zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:380/1190)

Bakłażan zapiekany z mozzarellą 103

wypróbowania mojego prostego ale jakże pysznego przepisu na bakłażana zapiekanego z mozzarellą. POTRZEBUJEMY: porcja dla 2-3 osób 1 bakłażan 1 ząbek czosnku 1 kulka mozzarelli szklanka przecieru/soku pomidorowego (nie koncentratu) najlepiej domowego pół pęczka pietruszki pół cebulki oliwa bazylia (najlepiej świeża , choć może być przyprawa)  oregano (najlepiej świeża , choć może być przyprawa)   szczypta soli  Bakłażana(...)czasie , sok który powstał wylewamy a plasterki bakłażana osuszamy ręcznikiem kuchennym.  Następnie nacieramy plasterki startym czosnkiem, posypujemy bazylią i oregano. Do naczynia żaroodpornego wlewamy  sok pomidorowy dodając podsmażoną cebulkę i posiekaną natkę pietruszki. Układamy plastry bakłażana. Plastry skrapiamy oliwą a na każdym układamy plasterek mozzarelli. Całość wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy z termoobiegiem około

WYSPA SZCZĘSLIWA
Bigosik z młodej kapusty 153

pyszny bigosik z młodej kapustki.. 1 główka kapusty młodej 1-2 marchewki 1 jabłko 50 dkg kiełbasy bulion sól,  pieprz listek laurowy, ziele angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego koperek Kapustę i marchewkę pokroić , wrzucić do gorącego bulionu . Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę, jabłko .Dodać do bigosu,dodać przyprawy.Gotować , aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy

Moje domowe kucharzenie
Pikantne leczo z fasolą 129

chilli. Bardzo smakowite połączenie. Znacie czarnuszkę? Próbowaliście? U nas ostatnio to ulubiona przyprawa, nawet do tostów i pizzy :)  Składniki  na 3-4 porcje: 900 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 200 g szerokiej zielonej fasoli szparagowej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 cukinia 250 g pieczarek olej rzepakowy do podsmażenia

Ze smakiem i z pasją
Domowa pizza 107

czasu aż ciasto urośnie) Przykryłam ciasto ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie oprószamy ponownie stolnicę mąką  i formujemy ciasto, aby uzyskać jeden duży placek :) Ciasto przekładamy do formy, smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki. Pieczemy w temp. 200 stopni 5-8 minut. Tak przygotowaną pizze polewam oliwą, M jest tradycjonalistą i preferuje ketchup :)   Dodatki do pizzy  Moja połowa starty

Kukuleczki
Ryba po węgiersku 119

które zapraszam tutaj 700 g filetów rybnych (miałam pangę) 3 cebule 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 200 g śmietany (dałam 18%) 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 liść laurowy sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Rybę pokroić w kawałki , oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju(...)pokrojoną w piórka. Dodać papryki drobno pokrojone i chwilę smażyć. Wlać 2 szklanki wody, dodać liść laurowy, doprawić solą, pieprzem i dusić do momentu zredukowania się połowy wody. Przecier pomidorowy wymieszać ze śmietaną i wlać do papryki. Wymieszać i chwilę gotować. Usmażoną rybę zalać sosem i podawać na gorąco. ryba po węgiersku

O kuchni z uczuciem
Spaghetti z sosem pomidorowo pieczarkowym. 169

wieprzowo - wołowego 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pieczarek 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów bez skóry sól, pieprz, odrobina cukru, 2 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, zioła prowansalskie - 1 łyżka makaron spaghetti pełnoziarnisty lub zwykły ( u mnie mieszany) ok 20 dag ser grana padano do posypania     Przygotowanie; Marchew ścieramy na drobnych oczkach, cebulę(...)puszce i dusimy. Pieczarki obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz odrobina cukru. Dodajemy także przecier pomidorowy i nadal dusimy co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody. Podajemy z makaronem ugotowanym według przepisu na opakowaniu. Po wierzchu posypujemy startym serem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Omlet brokułowy z komosą ryżową i pomidorami 143

pokrojone różyczki brokuła i cieniutkie plasterki pomidora. Przykrywamy i zostawiamy na kilka-kilkanaście minut na średnim ogniu do czasu, aż góra się zetnie. Moja propozycja podania to gęsta passata pomidorowa i świeża rukola

