zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:352/1196)

Mieszanka warzywna w oleju ( do słoików ). 169

dużo witamin.    Składniki : 50 dkg marchewki 20 dkg pietruszki ( korzeń ) 20 dkg pora 20 dkg selera 20 dkg fasolki szparagowej 20 dkg kalafiora około 2 szklanek przecieru pomidorowego około 1/2 szklanki oleju ( do smażenia ) Sposób wykonania :   M archewkę, pietruszkę i selera obierz, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.  Pory oczyść, umyj(...)olej. Wsyp  warzywa ( marchewkę , pietruszkę, selera, pora ) i chwilę podsmaż. Następnie wlej 2 szklanki gorącej wody i duś pod przykryciem około 10 minut. Dodaj pozostałe warzywa oraz przecier pomidorowy, całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilkę, aby warzywa były miękkie. Gorące warzywa przełóż do czystych słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez około 10-15 minut, nie dłużej, aby warzywa

Przepisy i porady kulinarne
Golonka z indyka w sosie pomidorowym 230

duże cebule 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki masła  2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 3 ziarnka  ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz świeżo mielony natka pietruszki do  dekoracji Wykonanie; Golonkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy, kroimy drobniutko. Golonki nacieramy solą pieprzem, papryką oraz czosnkiem.Odstawiamy do lodówki(...)laurowe, ziarnka ziela gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy, kroimy w pół księżyce, dusimy na tłuszczu po podsmażanej golące, dodajemy do gotujących się golonek. Na koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na gorąco dekorując natką pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo
Spaghetti alla bolognese. 159

naciowego 5 dag pancetty lub innego boczku 35 dag mielonej wołowiny 400 ml posiekanych pomidorów  z puszki 2 łyżeczki suszonego oregano 125 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, cukier i pieprz do smaku 2-3  łyżki oliwy ser parmezan do dekoracji bazylia do dekoracji     Przygotowanie; Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Następnie(...)ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Spaghetti wyłożyć na półmisek po wierzchu polać sosem, posypać serem i natychmiast podawać. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Ryba po grecku 214

piątek pierwszy raz robiłam ją sama i wyszło bardzo smacznie. Tak przynajmniej twierdzą domownicy. 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały seler 3 cebule 1 łyżka masła 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 liści laurowe 2 ziela angielskie 0,5 litra wody Cebulę kroimy w kosteczkę(...)seler ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do cebuli. Wlewamy wodę oraz wrzucamy przyprawy i gotujemy ok 20 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli coś nie gra smakowo doprawiamy według własnego uznania.  5 filetów z miruny 2 jajka 4 łyżki mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej sól, pieprz

Emskie Smaki
Do chleba 191

duże cebule        1 ząbek czosnku         sól        pieprz czarny        2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  Wykonanie  Boczek kroimy w kostkę taką średnią i przesmażam na rozgrzanym oleju ,następnie zalewam wodą i podgotowuję do miękkości . Cebule obieram i kroję w talarki i dokładam do mięsa(...)małym ogniu aby czosnek się nie przypalił ponieważ nada potrawie gorycz . Kiedy kiełbasa się zarumieni zalewamy odrobiną wody aby cebula troszkę zmiękła ,kiedy już cebula będzie miękka ,dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku i gotowe ,doskonale smakuje z takim świeżym chlebkiem

Mój Smak
Gołąbki 165

jajka       1 duża cebula     1 torebka ryżu      5 łyżeczka śmietany      4 łyżeczki koncentratu pomidorowego     2 kostki rosołowe      sól      pieprz ziołowy      pieprz czarny  Wykonanie  Kapustę parzymy w gotującej się wodzie i kiedy wierzchnie liście zmiękną odcinamy(...)nasze gołąbki podczas gotowania się nie przypaliły , i wykładamy wszystkie przesmażone gołąbki .  Zalewa do gołąbków  Do miski wlewamy około litra wody gorącej i dodajemy kostki rosołowe ,koncentrat pomidorowy i śmietanę i doprawiamy do smaku i wszystko razem mieszamy i zalewamy gołąbki i gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości kapusty

Mój Smak
Spaghetti po mojemu 184

zapraszam na zupełnie inną odsłonę spaghetti , nie w sosie pomidorowym , ale w sosie ananasowym , i nie w standardowym makaronie do spaghetti ale w makaronie Tagliatelle .  Takie zupełnie inne zestawienie smakuje naprawdę bardzo fajnie .     Doskonale nadaje się jako obiad , bądź na kolację rodzinną , zapraszam serdecznie do wypróbowania

Mój Smak
Leczo z warzyw 189

skóry  2 laski kiełbasy zwyczajnej bądź kabanosy  2 cebule   sól pieprz  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  2 łyżeczki papryki słodkiej  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  Wykonanie   Cukinie kroję w kostkę , cebulę , paprykę , pomidory , kiełbasę , także , jak mamy wszystkie warzywa pokrojone to rozgrzewamy patelnie z odrobiną masła  i przesmażam wszystkie warzywa około(...)się gotują  to  kiełbasę przesmażamy i także dodajemy do warzyw , i wszystko razem gotuję około 40 minut na malutkim ogniu , po upływie tego czasu dodaje koncentrat pomidorowy , oraz wszystkie przyprawy i doprawiam do smaku  solą pieprzem i gotowe , podaję z pieczywem

Mój Smak
Placek po węgiersku z gulaszem 189

mięsa gulaszowego wołowego, - 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego, - 2 czerwone papryki  - papryczka chili  - 1 duża lub 2 małe cebule,  - 1 słoik (250ml) domowego przecieru pomidorowego (może być jedna puszka pomidorów) -  1/2 kg pieczarek, -  2-3 ząbków czosnku,  -  2 liście laurowe,  -  kilka ziaren ziela angielskiego,  -  2-3 łyżki mąki(...)brytfanki. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki,czosnek przecisnąć przez praskę , paprykę pokroić w grubą kostkę . Przesmażyć chwilę warzywa na pozostałym oleju i przełożyć do mięsa. Podlać bulionem, dodać przecier pomidorowy ,liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy pamiętając o tym, że gulasz powinien być dosyć ostry, a więc sporo ostrej papryki. Dusić około 1 godziny i 30 minut

Aromatyczne Podróże
Chili Con Carne 184

papryki, pokrojone w kostkę   2 puszki pomidorów bez skórek (ok.800 g), pokrojonych w kostkę (razem z zalewą)   1 łyżka oliwy z oliwek   2 duże łyżki koncentratu pomidorowego   1 łyżeczka suszonego oregano   1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki   2 łyżeczki cukru   1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku   sól   świeżo zmielony czarny pieprz(...)oleju. Dodajemy mięso mielone oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, posiekany lub zmiażdżony czosnek i papryczkę chili - podsmażamy do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy pomidory, bulion,  przecier pomidorowy, cukier oraz przyprawy- oregano, kumin, sól, pieprz, słodką paprykę.  Całość mieszamy i  gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Na końcu dodajemy fasolę i  kukurydzę, dusimy

Aromatyczne Podróże
Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami 196

osób: 1 kg mięsa mielonego 60-70 dkg pieczarek 2-3 cebule 1 puszka pomidorów bez skórki lub 2-3 świeże pomidory  1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego około 400 ml wody  kilka ząbków czosnku opakowanie makaronu lasagne (ilość potrzebna uzależniona jest od wielkości naczynia żaroodpornego) 40 dkg twardego żółtego sera nadającego się do utarcia  sól, pieprz, suszone(...)przywarły do patelni. Do tego dodać puszkę pomidorów wraz z zalewą,  w przypadku jeżeli używamy świeże pomidory wcześniej należy je sparzyć i obrać ze skórki. Następnie koncentrat pomidorowy i wodę.  Doprawić solą,świeżo zmielonym pieprzem, suszone oregano i świeżą bazylią. Wszystko poddusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Tak przygotowany sos odstawić

Aromatyczne Podróże
Papryka faszerowana 198

papryka faszerowana Składniki 8-10 papryk ( podobnej wielkości ,u mnie akurat czerwone ) szklanka ugotowanego ryżu 600 g mielonego mięsa 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego  1/2 puszki czerwonej fasolki  1/2 puszki kukurydzy konserwowej  pęczek pietruszki  1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku  sól, pieprz tymianek  papryka słodka mielona  oliwa z oliwek szklanka bulionu Ryż(...)gotujemy na półtwardo. Cebulę wraz z czosnkiem siekamy w kostkę i podsmażamy,aż  lekko się przyrumienią. Dodajemy mięso mielone i chwilkę razem smażymy. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy , czerwoną fasolkę oraz kukurydzę i wszystko razem mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem , słodką papryką oraz tymiankiem. Pęczek pietruszki siekamy drobno i również dodajemy go do przygotowanego farszu

Aromatyczne Podróże
Sos słodko kwaśny z cukinii i papryki do słoików 194

kwaśny z cukinii i papryki do słoików Składniki:  ● 1 kg czerwonej papryki ● 1 kg cebuli ● 3 kg cukinii ● 1,5 szkl. octu ● 1 kg cukru ● 4 słoiczki koncentratu pomidorowego ● 1 łyżka słodkiej papryki ● 1 łyżka ostrej papryki ● 1 łyżka curry ● sól ● pieprz ● 2 łyżki przyprawy do spaghetti ● 1 łyżka bazylii Sposób przygotowania 1. Paprykę i cukinię myjemy, z papryk(...)puściły sok. Następnego dnia odcedzamy. 2. Warzywa przekładamy do garnka. Gotujemy zalewę z octu i cukru. Wlewamy do warzyw i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. 3. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pasteryzujemy ok 10 minut. Idealny w zimie

Aromatyczne Podróże
Pasta ze szprotek i zielonego groszku 175

torebkę zawsze mam w zamrażarce.   Do tej pasty najbardziej pasują znane wszystkim szprotki w prostokątnej puszce Winter sprats . Czasem zamieniam te szprotki na np. puszkę śledzi w sosie pomidorowym i pasta też jest wyśmienita :) Pasta ze szprotek i zielonego groszku 200 g wędzonych szprotek 2 jajka ugotowane na twardo 3 płaskie łyżki majonezu 4 łyżki mrożonego, ugotowanego groszku

Posadzone i zjedzone
Tarta bakewell 201

startej skórki z pomarańczy tworzy coś wyjątkowo pysznego! Polecam! A oto co jeszcze przygotowałam: Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym placek czeski   Tarta bakewell na podstawie przepisu z smitten kitchen okrągła forma do tart 25 cm kruche ciasto: 150 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 2 łyżki

Posadzone i zjedzone