kasza jaglana, len złoty, płatki owsiane, mielona łuska gryczana kurkuma, kasza gryczana niepalona, baobab sproszkowany, łuskane nasiona konopi słonecznik łuskany, wiórki kokosowe mąka ryżowa pełnoziarnista, czystek, sól morska pulpa pomidorowa, ketchup olej kokosowy, mleko kokosowe, syrop daktylowy, oliwa z oliwek gotuj w stylu
healthy dreamsplacków tortilli Fanex 0,5 kilograma mięsa mielonego 200 gram pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka Mała puszka czerwonej fasoli Mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki sosu słodkie chili Fanex 1 łyżka suszonego oregano Słodka i ostra papryka Sól Olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, rozgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną(...)momentu aż woda odparuje. Pieczarki kroimy w plastry, paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy osobno na oleju. Do mięsa dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, podsmażone pieczarki i paprykę, koncentrat pomidorowy, sos słodkie chili. Wszystko razem dusimy przez kilka minut, doprawiamy do smaku, dodajemy roztarte w dłoni oregano. Na placki tortilli nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Opiekamy na grillu
Bajeczna KuchniaMocno pomidorowe, sycące i pikantne danie – bliskie szakszuce , ale bardziej mięsne, treściwe, wytrawne i ostre. Koniecznie podane z jogurtem – dla zbalansowania smaku i przygaszenia ognia na podniebieniu – i z kaszą kuskus lub chlebkami pita, żeby móc wyjeść ten pyszny sos do dna i nie zmarnować ani kropli płynnego żółtka. Zapisz Miałam problem z nazwaniem tego przepisu. Tunezyjskie kiełbaski, marokański
Karo in the Kitchendoprawmy sos mielonym anyżkiem. Podawać np z ryżem. A tutaj inne przepisy na dania z małymi kalmarami Kalmary faszerowane po włosku z grilla Greckie faszerowane ryżem W sosie pomidorowym, z makaronem składniki 600 g oczyszczonych małych kalmarów (ok 20 szt) farsz: 100 g świeżego szpinaku 200 g fety 2 - 3 ząbki czosnku sól, pieprz papryka w płatkach
Stare Garyśmietankę( tak, aby nie przerwać procesu gotowania). Gotujemy ok. 3-5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Podajemy z ryżem lub chlebkiem naan. Przed podaniem dekorujemy salsą pomidorową
cool and mintyłopatki lub szynki wieprzowej 100 g chudego boczku 2 szklanki batatów / obranych i pokrojonych w 1 cm. kostkę 1 mała papryka 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 125 ml (1/2 szklanki) białego wytrawnego wina 375 ml (1 i 1/2 szklanki) bulionu 1 płaska łyżka mąki pszennej garść posiekanej natki pietruszki PRZYPRAWY(...)czas mieszając. Dodajemy pokrojony boczek, a gdy lekko się wytopi stopniowo wlewamy wino, dodajemy słodką i ostrą paprykę w proszku. Mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę Dodajemy koncentrat pomidorowy i ponownie mieszamy. Następnie również stopniowo dolewamy gorący bulion i zagotowujemy. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy 1 godzinę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz paprykę. Próbujemy sos i ewentualnie
cool and mintyrzepakowego SALSA BRAVA 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę (lub 1 szklanka pomidorów z puszki) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula drobno pokrojona 1 czubata łyżeczka łagodnej wędzonej papryki w proszku 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego roztartych(...)minuty, aż zrobi się szklista. Dolewamy 3 łyżki wody i odparowujemy. Dorzucamy starty czosnek, roztarty kmin rzymski oraz słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Smażymy 1 minutę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dorzucamy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy na małej mocy palnika, aż sos się zredukuje i zagęści (ok. 10 minut). Gotowy sos blendujemy i ewentualnie
cool and mintypolecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina 400 ml gorącego bulionu lub wody 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 łyżka masła PRZYPRAWY 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól morska 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka ziaren kolendry(...)piórka cebulę i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy starty czosnek, smażymy 1 minutę. Dodajemy obsmażone mięso i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Chwilę smażymy i stopniowo dolewamy wino (tak, aby gulasz cały czas się gotował), a na koniec także gorący bulion lub wodę. Mieszamy. Przekładamy wszystko do żaroodpornego garnka lub formy. Przykrywamy pokrywką
