zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:356/1190)

Potrawka mięsno- warzywna z makaronem penne 143

łyżeczki sosu sojowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 2 małe cukinie 300g pieczarek 2 pomidory 300g makaronu penne lub kokardki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia mięsa 3 łyżki oleju do smażenia kiełbasy Sposób przygotowania: Obrane z tłuszczu mięso kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju(...)pokrojonymi w kostkę papryką, cukinią (wcześniej obraną) oraz pieczarkami. Podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem 15 minut. W osobnym naczyniu, w osolonej wodzie gotujemy al dente makaron. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką i ½ szklanki zimnej wody i odrobiną gorącego wywaru. Dodajemy do reszty, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na końcu łączymy z makaronem. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Z MIĘSEM WOŁOWYM I BAKŁAŻANEM Z KASZĄ GRYCZANĄ 150

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 bakłażan Marchewka Cebula Czosnek 500 ml przecieru pomidorowego 2 szklanki wody Natka pietruszki Przyprawy_sól, pieprz, wegeta, bazylia, czosnek granulowany, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka. 1 bulionetka o smaku kolorowego pieprzu 2 torebki kaszy gryczanej   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Mięso podsmażam na oleju z przyprawami. Do garnka wrzucam mięso. Dodaję startą marchewkę(...)cebulę drobno posiekaną i czosnek Następnie dodaję pokrojony w kostkę bakłażan. Podlewam wodą. Duszę ok 3 min. Przekładam do garnka z mięsem i marchewką. Podlewam wodą. Następnie dodaję przecier pomidorowy, przyprawy i bulionetkę z kolorowym pieprzem. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. W garnku gotuję kaszę gryczaną jak w instrukcji na opakowaniu. Kaszę polewam gulaszem. Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
"Spaghetti" z dyni makaronowej z klopsami ze słonecznikiem i płatkami owsianymi 122

gram mielonej wieprzowiny - 2 małe cebule - 4 ząbki czosnku - garść słonecznika - 1/2 szklanki płatków owsianych - 2 jajka - przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, przyprawa arabska, sól himalajska) - trochę sosu pomidorowego do polania Przygotowuję dynię: Kroję ją wzdłuż na pół, wyciągam pestki, układam na blaszce płaskimi częściami do dołu, wlewam ok. 1 cm wody. Umieszczam w piekarniku rozgrzanym(...)Piekę ok. 30 minut (klopsy mają być ładnie zarumienione). Z upieczonej dyni wyciągam nitki (jest to nasze spaghetti), kładę na nie klopsy, dodaję niewielką ilość sosu pomidorowego. Gotowe! SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Prosta i szybka domowa pizza makaronowa 464

kurczak i gotowane warzywa Składniki Ilość porcji: 2 250 g makaronu penne 30 g pieczarek 30 g salami 30 g czerwonej papryki 100 g sera mozarella 100 g przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku Oregano Oliwa z oliwek Bazylia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Przecier wymieszaj z 50 ml zimnej wody(...)dodaj oregano, zmielony czosnek, sól i pieprz do smaku. Pokrój pieczarki i czerwoną paprykę. Wysmaruj oliwą z oliwek naczynie żaroodporne, wrzuć ugotowany makaron, wlej przygotowany wcześniej z przecieru pomidorowego sos, posyp serem mozzarella, dodaj salami, pieczarki i czerwoną paprykę. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i piecz 10-15 minut. Podawaj ze świeżą bazylią. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia

ale Pysznie
dynia podwójnie nadziewana 134

składniki: dynia hokkaido łyżka oliwy ząbek czosnku szczypta soli nadzienie 1: 250 g twarogu pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku nadzienie 2: 400 g mięsa mielonego 2 łyżki przecieru pomidorowego cebula 3 łyżki oliwy łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz do smaku Dynię przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać oliwę, wymieszać, pastą natrzeć dynię w środku(...)posiekany szczypiorek, doprawić do smaku. Nadzienie podzielić na pół, włożyć do połówek dyni, ugnieść. Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę, zrumienić, dodać mięso, usmażyć, doprawić, dodać przecier pomidorowy. Nadzienie mięsne wyłożyć na warstwę serową. Wyrównać wierzch. Połówki dyni włożyć do żaroodpornego naczynia. Wlać ok 1 cm wody, przykryć (np folią aluminiową), wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

6niebo
Gołąbki ryżowo-drobiowe w kapuście włoskiej 177

mięsa mielonego z indyka (z udźca) 150 g ryżu 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz zioła prowansalskie 1 szkl. bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego  Kapustę obgotować we wrzątku. Po obgotowaniu wyciąć głąb, rozdzielić liście i wyciąć grube nerwy.   Ryż ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i wystudzony dodać do mięsa.   Cebulę(...)mięsa. Wbić jajko i przyprawić solą,pieprzem i ziołami. Wyrobić na jednolitą masę ,nakładać porcje mięsa na liście kapusty,zwinąć gołąbki.  Gołąbki ułożyć w garnku,dodać koncentrat pomidorowy, zalać bulionem i gotować około 30 minut. Podawać z ziemniakami lub z pieczywem

Kolorowa kuchnia Elki
Sos z cukinii i pomidorów 124

dodałam posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,posiekaną paprykę,papryczkę chili,startą marchewkę i seler na tarce o grubych oczkach i zalałam przygotowanym wcześniej przecierem pomidorowym. Gotowałam przez godzinę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po godzinie dodałam ocet,cukier i pozostałe przyprawy i gotowałam kolejną godzinę. Potem przełożyłam do słoiczków i pasteryzowałam

Kolorowa kuchnia Elki
Naleśniki z mięsem mielonym, cukinią i grzybami zapiekane w sosie chrzanowym 175

naleśniki to totalny spontan, jaki lubię w kuchni. Najpierw miałam je zapiec tradycyjnie w sosie pomidorowym, jednak w trakcie przygotowywania farszu koncepcja zmieniła się o 180 stopni. W lodówce stał samotny serek śmietankowy o smaku chrzanowym i postanowiłam go wykorzystać jako bazę do sosu, który wyszedł delikatny, z lekko wyczuwalną nutą chrzanu. Świetnie uzupełnił smak farszu, czyli mięsa mielonego

Fabryka pomysłów
La Vinotheque Wine Bar & Restauracja | Warszawa 169

naprawdę fajną przystawkę. Ser kozi zawinięty w bakłażana podany z rukolą i pomidorkami bardzo mnie zaskoczył. To połączenie warte spróbowania. Chętnie wrócę do tej przystawki. Małże w sosie pomidorowym były serwowane równocześnie z ostrymi krewetkami. Przyznam się, że krewetki zdecydowanie zawładnęły moimi kubkami smakowymi. Ośmiornica z sosem maślanym to było coś czego długo nie zapomnę. Już samym wyglądem można

Kuchnia Bazylii
Szakszuka. Jajka sadzone w pomidorach. 263

Szakszuka, to danie kuchni  marokańskiej, egipskiej,  tunezyjskiej i izraelskiej. Najprościej,  to jajka sadzone w ostrym sosie pomidorowym.  Szakszuka podawana jest z różnymi dodatkami: cukinią, bakłażanem, szpinakiem, papryką, kiełbaskami. Bardzo lubię szakszukę i często ją jadam na śniadanie. Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który zmieniam na wiele sposobów.  Danie warto przygotować tak, aby białka było

Codziennik Kuchenny
Ketchup z cukinii 174

możecie pokombinować z przyprawami tak aby osiągnąć zadowalający was smak. Składniki: 3 średniej wielkości cukinie 4 duże cebule garść soli 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 400 g koncentratu pomidorowego 500 g przecieru z pomidorów łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne i trzemy na tarce. Jeśli mamy maszynę do tarcia(...)wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy cukier, ocet i wszystko mieszamy. Gotujemy przez około 20 minut.  Dodajemy koncentrat, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Następnie miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę . Ketchup umieszczamy w słoiczkach i pasteryzujemy w garnku przez około 20 minut. Smacznego

Taste Therapy
Pikantne skrzydełka w chrupiącej panierce 335

jest łagodny, jeśli macie sklepowy który jest bardzo ostry to radzę dodać tylko 2 łyżki, bo skrzydełka z pikantnych staną się bardzo ostre, a pozostałe 3 łyżki zastąpcie koncentratem pomidorowym - 2 łyżeczki suszonego majeranku - 2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczka pieprzu Panierka: - 1 szklanka mąki orkiszowej ciemnej - 1 szklanka mąki razowej  - 1 łyżeczka kurkumy - można dodać suszone zioła

Apetyczna babeczka
Kluseczki gnocchi 359

Bardzo lubię takie kluseczki, idealne do gulaszu, mięs z sosem czy pomidorowych sosów itp Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Obrać ze skórki i gorące przecisnąć przez praskę. Lekko przestudzić, ale ciągle mają być ciepłe. Dodać jajko, szczyptę soli i powoli dosypywać mąkę. Ciasto powinno być dość elastyczne i lekko wilgotne, ale nie może kleić się

Kuchnia Pokoleń
KURCZAK W POMIDORACH Z CHORIZO I DYNIĄ 257

Udźce kurczaka długo duszone w sosie pomidorowym, z dodatkami w postaci pikantnej kiełbaski chorizo, kalafiora i dyni. Doprawione mieloną kolendrą, szczyptą szafranu i nasionami kopru włoskiego.  Najlepiej smakują z ryżem i sałatą z jogurtem lub tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią. Danie jest rozgrzewające i bardzo sycące. Może stanowić dobry sposób na przemycenie niejadkom porcji warzyw. Zarówno kalafior

cool and minty
Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta 293

Dziś przedstawiam przepis na jedno z lepszych dań makaronowych jakie jadłam w ostatnim czasie. Ulubiony makaron w pikantnym sosie pomidorowym z mieloną wieprzowiną, suszonymi pomidorami i oliwkami podbił podniebienia wszystkich domowników. Przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo o tytule „Włoskie dania makaronowe”, którą wszystkim gorąco polecam. W oryginale został użyty makaron

karmelowy

Proponowane wyszukiwania