kurczaka 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki lub kilka kropel Tabasco Na sos BBQ: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 400 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego 2 łyżki sosu worcestershire 2 łyżki miodu oliwa z oliwek(...)łyżeczka sosu worcestershire sól pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu bbq. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy siekaną cebulę wraz z czosnkiem. Dodajemy przecier pomidorowy, miód, sos worcestershire, musztardę, ocet, wędzoną i ostra paprykę. Smażymy na wolnym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso dokładnie myjemy
Menmagazineczosnek i pieprz. Mieszamy. Formujemy małe klopsiki, przekładamy do parowaru i ” parujemy ” 10minut. Gotowe klopsiki podajemy z ulubionym sosem, jak w przypadku mięsnych. U mnie z sosem pomidorowym. Artykuł Klopsiki z cukinii pochodzi z serwisu
NiePieprz.plmielonej wołowiny 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona) 2 młode cukinie 250 g pieczarek 2-3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów przyprawa warzywna oregano lub przyprawa do pizzy 2 łyżki słodkiej papryki posiekana natka pietruszki olej do smażenia sól i pieprz Mięso usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć(...)gotować około 20 minut. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Kiedy papryka i cukinia będą już miękkie, wlać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Gotować ok. 10 minut, doprawić do smaku, dodać, zioła, paprykę w proszku, pieprz i ewentualnie sól. Na końcu dodać posiekaną natkę
Czerwień i błękitCiasto francuskie pasztetem pomidorowym posmarowałam, ser camembert, kapary, czerwoną świeżą paprykę dodałam, w roladę zawinęłam, na krążki pocięłam, w odstępach w okrągłej formie poukładała i w piekarniku wypiekałam. Roladki fajnie wyglądały i z łatwością się oddzielały. Pasztet fajnie z serem się skomponował i po połączeniu z ciastem dobrze smakowała. Składniki: 250 g Wielkopolski pasztet
Moniki Smakołykioliwy lub oleju roślinnego 1 cebula ¹⁄₂ małej cukinii ¹⁄₂ papryczki chili (można dać mniej) 1 mała czerwona papryka 2 duże pomidory malinowe lub 1 puszka pokrojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 ząbki czosnku sól morska, czarny pieprz, szczypta cukru 1 łyżka sosu sojowego / opcjonalnie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej bazylii sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny(...)przez około 2-3 minuty, często mieszając. Nie rumienimy. Dodajemy startą cukinię i pokrojoną paprykę oraz papryczkę chili. Smażymy 2-3 minuty. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i starty czosnek. Smażymy 1 minutę. Dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie sosem sojowym. Gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając przez około 5 minut
cool and mintyduże cebule 3 duże marchewki 250 g wędliny (kiełbasa, resztki wędlin lub mięsa z obiadu) 700 g cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu) 1 łyżeczka soli 200 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz i vegeta 1 łyżka keczupu koperek Cebulę i marchewkę obrać. Cebulę posiekać w pióra a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wędlinę pokroić na kawałki. Cukinię(...)chwilę przesmażyć. Dorzucić startą marchewkę i całość smażyć aż marchewka będzie al dente (można dolać kilka łyżek wody, jeśli będzie przywierać do dna). W następnej kolejności dodać koncentrat pomidorowy oraz cukinię. Smażyć, często mieszając, aż nadmiar wody odparuje a warzywa będą miękkie. Na końcu dodać keczup oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą. Posypać świeżo posiekanym koperkiem. Podawać
My simple kitchenznów powracamy do włoskiej kuchni ,tak bliskiej memu sercu.Makaron z kremowym sosem pomidorowym, podkręcone cudowną ostrością chili i pysznym smakiem bekonu.Zapraszam. 50dag.makaronu penne ( pióra) 5 plastrów bekonu wędzonego 1 kg.pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 2 świeże papryczki chili. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Boczek wędzony drobno pokroić,podobnie cebulkę i świeże chili.Pomidory sparzyć,ściągnąć z nich skórę,miąższ grubo