cool and mintySALSA nie musi być tylko pomidorowa. Proponujemy salsę z gruszki,... Artykuł SALSA Z GRUSZKI Z GRANATEM I PIETRUSZKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmuszkatołową. Zdejmujemy z ognia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą z oliwek. Bakłażany dzielimy na 3 części, na dnie ułożyć pierwszą warstwę, przykryć sosem mięsno - pomidorowym. Przykryć połową sosu beszamelowego. Ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu i polać sosem beszamelowym. Na koniec położyć resztę bakłażana polać pozostałymi sosami i posypać startym serem żółtym
Prosto i Smacznie z Anetąrazem puszyste, grubsze ciasto, dodatki to salami, fasolka czerwona, oliwki czarne, no i szparagi. Fajnie pasują do pizzy, więc polecam wypróbowanie :). Przepis na ciasto tutaj - klik Dodatki: sos pomidorowy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem szparagi oliwki czarne fasolka czerwona salami tarta mozzarella Ciasto na pizzę robię według przepisu. Szparagi podgotowałam, bo moje dziecko woli jak są miękkie (gotowałam(...)wodzie jakieś 10 minut). Oliwki pokroiłam. Do kubka dałam troszkę sosu pomidorowego i suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem, wymieszałam. Rozsmarowałam na uformowanym już spodzie do pizzy. Na sos nałożyłam salami, następnie szparagi, fasolkę i oliwki. Całość posypałam startą mozzarellą. Ja pizzę piekę na kamieniu więc wkładam do zimnego piekarnika (żeby kamień nie popękał), nagrzewam piekarnik do 180 - 200 stopni
kruche babeczkidigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szybka i smaczna propozycja na delikatny, a jednocześnie syty obiad. Mięso z indyka jest miękkie, aromatyczne i idealnie łączy się z pieczarkami oraz lekkim, pomidorowym sosem. Gulasz podałam z makaronem ryżowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego. Pycha! (3 porcje) 500g mięsa z indyka 200g pieczarek 2 pomidory (użyłam malinowych) 1 czerwona
Di gotujeskusicie się na taką propozycję obiadu. Polecam! Składniki 1 opakowanie makaronu typu spaghetti 500 g mięsa mielonego 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz bazylia oregano majeranek Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, na koniec dodać(...)drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Wszystko razem przesmażyć aż mięso ściemnieje. Wlać pomidory, dodać przecier pomidorowy, przyprawy i chwilę smażyć Makaron ułożyć na talerzach i polać sosem, a następnie posypać parmezanem. spaghetti bolognese
O kuchni z uczuciemwędlin ( kiełbasa z sarny, dzika, kawałek boczku ) 20 dkg wędzonego boczku 1 kiełbasa jałowcowa garść suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 6-8 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 6 kulek pieprzu 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina zioła suszone ; tymianek, majeranek, cząber, kolendra do smaku 2 duże cebule 2 marchewki(...)minut. Mięso wyciągamy z kapusty, kroimy je w kostkę łącznie z kiełbasami, boczkiem i cebulą. podpiekamy na oleju na patelni aż się zrumienią. Do kapusty dodajemy, przecier pomidorowy, pokruszone grzybki, pokrojone pieczarki oraz śliwki suszone i wlewamy wino. Dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając, trzeba uważać aby bigos się nie przypalił. Marchew i seler ścieramy na tarce
Kulinarne Fantazje Marioliszklanka suchego ryżu 600-700 g filetu (bez lodu) dorsza 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów 2 cebule 2 spore marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 6 ziarnek pieprzu 2 duże łyżki pasty paprykowej ( Ajwar lub ostry sos paprykowy ) 2 kostki rosołowe ( naturalne ) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka papryki(...)Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz, kostki rosołowe, wlewamy wodę i pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Sos jest już troszkę gęsty, jeszcze dodajemy przecier pomidorowy, pastę z papryki, porwaną na małe kawałki rybę i resztę przypraw. Mieszamy i chwilkę dusimy. Do sosu rybnego dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy i ogrzewamy aż płyny odparują. Paprykarz
Kulinarne Fantazje Marioli