zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:378/1190)

ciecierzyca i suszone pomidory w sałatce z kuskusem 110

najwyżej przez dwie minuty ( papryka ma jedynie zmięknąć). Do misy przekładamy z patelni paprykę, dodajemy ugotowaną kaszę (wcześniej rozdrabniamy ją widelcem,aby stała się sypka),dodajemy olej  z pomidorowej zalewy, bazylię , oliwki, oraz  pokrojone w paski pomidory. Całość  przyprawiamy solą, oraz pieprzem, i mieszamy. Misę odstawiamy na dziesięć minut, pozwalając w tym czasie "przegryźć" się smakom

Miód i pieprz
Gołąbki alla bigos. 187

młoda kapusta umyta i poszatkowana 600 g mięsa mielonego dowolnego 1 duża cebula 3/4 szklanki ryżu sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka bazylii suszonej 500 g sosu pomidorowego 500 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka 4 łyżki oleju Wykonanie: Do garnka wlać olej i rozgrzać, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko zeszklić, następnie dodać mięso mielone(...)chwilę podsmażyć. Do garnka wsypujemy ryż, dolewamy sos pomidorowy, dodajemy kapustę, bulion i mieszamy.Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło.Gdy ryż zacznie pęcznieć przyprawić do smaku pieprzem,bazylią , chili solą lub vegetą, co lubicie. Danie dusimy tak długa aż ryż będzie miękki. Jeśli bulion za szybko odparuje możecie dolać odrobinę wody.Najlepiej smakuje na ciepło

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza Rukola z fetą z zalewy czosnkowej i boczkiem na cienkim cieście 191

ciepłe miejsce, aby ładnie wyrosło. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie równe części, wałkuję cienko na okrągłej desce, formuję równe okrągłe pizze. Ciasto smaruję sosem pomidorowym, układam składniki: najpierw plastry mozzarelli, parmezan (1 łyżka na jedną pizzę), plasterki - kwadraty boczku (cienkie plastry boczku kroję na kwadraty), posypuję fetą i pomidorem w kawałkach. Wykładam na blachę

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka gołąbkowa 2740

powtórzę. Polecam zwłaszcza w sezonie na młodą kapustę.  1/2 główki kapusty lub 1 mała 500g mięsa mielonego  1/2 szklanki surowego ryżu 1 cebula 500g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku/butelce) + 1/2 szklanki wody sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Kapustę szatkujemy, wrzucamy na osoloną wrzącą wodę na około 10 minut. Odcedzamy, wykładamy na dno naczynia żaroodpornego

Szefowa kuchni
Mega makaron i mini pulpeciki 179

jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz szczypta majeranku szczypta hyzopu szczypta cynamonu szczypta przyprawy bryani massala na sos 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz oregano bazylia Mięso mieszamy z jajkiem i przyprawami, formujemy małe kuleczki wielkości śliwki mirabelki. otaczamy lekko w tartej bułce i obsmażamy z każdej strony. W rondelku podsmażamy posiekaną(...)cebulę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy kilka minut, podlewamy wodą ok 1 szkl. następnie dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotujemy i dodajemy wszystkie kuleczki mięsne. Sos  gotujemy ok 10 min. Makaron gotujemy w osolonej wodzie . Odcedzamy, dodajemy do niego cały sos i smacznego

Gotowanie jest łatwe
Wiosenna fritatta z kozim bundzem i papryczkami Padrón 144

czasu na pracochłonne przyrządzanie obiadu, to bardzo chętnie robię fritattę z warzywami. Podaję ją w towarzystwie surówek lub pieczonych ziemniaczków :) 6 jajek 3 łyżki pasaaty pomidorowej dymka ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku mały pęczek botwinki (użyłam same łodygi) kilka papryczek Padrón ok. 30 g koziego bundzu łyżka masła klarowanego Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dymkę ze szczypiorkiem oraz posiekane

Mienta blog
Młode gołąbki w śmietanowym sosie 208

płaska cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy w misce razem z ryżem ( nie ugotowanym ! ) , koncentratem pomidorowym , gałką muszkatołową , solą i pieprzem do smaku . Liście pozbawiamy grubego ogonka i zanurzamy we wrzątku na dosłownie kilka sekund , żeby się sparzyły i zmiękły . W tak przygotowane i oczywiście przestudzone

Ogrodnik w podróży
NALEWKA Z PŁATKÓW RÓŻY 158

jest dość łatwy i nie będziecie mieli z nim zbyt dużo roboty.Najwazniejsze  jest zrobienie syropu ,a potem to juz z " górki " ha ha...  2 słoiczki po kocentracie pomidorowym czyli 330 gram syropu różanego  - klik 0.5 litra wódki dobrej gatunkowo 1szkl.spirytusu ************************************************** Robimy syrop różany z przepisu ( kliknąć w link).Wystudzić.Do dużej butli zlać syrop różany

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Golabki z wloskiej kapusty z indykiem 157

Użyłam do nich zamiast tradycyjnej kapusty to kapusty włoskiej. Jest zdecydowanie delikatniejsza i chyba łatwiejsza w obróbce. Do środka dałam farsz z indyka i pieczarek. Wszystko upieczone w sosie pomidorowym. Gołąbki wyszły palce lizać. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pomidorowy ryż – dodatek do meksykańskich dań 172

Blueberry Corner by "jagodzianka" Pyszny, sypki, pomidorowy ryż doskonale uzupełnia wiele potraw, ale w kuchni meksykańskiej sprawdzi się najlepiej. Porcja dla 4-5 osób Składniki: … Przeczytaj cały artykuł Post Pomidorowy ryż – dodatek do meksykańskich dań pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Zapiekanka Makaronowa 179

ciut zmodyfikowany. Poniżej przedstawiam Wam wersję po zmianach : Składniki: 500 g mięsa mielonego 500 g makaronu wstążki 2 papryki czerwone 1 puszka groszku 3 ząbki czosnku 3 cebule koncentrat pomidorowy 1 kostka rosołowa 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, imbir, zmielona kolendra, imbir, vegeta, kurkuma zielona pietruszka, bazylia, majeranek cytryna *żółty ser - opcjonalnie Sposób przygotowania(...)dodajemy paprykę i groszek. Delikatnie doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy ok. 10 minut. 5. Tak podsmażoną paprykę mieszamy z mięsem mielonym, smażąc całość jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość można doprawić pieprzem, kolendrą i ziołami. Lepiej, gdy "kolorowa" część zapiekanki jest ciut ostrzejsza, gdyż wówczas tworzy kontrast z makaronem. 6. Ugotowany makaron - odcedzamy. 7. Jedną część makaronu wsypujemy

Kuchnia smaków
Młoda Kapusta 207

zawsze. A zatem do całego spektaklu potrzebne są: fot. Aga Prus W rolach głównych: 1 kapusta młoda  5 młodych marchewek 1 cebula W rolach pozostałych: 3 łyżki koncentratu pomidorowego  łyżeczka soli trochę masła do podsmażenia cebulki pieprz Uwieńczenie spektaklu: koperek Scenariusz: Akt I: Kapustę szatkujemy. Wrzucamy do garnka, w którym gotuje się woda - ok. 2 szklanki + 1 łyżeczka(...)soli. Reżyserka i producentka zaleca gotowanie całości 10-15 minut. Akt II: Dodajemy 3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego. Akt III: Oddzielnie podsmażamy pokrojoną w półksiężyce marchewkę na masełku. Podlewamy troszkę wodą i gotujemy do miękkości -ok. 15 min. Uwaga: Jeśli macie młodą marchewkę, to można ją od razu wrzucić do kapusty i gotować razem.  Akt IV: Przy obieraniu cebuli

Kuchnia smaków
Kurczak w curry z ananasem 148

kurczaka (ja dałam dziś wyjątkowo indyka) 2 szklanki ryżu basmanti 2 czerwone papryki 1 puszka ananasów w kawałkach 3-4 cebule 3- 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu drobiowego sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki i curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta kurkumy, curry Filet pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć. Podsmażyć na oliwie. Cebulę pokroić(...)paski, dodać do kurczaka. Do całości dodać: ostrą i słodką paprykę, curry, kurkumę i chili. Do garnka dorzucić kukurydzę i ananasa. Sok z ananasa rozmieszać z dwoma łyżeczkami przecieru pomidorowego. Do gotującej się potrawki, wsypać ryż i zalać bulionem. Dusić pod przykryciem do miękkości ryżu. Proponuję dolewać bulion po trochu, aby nie wyszła Wam papka. Smacznego! fot. Izabela Magdalena

Kuchnia smaków
Pide z mięsem mielonym (Pide mit Hackfleisch) 119

cebule - pokroić w kostkę 2 - 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona - pokroić w kostkę 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 5 łyżek przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku I. Do mąki dodać sól. Drożdże pokruszyć do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 10-15 minut. Do mąki dodajemy(...)miejsce. II. W tym czasie robimy farsz: Mielone wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do mięsa dorzucamy paprykę i doprawiamy. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Możecie do farszu dodać także zieloną pietruszkę. III. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Ciasto kroimy na 3 części. Rozwałkować je należy w kształt przypominający łódkę lub prostokąt. Przekładamy

Kuchnia smaków
Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY. 132

laurowych 2 duże marchewki (starte na tarce) 1 pietruszka (starta na tarce) 1kg kapusty kiszonej (nie odsączonej, pokrojonej) 1kg kapusty białej poszatkowanej 2l bulionu warzywnego Bulion warzywny 200g koncentratu pomidorowego 10 grzybów suszonych lub 5 kapeluszy mrożonych (prawdziwki, borowiki) 5 suszonych moreli lub 10 suszonych śliwek wędzonych przyprawa do bigosu (dobry skład) ½ łyżeczki chili sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu i pozostały litr bulionu. Gotuj kolejne 2 godziny (mały ogień), od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec smakujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili

Apetyt na Zielone