Kuchnia Ellie
GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ 189

wykładamy liśćmi kapusty. Gołąbki układamy w naczyniu i podlewamy trochę wody. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-60 min. Możemy podać z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego ! Artykuł GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami 134

tuńczyka, paprykę czerwoną, cebulę i paprykę zieloną. Na koniec nabijamy po jednej krewetce. Szaszłyki doprawiamy z wszystkich stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Całość skrapiamy oliwa pomidorową. Zawijamy w folie spożywcza i marynujemy w lodówce przez kilka godzin. Na mocno rozgrzany grill układamy szaszłyki i grillujemy z każdej strony niecała minutę. Serwujemy z śwież a sałatka

Pyry na Gaz
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego 164

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Co powiecie na zastąpienie makaronu kaszą gryczaną - w prostej zapiekance z mięsem mielonym, pieczarkami i sosem pomidorowym?  Uwierzcie, że połączenie jest rewelacyjne! Zapiekanka posmakuje miłośnikom kaszy oraz tym, którzy za nią nie przepadają. Taka wersja na pewno do nich przemówi, bo d anie jest naprawdę bardzo smaczne

Di gotuje
Prawdziwe węgierskie leczo 178

cebula, pokrojona w piórka 1 łyżka słodkiej papryki (najlepiej węgierskiej) 4 słodkie papryki szpiczaste, oczyszczone, pokrojone w paski 1cm 3 pomidory, sparzone, obrane, pokrojone w ósemki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 g węgierskiej kiełbasy paprykowej, pokrojonej w grube plastry sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do zimnego garnka z grubym dnem wrzucamy słoninę, stawiamy(...)się zeszkli. Wsypujemy paprykę w proszku, dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone słodkie papryki szpiczaste i pomidory. Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 15 minut. 2. Do duszonych warzyw dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, kiełbasę, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy kolejne 15 minut. Gotowe leczo podajemy z pieczywem. Smacznego! :) *jeżeli nie macie dostępu do wędzonej słoniny, możecie użyć zwykłej, a całą potrawę

My Culinary Art
Wytrawne ciasto z papryką i pomidorami 173

tofu 150 ml letniej wody 50 ml wrzątku 60 g suszonych pomidorów (jeśli ze słoika to bez zalewy, dobrze odsączonych) 3 papryki (żółta, zielona, czerwona) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka rozmarynu 2 łyżeczki suszonych drożdży 1-2 łyżeczki soli (sprawdźcie, jak słone są pomidory, może nie potrzeba dodawać w ogóle) Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda i pieczemy w piekarniku rozgrzanym(...)skórki i kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w paski i zalewamy wrzątkiem. W letniej wodzie rozrabiamy drożdże i dodajemy do mąki wymieszanej z solą i rozmarynem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, twaróg i pomidory razem z wodą, którą zostały zalane. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut i zostawiamy do wyrośnięcia. Po 5 minutach ciasto znowu ugniatamy i przekładamy do formy, w której

Kucharzyca
Bezmięsny obiad 205

Krokiety Chłodnik Kotlety rybne Kopytka Ryba po grecku Kluski śląskie Makaron z tuńczykiem Pierogi Placki ziemniaczane Pomidorowa z tortillą

NA MOIM TALERZU
Pasta kanapkowa z pora, jajek i sera 351

żółtym serem. Jak zawsze prosto i smacznie. Spróbujcie. A jeżeli szukacie innych pomysłów na pasty do codziennych kanapek zajrzyjcie tutaj: delikatnie chrzanowa pasta z rzodkiewką , pasta na serkach topionych , pomidorowa pasta z tuńczyka z kiełkami , pasta koperkowa . Pasta kanapkowa z pora, jajek i sera. Do przygotowania mojej pasty użyłam majonezu Folwark Pasta kanapkowa z pora, jajek i sera

Słodkie okruszki
konserwa ze śledzia w sosie kaukaskim 163

tuszek ze śledzia 1 cebula 1 papryka ( u mnie żółta) 1 mała papryczka chilli 1 puszka pomidorów ( lub świeże obrane ze skórki) 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego sok  z jednej cytryny 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy  sól sposób przygotowania Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną(...)czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz pomidory z puszki całość smażymy przez 5-7 minut.  Następnie na patelnię dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól,  cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z  cytryny  i dusimy dalsze 2-4 minuty. Układamy warstwę sosu na dnie słoika, dodajemy śledzie, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania