zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:365/1190)

Curry z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem 140

oliwy (w wersji wegan można użyć tylko oliwy) 50 g nerkowców po łyżeczce nasion kopru włoskiego, mielonej kolendry i startego, świeżego imbiru pół łyżeczki płatków chili 3 łyżki przecieru pomidorowego po 200 ml mleczka kokosowego i wywaru warzywnego listek laurowy Ziemniaki kroimy w spora kostkę, kalafiora na niezbyt duże różyczki. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i kurkumą. Mieszamy. Pieczemy(...)zeszklić. Dorzucamy nerkowce oraz koper, kolendrę, imbir i chili. Przesmażamy minutę. Dolewamy 4 łyżki wody i miksujemy na pastę. Może mieć grudki, w niczym to nie przeszkadza. Dodajemy przecier pomidorowy, mleczko i wywar. Mieszamy, zagotowujemy, dodajemy listek. Pyrkoczemy ok 10 minut. Dorzucamy upieczone różyczki kalafiora i ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu dalsze 5 minut. Nakładamy do miseczek i posypujemy ulubiona

Dzieje kuchennej Wiewióry
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 198

drobiem w roli głównej , obydwie po 10 PLN za sztukę . 201 6 : Na pierwszy ogie ń posz ło penne z kurą, sma ż on ą papryką, cebulą i czosnkiem , pomidorowym sosem Pe l ati i serem Grana Padano . Makaron cudnie był oblepiony aromatycznym sosem i ostrym serem. Zestaw przypraw bardzo dobrze dobrany, z lekka nutk ą pikanterii

Grunt to przepis!
Pulpety w sosie warzywnym 145

szynki 100 g ryżu nie klejącego się np. parabolicznego 2 jajka 1 czubata łyżka kaszy manny Składniki na sos: 1 średniej wielości cukinia 1 papryka 1 l przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki słodkiej śmietany Wykonanie: SOS: Z cukinii wydrążamy gniazdo nasienne, następnie ją obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cebule i paprykę również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa(...)przesmażamy na 1 łyżce oleju lub masła. Po czym dodajemy przecier pomidorowy i warzywa dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Całość miksujemy na gładki krem. Do sosu dodajemy 2 łyżki śmietany (nie jest to konieczne) i mieszamy - sos mamy gotowy. PULPETY: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do mięsa dodajemy lekko przestudzony ugotowany ryż

IMPRESJA SMAKU
Frytki z batatów 144

dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy około 25 minut do lekkiego zarumieniania. Podajemy z sosem pomidorowym lub jogurtowym. Smacznego! Artykuł Frytki z batatów pochodzi z serwisu MenMagazine

Menmagazine
Spaghetti z cukinią i boczkiem 168

Makaron spaghetti kojarzy mi się przeważnie z wersją pomidorową z mięsem mielonym na styl boloński, tym razem jednak przygotowałam coś zupełnie innego. Na główny plan poszła cukinia i boczek, które zostały połączone w sosie śmietanowym. Wyszedł prosty, ale smaczny obiad, który raz dwa możecie zrobić po pracy. Nie zajmie Wam to więcej niż ugotowanie makaronu :) Składniki na 2 porcje

Fabryka pomysłów
Sałatka z dzikim ogórkiem - cyklanterą 116

dzikiego ogórka 500 g papryki pomidorowej 500 g cebuli 500 g marchewki 1 papryczka chili zalewa 6 szkl wody 250 g cukru 25 g soli ziele angielskie 1i 1/4 szkl octu gorczyca biała Marchewkę gotujemy przez ok 10 min, studzimy i obieramy. Wszystkie warzywa kroimy na plasterki i mieszamy w jednym dużym naczyniu. Nakładamy do słoików lekko uciskając

Gotowanie jest łatwe
Pełnoziarniste spaghetti z pastą ajvar i kwiatami cukinii. 159

typowej papryki, ale lepiej poszukać tej słodkiej podłużnej) - 0,5 kg 1 nieduży bakłażan o wadze 0,3 kg (można zastąpić cukinią) 1 biała cebula 1 ząbek czosnku passata pomidorowa - 250 ml sól czerwona słodka papryka w proszku - 2 łyżeczki ostra papryka w proszku - wg uznania 20 ml oliwy do sosu i 20 ml do podsmażenia kwiatów łyżka cukru

Poezja Smaków - blog kulinarny
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 26.08.2016r. 121

jajkiem Angelika Tarta na gryczanym spodzie z karmelizowaną gruszką Magdalena  Francuskie tosty z dżemem i bananem Marta Lody z owocami   Paulina Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia Gosia Pomidorowa z pleśniowym serem Marzena  Soczewica z burakami i olejem z pestek dyni   Monika Rolada z cukinii i kaszy jaglanej  Justyna  Orzeźwiający chłodnik z cukinii

Magiczne Życie Marty
Kotlety z płatków owsianych z pieczarkami, marchewką i żółtym serem. 163

smażymy z obydwu stron po kilka minut, na rumiano. Odsączamy ewentualnie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Takie kotlety śmiało można podać z dowolnym sosem, pieczarkowym , grzybowym lub pomidorowym. Smacznego :)   Wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/.

Sama słodycz i szczypta chili
Ketchup z cukinii. 126

może się skusi i wypróbuje?! Składniki; 1,5 kg obranej cukinii 0,5 kg cebuli 1 i 3/4 szkl. cukru kryształu 3/4 szkl. octu 10% 40 dag koncentratu pomidorowego ( 2 małe słoiczki) 3 łyżki soli łyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej papryki Jeśli ketchup ma być pikantny wtedy należy dodać pieprz cayenne lub ostrą paprykę doprawiając do swoich gustów smakowych Przygotowanie; Jeśli(...)małym ogniu około 50 min. Następnie dodajemy ocet i cukier. Mieszamy i gotujemy około 20 min. Mieszamy co kilka chwil aby cukinia nie przywarła do dna. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy około 5 min. Ketchup studzimy i blendujemy na jednolity mus. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 min. Gotowe! Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym 178

Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym 2016-08-30 18:51:37 Porcje 4 Jabłka rumienią się w sadzie, dojrzewa czarny bez, jarzębina i głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici

Wędrówki po kuchni
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA 118

pierwsze miejsce w Smakach z Dzieciństwa.... 50DAG.MIĘSA MIELONEGO 2CZERSTWE KAJZERKI 1-2ZĄBKI CZOSNKU 1ŁYŻKA ULUBIONYCH ZIÓŁ 1/2SZKL.MLEKA 1CEBULA 1JAJKO O,5LITRA BULIONU 1ŁYŻECZKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ KONCENTRAT POMIDOROWY-LUB POMIDORY Z PUSZKI 1/2SZKL.ŚMIETANY VEGETA,SÓL,PIEPRZ OLEJ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ BUŁKĘ NAMOCZYĆ W MLEKU,A GDY NAPĘCZNIEJE ODCISNĄĆ.CZOSNEK ZMIAŻDŻYĆ LUB POSIEKAĆ.MIĘSO WYMIESZAĆ Z NAMOCZONĄ BUŁKĄ ,CZOSNKIEM, POSIEKANĄ DROBNO CEBULKĄ(...)JAJKIEM(GDYBY MASA BYŁA ZA RZADKA DODAĆ TROCHĘ BUŁKI TARTEJ).DOPRAWIĆ.Z MASY UFORMOWAĆ MAŁE PULPECIKI I USMAŻYĆ NA PATELNI NA ZŁOTY KOLOR,A NASTĘPNIE ZALAĆ BULIONEM.DODAĆ KONCENTRAT POMIDOROWY,MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ ROZMIESZANĄ W ODROBINIE ZIMNEJ WODY,CHWILĘ ZAGOTOWAĆ.ZALAĆ ŚMIETANĄ,DOPRAWIĆ I WYMIESZAĆ.SMACZNEGO

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Lasagne z mięsem i pieczarkami 121

skusicie się na danie z kuchni włoskiej w moim wydaniu? Składniki: Sos boloński 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki  pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz Pieczarki(...)zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier pomidorowy,majeranek,liść laurowy i doprawić solą i pieprzem. Chwilę wszystko razem dusić. Sos beszamelowy W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki

O kuchni z uczuciem
Gościłam w Radiu Katowice i opowiadałam o swoich pasjach 82

małym ogniu, często mieszamy. Czekam, aż powstanie gęsty dżem. Dżem przekładamy do słoika. Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Składniki: makaron pappardelle czyli szersze wstążki na dwie porcje sos pomidorowy z ziołami orzechy włoskie do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Sos przekładamy do garnka, podgrzewamy i gasimy płomień. Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu pomidorowego

Moja smaczna kuchnia
Karp w zalewie octowo-pomidorowej 156

szklanek wody ( wedle ostrości) 3 ziela angielskie 2 większe liście laurowe 1 szklanka cukru Gramatura jest  różna ponieważ od nas zależy smak zalewy od łagodniejszej po mocniejsza Koncentrat pomidorowy Sposób: Zabieramy się najpierw za rybę. Oczyszczamy,myjemy posypujemy solą i pozostawiamy na kilka chwil. Następnie panierujemy w jajku i mące Smażymy na oleju  z obu stron pozostawiamy(...)połowę szklanki i wymieszać. I próbujemy, jeśli jest wciąż za ostra nasza zalewa możemy dodać więcej cukru i wody. Na patelni z dodadkiem oleju smażymy cebule , następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (połowa tubki) myślę  ze to maly słoiczek  oraz bazylię mieszamy caly czas. Dodajemy zalewę octowa, Oczywiscie nie wszytko! Po malu dodajemy ciagle mieszajac  bo od nas zalezy

Viola cooks with passion