zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:359/1196)

Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą do słoików 1031

bułki na śniadanie czy kolację. Bardzo polecam. Składniki: 2 kg fasolki szparagowej (u mnie mieszana zielona i żółta) 1 kg marchewki 1 kg cebuli 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego (najlepiej Pudliszki) Zalewa: 1/2 szklanki wody 1 i 1/3 szklanki oleju 3 łyżki cukru 2 łyżki octu 2 płaskie łyżki soli (+1 łyżka soli do ugotowania fasolki) Sposób przygotowania: 1. Fasolkę(...)dodać 1 i 1/3 szklanki oleju oraz 1/2 szklanki wody i dusić. Następnie dodać cebulę pokrojoną w małe talarki i całość dusić do miękkości. 3. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i sól, wymieszać i dorzucić fasolkę. Całość minutkę pogotować. Fasolkę przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, docisnąć i zakręcić. Słoiki krótko pasteryzować - wystarczy 5 minut. Z podanej porcji wychodzi

Kuchnia domowa Ani
Leczo z cukinią + film 189

składniki na 4 porcje 400 g cienkiej kiełbasy 2 cukinie 6 pomidorów 2 czerwone papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy a kiełbasę kroimy w plastry. Do garnka z rozgrzanym(...)wszystko mieszamy, wsypujemy obie papryki oraz zioła prowansalskie i całość gotujemy do momentu aż kiełbasa i warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko doprawimy do smaku solą oraz czarnym. Gotowe leczo podajemy z ryżem lub pieczywem.   Artykuł Leczo z cukinią + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Spaghetti po sycylijsku. 173

Zapraszam! Składniki; 15 dag makaronu spaghetti 100 ml oliwy z oliwek + do posmarowania formy 1 bakłażan 35 dag mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml pokrojonych pomidorów z puszki   1 łyżka sosu worcester sól, pieprz, bazylia lub oregano posiekane 60 g posiekanych czarnych oliwek (w plasterki) 1 papryka ( kolor dowolny(...)następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła. Dusić około 15 min. Następnie dołożyć oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kolejne 15 min. W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy

Radość kipiąca uśmiechem.
Wołowe mini pizze 250

szklanki letniej wody Farsz: 1 cebula 1 por 100 g pieczarek 8 plastrów szynki 1 pomidor 200 g mięsa mielonego wołowego 150 g sera 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Lubczyk Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dolewamy oliwę z oliwek. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i przelewamy do mąki. Wyrabiamy gładkie jednolite i elastyczne ciasto. Odstawiamy(...)rozgrzanej patelni. Pieczarki kroimy w plastry, dokładamy do cebuli. Następnie dodajemy mielone mięso i pokrojonego w kosteczkę pomidora i wędlinę. Wszystko dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem.  Farszem napełniamy mini pizze. Wierzch obsypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na dużej blaszce piekarnikowej w 210*C przez 12-15 minut

VioletoweKucharzenie
Dietetyczny makaron z sosem bolońskim 223

pokrojonego w kostkę selera . Dusimy aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy razem z warzywami , doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso zmieni kolor dodajemy passatę pomidorową , oregano, bazylię i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Makaron mieszamy z sosem i podajemy posypane odrobiną drobno

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
śledzie z zieloną papryką i prażonym nasionami 157

wspaniały smak i aromat parzonych nasion lnu, słonecznika i sezamu.  składniki  500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 2 zielone papryki 1 łyżka miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z  jednej cytryny 6 łyżek dobrego oleju garść prażonych nasion ( ja użyłem pomieszanych  nasion sezamu, słonecznika, czarnuszki, lnu) sól, pieprz zalewa  1 szklanki wody 1/3 szklanki(...)octowej marynaty.  Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w plastry paprykę ( na niewielkim ogniu żeby jej nie przypalić). Do przesmażonej papryki dodajemy  koncentrat pomidorowy, miód, szczyptę soli i pieprzu, oraz  sok wyciśnięty z cytryny.  Całość mieszamy i  na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Następnie  zdejmujemy patelnię z ognia

Miód i pieprz
Drożdżowe bułeczki do odrywania z cukinią i fetą. Pizza zawijana. 458

mąki typ 650 (bułeczkowej) + więcej do podsypania 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki oliwy lub oleju nadzienie: 4 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 duża cukinia pokrojona na cienkie plasterki 1 łyżka świeżo startego parmezanu 200 g sera Arla Apetina w kostkach z bazylią i oregano dodatkowo: 1 jajko(...)przełóż na blat podsypany mąką (ja używam sylikonowej podkładki), przyklep dłońmi, a następnie rozciągnij na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 45 cm.  Na cieście rozsmaruj koncentrat pomidorowy, delikatnie posyp solą i oregano. Teraz  ułóż warstwę plasterków cukinii, posyp cienką warstwą parmezanu, a na wierzchu ułóż kosteczki sera Apetina. Ciasto zwiń wzdłuż krótszego boku, tak jakbyś zwijał

