miksujemy blenderem. Jeżeli sos wydaje się za gesty dodajemy odpowiednią ilość gorącej, przegotowanej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną chili. Gołąbki wykładamy na talerz i polewamy pomidorowym sosem
Kulinarne przemysleniawiększej pracy... więc na letnie dni idealna! Zapraszam! Składniki; 1,5 kg ziemniaków pół główki białej kapusty 50 dag schabu bez kości 3 cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki ketchupu przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz, Przygotowanie; Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać i poszatkować. Cebule obrać i pokroić w piórka(...)kapustę. Dość obficie posypać solą i pieprzem. Schab opłukać i pokroić na plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić ręką i porozkładać na kapuście. W szklance wymieszać ze sobą koncentrat pomidorowy i ketchup i wylać na mięso. Na sam wierzch poukładać resztę ziemniaków. Posypać przyprawą do ziemniaków. Wierzch naczynia przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, piec około 1 godz
Radość kipiąca uśmiechem.Klopsik, też mi sprawa. Każdy jadł w swoim życiu klopsiki w takiej czy innej formie. W zabielonym mąką sosie pomidorowym i z kaszą albo ziemniakami, tak serwowała je moja mama. W sosie koperkowym były specjalnością babci. Potem odkryłam kuchnie włoską i pokochałam wszystkie klopsikowe warianty Jamiego Olivera oraz te jedne jedyne z parmezanem i w sosie z mlekiem
Dzieje kuchennej Wiewiórysmakowitych kuleczek z mięsa ryby, ugotowanych na parze. To jest lepsze niż mielony! 😉 Nie rozumiem do końca, dlaczego tak jest, […] Artykuł Pulpeciki z dorsza w sosie paprykowo-pomidorowym -> dzieci to lubią! pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaszybka potrawka z indyka z warzywami, w sosie pomidorowym SKŁADNIKI 40 dag filetu z indyka, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 3 łyżki fasoli czerwonej, 3 łyżki fasolki szparagowej mrożonej, 1 łyżka groszku konserwowego, 200 g pomidorów z puszki bez skórki, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra w proszku, przyprawa do drobiu WYKONANIE Mięso kroimy
słodki bratekdrobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy. W międzyczasie doprawiamy mięso solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Na chwilę przed końcem duszenia dodajemy drobno posiekaną bazylię . Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim naprzemiennie płaty makaronu lasagne (wcześniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!fasoli „Piękny Jaś” przed namoczeniem 500 g kiełbasy 150 g wędzonego boczku 1 cebula (około 100 g) 3 duże ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: 2 małe listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej duża szczypta papryki ostrej (pieprz cayenne) 2 łyżeczki lubczyku lub przyprawy w płynie 1 łyżeczka majeranku(...)niej przyprawy oprócz majeranku który dodam dopiero po zakręceniu fasolki, doprawiam solą, dodaję cebulę, czosnek, boczek, kiełbasę (tłuszcz po smażeniu kiełbasy pozostawiam na patelni przygotuję na nim zasmażkę), koncentrat pomidorowy i mieszam. Następnie dolewam wody ponieważ podczas gotowania fasolki większa ilość odparowała, wody dolewam około 400 ml, ilość wody zależy jak gęstą chcemy zrobić fasolkę. Całość gotuję jeszcze około
Uwaga Babcia Gotujem.in ten koktajl w małym plastikowym kubeczku. Jak go przygotować? Składniki: - ośmiorniczka (pół kilo) - sól - 2 cebule - 2 łyżki octu winnego - 2 ząbki czosnku - papryka zielona - pomidor - oliwa - przecier pomidorowy (2 łyżki) - garść krewetek suszonych i orzechów nerkowca/ziemnych zmiksowanych - puszka mleka kokosowego (300 ml) - kolendra Przygotowanie: Myjemy ośmiornicę i odcinamy "usta" ośmiornicy (taka kulka, jak na poniższym obrazku). Następnie "masujemy(...)Brasileiro). Następnie w głębokiej patelni/woku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Mieszamy łyżką drewnianą aby cebulka się zazłociła. Po chwili dodajemy pokrojoną w małe kawałki ośmiorniczkę i przecier pomidorowy. Następne w kolejności są papryka, pomidor i mleko kokosowe. Kilka minut i dodajemy zmiksowane orzeszki i krewetki. Na samym końcu dodawać będziemy kolendrę. Wszystko pod przykrywką i małym/średnim ogniu
Smaki Brazyliiwłaśnie taka kombinacja. Świeże produkty plus coś co zostało z obiadu z poprzedniego dnia a także coś, co zawsze wypełnia moją spiżarnię. Potrzebujemy 2 średnie bakłażany, cebulę, czosnek, passatę pomidorową, kaszę pęczak, sól, pieprz, paprykę słodką i pikantną. Bakłażany tnę wzdłuż na pół, łyżeczką drążę by powstały z nich łódki, uważając przy tym żeby nie przerwać skórki. Solę
Pichceniomaniaduża cebula 2 - 3 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka tymianku olej do smażenia 75 g startego żółtego sera sos pomidorowy Przygotowanie: Mięso podsmaż na patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebule posiekać w średnią kostkę, podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, smażyć jeszcze przez(...)minut. Pod koniec dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory. W między czasie przygotowujemy sos. Sos pomidorowy przelewamy do garnka i zagotowujemy, solimy, pieprzymy i dodajemy zioła (prowansalskie, cząber i tymianek) oraz wyciśnięty czosnek. Sos wlewamy do mięsa i dusimy 5 minut pod przykryciem. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościciepłe miejsce i odstawić do ponownego wyrastania na około 20-30 minut lub krócej w zależności od wysokości temperatury pomieszczenia. Farsz na pizzę: Sos : 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżeczka czubricy czerwonej łyżeczka tymianku ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Składniki na sos wymieszać Składniki: około 250-300 g startego żółtego sera ( ja najczęściej używam mozzarelli w kawałki) około(...)kiełbasy pokrojonej w plastry mała puszka kukurydzy około 1/3 brokuła ( różyczek) opcjonalnie pomidor pokrojony w plastry Na wyrośniętym cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy. Kolejno kładziemy ser żółty, kiełbasę, brokuł, kukurydzę i pomidora. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Czas pieczenie jest zależny od mocy piekarnika, u mnie jest dość słaba dlatego u mnie pieczenie może
Niebieski kubek z kawaSkładniki : 2 bakłażany 1 mały słoik sosu pomidorowego 1 kula mozzarelli lub tarty ser Basiron Rosso 1 plaster szynki lub kiełbasy chorizo lub anchois pieczarki ,lub oliwki lub pomidorki oliwa z oliwek szczypta soli zioła Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C Umyć i pokroić w plastry bakłażana. Blach ę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia .Ułożyć plastry bakłażana ,skropić(...)oliwą z oliwek i posypać szczyptą soli. Piec około 20 minut. Wyjąć bakłażany z piekarnika i posmarować warstwę sosu pomidorowego, następnie wierzch dekorować dowolnymi dodatkami -do wyboru: mozzarella / pomidory / chorizo lub ser / szynka / ... możliwe są wszystkie kombinacje ! Na koniec posypać ziołami i wstawić ponownie na jakieś 8 – 10 minut do rozpuszczenia sera:)) Ser Basiron Rosso Dwa smaki do wyboru
w mojej kuchnirazem młode ziemniaczki, choć idealnie pasuje również kasza jęczmienna. Proste w przygotowaniu, spróbujcie. 3 godziny 4 porcje składniki: 500 g mięsa wieprzowego mąka 2 cebule 3 marchewki koncentrat pomidorowy (jak używam Pudliszki) sól, pieprz, czerwona papryka szklanka bulionu wykonanie: Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Cebulę i marchewkę obrać i pokroić (marchewkę w talarki, a cebulę w kostkę) Rozgrzać tłuszcz(...)przełożyć do garnka, zalać bulionem Cebulę udusić na patelni po mięsie, dodać do mięsa Marchewkę dodać do garnka Doprawić, gotować około 40 minut. Do bulionu dodać mały słoiczek koncentratu pomidorowego, ok. 150 g. Gotować jeszcze około 1,5 godziny, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Pyszne z młodymi ziemniaczkami i surówką Ania
Ania i Marcin gotują