zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:368/1190)

Jajka faszerowane pomidorami i oscypkiem. 142

śniadanie. I wśród wielu propozycji jajka w kilku wariantach: faszerowane pieczarkami, faszerowane łososiem, faszerowane twarożkiem oraz niezawodna jajecznica na masełku :) Nietrudno się domyślić skąd zaczerpnęłam pomysł na moje kolejne pomidorowe danie :) Składnikiem obowiązkowym jest oczywiście bohater tego tygodnia. Dodałam do niego oscypka, pozostając w klimacie górskim. Wyszła bardzo smaczna przekąska, która sprawdzi się zarówno jako propozycja śniadaniowa

zadanie-gotowanie
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 153

wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w niewielkie kostki i dodajemy do awokado. Całość mieszamy z siekną kolendrą. Przekładamy do miseczki.   OGNISTA SALSA POMIDOROWA Fot. Menmagazine Składniki: 4 duże pomidory lub puszka krojonych 1 papryczka chilli 1 niewielka czerwona cebula sok z limonki oliwa z oliwek płatki chilli sól świeżo

Menmagazine
Placki z fasolką szparagową 135

patelni rozgrzałam olej i smażyłam placuszki na złoty kolor.       Wyłożyłam na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.     Placuszki podałam z sosem pomidorowym .       Sos przygotowałam oczywiście ze świeżych pomidorów. Placki można podać również z mizerią z ogórków, z jogurtem... Nie ważne z czym podacie, smakują zawsze. Nawet na zimno. Spróbujcie

Kuchnia u Krysi
Sałatka z ogórków w sosie... 182

różne, dlatego zamieszczam ten przepis dla amatorów takiej sałatki         Składniki: 3 kg ogórków 400 g cebuli 1,5 łyżki soli ¾   małego keczupu ¾ małego przecieru pomidorowego 100 ml octu 10% ¾ szklanki cukru           Wykonanie: Ogórki umyłam, namoczyłam w zimnej wodzie, potem pokroiłam w grube plasterki. Cebulę pokroiłam w piórka. Wszystko(...)posypałam solą. Wymieszałam i odstawiłam na 1 godzinę.   Zrobiłam sos: W rondlu wymieszałam keczup, przecier pomidorowy, ocet i cukier. Wstawiłam na gaz na dosłownie chwilę, żeby cukier lekko się rozpuścił i wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ogórki odcedziłam z soli i zalałam sosem. Wymieszałam i ponownie odstawiłam na godzinę.   Sałatkę przełożyłam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam około

Kuchnia u Krysi
Udziec z indyka delikatnie pieczony w sosie pomidorowo-miodowym 158

Składniki: 1300 g udźca z indyka bez kości 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju   Sos:   2 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka   słodkiej, wędzonej papryki sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 łyżeczka soli   Wykonanie: Mięso umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym.   Oprószyłam solą i pieprzem. Przykryłam folią i wstawiłam(...)lodówki na 1 godzinę.   Przygotowałam sos: W miseczce wymieszałam wszystkie składniki na gładki krem, tzn. miód, przecier pomidorowy, paprykę, sok z cytryny słodką paprykę i sól.     Na patelni rozgrzałam olej.   Włożyłam mięso i obsmażyłam go z każdej strony,   aż do mocnego przyrumienienia.   Piekarnik włączyłam na 100 °C. Za pomocą pędzelka posmarowałam sosem obsmażone mięso

Kuchnia u Krysi
Ryżowe racuszki 138

deser. Szybko się robi i szybko znikają z talerza   Składniki: 100 g ryżu 250 ml mleka 2 łyżki masła 1 duże lub 2 średnie jabłka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml śmietany lub jogurtu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 100 g mąki pszennej sól 1 łyżeczka cukru olej do smażenia     Wykonanie: Ryż, po opłukaniu przełożyłam(...)przypaliło. Po około 15 minutach zestawiłam z gazu. Wystudziłam.     Jabłko obrałam i starłam do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dołozyłam ryż, dodałam przecier pomidorowy, jajka, proszek do pieczenia i śmietanę. Na koniec wyspałam mąkę. Wszystko dokładnie wymieszałam.   Na dużej patelni rozgrzałam olej i na gorący wykładałam porcję ciasta. Na średnim gazie smażyłam racuszki

Kuchnia u Krysi
Śledzie w musztardzie, z zielonym pieprzem, w oleju 203

muszę zrobić następną porcję na święta. Ale które śledzie wybrać: - Śledzie po kaszubsku - Śledzie z jabłkiem wśmietanie - Śledzie w kawie po szwedzku - Śledzie w sosie cytrynowym - Śledzie w sosie pomidorowymi suszonymi pomidorami - Śledzie pod pierzynką zwarzyw   A może jakąś sałatkę śledziową....? Te i inne propozycje na śledzie znajdziecie z zakładce MENU: RYBY,ŚLEDZIE...   Jest w czym wybierać

Kuchnia u Krysi
Klopsy z białej kiełbasy w pomidorowym sosie 148

szybkie, kolorowe danie. Kombinacja mięsa, pomidorów, makaronu i świeżego groszku wywołuje w ustach eksplozję smaku. Smak jest w życiu … Przeczytaj cały artykuł Post Klopsy z białej kiełbasy w pomidorowym sosie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Cukiniowa "lasagna" 131

Przygotujcie następujące składniki: 2-3 średnie cukinie 6 plastrów szynki konserwowej 6 plastrów szynki długodojrzewającej ok 150 g ulubionego sera, ja użyłam cheddar 100 g parmezanu 2 jajka przecier pomidorowy bułkę tartą oliwę sól, pieprz i zioła (polecam mieszankę bazylii, tymianku, oregano i rozmarynu) Cukinię pokroiłam z około 0,5 cm długie pasy, podsmażyłam na mocno rozgrzanym oleju przez około(...)bułką tartą. Składniki układałam warstwowo. Najpierw warstwa cukinii, na nią nieco soli, pieprzu i ziół oraz około 2 łyżek rozbełtanego jajka. Następnie położyłam szynkę konserwową, posmarowałam ją łyżeczką koncentratu pomidorowego i posypałam serem. Na to znowu trafiła cukinia, cała procedura się powtórzyła lecz tym razem z drugim rodzajem szybki. Układałam warstwy aż do wyczerpania składników i wypełnienia naczynia

Pichceniomania
Klopsiki w sosie marinara. 114

danie jest niezwykle intensywne w smaku. Bardzo pomidorowe, chociaż oczywiście głównym składnikiem potrawy jest mielone mięso. Do sosu marinara użyłem dojrzałych pomidorów malinowych, a w klopsikach ukrywają się te suszone. Kto nie lubi klopsików? Ja mógłbym zajadać się nimi niemal codziennie ;) Ta wersja jest bardzo bogata i może służyć do zadań specjalnych. Jakich? Do robienia mocnego wrażenia ;) Pulpeciki

zadanie-gotowanie
Pulpety w sosie pomidorowym 144

łyżki bułki tartej  2 łyżki kaszy manny  mąka do obtoczenia pulpetów ok. 1 litr wody  kostka rosołowa  1 liść laurowy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 pełne łyżki mąki pół szklanki wody  2-3 łyżki śmietany pół łyżeczki ostrej papryki  2 łyżeczki słodkiej papryki  świeży koper  szczypta cukru 1 łyżeczka soli pół(...)mięsa nieduże kulki i obtoczyć każdą w mące. W garnku zagotować wodę (tyle tylko, by ledwie zakrywała pulpety), rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Pulpety razem z pokrojoną w pół plastry marchewką włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by zagęścić

Wołowina od rekina
Leczo z kabaczka 176

Składniki 1 duża cebula 4 pętka kiełbasy śląskiej drobiowej 2 łyżki oleju 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 kabaczek (ok 1 kg) 1 łyżka koncentratu pomidorowego mielona wędzona papryka sól, pieprz   Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy. Kiełbasę kroimy na plasterki (takie po 5 mm). Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę razem z cebulą. Pieczarki(...)oczyszczamy, kroimy na plasterki. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w paski. Kabaczka kroimy w kostkę (bez skóry i pestek). Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pieczarki, paprykę, kabaczka i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, dolewamy 100 ml wody, dusimy na małym ogniu około 20 min. Do smaku doprawiamy wędzoną papryka, solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Gołąbki z pasztetem paprykowym 157

kapustą i zalewamy szklanką rosołu i dusimy aż kapusta będzie w pełni miękka. Gołąbki z pasztetem, to przykład dania z cyklu coś z niczego :) Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym bądź po prostu polać ketchupem jeżeli ktoś lubi :) Przepis bierze udział w konkursie

W Moim Magicznym Domu
Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą do słoików 996

bułki na śniadanie czy kolację. Bardzo polecam. Składniki: 2 kg fasolki szparagowej (u mnie mieszana zielona i żółta) 1 kg marchewki 1 kg cebuli 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego (najlepiej Pudliszki) Zalewa: 1/2 szklanki wody 1 i 1/3 szklanki oleju 3 łyżki cukru 2 łyżki octu 2 płaskie łyżki soli (+1 łyżka soli do ugotowania fasolki) Sposób przygotowania: 1. Fasolkę(...)dodać 1 i 1/3 szklanki oleju oraz 1/2 szklanki wody i dusić. Następnie dodać cebulę pokrojoną w małe talarki i całość dusić do miękkości. 3. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i sól, wymieszać i dorzucić fasolkę. Całość minutkę pogotować. Fasolkę przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, docisnąć i zakręcić. Słoiki krótko pasteryzować - wystarczy 5 minut. Z podanej porcji wychodzi

Kuchnia domowa Ani
Leczo z cukinią + film 162

składniki na 4 porcje 400 g cienkiej kiełbasy 2 cukinie 6 pomidorów 2 czerwone papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy a kiełbasę kroimy w plastry. Do garnka z rozgrzanym(...)wszystko mieszamy, wsypujemy obie papryki oraz zioła prowansalskie i całość gotujemy do momentu aż kiełbasa i warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko doprawimy do smaku solą oraz czarnym. Gotowe leczo podajemy z ryżem lub pieczywem.   Artykuł Leczo z cukinią + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania