zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:363/1187)

Zdrowe przekąski - domowe nachosy 694

odzwierciedli się ich idealnie, bo te domowe same w sobie nie są tak przyprawione. Jednak trzeba sobie jakoś radzić, dlatego koniecznie podajcie je z domowym aromatycznym sosem, np. serowym, pomidorowym lub z guacamole. Jest to bardzo fajna przekąska na imprezy lub wieczory ze znajomymi...i na pewno zdrowsza niż te z paczki. W zależności od smaku i nastroju można

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Indyk po indyjsku w sosie tikka masala. 142

domu. Ja jestem zdecydowanie na tak! Dziś swoją podróż po smakach  zaczynam od INDII!   Składniki; 50 dag filetu z indyka 1 cebula 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy tikka masala  Skworcu 1 łyżeczka przyprawy garam masala  Skworcu 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki  Skworcu szczypta chili, pół(...)masala,  kurkumę, sól, chili i dokładnie mieszamy. Smażymy kilka chwil. Pomidory sparzamy , zdejmujemy skórkę. Wrzucamy do malaksera i również miksujemy. Powstałą passatę wlewamy na patelnię. Dodajemy przecier pomidorowy. Mięso myjemy i kroimy na większą kostkę, wrzucamy do sosu. Dolewamy mleko i gotujemy około 10 min. Pastę należy przygotować trochę wcześniej a mianowicie orzechy nerkowca zalewamy zimną wodą, odstawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
ZIEMNIAKI Z LION 131

Potrawa bardzo prosta do przygotowania,smaczna i szybka do zrobienia,tania.   5o dag.ziemniaków 2 dag.masła 10 dag.cebuli 16dag.sera żółtego 20g. koncentratu pomidorowego sól papryka słodka  mielona ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki kroimy w plastry.Cebulę drobno siekamy,dusimy na maśle,dodajemy ziemniaki i nadal dusimy pod przykryciem na małym ogniu.Pod koniec duszenia dodajemy  koncentrat pomidorowy i przyprawy.Wykładamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Egipskie kushari 148

Kushari czyt. kuszari jest potrawą rodem z Egiptu, pierwszy raz wykonaną w połowie XIX w. Wykonana jest z ryżu, makaronu, soczewicy, polane sosem pomidorowym z cebulą a także czosnkiem. Dodatkowo podawana jest ciecierzyca. Można ją kupić od każdego ulicznego sprzedawcy w Egipcie i tak naprawdę grzechem byłoby nie spróbować. Danie jest bardzo pożywne bo zmieszanie tych podstawowych składników czyli

Moje Małe Czarowanie
Ekspresowa fasolka po bretońsku (z fasolką z puszki) 311

taka z fasoli Jaś. Całość do zrobienia dosłownie w kilka minut. 2 puszki białej fasoli 400g kiełbasy 200g wędzonego boczku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz olej 1. Cebulę, kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ziele

Szefowa kuchni
ryba nototenia z piekarnika na pyszny lekki obiad... 180

cytryny 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki nototenia ma białe mięso, jest smaczne i mięsiste, ma mało ości, można piec, smażyć, zalać zalewą octową czy sosem pomidorowym... olej wlać do miseczki, wsypać przyprawę do ryb, kucharka, pieprz, sok z cytryny i dobrze wszystko wymieszać rybkę odmrozić w lodówce, ze skóry rybek usunąć łuski, dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem

W Mojej Kuchni Lubię
Grzybowe placuszki z kurkami 155

duszone na maśle grzybki z cebulką, to możecie sobie wyobrazić zapach tych placuszków ... Smak wzbogaciłam szczyptą mielonej wędzonej papryki, co dodatkowo podkreśliło ich rumiany kolor. Jedliśmy je z sosem pomidorowym i z kwaśną śmietaną. Bez dodatków świetnie sprawdziły się jako przekąska między posiłkami regularnie cichaczem podjadane z talerzyka w lodówce:) Miłej niedzieli! U nas mgła, ale dość ciepło. Zostawiam

Posadzone i zjedzone
Bakłażany i cukinia w sosie pomidorowym 127

danie znalazłam  tu . Polecam bo wyszło smacznie. Składniki: 70 dag bakłażana 70 dag cukinii 2 cebule 1 główka czosnku 2 łyżki oleju Sos: 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki chili w proszku sól pieprz Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)odparował i wstawić jeszcze na około 15 minut. Gdy czosnek przestygnie, należy go wycisnąć.  Sos: w dużym garnku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać koncentrat pomidorowy i mieszając, smażyć przez minutę. Potem dodać bulion i upieczony czosnek. Do sosu dodać warzywa i przyprawy. Wymieszać, gotować około 10 minut, aż smaki się połączą. Danie jest gotowe, gdy warzywa

