Szakszuka, to danie kuchni marokańskiej, egipskiej, tunezyjskiej i izraelskiej. Najprościej, to jajka sadzone w ostrym sosie pomidorowym. Szakszuka podawana jest z różnymi dodatkami: cukinią, bakłażanem, szpinakiem, papryką, kiełbaskami. Bardzo lubię szakszukę i często ją jadam na śniadanie. Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który zmieniam na wiele sposobów. Danie warto przygotować tak, aby białka było
Codziennik Kuchennymożecie pokombinować z przyprawami tak aby osiągnąć zadowalający was smak. Składniki: 3 średniej wielkości cukinie 4 duże cebule garść soli 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 400 g koncentratu pomidorowego 500 g przecieru z pomidorów łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne i trzemy na tarce. Jeśli mamy maszynę do tarcia(...)wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy cukier, ocet i wszystko mieszamy. Gotujemy przez około 20 minut. Dodajemy koncentrat, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Następnie miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę . Ketchup umieszczamy w słoiczkach i pasteryzujemy w garnku przez około 20 minut. Smacznego
Taste Therapyjest łagodny, jeśli macie sklepowy który jest bardzo ostry to radzę dodać tylko 2 łyżki, bo skrzydełka z pikantnych staną się bardzo ostre, a pozostałe 3 łyżki zastąpcie koncentratem pomidorowym - 2 łyżeczki suszonego majeranku - 2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczka pieprzu Panierka: - 1 szklanka mąki orkiszowej ciemnej - 1 szklanka mąki razowej - 1 łyżeczka kurkumy - można dodać suszone zioła
Apetyczna babeczkaBardzo lubię takie kluseczki, idealne do gulaszu, mięs z sosem czy pomidorowych sosów itp Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Obrać ze skórki i gorące przecisnąć przez praskę. Lekko przestudzić, ale ciągle mają być ciepłe. Dodać jajko, szczyptę soli i powoli dosypywać mąkę. Ciasto powinno być dość elastyczne i lekko wilgotne, ale nie może kleić się
Kuchnia PokoleńUdźce kurczaka długo duszone w sosie pomidorowym, z dodatkami w postaci pikantnej kiełbaski chorizo, kalafiora i dyni. Doprawione mieloną kolendrą, szczyptą szafranu i nasionami kopru włoskiego. Najlepiej smakują z ryżem i sałatą z jogurtem lub tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią. Danie jest rozgrzewające i bardzo sycące. Może stanowić dobry sposób na przemycenie niejadkom porcji warzyw. Zarówno kalafior
cool and mintyDziś przedstawiam przepis na jedno z lepszych dań makaronowych jakie jadłam w ostatnim czasie. Ulubiony makaron w pikantnym sosie pomidorowym z mieloną wieprzowiną, suszonymi pomidorami i oliwkami podbił podniebienia wszystkich domowników. Przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo o tytule „Włoskie dania makaronowe”, którą wszystkim gorąco polecam. W oryginale został użyty makaron
karmelowydodajemy do jajek. Doprawiamy pieprzem i całość mieszamy dodając łyżkę jogurtu. Szczypiorek siekamy i dodajemy do pasty lub posypujemy wierzch kanapki. Podajemy na chrupkim pieczywie (u mnie o smaku pomidorowym "Sante
Alutka-Gotujenasze danie.Ja proponuję suszone pomidory ,które bardzo podkreślają aromat i smak tego dania. Składniki : 500 g świeżej fasoli ,typu Jaś 300 g dobrej ,chudej kiełbasy 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 cebula 100 g suszonych pomidorów mała cukinia mała papryka czerwona ulubione przyprawy -majeranek ,sól ,pieprz , ziele angielskie 2 kulki i jedno listko laurowe . Fasole zalewamy woda ,dodajemy szczyptę soli(...)umażoną na talerz.Na tej samej patelni smażymy pokrojoną kiełbasę ,następnie dodajemy paprykę pokrojoną na kawałki i cukinię.Kiedy papryka i cukinia lekko zmiękną dodajemy ugotowaną fasolkę ,odłożoną cebulkę, przecier pomidorowy i pokrojone na drobno suszone pomidory .Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe
Ladylaura.nadają się również maślaki, opieńki, twarde podgrzybki a w ostateczności nawet boczniaki) 1 niewielki por ( tylko biała cześć) 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru sól. pieprz. sposób przygotowania Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w udziec z którego wcześniej usuwamy kość i zostawiamy na 3-4 godziny w chłodnym miejscu. Udziec wyjmujemy(...)masła i pory pokrojone w cienkie krążki. Warzywa smażymy na niewielkim ogniu przez pięć minut, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wcześniej odłożone grzyby, oraz szczyptę cukru. Całość solimy, pieprzymy, nakrywamy przykrywką i dusimy przez piętnaście minut Wyłączamy piekarnik
Miód i pieprzbabeczki wykładamy partiami ryż. 10. Zapiekamy w 200 stopniach przez około 25 min (do czasu aż wierzch ładnie się zarumieni) 11. Moje babeczki podałam z sosem pomidorowym. Smacznego
Mój pomysł nasól na samym końcu!), wymieszaj i smaż razem 1 minutę Dodaj ugotowane fasole lub te z puszki (puszkowane przepłucz w wodzie), wymieszaj i duś razem przez kilka minut. Dodaj pomidorową pulpę (jeżeli używasz świeżych pomidorów to możesz je po prostu pokroić w kostkę lub zblendować). Doprowadź całość do wrzenia i duś razem 3-5 minut, do uzyskania pożądanej konsystencji
greenscarfużyłam Lubella nr 4 Spaghetti) 100 g mozzarelli 2 małe pieczarki 1/3 małej papryki 4 małe plastry wędliny 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki startego parmezanu Sos pomidorowy: 300 g krojonych pomidorów z puszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku Sos beszamelowy: 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej 300 ml mleka(...)patelni. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Dokładnie zamieszać i dodać mleko, sól i pieprz. Gotować co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos wymieszać z makaronem i oregano. Sos pomidorowy: Pomidory, wyciśnięty czosnek, sól, oregano i cukier wymieszać w małym garnuszku i gotować, co jakiś czas mieszając do momentu aż woda odparuje i sos się zagęści. Przygotowany makaron wyłożyć
Bullioopory to zapewniam że niepotrzebnie. Żabie udka są bardzo smakowite i warte spróbowania, chociażby dlatego aby poznać ich delikatny smak. Zapraszam zatem na obiad. Żabie udka w sosie śmietanowo - pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTaki sos miodowo-piwny, to bardzo fajna alternatywa dla sosów śmietanowych lub pomidorowych, w których najczęściej do tej pory zanurzaliśmy kurczaka. Nie dość, że bardzo smaczny, to jeszcze wyjątkowo szybki. Ale czy na pewno miodowo-piwny? Może raczej musztardowo-miodowy z piwem? Albo piwno-musztardowy na miodzie? ;) Tak to jest kiedy przez cały tydzień robi się dania z piwem
zadanie-gotowaniechorizo), albo innej ulubionej 100 boczku wędzonego 1 duża cebula 2 papryki 1 duży ząbek czosnku 250 ml piwa (łagodne ciemne, czerwony lager lub ale) 100 ml przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na dużej głębokiej patelni aż lekko się zrumieni - około 8 minut. Dodać cebulę(...)czosnek i smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz paprykę w proszku i smażyć następne 5 minut. Wlać piwo i przecier pomidorowy, dodać listek laurowy i sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu aż papryka zmięknie a płyn się zredukuje - około 15 minut. Podawać ze świeżym pieczywem
zadanie-gotowanie