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSezon pomidorowy się już zaczął, więc pora zabrać się za przetwory. Dziś proponuję sos pomidorowy - doskonały do makaronów, ryżu najlepiej z dodatkiem drobiu oczywiście. Z tej ilości otrzymałam 5 słoików 0,5 i jeden 0,2. Zdjęcie może nienajlepsze, ale zawsze. SKŁADNIKI: 3 kg. pomidorów Lima 3 średnie cebule pokrojone w piórka 3 czerwone papryki pokrojone w paski 6 ząbków
Kuchnia Beatyproszę o linki :) ) Raz na jakiś czas zbiorę w jeden post moje lunche, może dla kogoś będą cenną podpowiedzią :) W MINIONYM TYGODNIU JADŁAM: PONIEDZIAŁEK ♥ ryż z soczewicą i sosem pomidorowym / kalarepę / jarmuż z burakiem, ogórkiem, cebulą, dynią, olejem z dyni Czytaj więcej
Kasia Sarnałyżka posiekasnej natki pietruszki spora szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki nadzienie: duża cukinia mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy mała szalotka łyżka oleju rzepakowego szklanka przecieru pomidorowego 1/4 łyżeczki cayenne spora szczypta pieprzu i soli łyżka posiekanej bazylii łyżka posiekanego rozmarynu dodatkowo: 2 łyżki twardego startego sera cayenne do posypania opcjonalnie ogórki kiszone do podania Ziemniaki gotujemy(...)czasie cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Szalotkę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy do miękkości na oleju. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę oraz przecier pomidorowy i odrobinę wody. Dusimy około 10 minut po czym doprawiamy przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z masłem, śmietaną
Mienta blogśredniej dyni 1/2 dużej cukinii 3 zielone papryki 3 cebule 4 ząbki czosnku kilka młodych marchewek 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy: curry, papryka wędzona, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, pieprz cayenne, sól himalajska Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj przez 3 minuty posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie(...)małym ogniu przez 20 minut. Kolejno wrzuć pokrojone w kostkę dynię i cukinię, uprzednio obrane ze skórki. Duś ok. 15 minut. Dodaj wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Delikatnie wymieszaj całość i smaż już na pełnym ogniu ok. 10-15 minut, do momentu odparowania nadmiaru wody
Zdrowie na języku :Pwoda 3 szklanki ocet 10% szklanka marchew 3 szt cebula 2 szt listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt cukier 6 łyżek sól 1 łyżka przecier pomidorowy 2 duże łyżki Dodatkowo: Przerośnięte ogórki Krok 1 Do garnka wlewamy wodę, ocet.Wsypujemy cukier i sól.Dodajemy pokrojoną marchew w plasterki i cebule pokrojoną w półksiężyce, listek i ziele oraz przecier pomidorowy
Różowa kuchniaszczególnie że warzywa mam z własnego ogródka. Składniki: 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 400 gram fasolki szparagowej 1 duża cebula 250 gram kiełbasy podwawelskiej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sioła prowansalskie 2-3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Sposób przygotowania: Fasolkę dokładnie myjemy, usuwamy końce, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy(...)patelni roztapiamy olej kokosowy, podsmażamy cebule oraz kiełbasę. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pokrojoną cukinię oraz paprykę. Smażymy do momentu aż cukinia będzie miękka, dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową oraz koncentrat pomidorowy, chwilę razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym i roztartymi w dłoni ziołami prowansalskimi
Bajeczna Kuchniawrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w niewielkie kostki i dodajemy do awokado. Całość mieszamy z siekną kolendrą. Przekładamy do miseczki. OGNISTA SALSA POMIDOROWA Fot. Menmagazine Składniki: 4 duże pomidory lub puszka krojonych 1 papryczka chilli 1 niewielka czerwona cebula sok z limonki oliwa z oliwek płatki chilli sól świeżo
MenmagazineMięsny wtorek Nadal pozostaje w klimatach arabskich i w związku z tym przygotowałam pulpeciki cynamonowe w sosie pomidorowym wywodzące się z kuchni libańskiej. Cynamon idealnie komponuje się z pomidorami, a jego dodatek jest zarówno w klopsikach jak i w sosie. Danie jest pyszne, aromatyczne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Polecam na smaczny, orientalny obiad. Składniki : Na pulpeciki : 500g mięsa
Codzienne Gotowanie