Ewusiowe Smaki
Omlet z kiełbasą, cebulą i papryką 167

średnim ogniu, czasem wolnym tak by dobrze usmażył się w środku i ciasto nie było surowe. Gotowe! Bezpieczne i całe ;) Możecie podawać z sałatką polane ketchupem lub sosem, np: pomidorowym, czosnkowym, grzybowym - z takimi sosami to już porządne danie obiadowe;) Smacznego

Zasmakuj Kuchni
PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM 413

stanowiły cały obiad. Składniki: 1 kg ziemniaków 2jajka 3łyżki mąki sól,pieprz farsz: podwójna pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 cebula sól,pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie przecier pomidorowy świeża bazylia natka pietruszki lub szczypiorek Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, sól,pieprz, smażymy placki na całą patelnię. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. *Kurczaka kroimy  w paseczki(...)oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażymy.Osączamy * Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Obsmażamy na patelni. Kiedy się zrumieni cebulka dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy posiekana bazylią, ziołami prowansalskimi, słodka papryką. Podsmażamy razem ok 5 minut, dodajemy kurczaka. Na połowę placka wykładamy farsz, składamy placek, wierzch posypujemy posiekaną natka lub szczypiorkiem

Z Majeczką w kuchni
chutney dyniowy 151

języka znaczy to miażdżyć, z innego doprawiać... Chutney to nic innego, jak gęsty sos z warzyw i/lub owoców, aromatyczny i dobrze doprawiony. W ubiegłym roku rozkoszowaliśmy się chutney'em pomidorowym ze śliwkami , teraz proponuję chutney dyniowy. Pierwsza partia zrobiona już jakiś czas temu, wypróbowana, zaakceptowana:) teraz dorobiłam jeszcze trochę-przyda się zimą, jako dodatek do mięs, pizzy, serów,wędlin

6niebo
Pizzerki z szynką, pieczarkami, cebulą i serem. 644

pizzę amerykańską Młynów Stoisław  250 ml ciepłej wody 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli  7 g suchych drożdży kilka pieczarek duża cebula kilka plasterków szynki sos pomidorowy suszona bazylia 2 szklanki startego żółtego sera Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, suche drożdże i mieszamy.Następnie dodajemy ciepła wodę i olej, zagniatamy ciasto.Gdy odchodzi już od reki przekładamy(...)stolnicę i jeszcze raz zagniatamy.Ciasto dzielimy na kilka części w zależności jakiej chcecie wielkość pizzerek, ja robiłam wielkości małego talerzyka. Ciasto delikatnie rozpłaszczamy następnie smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, oprószamy bazylią i układamy pokrojoną szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę, oprószamy solą i pieprzem, wierzch posypujemy startym żółtym serem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 201

wyciśnięty), a także kroić na drobno zioła. Na pewno często zdarza się Wam kroić pomidory. Gdy są miękkie, trudno jest przekroić skórkę. Można nożem dyndać i dyndać, a zamiast pomidorowych plastrów uzyskujemy zmiażdżoną pulpę. W przypadku noży Gerlach krojenie pomidorów nie sprawiało najmniejszego problemu. Dzięki ich ostrości szło łatwo do tego stopnia, że postanowiłam wykonać test polegający na upuszczeniu

Poezja smaku
Mieszanka warzywna w oleju ( do słoików ). 124

dużo witamin.    Składniki : 50 dkg marchewki 20 dkg pietruszki ( korzeń ) 20 dkg pora 20 dkg selera 20 dkg fasolki szparagowej 20 dkg kalafiora około 2 szklanek przecieru pomidorowego około 1/2 szklanki oleju ( do smażenia ) Sposób wykonania :   M archewkę, pietruszkę i selera obierz, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.  Pory oczyść, umyj(...)olej. Wsyp  warzywa ( marchewkę , pietruszkę, selera, pora ) i chwilę podsmaż. Następnie wlej 2 szklanki gorącej wody i duś pod przykryciem około 10 minut. Dodaj pozostałe warzywa oraz przecier pomidorowy, całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilkę, aby warzywa były miękkie. Gorące warzywa przełóż do czystych słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez około 10-15 minut, nie dłużej, aby warzywa

Przepisy i porady kulinarne
Golonka z indyka w sosie pomidorowym 192

duże cebule 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki masła  2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 3 ziarnka  ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz świeżo mielony natka pietruszki do  dekoracji Wykonanie; Golonkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy, kroimy drobniutko. Golonki nacieramy solą pieprzem, papryką oraz czosnkiem.Odstawiamy do lodówki(...)laurowe, ziarnka ziela gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy, kroimy w pół księżyce, dusimy na tłuszczu po podsmażanej golące, dodajemy do gotujących się golonek. Na koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na gorąco dekorując natką pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania