zalegają na talerzu w lodówce. Składniki: 300-400g krojonej wędliny, kiełbasy najlepiej lekko wędzonej (różnej) 2 spore cebule 1 marchewka 3-4 ogórki kiszone 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego u mnie Pudliszki Garść startego żółtego sera Olej do smażenia Cukier, sól, pieprz cayenne Wykonanie: Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę wędlinę. Gdy ładnie się zrumieni wrzucić do niej pokrojoną(...)skórki ale nie koniecznie, pokroić w kostkę i również dodać do kiełbasy. Podlać wodą do wysokości składników, podgotować na niewielkim ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, gotować kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania dodać żółty ser, który się rozpuści i ładnie zagęści nam sos. Nieco ostrożnie z solą ponieważ kiszone ogórki oraz
W garach u Gosiziarna ziela angielskiego 250 g kiełbasy podwędzanej 250 g boczku wędzonego olej do smażenia 2 duże cebule 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego-opcjonalnie Szczypta tymianku Odrobinę papryczki chili jalapeno wg upodobań smakowych, jeśli lubimy pikantne dania sól, słodka papryka pieprz czarny do smaku kostka bulionowa(...)może być sól . Dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie . Kiedy fasola się gotuje, wędlinę pokroić i podsmażyć dodać pokrojoną cebulę. Dodać zblendowane pomidory + 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub passatę, oraz przyprawy, połączyć z fasolą. Na koniec jeśli to konieczne przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę. Całość gotować jeszcze kilka minut. Fasolka po bretońsku jest
W garach u Gosiporcji 40 minut, 4 porcje. Produkty około 400 g mięsa z indyka pokrojonego, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 1 cukinia, 1 cebula, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, olej kokosowy, kasza gryczana, liść laurowy, ziele anielskie, sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie W garnku rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i usmaż na nim mięso. Warzywa obierz, umyj i pokrój(...)kostkę, a następnie dodaj do mięsa i chwilkę podsmaż. Warzywa i mięso zalej wodą, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy i gotuj pod przykryciem aż warzywa się ugotują i będą miękkie. Gotowy gulasz podawaj z kaszą gryczaną. Spróbuj także: Pierś z kurczaka z warzywami pierś z kurczaka marchew pomidory Ciasto warzywne z papryką papryka cebula szpinak Pierś z kurczaka
Fit&Fast Kitchenkiełbasy np. podwawelskiej 1 łyżka smalcu 1 biała cebula 1 czerwona cebula 2 kolorowe papryki 2 marchewki 1 mała cukinia 1 puszka ciecierzycy konserwowej 400-500 ml przecieru pomidorowego sól pieprz chili (świeża/w płatkach/w proszku) Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu, gdy się zarumieni dodać białą cebulę pokrojoną w kostkę i czerwoną pokrojoną w półplastry(...)także marchew (pokrojoną w plasterki. Następnie przełożyć zawartośc patelni do gotujących się warzyw i gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i ciecierzycę, doprowadzić do zagotowania oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowaną potrawkę podawać z np. z ryżem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniSkładniki: 2 szkl. suchej brązowej soczewicy 2 papryki (żółta i czerwona) 1 duża marchew 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 szklanki bulionu warzywnego 5 liści laurowych 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżka(...)pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, w garnku, w którym będzie gotowane chili. Smażyć warzywa 2-3 minuty, dodać wypłukaną na sicie soczewicę, pomidory, bulionu warzywny, koncentrat pomidorowy, kumin, liście laurowe, cukier i 1/2 łyżeczki soli. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut, aż soczewica będzie bardzo miękka. Jeśli odparuje zbyt dużo płynu, dolać gorącej, przegotowanej wody
Codziennik Kuchennybulionu drobiowego lub wody 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 puszka posiekanych pomidorów bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki curry, ½ łyżeczki ostrej papryki i czerwonej, 1½ łyżeczki kminku mielonego, sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w krążki. Wrzucić(...)oleju. Kurczaka przełożyć do garnka z bulionem. Czerwoną paprykę i cukinie pokroić w kostkę i dodać do gotującego się gulaszu. Do garnka dodać puszkę pomidorów bez skórki i koncentrat pomidorowy. Gotować na średnim ogniu, aż gulasz osiągnie odpowiednią konsystencję. Ja gotowałam około 40minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego :) alt="Jemy
Kubki smakurozbitą roladkę połóż trochę farszu grzybowego i kawałek mozzarelli, zawiń i zepnij wykałaczką lub zwiąż nitką. Sos - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 selera - 1 por - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - olej lub smalec do podsmażenia mięsa - szklanka czerwonego wina wytrawnego - około pół litra wody z grzybów susz lub bulionu. Podsmaż na smalcu każdą roladkę z dwóch stron, poukładaj w naczyniu(...)żaroodpornym. Pokrój warzywa w kostkę i podsmaż na oleju najpierw por a następnie dodaj resztę warzyw i koncentrat pomidorowy , a po chwili wino , duś około 10 min, dodaj sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz 0,5 litra bulionu. Zalej roladki. Duś pod przykryciem około 2 godziny w 200°C termo obieg, aż roladki będą miękkie. Po czym
Pasje Jolkitartej. Smażymy partiami, na rozgrzanej oliwie lub oleju kokosowym, po 4-5 minut z każdej strony. Pilnujemy temperatury oleju, który cały czas powinien lekko skwierczeć. Podajemy z dipem dyniowo-pomidorowym lub sosem pieczarkowym
cool and mintypapryki 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łaska dobrej kiełbasy 6 boczniaków (mogą być pieczarki) 1 pomidor 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki wody Sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy i pieprz ziołowy Przygotowanie Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, cebulę i czosnek obieramy. Cukinię(...)podsmażonych składników dodajemy czerwoną i żółtą paprykę, cukinię i pomidora. Dokładnie mieszamy. Patelnię przykrywamy i wszystko dusimy ok 5 min. Do podduszonych składników dodajemy boczniaki, przecier pomidorowy, wodę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem: czarnym, cytrynowym i ziołowym. Mieszamy dusimy ok 10 min. Potrawa najlepiej smakuje na ciepło. SMACZNEGO
Zdrowo i kolorowoprzygotuję. W ogrodzie znalazłam jeszcze kilka papryk, na strychu suszył się czosnek, od znajomej dostałam wielką paczkę suszonego na słońcu oregano z jej ogrodu, a cukinię skubnęłam babci. Przecier pomidorowy też własny, osobiście przecierany ;). Samo zdrowie! Ale w tej potrawie to jest tylko część "dbałości" ;). Uwielbiam połączenie kolorów, które tworzy się na talerzu - kojarzy się ze słoneczną, kolorową jesienią(...)drobno posiekanego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 6 małych lub 3 duże papryki - po 2 zielone, czerwone i białe lub żółte 1 średnia cukinia 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Filety kroję w cienkie, długie paski i marynuję w oleju wymieszanym z sosem sojowym i czosnkiem oraz imbirem. W tym czasie obieram
Kuchnia w szuwarachsprzyja jabłkom, śliwkom, dyniom, gruszkom, herbacie z miodem i cytryną, ciasteczkom korzennym, deserom rozgrzewającym. Szczypta takiej przyprawy dodana do gulaszu wynosi go na inny poziom. Dodanie odrobiny do zupy pomidorowej robi ze zwykłej pomidorówki wielkie łoł. Próbujcie, mieszajcie, szukajcie złotej proporcji, znajdźcie radość w mieszaniu, próbowaniu i odkrywaniu. Dzięki temu szarówka za oknem będzie przytulniejsza. Sklepy, w których zaopatruję
ladykitchenprzygotowałam na konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella" Dla 4 osób 300 g makaronu spaghetti Lubella 200 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego 400 g dyni hokkaido 1 szklanka pomidorowej pasteli 1 cebula 3 jajka olej do smażenia szczypta cynamonu bazylia, oregano pieprz, sól Makaron ugotować al. dente. Cebule pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju
Jadło i czytadłołyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 6 ziaren kardamonu 0,5 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki przyprawy garam masala 4 male suszone papryczki chilli 2 łyżki koncentratu pomidorowego puszka krojonych pomidorów (400g) około 100-150ml bulionu wołowego sok z cytryny (do smaku) sol, pieprz Przygotowanie : Mięso pokroić na kawałki wielkości dużego kęsa. W misce wymieszać jogurt(...)przesmażoną cebulą i wydobyły z siebie aromaty - uważać aby ich nie przypalić(!), w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody lub bulionu. Smażyć jeszcze chwilę po czym dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki oraz sok z cytryny, jeżeli sos jest zbyt gesty podlać bulionem. Jeżeli będziecie gotować curry w wolnowarze nie wlewajcie go za dużo, ponieważ z mięsa uwolni się
Codzienne Gotowaniepodniebienie, a fanką fenkułu nigdy nie byłam:). Rewelacyjna przystawka. Ser kozi zawinięty w bakłażana podany z rukolą i pomidorkami, niby taka prosta sprawa, a zaskakująco smaczny. Małże w sosie pomidorowym były serwowane równocześnie z ostrymi krewetkami. Jestem ogromną fanką owoców morza i wróciłabym tam tylko po nie! Ośmiornica z sosem maślanym, przyznam, że ośmiornicę w takiej formie jadłam pierwszy
karmelowyzgadł, co tam naprawdę jest w środku. SKŁADNIKI / 4 porcje 500 g mielonej wołowiny 70 g parzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czerwona papryka 150 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 70 ml kawy / zbożowe lub zwykłej 400 g krojonych pomidorów (bez skórki) 2-3 kostki gorzkiej czekolady(...)kolejną partią mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy. Wlewamy gorący bulion i kawę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili także krojone pomidory i czekoladę. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką przez około 1-2 godziny, aż sos lekko zredukuje się i zagęści
cool and minty