zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:362/1190)

Placek po węgiersku z gulaszem 150

mięsa gulaszowego wołowego, - 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego, - 2 czerwone papryki  - papryczka chili  - 1 duża lub 2 małe cebule,  - 1 słoik (250ml) domowego przecieru pomidorowego (może być jedna puszka pomidorów) -  1/2 kg pieczarek, -  2-3 ząbków czosnku,  -  2 liście laurowe,  -  kilka ziaren ziela angielskiego,  -  2-3 łyżki mąki(...)brytfanki. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki,czosnek przecisnąć przez praskę , paprykę pokroić w grubą kostkę . Przesmażyć chwilę warzywa na pozostałym oleju i przełożyć do mięsa. Podlać bulionem, dodać przecier pomidorowy ,liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy pamiętając o tym, że gulasz powinien być dosyć ostry, a więc sporo ostrej papryki. Dusić około 1 godziny i 30 minut

Aromatyczne Podróże
Chili Con Carne 158

papryki, pokrojone w kostkę   2 puszki pomidorów bez skórek (ok.800 g), pokrojonych w kostkę (razem z zalewą)   1 łyżka oliwy z oliwek   2 duże łyżki koncentratu pomidorowego   1 łyżeczka suszonego oregano   1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki   2 łyżeczki cukru   1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku   sól   świeżo zmielony czarny pieprz(...)oleju. Dodajemy mięso mielone oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, posiekany lub zmiażdżony czosnek i papryczkę chili - podsmażamy do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy pomidory, bulion,  przecier pomidorowy, cukier oraz przyprawy- oregano, kumin, sól, pieprz, słodką paprykę.  Całość mieszamy i  gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Na końcu dodajemy fasolę i  kukurydzę, dusimy

Aromatyczne Podróże
Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami 169

osób: 1 kg mięsa mielonego 60-70 dkg pieczarek 2-3 cebule 1 puszka pomidorów bez skórki lub 2-3 świeże pomidory  1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego około 400 ml wody  kilka ząbków czosnku opakowanie makaronu lasagne (ilość potrzebna uzależniona jest od wielkości naczynia żaroodpornego) 40 dkg twardego żółtego sera nadającego się do utarcia  sól, pieprz, suszone(...)przywarły do patelni. Do tego dodać puszkę pomidorów wraz z zalewą,  w przypadku jeżeli używamy świeże pomidory wcześniej należy je sparzyć i obrać ze skórki. Następnie koncentrat pomidorowy i wodę.  Doprawić solą,świeżo zmielonym pieprzem, suszone oregano i świeżą bazylią. Wszystko poddusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Tak przygotowany sos odstawić

Aromatyczne Podróże
Papryka faszerowana 157

papryka faszerowana Składniki 8-10 papryk ( podobnej wielkości ,u mnie akurat czerwone ) szklanka ugotowanego ryżu 600 g mielonego mięsa 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego  1/2 puszki czerwonej fasolki  1/2 puszki kukurydzy konserwowej  pęczek pietruszki  1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku  sól, pieprz tymianek  papryka słodka mielona  oliwa z oliwek szklanka bulionu Ryż(...)gotujemy na półtwardo. Cebulę wraz z czosnkiem siekamy w kostkę i podsmażamy,aż  lekko się przyrumienią. Dodajemy mięso mielone i chwilkę razem smażymy. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy , czerwoną fasolkę oraz kukurydzę i wszystko razem mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem , słodką papryką oraz tymiankiem. Pęczek pietruszki siekamy drobno i również dodajemy go do przygotowanego farszu

Aromatyczne Podróże
Sos słodko kwaśny z cukinii i papryki do słoików 160

kwaśny z cukinii i papryki do słoików Składniki:  ● 1 kg czerwonej papryki ● 1 kg cebuli ● 3 kg cukinii ● 1,5 szkl. octu ● 1 kg cukru ● 4 słoiczki koncentratu pomidorowego ● 1 łyżka słodkiej papryki ● 1 łyżka ostrej papryki ● 1 łyżka curry ● sól ● pieprz ● 2 łyżki przyprawy do spaghetti ● 1 łyżka bazylii Sposób przygotowania 1. Paprykę i cukinię myjemy, z papryk(...)puściły sok. Następnego dnia odcedzamy. 2. Warzywa przekładamy do garnka. Gotujemy zalewę z octu i cukru. Wlewamy do warzyw i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. 3. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pasteryzujemy ok 10 minut. Idealny w zimie

Aromatyczne Podróże
Pasta ze szprotek i zielonego groszku 145

torebkę zawsze mam w zamrażarce.   Do tej pasty najbardziej pasują znane wszystkim szprotki w prostokątnej puszce Winter sprats . Czasem zamieniam te szprotki na np. puszkę śledzi w sosie pomidorowym i pasta też jest wyśmienita :) Pasta ze szprotek i zielonego groszku 200 g wędzonych szprotek 2 jajka ugotowane na twardo 3 płaskie łyżki majonezu 4 łyżki mrożonego, ugotowanego groszku

Posadzone i zjedzone
Tarta bakewell 173

startej skórki z pomarańczy tworzy coś wyjątkowo pysznego! Polecam! A oto co jeszcze przygotowałam: Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym placek czeski   Tarta bakewell na podstawie przepisu z smitten kitchen okrągła forma do tart 25 cm kruche ciasto: 150 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 2 łyżki

