zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:361/1190)

Grzybowe placuszki z kurkami 168

duszone na maśle grzybki z cebulką, to możecie sobie wyobrazić zapach tych placuszków ... Smak wzbogaciłam szczyptą mielonej wędzonej papryki, co dodatkowo podkreśliło ich rumiany kolor. Jedliśmy je z sosem pomidorowym i z kwaśną śmietaną. Bez dodatków świetnie sprawdziły się jako przekąska między posiłkami regularnie cichaczem podjadane z talerzyka w lodówce:) Miłej niedzieli! U nas mgła, ale dość ciepło. Zostawiam

Posadzone i zjedzone
Bakłażany i cukinia w sosie pomidorowym 142

danie znalazłam  tu . Polecam bo wyszło smacznie. Składniki: 70 dag bakłażana 70 dag cukinii 2 cebule 1 główka czosnku 2 łyżki oleju Sos: 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki chili w proszku sól pieprz Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)odparował i wstawić jeszcze na około 15 minut. Gdy czosnek przestygnie, należy go wycisnąć.  Sos: w dużym garnku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać koncentrat pomidorowy i mieszając, smażyć przez minutę. Potem dodać bulion i upieczony czosnek. Do sosu dodać warzywa i przyprawy. Wymieszać, gotować około 10 minut, aż smaki się połączą. Danie jest gotowe, gdy warzywa

Ewusiowe Smaki
Omlet z kiełbasą, cebulą i papryką 176

średnim ogniu, czasem wolnym tak by dobrze usmażył się w środku i ciasto nie było surowe. Gotowe! Bezpieczne i całe ;) Możecie podawać z sałatką polane ketchupem lub sosem, np: pomidorowym, czosnkowym, grzybowym - z takimi sosami to już porządne danie obiadowe;) Smacznego

Zasmakuj Kuchni
PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM 426

stanowiły cały obiad. Składniki: 1 kg ziemniaków 2jajka 3łyżki mąki sól,pieprz farsz: podwójna pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 cebula sól,pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie przecier pomidorowy świeża bazylia natka pietruszki lub szczypiorek Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, sól,pieprz, smażymy placki na całą patelnię. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. *Kurczaka kroimy  w paseczki(...)oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażymy.Osączamy * Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Obsmażamy na patelni. Kiedy się zrumieni cebulka dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy posiekana bazylią, ziołami prowansalskimi, słodka papryką. Podsmażamy razem ok 5 minut, dodajemy kurczaka. Na połowę placka wykładamy farsz, składamy placek, wierzch posypujemy posiekaną natka lub szczypiorkiem

Z Majeczką w kuchni
chutney dyniowy 175

języka znaczy to miażdżyć, z innego doprawiać... Chutney to nic innego, jak gęsty sos z warzyw i/lub owoców, aromatyczny i dobrze doprawiony. W ubiegłym roku rozkoszowaliśmy się chutney'em pomidorowym ze śliwkami , teraz proponuję chutney dyniowy. Pierwsza partia zrobiona już jakiś czas temu, wypróbowana, zaakceptowana:) teraz dorobiłam jeszcze trochę-przyda się zimą, jako dodatek do mięs, pizzy, serów,wędlin

6niebo
Pizzerki z szynką, pieczarkami, cebulą i serem. 658

pizzę amerykańską Młynów Stoisław  250 ml ciepłej wody 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli  7 g suchych drożdży kilka pieczarek duża cebula kilka plasterków szynki sos pomidorowy suszona bazylia 2 szklanki startego żółtego sera Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, suche drożdże i mieszamy.Następnie dodajemy ciepła wodę i olej, zagniatamy ciasto.Gdy odchodzi już od reki przekładamy(...)stolnicę i jeszcze raz zagniatamy.Ciasto dzielimy na kilka części w zależności jakiej chcecie wielkość pizzerek, ja robiłam wielkości małego talerzyka. Ciasto delikatnie rozpłaszczamy następnie smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, oprószamy bazylią i układamy pokrojoną szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę, oprószamy solą i pieprzem, wierzch posypujemy startym żółtym serem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 218

wyciśnięty), a także kroić na drobno zioła. Na pewno często zdarza się Wam kroić pomidory. Gdy są miękkie, trudno jest przekroić skórkę. Można nożem dyndać i dyndać, a zamiast pomidorowych plastrów uzyskujemy zmiażdżoną pulpę. W przypadku noży Gerlach krojenie pomidorów nie sprawiało najmniejszego problemu. Dzięki ich ostrości szło łatwo do tego stopnia, że postanowiłam wykonać test polegający na upuszczeniu

