zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:377/1190)

Pizza z salami, szparagami, fasolką i oliwkami 164

razem puszyste, grubsze ciasto, dodatki to salami, fasolka czerwona, oliwki czarne, no i szparagi. Fajnie pasują do pizzy, więc polecam wypróbowanie :). Przepis na ciasto tutaj - klik Dodatki: sos pomidorowy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem szparagi oliwki czarne fasolka czerwona salami tarta mozzarella Ciasto na pizzę robię według przepisu. Szparagi podgotowałam, bo moje dziecko woli jak są miękkie (gotowałam(...)wodzie jakieś 10 minut). Oliwki pokroiłam. Do kubka dałam troszkę sosu pomidorowego i suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem, wymieszałam. Rozsmarowałam na uformowanym już spodzie do pizzy. Na sos nałożyłam salami, następnie szparagi, fasolkę i oliwki. Całość posypałam startą mozzarellą. Ja pizzę piekę na kamieniu więc wkładam do zimnego piekarnika (żeby kamień nie popękał), nagrzewam piekarnik do 180 - 200 stopni

kruche babeczki
Gulasz z indyka z pieczarkami i lekkim sosem pomidorowym 145

digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój).  Szybka i smaczna propozycja na delikatny, a jednocześnie syty obiad. Mięso z indyka jest miękkie, aromatyczne i idealnie łączy się z pieczarkami oraz lekkim, pomidorowym sosem. Gulasz podałam z makaronem ryżowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego. Pycha! (3 porcje) 500g mięsa z indyka  200g pieczarek 2 pomidory (użyłam malinowych) 1 czerwona

Di gotuje
Spaghetti bolognese 151

skusicie się na taką propozycję obiadu. Polecam! Składniki 1 opakowanie makaronu typu spaghetti 500 g mięsa mielonego 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz bazylia oregano majeranek Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, na koniec dodać(...)drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Wszystko razem przesmażyć aż mięso ściemnieje. Wlać pomidory, dodać przecier pomidorowy, przyprawy i chwilę smażyć Makaron ułożyć na talerzach i polać sosem, a następnie posypać parmezanem. spaghetti bolognese

O kuchni z uczuciem
BIGOS PO MYŚLIWSKU Z DZICZYZNĄ 106

wędlin ( kiełbasa z sarny, dzika, kawałek boczku ) 20 dkg wędzonego boczku 1 kiełbasa jałowcowa garść suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 6-8 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 6 kulek pieprzu 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina zioła suszone ; tymianek, majeranek, cząber, kolendra do smaku 2 duże cebule 2 marchewki(...)minut. Mięso wyciągamy z kapusty, kroimy je w kostkę łącznie z kiełbasami, boczkiem i cebulą. podpiekamy na oleju na patelni aż się zrumienią.  Do kapusty dodajemy, przecier pomidorowy, pokruszone grzybki, pokrojone pieczarki oraz śliwki suszone i wlewamy wino. Dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając, trzeba uważać aby bigos się nie przypalił. Marchew i seler ścieramy na tarce

Kulinarne Fantazje Marioli
PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI z DORSZA 123

szklanka suchego ryżu 600-700 g filetu (bez lodu) dorsza 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów 2 cebule 2 spore marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 6 ziarnek pieprzu 2 duże łyżki pasty paprykowej ( Ajwar lub ostry sos paprykowy ) 2 kostki rosołowe ( naturalne ) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka papryki(...)Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz, kostki rosołowe, wlewamy wodę i pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut.  Sos jest już troszkę gęsty, jeszcze dodajemy przecier pomidorowy, pastę z papryki, porwaną na małe kawałki rybę i resztę przypraw. Mieszamy i chwilkę dusimy.  Do sosu rybnego dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy i ogrzewamy aż płyny odparują. Paprykarz

Kulinarne Fantazje Marioli
GULASZ Z CHORIZO I SOJĄ 104

cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach 400 g ugotowanej na miękko soczewicy lub ciecierzycy z puszki  2 łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego słodka i pikantna papryka w proszku sól, pieprz do smaku 4 łyżki oliwy  500 ml bulionu natka pietruszki do posypania(...)minut.  Warzywa kroimy w kostkę a chorizo w talarki, wszystko przekładamy do gulaszu wraz z pomidorami, mieszamy i dalej dusimy.  Gulasz doprawiamy do smaku przyprawami, dokładamy przecier pomidorowy i wsypujemy soję. Kiedy płyny znacznie odparują a gulasz jest już dobrze doprawiony, zakręcamy gaz.  Posypujemy pokrojoną natką pietruszki i podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Kino Kulinarne TRANSATLANTYK 'Ants on a shrimp' 175

occie kokosowym. Niestety smak kokosa, maślanki i ryby zupełnie do mnie nie przemówił. Ok, a co z dodatkami? A no pojawiła się kontynuacja kokosa - mus + wiórki, pojawiła się mocno pomidorowa galaretka oraz trzy majonezy - ze szczawiu i czerwonej kapusty oraz zagadkowy - jak na mój smak chyba z wędzonej cebuli. O ile talerz nie zachwycał - sytuacje ratował sommelier i dobrane

Spektrum Smaku
Coś jak pizza, ale inaczej. Super 280

żeby ciasto wystawało poza boki formy. Ciasto lekko przygnieść do dna i boków, pozostałe ciasto niech zwisa na zewnątrz. Będzie potrzebne do zaklejenia ciasta. Posmarować dno ciasta dowolnym sosem pomidorowym lub ketchupem. Wyłożyć grzyby z cebulą, obsypać kiełbasą i serami. Drugą część ciasta rozwałkować o średnicy takiej jakiej jest dno formy. Położyć je na górę, następnie odwinąć brzeg spodniej