Posadzone i zjedzone
Placek czeski 182

aluminiową i włożyć do lodówki do przegryzienia. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym Placek czeski duża prostokątna blacha Ciasto: 1 kostka masła 500 g mąki 150 g cukru 1 jajko 4 łyżki mleka 3 łyżki miodu (lipowy, akacjowy, rzepakowy) 1 łyżeczka sody

Posadzone i zjedzone
Mini pizze z chlebków naan 102

instant (lub 10 g świeżych) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła (stopionego i ostudzonego)  - dałam olej z pestek winogron 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz: sos pomidorowy (lub ketchup), suszone oregano, szynka, pieczarki, ananas, żółty ser ... Włączyć piekarnik, nastawić temp. 220°C . Rozgrzać w nim kamień lub zwykłą blachę z wyposażenia piekarnika. W misce wymieszać wszystkie składniki(...)przykryciem na ok. 10 minut. Każdą z porcji ciasta rozpłaszczyć pięścią na grubość ok. 1 cm , odstawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie na cieście delikatnie rozsmarować sos pomidorowy, posypać oregano, żółtym serem i ulubionymi dodatkami. Mini pizze ułożyć na gorącym kamieniu lub na blasze, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 8-12 minut

Posadzone i zjedzone
Domowy paprykarz szczeciński 134

Domowy paprykarz szczeciński przepis stąd - z moimi zmianami 1/2 kg białej ryby (użyłam morszczuka argentyńskiego) 1 szklanka surowego ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego odrobina oleju do smażenia 2 szklanki wody Przyprawy 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki (do smaku) 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka octu balsamicznego Sól i pieprz do smaku(...)odrobinie oleju w brytfance lub garnku, w którym zamierzamy dusić paprykarz. Gdy mięso zacznie się rozpadać, rozdrobnić je widelcem, dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę i obsmażyć razem. Teraz dodać przecier pomidorowy, ryż i wodę. Wszystko zamieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Mieszać od czasu do czasu. Po 30 minutach dodać ocet balsamiczny, paprykę słodką i ostrą, cukier

Posadzone i zjedzone
Kalarepka z marchewką - do obiadu 151

przyrody z przyjemnością robię zakupy. Choć mam do wyboru świetnie zaopatrzoną halę targową w centrum Gdyni i rynek niedaleko domu, o którym pisałam przy okazji pieczonych śledzi w sosie pomidorowym , często wybieram sobotni targ w Kolibkach. Stajnia przylega do rozległego parku z trawnikami, ścieżkami i starymi drzewami, gdzie można pospacerować, pojeździć na rowerze i odpocząć. Dziś zapraszam na prostą

Posadzone i zjedzone
Curry z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem 151

oliwy (w wersji wegan można użyć tylko oliwy) 50 g nerkowców po łyżeczce nasion kopru włoskiego, mielonej kolendry i startego, świeżego imbiru pół łyżeczki płatków chili 3 łyżki przecieru pomidorowego po 200 ml mleczka kokosowego i wywaru warzywnego listek laurowy Ziemniaki kroimy w spora kostkę, kalafiora na niezbyt duże różyczki. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i kurkumą. Mieszamy. Pieczemy(...)zeszklić. Dorzucamy nerkowce oraz koper, kolendrę, imbir i chili. Przesmażamy minutę. Dolewamy 4 łyżki wody i miksujemy na pastę. Może mieć grudki, w niczym to nie przeszkadza. Dodajemy przecier pomidorowy, mleczko i wywar. Mieszamy, zagotowujemy, dodajemy listek. Pyrkoczemy ok 10 minut. Dorzucamy upieczone różyczki kalafiora i ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu dalsze 5 minut. Nakładamy do miseczek i posypujemy ulubiona

Dzieje kuchennej Wiewióry
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 202

drobiem w roli głównej , obydwie po 10 PLN za sztukę . 201 6 : Na pierwszy ogie ń posz ło penne z kurą, sma ż on ą papryką, cebulą i czosnkiem , pomidorowym sosem Pe l ati i serem Grana Padano . Makaron cudnie był oblepiony aromatycznym sosem i ostrym serem. Zestaw przypraw bardzo dobrze dobrany, z lekka nutk ą pikanterii

Grunt to przepis!
Pulpety w sosie warzywnym 154

szynki 100 g ryżu nie klejącego się np. parabolicznego 2 jajka 1 czubata łyżka kaszy manny Składniki na sos: 1 średniej wielości cukinia 1 papryka 1 l przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki słodkiej śmietany Wykonanie: SOS: Z cukinii wydrążamy gniazdo nasienne, następnie ją obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cebule i paprykę również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa(...)przesmażamy na 1 łyżce oleju lub masła. Po czym dodajemy przecier pomidorowy i warzywa dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Całość miksujemy na gładki krem. Do sosu dodajemy 2 łyżki śmietany (nie jest to konieczne) i mieszamy - sos mamy gotowy. PULPETY: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do mięsa dodajemy lekko przestudzony ugotowany ryż

IMPRESJA SMAKU
Frytki z batatów 153

dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy około 25 minut do lekkiego zarumieniania. Podajemy z sosem pomidorowym lub jogurtowym. Smacznego! Artykuł Frytki z batatów pochodzi z serwisu MenMagazine

Menmagazine

Proponowane wyszukiwania