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 459

przyrządzaniem surówek i sałatek. Tymczasem papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to pyszne, sycące i zdrowe danie obiadowe. Chętnie zjemy je szczególnie w upalne dni. Składniki: 4 papryki pomidorowe, 25 dag żółtego sera, 1 woreczek ryżu, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 300 g mielonego mięsa, 2 ząbki czosnku, ostra papryka, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Maminkowe zapiekanki z kapustą i pęczakiem 285

robimy wgłębienia, wypełniamy pęczakiem ze skwarkami, przykrywamy masą ziemniaczano-kapuścianą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Dobrze smakują z ostrym sosem pomidorowym. Smacznego

Maminek kulinarny
Pikantny ryż z papryczkami chilli / Spicy rice with chilli 289

porcje) Składniki: 200 g ryżu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 2 papryczki chilli, bardzo drobno posiekane 1-2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki masła 4 goździki 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku sok z 1 cytryny Przygotowanie: Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię, wlej olej i dodaj masło. Gdy się porządnie rozgrzeją(...)dodaj kardamon, chilli, goździki, przecier pomidorowy i po dużej szczypcie soli i pieprzu. Smaż mieszając 2 minuty. Wsyp ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj, tak by ryż pokrył się sosem. Zdejmij patelnię z ognia, wmieszaj sok z cytryny i podawaj. Smacznego! English version Spicy rice with chilli (4 servings) Ingredients: 200 g rice 1/2 tsp ground cardamom 2 chilli peppers, finely

karmelowy
Bigos z kiszonej kapusty. 1145

kiełbasy podwawelskie 400 g mięsa wieprzowego z łopatki 8 ziarenek ziela angielskiego 5-6 liści laurowych 3 suszone śliwki przyprawa do bigosu, sól, pieprz 2 cebule 220 g przecieru pomidorowego Kapustę przepłukać pokroić i wrzucić do garnka, dolać wody tak aby była do 3/4 poziomu kapusty, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe oraz śliwki - gotować do miękkości kapusty. Mięso(płuczemy) oraz(...)półksiężyce. Mięso podsmażamy na odrobinie oleju razem z cebulą. Następnie osobno podsmażamy kiełbasę. Kiedy kapusta już będzie miękka wrzucamy do niej przygotowane mięso i kiełbasę. Doprawiamy przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 30 minut. Bigos można przechowywać w słoikach około 2 tygodnie. Smacznego

Moje-pitraszenie
Pieczarki faszerowane cukinią, kaszą, serem i .... (wegetariańskie pieczarki) 198

imprezie... Pełna dowolność:-) Składniki: 500 g pieczarek z dużymi kapeluszami ok. 3 garści kaszy quinoa (komosa ryżowa) lub kaszy kuskus 1 średnia cukinia ok. 200 ml gęstego sosu pomidorowego (ja użyłam gotowca do steków) 1-2 jajka 150 g żółtego sera do farszu + 50 g do posypania 1 cebula pęczek natki pietruszki Wykonanie: Z pieczarek usuwamy ogonki, następnie kapelusze lekko(...)pieczarek trzemy na tarce o grubych oczkach.  Cebulę kroimy w drobną kostkę. Po czym na maśle podsmażamy quinoe, cukinię, starte ogonki pieczarek i cebulę. Do warzyw dodajemy sos pomidorowy i 3/4 szklanki wody następnie dusimy tak, aby cebula i kasza była miękka, a z cukinii odparowała woda, doprawiając między czasie solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pod koniec

IMPRESJA SMAKU
Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem 210

mięsa mielonego z indyka 125 g ryżu (1 większy woreczek) 1 cebula majeranek sól,pieprz olej do smażenia starty ser żółty do posypania sos pomidorowy 1 puszka pomidorów krojonych sól,pieprz cukier majeranek Cukinie dokładnie umyć. Odciąć wierzchołki z ogonkami i wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Lekko posolić w środku i odstawić do góry nogami na ściereczce aby spływał(...)naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zpaiekać ok 40-45 minut, funkcja termoobieg. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem żółtym. Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować blenderem na gładką masę. Zagotować, do smaku doprawić przyprawami i cukrem. Na talerz nalać kilka łyżek sosu, na sosie ułożyć upieczoną cukinie i podawać

Monia miesza i gotuje
Kaszotto z bobem i suszonymi pomidorami 191

duża cebula 2-3 średnie ząbki czosnku 1/2 papryki czerwonej 3-4 suszone pomidory z oleju (+ 2-3 łyżki oleju spod nich) 4 średnie pieczarki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Bób wrzucamy na dobrze osolony wrzątek i gotujemy(...)krótko przesmażamy (nie można długo, bo zgorzknieje). Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i rozdrobnione suszone pomidory, chwilę razem smażymy, po czym dodajemy pokrojone (w pół plasterki) pieczarki, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dorzucamy ugotowany i obrany bób, mieszamy. Na sam koniec wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną i zalewamy śmietaną. Zdejmujemy z gazu i możemy podawać

Kolorowy Przepisownik
Kotlety kalafiorowo-ryżowe 433

pora na kotlety kalafiorowo-ryżowe. Mój mąż był nimi zachwycony. Można je jeść na ciepło i na zimno, z sosem lub bez. Ja swoje podałam z lekko pikantnym sosem pomidorowym, a mąż swoje wcinał z chlebem. Składniki /12-14 kotletów/: 1 niewielki kalafior 100 g ryżu białego 1/2 pęczka koperku 1 jajko 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej pieprz

Pasja Smaku