zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:366/1190)

Makaron ryżowy z sosem kabaczkowo-pieczarkowym. Szybki i lekki obiad. 261

ilość zwiększyć proporcjonalnie do ilości osób) 1/2 małego kabaczka 3 duże pieczarki 1/2 czerwonej cebuli 2-3 łyżki oleju ryżowego do smażenia woda do podlania 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz do smaku szczypta suszonej bazylii 1 łyżka śmietany 30% 1/2 opakowania ekologicznego makaronu ryżowego rurka Fabijańscy Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno(...)kroimy wzdłuż, a następnie w plasterki (lub mniejsze kawałki w zależności od wielkości kabaczka). Tak przygotowanego kabaczka i pieczarki dodajemy do podsmażonej cebuli. Całość chwile podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i około 2-3 łyżki wody, mieszamy. Dusimy całość pod przykryciem do miękkości kabaczka około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawy (sól, pieprz

Słodkie okruszki
Makaron z sosem mięsno-pomidorowym 178

pomidorów 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 cukinii 1 opakowanie makaronu świderki Lubella przyprawy: papryka słodka, … Czytaj dalej Makaron z sosem mięsno-pomidorowym

czarrna od kuchni
Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem 345

proszku kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% olej do smażenia Mięso umyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów(...)już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę bakłażany. Kiedy warzywa zmiękną przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę warzywną, sos sojowy i natkę pietruszki. Pod koniec wlać słodką śmietankę i wymieszać

Czerwień i błękit
Placki z cukinii. 133

placków.  Smażyć placki do zrumienienia z obu stron (po około 2 minuty na stronę). Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Podawać z jogurtem, sosem pomidorowym lub paprykowym relishem

zadanie-gotowanie
Leczo z cukinii 231

większa cukinia 2 duże pomidory ok. 350 g wędliny (kiełbasa, szynka, boczek, co tylko macie, mogą być nawet pomieszane ;-) ) 1 cebula 2 - 3 łyżki oleju 1 łyżka pasty pomidorowej sól, pieprz, słodka mielona papryka woda Cukinię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Cebulę i pomidory również obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki, a pozostałą wędlinę

Czary - gary w kuchni
Sos cukiniowo-paprykowy 105

czerwonej papryki 1/2 kg cebuli 1 główka czosnku 2 papryczki chili 1/3 szkl octu 10% 1/3 szkl oleju 2 szklanki cukru 3 łyżki soli 4 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziół prowansalskich pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Cukinię myjemy, nie ma konieczności obierania ze skóry, z dużych sztuk wydrążamy miąższ(...)sól i przyprawy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 30 minut, mieszając od czasu do czasu na wolnym ogniu, pod przykryciem. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy chwilę, mieszamy cały czas, gdyż sos ma tendencję do przypalania, Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Sos wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, wekujemy 5 minut. Wynosimy do spiżarki. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Krokiety z bulgurem 143

wody gazowanej Farsz: 250 g mielonego mięsa wieprzowego 3/4 szklanki kaszy bulgur 150 g boczniaków 1 cebula 1 łyżka masła 150 g startej mozzarelli  500 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku szczypiorek   Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Naleśniki: Jajka dokładnie mieszamy z mąką, mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę, mieszamy. Naleśniki

R'n'G Kitchen
Sos pomidorowy do pizzy 140

Postów o pizzy ciąg dalszy. Tym razem skupimy się na bardzo ważnym składniku - sosie pomidorowym. Nadaje on niepowtarzalny smak i sprawia, że pizza nie jest sucha. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
szczupak pieczony w aromatycznym pomidorowo czosnkowym sosie 211

przepis z tą rybą w roli głównej.  składniki dla czterech osób szczupak o wadze ok 1,2 kg  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżki masła sól, pieprz    sposób wykonania Tuszkę oczyszczonego szczupaka    delikatnie nacinamy z boków ostrym nożem ( uważając przy(...)przeciąć kręgosłupa i robiąc nacięcia co cztery centymetry),  skrapiamy sokiem z cytryny oprószamy solą oraz pieprzem i odkładamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Mieszamy koncentrat pomidorowy, masło  i drobno posiekany czosnek.  Tak wykonaną pastę lekko solimy  i dokładnie pokrywamy nią ( również od środka) wyciągniętą z lodówki rybę. Następnie szczupaka zawijamy w aluminiową

Miód i pieprz
Domowy makaron 162

sklejały. Krok 4 Gotuję wodę z odrobiną oleju i wsypuje makaronik.Gotuję do momentu aż wypłynie na wierzch.Wyjmuje,odcedzam i przepłukuje pod bieżącą wodą.Podaje z rosołkiem lub pomidorową

Różowa kuchnia
Pieczone, faszerowane pomidory 208

paru lat sadzę w donicach niewielką ilość pomidorowych krzaków. To bardziej zabawa i frajda, niż poważna uprawa. Ale zawsze uda się wyhodować kilka czy kilkanaście "własnych", niczym nie pryskanych pomidorów. Cieszą się też ślimaki - bywa że dobiorą się do pomidorów pierwsze ;) W tym roku udało się szczęśliwie ocalić parę sztuk przed żarłocznymi stworami - niestety nie wszystkie! To najlepszy czas

Stare Gary
Burgery meksykańskie 178

kotletów/placków) 1,5 szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej) 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 jajko 1 drobno posiekana czerwona cebula 3/4 puszki kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju rzepakowego sproszkowana papryka słodka 3-4 łyżki płatków owsianych sproszkowana papryka wędzona sproszkowane chili garść świeżej kolendry lub 2 szczypty sproszowanej Wykonanie : 1. Ugotuj czerwoną fasolę( namoczoną przez(...)minuty, zalej wodą i gotuj do miękkości) *rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza* 3. Kaszę i fasolę umieść w jednej duże misie/garnku. Dodaj płatki,olej i koncentrat pomidorowy. 4. Dopraw papryką słodką i wędzoną(dałam po jednej łyżeczce),szczyptą soli, pieprzu i dwoma szczyptami chili. 5. Zblenderuj masę,ale tak by widoczne były małe kawałki fasoli. 6. Dodaj cebulę, kukurydzę

Fiolka w kuchni
Cukinia i pomidory faszerowane mięsem mielonym 161

bardzo smaczny obiad. Wystarczy wydrążyć warzywa, mięso podsmażyć, a na sam koniec zapiec cukinię i pomidora wraz z dodatkiem mielonego farszu. Takie danie świetnie smakuje podane z sosem pomidorowym i świeżą bazylią.  Składniki na 4 porcje: 2 młode cukinie 2 duże pomidory, np. malinowe około 0,4-0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1 cebula suszona

Ugotować
Keczup z piekła rodem (z cukinii) 204

wiele lepiej niż z samych pomidorów. Składniki 1 kg cukinii (bez skórki i pestek) 1 duża cebula 2 papryki czerwone 1 papryczka chilli 1-2 ząbki czosnku 2 koncentraty pomidorowe … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ciecierzyca po bretońsku 95

zmodyfikowana wersja popularnej fasolki po bretońsku. Równie smaczna, łatwa w przygotowaniu. Składniki 2 puszki ciecierzycy 3 pętka kiełbasy śląskiej 200 g parzonego boczku 1 duża cebula 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oleju ostra papryka w proszku sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w większą kostkę. Na rozgrzanym

R'n'G Kitchen