zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:367/1190)

Morszczuk z warzywami i kaszą pęczak 212

mamą tym razem małej Mai :))) To tyle jeśli chodzi o wytłumaczenie się ;))) Teraz ryba - została razem z warzywami ugotowana na parze, do tego kasza pęczak z dodatkiem bazylii i pomidorowej passaty, doprawiona wszystko solą i pieprzem. Tak trochę dietetycznie i zdrowo ;)) Miłego dnia wszystkim życzę :)) Składniki: filety z morszczuka (u mnie 3 sztuki) 2 marchewki mała cukinia pietruszka żółta

kruche babeczki
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 307

blachy pizzy) 600 g mąki pszennej ok. 350 ml wody 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soli 2 łyżki drożdży suszonych 2 ząbki czosnku Pozostałe składniki: Sos pomidorowy według mojego przepisu (link poniżej) 2 pęczki zielonych ugotowanych szparagów (wystarczy też jeden, ale ja lubię, gdy szparagów jest dużo) 8 plasterków wędzonego boczku 2-4 jajka 2 łyżki słonecznika łuskanego(...)Każdą rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na ciasto wyciskam czosnek (robię to tylko wtedy, gdy nie dodam czosnku do sosu). Ciasto smaruję grubą warstwą sosu pomidorowego, układam na nim szparagi, a na nich plasterki wędzonego boczku i mozzarelli. Posypuję słonecznikiem. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę ok. 10-15 minut (niestety mój piekarnik jest słaby, dlatego

Ale Proste
Pulpeciki z ciecierzycy 290

możemy zmieniać poprzez dodawanie różnych ziół / przypraw. Nadają się do jedzenia na ciepło jak i na zimno więc warto je zapakować do pracy. Świetnie smakują podane np. z sosem pomidorowym. SKŁADNIKI / około 12 pulpetów : 400 g ugotowanej ciecierzycy – można wykorzystać ciecierzycę z puszki. 1 cebula – około 100 g 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu

Mohiella
Gołąbki na parze z kaszą jaglaną i soczewicą 317

parze wyłożonym liściem kapusty. Całość gotujemy na parze około 1 godziny* – sprawdzając czy liście są już wystarczająco miękkie. *Podany czas gotowania przy wykorzystaniu młodej kapusty. * Najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym

Mohiella
Pizza z młodymi ziemniakami i rozmarynem. 182

zreflektowałem się - przecież ziemniaki przybyły na nasz kontynent z tego samego miejsca... Tak, czy owak, placek wygląda prosto, wiejsko i swojsko. Jest to fajna odmiana dla pysznego skądinąd sosu pomidorowego. Ba! Jest to odmiana dla jakiegokolwiek sosu ;) A swoją drogą zajrzyjcie do przepisu Marzenki na pizzę z białym sosem cebulowym i pomyślcie, czy ten pomidorowy, to nie jest jednak trochę

zadanie-gotowanie
Gulasz drobiowy. 164

patelnię czerwonych z Frosty sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 750 ml wody mąka do obtoczenia kurczaka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w małe kawałki, obtaczamy w mące i podsmażamy na maśle. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy warzywa, zalewamy wodą i doprawiamy. Gotujemy około 30 minut(...)czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilkę. Sos zagęszczamy 1/4 szklanki śmietanki 18% z 2 łyżeczkami mąki wymieszaną dokładnie z odrobiną wywaru z garnka. Podajemy z kaszą jaglaną, ziemniakami, lub makaronem. Smacznego :) *uprzedzając komentarze o warzywach na patelnię, oczywiście można użyć świeżych warzyw (pomidorów, papryki, cebuli, oliwek czarnych, marchewki). Ja miałam resztę warzyw na patelnię w zamrażarce

Moje-pitraszenie
Pizza ze szparagami i białym sosem. 143

Biały sos cebulowy na bazie słodkiej śmietanki bardzo dobrze komponuje się ze szparagami. I choć lubię pizzę z klasycznym pomidorowym sosem, to ta wersja skradła moje serce (a raczej podniebienie ;)). Maj i czerwiec to sezon na szparagi. Spróbujmy wykorzystać ten czas. Myślę, że nie będziecie żałować. Następnym razem wprowadzę jedną modyfikację i pokroję warzywa na mniejsze kawałki. Oczywiście

zadanie-gotowanie
Musaka po mojemu 185

zapiekankę z bakłażanów i mięsa mielonego. składniki: 3 bakłażany ( po ok 450 g) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól, pieprz olej rzepakowy beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Bakłażany umyć i pokroić w plastry o grubości(...)grillowej. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Potem dodać mięso mielone. Smażyć wszystko razem aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko razem smażyć aż pomidory się rozpadną i odparują prawie wszystkie płyny. Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić olejem lub masłem, ja użyłam swojego

Monia miesza i gotuje
zapiekane bakłażany po katalońsku 172

natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekamy przez ok. 20 min. składniki na sos: 1 czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku 1 kieliszek białego wytrawnego wina 125 ml bulionu 2 łyżki przecieru pomidorowego masło do smażenia sól, pieprz wykonanie: Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy czosnek drobno posiekany, chwilkę dusimy. Dodajemy bulion, wino oraz przecier pomidorowy, mieszamy. Dusimy

Domowy Smak Jedzenia
Gołąbki z soczewicą i komosą ryżową. 185

czerwonej soczewicy - przepłukanej 1/2 szklanki komosy ryżowej białej - przepłukanej 300 g pieczarek 1 czerwona cebula 1 jajko 1 mała główka młodej kapusty 1 łyżka oleju 300- 400 g przecieru pomidorowego  1 łyżeczka suszonego oregano, bazylii, majeranku i słodkiej papryki szczypta ostrej papryki  sól, pieprz 1. Główkę młodej kapusty włóż do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą i gotuj(...)oleju. 5. Do miski wbij jajko, dodaj ugotowaną soczewicę, komosę, pieczarki i cebulę. Dopraw i wymieszaj. 6. Farsz zawijaj w liście kapusty i układaj w naczyniu żaroodpornym. 7. Przecier pomidorowy wymieszaj z  ulubionymi przyprawami (np. ostra i słodka papryka) i ewentualnie odrobiną wody, następnie posmaruj nim gołąbki. Wszystko przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz ok. 20-30 minut

Powiedz dietom nie
Ciecierzyca w sosie pomidorowym. 250

Przyznaję się , kupiłam ciecierzycę pierwszy raz w życiu .Tak na próbę ,zobaczyć jak smakuje. W sosie pomidorowym i z polską kiełbaską muszę przyznać ,że wybornie.Będzie więcej eksperymentów z ciecierzycą w roli głównej. Składniki: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 100 g dobrej ,wyraźnej w smaku kiełbasy 50 g chorizo ,pikantne 1 puszka ciecierzycy ,konserwowa

Ladylaura.
Pizza ze szpinakiem i tuńczykiem 212

bazylią sól czarne oliwki  takie: KLIK tuńczyk w oleju  taki: KLIK mozzarella  Sos: pomidory z papryką 400 g lub te: KLIK biały pieprz 30 % koncentrat pomidorowy sól Zaczynam od ciasta.  Drożdże wsypuję do letniej wody, dodaję łyżeczkę cukru i dokładnie mieszam, jak drożdże całkiem się rozpuszczą dodaję mąkę, 3-4 łyżki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia(...)szpinak. Szpinak myję, osuszam i podsmażam na oleju z cytryną i bazylią, delikatnie solę. Odstawiam do wystudzenia. Teraz sos-pomidory z puszki przekładam do garnuszka, dodaję dużą łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawiam solą i białym pieprzem, blenduję. Ciasto wykładam na rozgrzaną blachę, smaruję sosem, wykładam dodatki, szpinak, odsączone kawałki tuńczyka i oliwki. Na wierzch rozkładam mozzarellę i listki szpinaku. Piekę

Takie tam pichcenie
Zapiekane naleśniki 203

znać. Zakupy: Na ciasto naleśnikowe - mąka tortowa - mleko - 1 jajko - olej  - szczypta soli - olej do smażenia (ja smażę na kokosowym) Na farsz - pieczarki - ser żółty Na sos: - koncentrat pomidorowy - jogurt naturalny Przygotowanie: Pieczarki obieram i kroję w mniejsze kawałki i podsmażam na patelni z odrobiną soli. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach i przykrywam folia aluminiową, żeby(...)nasze podsmażone pieczarki i ścieramy ser żółty i zwijamy naleśnik w rulon. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i układamy jeden na drugim. Gdy naczynie będzie już pełne robię sos. Koncentrat pomidorowy rozrabiam z wodą i jogurtem naturalnym i solę odrobinę do smaku. Na górę ścieram żółty ser i wstawiam pod przykryciem do nagrzanego piekarnika w temp. 180 stopni

Tanio smacznie i prosto
Schab po bałkańsku 174

cebule - 3 ząbki czosnku - 1 czerwona papryka - 3 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów - 40 dag pieczarek - 3 ogórki kiszone - sól - pieprz - słodka i ostra papryka - 1/2 szklanki pomidorowej passaty - bulion Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab pokrojony w plastry. Dodajemy kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek

Apetyczna babeczka
Pomysły na obiad dla niespodziewanych gości 262

nią warzywa, które smażymy około 10 minut. Przekrojone bagietki zapiekamy w piekarniku i po 5 minutach, sypiemy je tartym serem, a kiedy się roztopi wyciągamy z pieca i smarujemy pomidorową masą. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Hummus z warzywami Składniki: Puszka ciecierzycy, oliwa z oliwek, opcjonalnie pasta tahini, ulubione warzywa: marchew, papryka, rzodkiew, natka pietruszki, sałata, kalarepa, ogórki

Codogara