Kuchnia Pokoleń
Gulasz z kurczaka po meksykańsku 128

cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka (lub zielona w przypadku żółtej fasolki) 1/3 papryczki chili 200g fasolki szparagowej  300-500 ml bulionu 150g koncentratu pomidorowego słodka mielona papryka sól, pieprz Dodatkowo: olej Mięso pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz słodką papryką. Całość podsmażyć i przełożyć do garnka. Warzywa pokroić i dodać do mięsa. Wrzucić(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili.   Wszystko razem zalać gorącym bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Gulasz dusić (pod przykryciem) przez około 20-30 minut

Di gotuje
Klopsiki ze słonecznikiem w sosie paprykowo - pomidorowym 152

pestek słonecznika, nie tylko zwiększył walory zdrowotne, ale nadał niezwykłej chrupkości klopsom. Sos jest również bardziej aromatyczny niż zazwyczaj, bo z dużym udziałem czerwonej papryki. Smaczne klopsiki w paprykowo - pomidorowym sosie posmakują wszystkim! Składniki: 350 g mieszanego mięsa mielonego 1/2 bułki+1/2 szklanki mleka 1 żółtko 3 łyżki słonecznika oregano sól, pieprz 1 puszka krojonych pomidorów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz z ziemniakami i ogórkiem 145

zwał tak zwał..i nie ważne jakie mięso..ważne, że było smacznie. 0,5 kg mięsa wieprzowego 2 cebule 5 średnich ziemniaków 3 średnie ogórki kiszone kilka łyżek przecieru pomidorowego Podravka liść laurowy,  ziele angielskie sól, pieprz,pieprz cayenne bulion koperek Cebulę pokroić w półplasterki. Mięso i ziemniaki pokroić w grubsze słupki,a  ogórki w mniejsze słupki.Mięso(...)usmażyć na dużym ogniu porcjami,tak aby złapało kolor,ale nie puściło soku.Cebulę na maśle, dodać przecier pomidorowy, podsmażyć.Dodać podsmażone mięso i chwilę jeszcze razem podsmażyć. Całość zalać bulionem , dodać przyprawy i gotować do miękkości mięsa około 50 minut.Ziemniaki usmażyć na oleju tak jak frytki.Jak mięso będzie miękkie dodać ziemniaki i ogórki,delikatnie przemieszać i gotować jeszcze

Moje domowe kucharzenie
Kopytka z mlodych ziemniakow zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo 181

podpatrzony TU i zmieniony wg własnego widzi mi się :) Sos jest sycący, trochę tłusty, ale niesamowicie smaczny! polecam wszystkim mięsożercom :) Kopytka z młodych ziemniaków zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo kopytka: 900 g młodych ziemniaków, po ugotowaniu i obraniu ze skórki ok 350 g maki pszennej 1 jajko szczypta soli oliwa sos: 3 łyżki oliwy z oliwek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba po grecku 131

pory jadłam, bo to przepis mojej Babci:) Składniki: 500 g filetów z dorsza lub mintaja 2 cebule 3 marchewki 1 pietruszka połowa selera mały przecier pomidorowy pół szklanki passaty pół łyżeczki cukru 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kardamon olej rzepakowy do smażenia 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki bulionu(...)grubszych oczkach.   Na dużej patelni szklimy cebulę oraz starte pozostałe warzywa, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, przyprawiamy kardamonem i innymi przyprawami według uznania. Gdy zmiękną dodajemy passatę, przecier pomidorowy, wodę i bulion, doprawiamy cukrem. Dokładnie mieszamy, dusimy około 20 minut.  W głębszej misce układamy na przemian: rybę i sos. Na wierzchu ma być sos. Posypujemy świeżą natką

Zasmakuj Kuchni
czerwona fasola z kapustą 153

jako propozycję na lekki posiłek, lub jako nieco inny dodatek do obiadu. składniki dla czterech osób 250 g czerwonej fasoli 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 niewielkiej główki kapusty sól, pieprz szczypta cukru szczypta zmielonego kminku 1/3 pęczka szczypioru sposób przygotowania Fasolę moczymy przez noc, a następnie gotujemy ją do miękkości(...)ogniu przez pięć minut. Teraz kapustę bardzo lekko solimy i pieprzymy, wlewamy odrobinę wody, garnek przykrywamy nakrywką dusząc kapustę około 15-20 minut. Do uduszonej kapusty dodajemy fasolę, koncentrat pomidorowy, oraz kminek. Całość mieszamy i doprawiamy   solą, pieprzem, oraz cukrem.  Danie dusimy jeszcze przez dwie minuty, a następnie posypujemy drobno posiekanym szczypiorem i podajemy

Miód i pieprz
Wegańska musaka 168

formy.  Składniki dla 2 osób: 300g słodkich ziemniaków 300g bakłażanów 4 łyżki oliwy sól i pieprz 220g naturalnego tofu 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 120g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka syropu klonowego 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 duża łyżka (ok.30 g) masła z nerkowców (lub migdałów) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 łyżki wody Piekarnik rozgrzej(...)łyżki oliwy, wrzuć pokruszone tofu i podsmażaj je przez 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj czosnek oraz cebulę i smaż kolejne 3 minuty, po czym wmieszaj koncentrat pomidorowy oraz syrop klonowy. Na koniec wlej na patelnię wino i podgrzewając całość jeszcze 1 minutę, dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.  Aby przygotować

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania