzie miękki ,od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy imbir

Radość kipiąca uśmiechem.
LECZO BEZ TŁUSZCZU 155

patelni z cebulą. Wyśmienite!!! Składniki:  1 papryka czerwona  1 papryka żółta 1 mała cukinia  1 biała cebula 0,50 dag kiełbasy drobiowej  3 łyżki koncentratu pomidorowego  ok.+- szklanki wody 3 marchewki  2 ząbki czosnku  po łyżeczce: papryki w proszku  czerwonej słodkiej i ostrej, pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich sól    Sposób(...)kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Wszystko w/w przełożyć do głębokiego rondla, podlać wodą i dusić ok. 10 min.Dodać wyciśnięty czosnek. Po tym czasie doprawić przyprawami, dodać koncentrat pomidorowy. Zostawić jeszcze na ogniu ok. 5-7 min. Podawać na gorąco z ryżem lub pieczywem. Smacznego

pieprzny smaczek
Castellane w pomidorach z kiełbasą 100

nieoczekiwanego się wydarzy. Polecamy. W przepisie użyliśmy mieszanki ziół od Rafex   Składniki 300 g makaronu castellane 1 cebula 2 łyżki oleju 300 g kiełbasy podwawelskiej 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżka zielonej czubrycy sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Cebulę siekamy. Kiełbasę obieramy

R'n'G Kitchen
Leczo z pieczarkami, kiełbasą i paprykowym miksem 158

mnie czerwona, zielona i żółta 1 cukinia (po obraniu około 540 g) 3 świeże pomidory 1 średnia czerwona cebula 1 1/3 szklanki wody 6 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 2 kiełbaski śląskie 8 małych pieczarek 2 szczypty soli ziołowej 1 łyżeczka słodkie papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki około 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu oliwa z oliwek lub olej do smażenia * ilość(...)Pomidory przygotowujemy, albo sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką. Dolewamy 1 1/3 szklanki wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut. Po tym czasie dorzucamy do warzyw obraną i pokrojoną w dość grubą kostkę cukinię, wciąż dusimy

Słodkie okruszki
Pierś z kurczaka w pomidorowej pierzynce. 152

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego oregano, bazylia, papryka ostra czerwona, czosnek granulowany, sól Pierś z kurczaka płuczemy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami i dokładnie smarujemy nim pierś, następnie Kurczaka układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Pulpeciki drobiowe w sosie z serków topionych 193

będą całkowicie rozpuszczone gotowy sosik zagęścić mąką wymieszaną w odrobinie wody. Gotowe pulpeciki podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza bulgur oraz ogóreczki konserwowe . Polecam też: Pulpeciki w sosie pomidorowym Klopsiki drobiowe w sosie śmietanowo-koperkowym

Monia miesza i gotuje
 Warzywne leczo z makaronem ryżowym 164

czasu w kuchni.   Warzywne leczo z makaronem ryżowym Składniki: -jedna cukinia -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół papryki żółtej -30 dag pieczarek -dwa ząbki czosnku -łyżka przecieru pomidorowego - łyżeczka oregano - bazylia świeża - pół łyżeczki rozmarynu -sól -pieprz -szczypta ostrej papryki -olej -kilka kropel ciemnego sosu sojowego Cebulę pokroić w półkrążki, małe pieczarki na pół a duże na ćwiartki(...)każde osobno na dobrze rozgrzanej patelni. Podsmażone warzywa kolejno przekładamy do głębokiej patelni w której będą się dusić. Na koniec dodajemy pokrojoną cukinię, podlewamy wszystko szklanką wody, dodajemy przecier pomidorowy, oregano, rozmaryn  i dusimy 10 min. W tym czasie gotujemy makaron ryzowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowe warzywa doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, sosem sojowym . Na środek talerza

Kulinarne przemyslenia
Sos barbecue – rodem z Ameryki 160

wyjąć z lodówki i postawić na stół. Kupujemy więc składniki i zabieramy się do pracy. Składniki: 6 ząbków czosnku 1 suszona ostra papryczka 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka chili ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego Szczypta mielonych goździków 1 łyżka papryki słodkiej mielonej ½ szklanki octu jabłkowego 2 szklanki ketchupu ½ szklanki cukru brązowego 2 łyżki musztardy 1 łyżka(...)pieprzu 1 łyżka soli 2 szklanki wody Wykonanie: Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę, ostrą papryczkę tniemy nożyczkami na małe kawałki. Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy. Dodajemy czosnek, przecier pomidorowy, chili, słodką paprykę, ostrą papryczkę, ziele angielskie, goździki. Gotujemy około 3 minuty aż pasta zmieni kolor na ceglasto – czerwony. Następnie dodajemy pozostałe składniki razem z wodą. Gotujemy około 30 minut

Smaki Ewy
Gulasz z indyka z warzywami i makaronem fusilli tricolore Incola. 167

Dzisiaj zapraszam na  gulasz z indyka z warzywami i sosem pomidorowym podanym z wyśmienitym makaronem fusilli tricolore Incola. Danie jest bardzo pyszne z nutką aromatycznych ziół i czosnku . Makarony Incola polecam szczególnie osobom na diecie bezglutenowej . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g makaronu fusilli tricolore Incola   700 g pomidorów w sosie z puszki 600 g piersi

Sama słodycz i szczypta chili
MŁOT LOU – GOTHIC II: NOC KRUKA – ognisty trunek z Młotem Lou 183

prawda takiego potka i większości jego składników próżno szukać w grze, ale drink jest tak dobry, że musieliśmy się tym podzielić. Jest to podkręcona wersja znanego trunku z soku pomidorowego. Zdecydowanie polecamy, jest ogień! Zobacz, jak Młot Lou wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MŁOT(...)innego naczynia, a zawartość butelki wyrzucamy. Wasz Młot Lou jest gotowy i możecie zabierać się za robienie drinków w punkcie 2! OGNISTY TRUNEK – PODANIE (5 min) Sok pomidorowy mieszamy w stosunku 3:1 lub 2:1 z Młotem Lou. Do tego dodajemy nieco świeżo mielonego pieprzu, 2-3 krople sosu worcester, 2 łyżki soku z cytryny lub limonki (tego

Nerds Kitchen
Bitki w sosie grzybowym 119

oprócz indyka główne mięso zalecane w diecie córki (i mojej także). Jednym z dań polecanych w jej jadłospisie przez panią dietetyk są bitki wołowe. Tym razem zamiast w wersji pomidorowej przygotowałam je w wersji grzybowej z jogurtem zamiast śmietany, dzięki czemu były naprawdę light. Polecam zarówno na co dzień jak i od święta. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Polędwiczki w sosie gulaszowym 154

pieczarek kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz łyżka przecieru pomidorowego kopiata łyżka mąki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Mięso umyć, pokroić w grube plastry i rozbić przegubem dłoni. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem(...)nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. W garnuszku wymieszać mąkę z 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać by nie było grudek i wlać do wywaru z mięsa, energicznie mieszając. Jeszcze raz przyprawić

Czerwień i błękit