zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:369/1187)

Krokiety z cannelloni 202

szpinaku. Przyprawić pieprzem. Rurki ostrożnie nadziewać łyżeczką, a następnie panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor. Można podawać z dipem czosnkowym lub pomidorowym. marcelina

Czerwony Gupik
Parówki w kefirze 171

przekroić wzdłuż na pół. Każdą parówkę oblepiać w cieście z każdej strony i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Podawać na ciepło np. z sosem pomidorowym. marcelina

Czerwony Gupik
Ryba w sosie miętowo-imbirowym 123

przez praskę. Przyprawy, czosnek i miętę dodać do śmietany i wymieszać. Przecierać chwilę blenderem. Pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę. Podawać kawałki ryby z ryżem polane sosem. Posypać kostkami pomidorowymi. Podawać ciepłe. marcelina

Czerwony Gupik
Burgery 130

hamburgerów 2 burgery wołowe lub składniki na burgery opisane [ tutaj ] 1/2 cebuli białej 1/2 pomidora 2 okrągłe sery camembert garść liści sałaty 2 plastry sera żółtego 2 łyżki sosu pomidorowego 2 łyżki sosu musztardowo-majonezowego Rozgrzać piekarnik do 180C. Sery camembert włożyć w sreberku na kratkę w piekarniku. Zapiekać około 10-15 minut, aż będą miękkie. Pomidora pokroić w plastry(...)cebulę w bardzo cienki krążki. Bułki rozkroić na pół. Każdą dolną część posmarować łyżką sosu pomidorowego. Na to wyłożyć połowę liści sałaty, a później plaster sera. Potem kolejno położyć burgera, ciepły camembert wyciągnięty ze sreberka. Kolejno pomidory z cebulą, po dwa liście sałaty. Górną połówkę bułki posmarować sosem musztardowo-majonezowym i przykryć nią całego burgera. Podawać póki mięso

Czerwony Gupik
WEGE LUNCHBOX #1 138

proszę o linki :) ) Raz na jakiś czas zbiorę w jeden post moje lunche, może dla kogoś będą cenną podpowiedzią :) W MINIONYM TYGODNIU JADŁAM: PONIEDZIAŁEK ♥ ryż z soczewicą i sosem pomidorowym / kalarepę / jarmuż z burakiem, ogórkiem, cebulą, dynią, olejem z dyni Czytaj więcej

Kasia Sarna
Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) 170

łyżka posiekasnej natki pietruszki spora szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki nadzienie: duża cukinia mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy mała szalotka łyżka oleju rzepakowego szklanka przecieru pomidorowego 1/4 łyżeczki cayenne spora szczypta pieprzu i soli łyżka posiekanej bazylii łyżka posiekanego rozmarynu dodatkowo: 2 łyżki twardego startego sera cayenne do posypania opcjonalnie ogórki kiszone do podania Ziemniaki gotujemy(...)czasie cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Szalotkę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy do miękkości na oleju. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę oraz przecier pomidorowy i odrobinę wody. Dusimy około 10 minut po czym doprawiamy przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z masłem, śmietaną

Mienta blog
Dyniowe leczo :) 144

średniej dyni 1/2 dużej cukinii  3 zielone papryki  3 cebule  4 ząbki czosnku  kilka młodych marchewek 1 łyżka oleju kokosowego  1 łyżka koncentratu pomidorowego  przyprawy: curry, papryka wędzona, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, pieprz cayenne, sól himalajska Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj przez 3 minuty posiekaną cebulę z czosnkiem.  Następnie(...)małym ogniu przez 20 minut.  Kolejno wrzuć pokrojone w kostkę dynię i cukinię, uprzednio obrane ze skórki.  Duś ok. 15 minut.  Dodaj wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Delikatnie wymieszaj całość i smaż już na pełnym ogniu ok. 10-15 minut, do momentu odparowania nadmiaru wody

Zdrowie na języku :P
Pikle w zalewie pomidorowej 116

woda 3 szklanki ocet 10% szklanka marchew 3 szt cebula 2 szt listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt cukier 6 łyżek sól 1 łyżka przecier pomidorowy 2 duże łyżki Dodatkowo: Przerośnięte ogórki Krok 1 Do garnka wlewamy wodę, ocet.Wsypujemy cukier i sól.Dodajemy pokrojoną marchew w plasterki i cebule pokrojoną w półksiężyce, listek i ziele oraz przecier pomidorowy

Różowa kuchnia
Leczo z fasolką szparagową 359

szczególnie że warzywa mam z własnego ogródka. Składniki: 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 400 gram fasolki szparagowej 1 duża cebula 250 gram kiełbasy podwawelskiej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sioła prowansalskie 2-3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Sposób przygotowania: Fasolkę dokładnie myjemy, usuwamy końce, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy(...)patelni roztapiamy olej kokosowy, podsmażamy cebule oraz kiełbasę. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pokrojoną cukinię oraz paprykę. Smażymy do momentu aż cukinia będzie miękka, dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową oraz koncentrat pomidorowy, chwilę razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym i roztartymi w dłoni ziołami prowansalskimi

Bajeczna Kuchnia
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 216

wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w niewielkie kostki i dodajemy do awokado. Całość mieszamy z siekną kolendrą. Przekładamy do miseczki.   OGNISTA SALSA POMIDOROWA Fot. Menmagazine Składniki: 4 duże pomidory lub puszka krojonych 1 papryczka chilli 1 niewielka czerwona cebula sok z limonki oliwa z oliwek płatki chilli sól świeżo

Menmagazine
Pulpeciki cynamonowe w sosie pomidorowym 120

Mięsny wtorek Nadal pozostaje w klimatach arabskich i w związku z tym przygotowałam pulpeciki cynamonowe w sosie pomidorowym wywodzące się z kuchni libańskiej. Cynamon idealnie komponuje się z pomidorami, a jego dodatek jest zarówno w klopsikach jak i w sosie. Danie jest pyszne, aromatyczne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Polecam na smaczny, orientalny obiad. Składniki : Na pulpeciki : 500g mięsa

Codzienne Gotowanie
Faszerowane patisony-mięsem mielonym i kaszą jęczmienną 158

octowej a duże nadziewam i piekę-mniam... farsz trochę nie standardowy bo dodałam kaszę jęczmienną,doprawiłam ketchupem z cukinii (przepis znajdziecie tutaj )ale można też normalny ketchup lub przecier pomidorowy -wyszło przepyszne-farszu zrobiłam więcej i wykorzystałam na drugi dzień jako dodatek do fasolki szparagowej i był kolejny fajny obiadek-polecam Składniki: 6-8 patosonków(można zastąpić je oczywiście cukinią(...)mielonej łopatki cebula kilka łyżek ketchupu lub przecieru pomidorowego(według uznania , ja użyłam mojego ketchupu z cukinii link do przepisu wyżej) 150 g startego żółtego sera 2 ząbki czosnku sól ,pieprz,ulubione przyprawy 1 woreczek kaszy jęczmiennej olej do smażenia Przygotowanie:  kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu (oczywiście w osolonej wodzie) cebulę pokroić w kostkę -podsmażyć,dodać mięso mielone

Swojskie jedzonko
Zapiekanka ziemniaczana 267

spodzie i na wierzchu. ¾ mleka wymieszać z przyprawami i zalać potrawę. Obłożyć plastrami sera, polać resztą mleka. Zapiec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. * zapiekankę podaję z sosem pomidorowym, ketchupem lub z dodatkiem pieczywa

Tradycyjna Kuchnia
Makaron FIT z cukinią i pomidorami 178

pyszną młodą cukinią, pomidorami, papryką i kiełbaską.  Składniki (3-4 porcje): 300 gram makaronu jęczmiennego lub innego 1 mała młoda cukinia 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 papryki 1 mała cebula 1 pętko kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki kilka listków świeżej bazylii 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku szczypta cukru łyżka oliwy lub oleju kokosowego opcjonalnie(...)łyżeczki siemienia lnianego Wykonanie: Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać przecier pomidorowy i podsmażyć jeszcze chwilkę, ciągle mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę oraz pomidory w puszce. Doprawić, dodać zmiażdżony czosnek i dusić pod przykryciem około 30-40 minut. *aby zagęścić powstały sos możemy dodać odrobinę siemienia lnianego (zmielonego) *kiełbaskę możemy pominąć

Tradycyjna Kuchnia
Bigos z cukinii 74

dużo, ale cukinia ma w sobie dużo wodoy i zredykuje się niemal o połowę dużej cebulę ząbka lub dwóch czosnku 6 dużych pomidorów lub 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego, ja zwykle dodaję i to i to (6 pomidorów i łyżka koncentratu) 200 g ulubionej kiełbasy, może być śląska, toruńska, ale także chorizo- wedle uznania. Ja tym razem użyłam toruńskiej dwóch(...)przysmaży, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek lub dwa czosnku oraz paprykę i pieprz. Wszystko smażę jeszcze minutę lub dwie i dorzucam do cukinii i pomidorów wraz z łyżką koncentratu pomidorowego. Całość duszę nie dłużej niż 10 minut, lubię gdy cukinią jest lekko chrupiąca. Na koniec dodaję zioła i doprawiam do smaku. Piszę te słowa i zajadam bigosik, pycha

Pichceniomania

Proponowane wyszukiwania