zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:373/1196)

Sos barbecue – rodem z Ameryki 201

wyjąć z lodówki i postawić na stół. Kupujemy więc składniki i zabieramy się do pracy. Składniki: 6 ząbków czosnku 1 suszona ostra papryczka 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka chili ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego Szczypta mielonych goździków 1 łyżka papryki słodkiej mielonej ½ szklanki octu jabłkowego 2 szklanki ketchupu ½ szklanki cukru brązowego 2 łyżki musztardy 1 łyżka(...)pieprzu 1 łyżka soli 2 szklanki wody Wykonanie: Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę, ostrą papryczkę tniemy nożyczkami na małe kawałki. Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy. Dodajemy czosnek, przecier pomidorowy, chili, słodką paprykę, ostrą papryczkę, ziele angielskie, goździki. Gotujemy około 3 minuty aż pasta zmieni kolor na ceglasto – czerwony. Następnie dodajemy pozostałe składniki razem z wodą. Gotujemy około 30 minut

Smaki Ewy
Gulasz z indyka z warzywami i makaronem fusilli tricolore Incola. 213

Dzisiaj zapraszam na  gulasz z indyka z warzywami i sosem pomidorowym podanym z wyśmienitym makaronem fusilli tricolore Incola. Danie jest bardzo pyszne z nutką aromatycznych ziół i czosnku . Makarony Incola polecam szczególnie osobom na diecie bezglutenowej . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g makaronu fusilli tricolore Incola   700 g pomidorów w sosie z puszki 600 g piersi

Sama słodycz i szczypta chili
MŁOT LOU – GOTHIC II: NOC KRUKA – ognisty trunek z Młotem Lou 243

prawda takiego potka i większości jego składników próżno szukać w grze, ale drink jest tak dobry, że musieliśmy się tym podzielić. Jest to podkręcona wersja znanego trunku z soku pomidorowego. Zdecydowanie polecamy, jest ogień! Zobacz, jak Młot Lou wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MŁOT(...)innego naczynia, a zawartość butelki wyrzucamy. Wasz Młot Lou jest gotowy i możecie zabierać się za robienie drinków w punkcie 2! OGNISTY TRUNEK – PODANIE (5 min) Sok pomidorowy mieszamy w stosunku 3:1 lub 2:1 z Młotem Lou. Do tego dodajemy nieco świeżo mielonego pieprzu, 2-3 krople sosu worcester, 2 łyżki soku z cytryny lub limonki (tego

Nerds Kitchen
Bitki w sosie grzybowym 157

oprócz indyka główne mięso zalecane w diecie córki (i mojej także). Jednym z dań polecanych w jej jadłospisie przez panią dietetyk są bitki wołowe. Tym razem zamiast w wersji pomidorowej przygotowałam je w wersji grzybowej z jogurtem zamiast śmietany, dzięki czemu były naprawdę light. Polecam zarówno na co dzień jak i od święta. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makaron z sosem a'la Caprese 209

kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia cebuli. Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zeszklonej cebuli.  Na patelnię dolewamy również sok pomidorowy z puszki. Całość mieszamy, dodajemy cukier oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Sos przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut. W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron. Ważne(...)makaron był ugotowany al dente. Po 15 minutach do sosu pomidorowego dodajemy pokrojone listki bazylii i całość gotujemy jeszcze chwilkę (1 minutę). Następnie do sosu dodajemy odcedzony makaron. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę. Ser mieszamy z całą potrawą (jak najkrócej- dosłownie kilka sekund), całość przykrywamy pokrywką i podgrzewamy jeszcze 1 minutę (już nie mieszając

Smak mojego domu
Wiejski kociołek 177

obiad. Najlepiej smakuje bardzo gorące ze świeżym pieczywem. Składniki: 300 gram kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka mała puszka zielonego groszku Bonduelle 300 ml. przecieru pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy(...)cebuli. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kiełbasy, razem podsmażamy przez kilka minut. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy groszek odsączony z zalewy, dusimy przez 5-10 minut na małym ogniu. Całość doprawiamy do smaku słodką i ostrą paprykę, solą oraz pieprzem

Bajeczna Kuchnia
Bagietka z pastą z fety i pomidorów 196

Pyszna śniadaniowa propozycja -pełnoziarnista bagietka z pastą pomidorową z fetą  i bazylią. Aromatyczne i zdrowe śniadanie :) SKŁADNIKI  1 pełnoziarnista bagietka  180 g sera feta 1 puszka pomidorów krojonych (mogą być też świeże pomidory, ale o tej porze roku preferuję jeszcze  te z puszki) 1/2 pęczka bazylii pieprz oliwa z oliwek suszone oregano PRZYGOTOWANIE  Bagietkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak mole 167

meksykańskiej. W połączeniu z mięsem drobiowym doskonale się sprawdza.  Składniki 4 piersi kurczaka świeża kolendra Sos: 2 łyżki oliwy 2 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g rodzynek 2 goździki 3 czubate łyżki kakao chili w proszku mielony kumin   Przygotowanie   Na patelni rozgrzałem oliwę. Podsmażyłem posiekaną dymkę i czosnek. Dodałem koncentrat pomidorowy

R'n'G Kitchen
Szybka pizza na cieście francuskim (ser, pieczarki, salami, wędzona mozzarella, oliwki, sezam) 199

cieście francuskim. I do tego jest baaardzo szybka w przygotowaniu. Poniżej podałam przykładowe dodatki, które Wy możecie zamienić na swoje ulubione. 1 płat gotowego ciasta francuskiego passata pomidorowa żółty ser pieczarki salami wędzona mozzarella pomidor oliwki szczypiorek sezam Dodatkowo: ketchup Ciasto francuskie posmarować passatą i obficie posypać startym serem. Następnie ułożyć pozostałe dodatki (wg kolejności powyżej): pieczarki, plasterki salami

Di gotuje
Fasola z kiełbasą 187

się ja szybko i łatwo - oczywiście jak już mamy ugotowaną fasolę. Danie to jest sycące i pyszne. Składniki: 1 szklanka fasoli (np. czerwonej) 1 cebula kiełbasa mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka estragonu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Fasole zalać dużą ilością wody i zostawić na noc by namokła. Następnego(...)angielskie i ugotować do miękkości. Fasolę odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry. Cebulę zeszklić na oleju i dodać kiełbasę. Kiełbasę usmażyć i dodać koncentrat pomidorowy. Dodać fasolę i przyprawy, smażyć przez kilka minut aż wszystkie składniki się połączą. Podawać np. z posiekaną natką pietruszki

Mama Gotuje
Dietetyczne oszukane indycze gołąbki 182

pory lubiła zmienić na bardziej dietetyczne ale równie smaczne. Dlatego postanowiłam zrobić oszukane gołąbki z mięsa indyczego i ryżu jaśminowego, ale nie smażone tylko ugotowane w sosie pomidorowym. Wyszło pysznie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pulpety w kremowym sosie pieczarkowym 212

podałam z makaronem, ale również smakują z ziemniakami czy kaszą. Do tego surówka i już obiad gotowy. Na blogu znajdziecie również pulpety w sosie koperkowym czy pulpety w sosie pomidorowym . Ja lubię wszystkie i chętnie je robię. Taki sposób na wykorzystanie mięsa mielonego. Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko 1 łyżeczka

O kuchni z uczuciem
Naleśniki po meksykańsku :) 709

czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz kumin ostra papryka 1 łyżka oliwy 1 0 0 g sera żółtego PRZYGOTOWANIE Składniki ciasta miksujemy. Odstawiamy na 10 minut, raz jeszcze mieszamy i na niewielkiej ilości masła na średniej patelni smażymy naleśniki. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy - tym razem(...)pieprzem. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, podlewamy kilkoma łyżkami wody i przykrywamy na 5 minut, by papryka zmiękła. Dodajemy po 1 łyżeczce kuminu i papryki oraz przecier pomidorowy. Kukurydzę i fasolę odsączamy i wrzucamy na patelnię. Zwiększamy ogień i przesmażamy razem kilka minut. Na każdym naleśniku kładziemy po około 3 łyżki farszu i zwijamy w rulon. Układamy naleśniki

Moje Kuchenne Rewelacje
Bakłażanowy kotlecik 666

powiem tak: nie czuć goryczki bakłażana, nie jedzie trawą, można podawać go jako mielonego (z ziemniaczkami, surówką lub po prostu na kanapce) lub jako placka ziemniaczanego (z sosem np. pomidorowym czy pieczarkowym). Kotleciki bakłażanowe bakłażan 2-3 plasterki sera żółtego pół szklanki mąki jajko 2 łyżki bazyli suchej lub kilka listków świeżej szczypta papryki ostrej i słodkiej sól, pieprz

Przepysznik - BLW i nie tylko
GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA 207

Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1kg łopatki 2 woreczki ryżu 2 woreczki kaszy jęczmiennej 2 cebule PRZYPRAWA DO GOŁĄBKÓW firmy RAFEX sól pieprz 500ml sosu pomidorowego zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Z kapusty wydrążyć głąb. Kapustę włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować.  Gdy liście będą miękkie to wyciągamy, studzimy i odkrawamy twarde części. Łopatkę mielimy i smażymy(...)drobną kostkę i smażymy jeszcze chwilkę. Pod koniec doprawiamy przyprawą do gołąbków, solą i pieprzem.  Kaszę i ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Sos pomidorowy wlewamy do rondelka, doprawiamy sola i ziołami. Zagotowujemy. Ugotowaną kaszę, ryż i mięso łączymy razem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. W wysokim naczyniu żaroodpornym smarujemy boki tłuszczem

Prosto i Smacznie z Anetą