patelnię czerwonych z Frosty sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 750 ml wody mąka do obtoczenia kurczaka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w małe kawałki, obtaczamy w mące i podsmażamy na maśle. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy warzywa, zalewamy wodą i doprawiamy. Gotujemy około 30 minut(...)czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilkę. Sos zagęszczamy 1/4 szklanki śmietanki 18% z 2 łyżeczkami mąki wymieszaną dokładnie z odrobiną wywaru z garnka. Podajemy z kaszą jaglaną, ziemniakami, lub makaronem. Smacznego :) *uprzedzając komentarze o warzywach na patelnię, oczywiście można użyć świeżych warzyw (pomidorów, papryki, cebuli, oliwek czarnych, marchewki). Ja miałam resztę warzyw na patelnię w zamrażarce
Moje-pitraszenieBiały sos cebulowy na bazie słodkiej śmietanki bardzo dobrze komponuje się ze szparagami. I choć lubię pizzę z klasycznym pomidorowym sosem, to ta wersja skradła moje serce (a raczej podniebienie ;)). Maj i czerwiec to sezon na szparagi. Spróbujmy wykorzystać ten czas. Myślę, że nie będziecie żałować. Następnym razem wprowadzę jedną modyfikację i pokroję warzywa na mniejsze kawałki. Oczywiście
zadanie-gotowaniezapiekankę z bakłażanów i mięsa mielonego. składniki: 3 bakłażany ( po ok 450 g) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól, pieprz olej rzepakowy beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Bakłażany umyć i pokroić w plastry o grubości(...)grillowej. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Potem dodać mięso mielone. Smażyć wszystko razem aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko razem smażyć aż pomidory się rozpadną i odparują prawie wszystkie płyny. Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić olejem lub masłem, ja użyłam swojego
Monia miesza i gotujenatłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekamy przez ok. 20 min. składniki na sos: 1 czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku 1 kieliszek białego wytrawnego wina 125 ml bulionu 2 łyżki przecieru pomidorowego masło do smażenia sól, pieprz wykonanie: Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy czosnek drobno posiekany, chwilkę dusimy. Dodajemy bulion, wino oraz przecier pomidorowy, mieszamy. Dusimy
Domowy Smak Jedzeniaczerwonej soczewicy - przepłukanej 1/2 szklanki komosy ryżowej białej - przepłukanej 300 g pieczarek 1 czerwona cebula 1 jajko 1 mała główka młodej kapusty 1 łyżka oleju 300- 400 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano, bazylii, majeranku i słodkiej papryki szczypta ostrej papryki sól, pieprz 1. Główkę młodej kapusty włóż do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą i gotuj(...)oleju. 5. Do miski wbij jajko, dodaj ugotowaną soczewicę, komosę, pieczarki i cebulę. Dopraw i wymieszaj. 6. Farsz zawijaj w liście kapusty i układaj w naczyniu żaroodpornym. 7. Przecier pomidorowy wymieszaj z ulubionymi przyprawami (np. ostra i słodka papryka) i ewentualnie odrobiną wody, następnie posmaruj nim gołąbki. Wszystko przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz ok. 20-30 minut
Powiedz dietom niePrzyznaję się , kupiłam ciecierzycę pierwszy raz w życiu .Tak na próbę ,zobaczyć jak smakuje. W sosie pomidorowym i z polską kiełbaską muszę przyznać ,że wybornie.Będzie więcej eksperymentów z ciecierzycą w roli głównej. Składniki: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 100 g dobrej ,wyraźnej w smaku kiełbasy 50 g chorizo ,pikantne 1 puszka ciecierzycy ,konserwowa
Ladylaura.bazylią sól czarne oliwki takie: KLIK tuńczyk w oleju taki: KLIK mozzarella Sos: pomidory z papryką 400 g lub te: KLIK biały pieprz 30 % koncentrat pomidorowy sól Zaczynam od ciasta. Drożdże wsypuję do letniej wody, dodaję łyżeczkę cukru i dokładnie mieszam, jak drożdże całkiem się rozpuszczą dodaję mąkę, 3-4 łyżki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia(...)szpinak. Szpinak myję, osuszam i podsmażam na oleju z cytryną i bazylią, delikatnie solę. Odstawiam do wystudzenia. Teraz sos-pomidory z puszki przekładam do garnuszka, dodaję dużą łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawiam solą i białym pieprzem, blenduję. Ciasto wykładam na rozgrzaną blachę, smaruję sosem, wykładam dodatki, szpinak, odsączone kawałki tuńczyka i oliwki. Na wierzch rozkładam mozzarellę i listki szpinaku. Piekę