Poezja smaku
Mieszanka warzywna w oleju ( do słoików ). 138

dużo witamin.    Składniki : 50 dkg marchewki 20 dkg pietruszki ( korzeń ) 20 dkg pora 20 dkg selera 20 dkg fasolki szparagowej 20 dkg kalafiora około 2 szklanek przecieru pomidorowego około 1/2 szklanki oleju ( do smażenia ) Sposób wykonania :   M archewkę, pietruszkę i selera obierz, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.  Pory oczyść, umyj(...)olej. Wsyp  warzywa ( marchewkę , pietruszkę, selera, pora ) i chwilę podsmaż. Następnie wlej 2 szklanki gorącej wody i duś pod przykryciem około 10 minut. Dodaj pozostałe warzywa oraz przecier pomidorowy, całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilkę, aby warzywa były miękkie. Gorące warzywa przełóż do czystych słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez około 10-15 minut, nie dłużej, aby warzywa

Przepisy i porady kulinarne
Golonka z indyka w sosie pomidorowym 203

duże cebule 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki masła  2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 3 ziarnka  ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz świeżo mielony natka pietruszki do  dekoracji Wykonanie; Golonkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy, kroimy drobniutko. Golonki nacieramy solą pieprzem, papryką oraz czosnkiem.Odstawiamy do lodówki(...)laurowe, ziarnka ziela gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy, kroimy w pół księżyce, dusimy na tłuszczu po podsmażanej golące, dodajemy do gotujących się golonek. Na koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na gorąco dekorując natką pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo
Spaghetti alla bolognese. 125

naciowego 5 dag pancetty lub innego boczku 35 dag mielonej wołowiny 400 ml posiekanych pomidorów  z puszki 2 łyżeczki suszonego oregano 125 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, cukier i pieprz do smaku 2-3  łyżki oliwy ser parmezan do dekoracji bazylia do dekoracji     Przygotowanie; Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Następnie(...)ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Spaghetti wyłożyć na półmisek po wierzchu polać sosem, posypać serem i natychmiast podawać. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Ryba po grecku 186

piątek pierwszy raz robiłam ją sama i wyszło bardzo smacznie. Tak przynajmniej twierdzą domownicy. 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały seler 3 cebule 1 łyżka masła 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 liści laurowe 2 ziela angielskie 0,5 litra wody Cebulę kroimy w kosteczkę(...)seler ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do cebuli. Wlewamy wodę oraz wrzucamy przyprawy i gotujemy ok 20 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli coś nie gra smakowo doprawiamy według własnego uznania.  5 filetów z miruny 2 jajka 4 łyżki mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej sól, pieprz

Emskie Smaki
Do chleba 168

duże cebule        1 ząbek czosnku         sól        pieprz czarny        2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  Wykonanie  Boczek kroimy w kostkę taką średnią i przesmażam na rozgrzanym oleju ,następnie zalewam wodą i podgotowuję do miękkości . Cebule obieram i kroję w talarki i dokładam do mięsa(...)małym ogniu aby czosnek się nie przypalił ponieważ nada potrawie gorycz . Kiedy kiełbasa się zarumieni zalewamy odrobiną wody aby cebula troszkę zmiękła ,kiedy już cebula będzie miękka ,dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku i gotowe ,doskonale smakuje z takim świeżym chlebkiem

Mój Smak
Gołąbki 139

jajka       1 duża cebula     1 torebka ryżu      5 łyżeczka śmietany      4 łyżeczki koncentratu pomidorowego     2 kostki rosołowe      sól      pieprz ziołowy      pieprz czarny  Wykonanie  Kapustę parzymy w gotującej się wodzie i kiedy wierzchnie liście zmiękną odcinamy(...)nasze gołąbki podczas gotowania się nie przypaliły , i wykładamy wszystkie przesmażone gołąbki .  Zalewa do gołąbków  Do miski wlewamy około litra wody gorącej i dodajemy kostki rosołowe ,koncentrat pomidorowy i śmietanę i doprawiamy do smaku i wszystko razem mieszamy i zalewamy gołąbki i gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości kapusty

Mój Smak
Spaghetti po mojemu 161

zapraszam na zupełnie inną odsłonę spaghetti , nie w sosie pomidorowym , ale w sosie ananasowym , i nie w standardowym makaronie do spaghetti ale w makaronie Tagliatelle .  Takie zupełnie inne zestawienie smakuje naprawdę bardzo fajnie .     Doskonale nadaje się jako obiad , bądź na kolację rodzinną , zapraszam serdecznie do wypróbowania

Mój Smak
Leczo z warzyw 166

skóry  2 laski kiełbasy zwyczajnej bądź kabanosy  2 cebule   sól pieprz  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  2 łyżeczki papryki słodkiej  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  Wykonanie   Cukinie kroję w kostkę , cebulę , paprykę , pomidory , kiełbasę , także , jak mamy wszystkie warzywa pokrojone to rozgrzewamy patelnie z odrobiną masła  i przesmażam wszystkie warzywa około(...)się gotują  to  kiełbasę przesmażamy i także dodajemy do warzyw , i wszystko razem gotuję około 40 minut na malutkim ogniu , po upływie tego czasu dodaje koncentrat pomidorowy , oraz wszystkie przyprawy i doprawiam do smaku  solą pieprzem i gotowe , podaję z pieczywem

Mój Smak

Proponowane wyszukiwania