Takie tam pichcenieznać. Zakupy: Na ciasto naleśnikowe - mąka tortowa - mleko - 1 jajko - olej - szczypta soli - olej do smażenia (ja smażę na kokosowym) Na farsz - pieczarki - ser żółty Na sos: - koncentrat pomidorowy - jogurt naturalny Przygotowanie: Pieczarki obieram i kroję w mniejsze kawałki i podsmażam na patelni z odrobiną soli. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach i przykrywam folia aluminiową, żeby(...)nasze podsmażone pieczarki i ścieramy ser żółty i zwijamy naleśnik w rulon. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i układamy jeden na drugim. Gdy naczynie będzie już pełne robię sos. Koncentrat pomidorowy rozrabiam z wodą i jogurtem naturalnym i solę odrobinę do smaku. Na górę ścieram żółty ser i wstawiam pod przykryciem do nagrzanego piekarnika w temp. 180 stopni
Tanio smacznie i prostocebule - 3 ząbki czosnku - 1 czerwona papryka - 3 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów - 40 dag pieczarek - 3 ogórki kiszone - sól - pieprz - słodka i ostra papryka - 1/2 szklanki pomidorowej passaty - bulion Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab pokrojony w plastry. Dodajemy kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek
Apetyczna babeczkanią warzywa, które smażymy około 10 minut. Przekrojone bagietki zapiekamy w piekarniku i po 5 minutach, sypiemy je tartym serem, a kiedy się roztopi wyciągamy z pieca i smarujemy pomidorową masą. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Hummus z warzywami Składniki: Puszka ciecierzycy, oliwa z oliwek, opcjonalnie pasta tahini, ulubione warzywa: marchew, papryka, rzodkiew, natka pietruszki, sałata, kalarepa, ogórki
Codogaraworeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, marchew 1 sztuka, seler 1 mały, papryka czerwona 1 średnia, papryka słodka mielona 1 łyżka, przecier pomidorowy 100 ml, woda 1/2 szklanki, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka ugotowany ryż wysypać z woreczka na durszlak, przelać zimną wodą i odsączyć, na gorącym(...)liść laurowy, marchew, seler starte na tarce grubsze oczka, wsypać pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną, dusić z 5 minut, usunąć ziele i liść laurowy, wlać wodę i dodać przecier pomidorowy, dusić z 15 minut, na koniec wsypać ryż, i podsmażać z 3 minuty mieszając do ryżu dodać obraną dokładnie z ości świeżą wędzoną makrelę, wymieszać i mieszając połączyć składniki
W Mojej Kuchni Lubiępapryka słodka i ostra w proszku, warzywa suszone bez soli coś a'la warzywko mąka pszenna do obtoczenia mięsa i do zagęszczenia gulaszu opcjonalnie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1. Na oleju obsmażamy cebulę pokrojona w piórka, następnie przekładamy ja do gotującej się wody. 2. Na tym samym tłuszczu obsmażamy mięso pokrojone w kostkę i obtoczone w mace pszennej(...)pokrojona w plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Całość gotujemy około 1 h lub i więcej aż do czasu kiedy mięsko zmięknie. 3. Pod koniec gotowania możemy dodać 1 łyżeczkę konc. pomidorowego i delikatnie odkryć przykrywkę aby zredukować wywar. 4. Gulasz zagęszczamy śmietaną z łyżką mąki (którą najpierw hartujemy gorącym gulaszem zanim dodamy ją). Gotujemy do zgęstnienia. Podajemy z ryżem lub kaszą
Gotowanie...to proste !skóry 5 Mini Papryczek lub 1 Duża 1 czerwona cebula 4 Łyżki Brązowego Ryżu Przyprawy po 1/2 łyżki:papryka czerwona,pieprz,chilli,vegeta. 1 łyżka soli 500 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 3 szklanki zimnej wody olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Bakłażana i Papryki myjemy. Bakłażana nie obieiramy, kroimy w dużą
Gotowanie PatkiBardzo prosta trzyskładnikowa przekąska. Składniki: -ciasto francuskie -sos pomidorowy (gotowy ze słoika, domowy z pomidorów w puszce, przecier pomidorowy lub po prostu keczup) -ser żółty
DiteczPrzepis na smaczną i tanią zapiekankę z makaronem i kiełbasą w sosie pomidorowym. Składniki: ok 300 g makaronu świderki 250 g ulubionej kiełbasy puszka pomidorów duża cebula 5-6 pieczarek puszka groszku 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka słodka i ostra pęczek szczypiorku Przygotowanie Makaron gotujemy al dente i hartujemy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę
e-PrzepisyKulinarne