zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:352/1187)

WEGAŃSKIE KOTLETY Z BOBU I KASZY JAGLANEJ Z SOSEM Z SUSZONYCH POMIDORÓW 94

bób w pełni. Jadamy go w różnej postaci: jako samodzielne danie lub składnik past, dipów albo... kotletów, na które dziś serdecznie zapraszam. Burgery są syte, świetnie smakują z pomidorowym sosem. Jeden z moich znajomych prosi o przepisy, dzięki którym nie umrze z głodu będąc na diecie roślinnej. Paweł, to coś idealnego dla Ciebie. Gwarantuję, że się bardzo nasycisz

Jeść, by żyć w zdrowiu
KASZA JAGLANA Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ, OGÓRKAMI MAŁOSOLNYMI I SOSEM Z SUROWYCH POMIDORÓW 136

moje podniebienie i oko (wyglądało bowiem bardzo efektownie).  Zrobiłam przepyszne ogórki małosolne, które jadam z każdym posiłkiem. W tym wydaniu smakowały nieziemsko. Połączenie z grillowaną cukinią i sosem pomidorowym to był strzał w dziesiątkę. Polecam! Składniki na 2 porcje: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej), 1/2 cukinii, 3 ogórki małosolne, 2 pomidory, 1 łyżka śmietanki kokosowej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Wegetariański obiad po śląsku 960

sól, sól ziołowa, pieprz, papryka słodka, przyprawa maggi olej czosnkowy folia spożywcza składniki na sos:  2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek bulion warzywny ( ja użyłam bulion w którym gotowałam kotlety sojowe) sól, pieprz składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty sól(...)Przecier mieszamy z oliwą i łyżeczką cukru i lekko podsmażamy na patelni.  5. Do gotującego się wywaru dodajemy zmiksowaną cebulę z czosnkiem ciągle mieszając, dodajemy przecier pomidorowy z patelni. Całość gotujemy. Na koniec miksujemy.  6. Ewentualnie można jeszcze doprawić, u mnie nie było takiej potrzeby.  Kapusta modra 1. Kapustę poszatkować. Umieścić w garnku, dodać  ziela angielskie

Mój pomysł na
Śmietankowy dip do nachos "Wild West". 206

rady za jednym razem. Przy okazji jednak okazało się, że po kilku godzinach staje się jeszcze smaczniejszy. Jest naprawdę bardzo dobry! Bardzo amerykański. I tak różny od wszelkiej maści pomidorowych i paprykowych sals. Mieszanka ziołowa, której użyłem do makaronowej zapiekanki tutaj również sprawdziła się znakomicie: pietruszka, koperek i cebula! Chili jest gdzieś na drugim planie i tylko statystuje

zadanie-gotowanie
filety śledziowe w warzywno-cebulowym sosie pomidorowym... 177

rzepakowy 5 łyżek, cebula 4 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, ząbki czosnku 3 sztuki, cukier 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżka, sok pomidorowy 1 litr, woda 4 szklanki kupiłam u rybaków śledzie świeże bez głów tzw. tuszki, sama je wyfiletowałam i dobrze opłukałam, filety posypać kucharkiem, pieprzem cytrynowym i odstawić na godzinę(...)strony na rumiano, odkładać do miski obraną włoszczyznę w pojemniku rozdrabniacza rozdrobnić na oleju usmażyć cebulę, pod koniec dać wyciśnięty czosnek do cebuli dać włoszczyznę z rozdrabniacza, wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając, dodać cukier, ocet, pieprz, kucharka, wlać wodę i gotować z 10 minut na średnim ogniu gorący sos wlać

W Mojej Kuchni Lubię
DANIE JEDNOGARNKOWE-KUSKUS Z MIĘSEM Z INDYKA I SZPINAKIEM 168

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy kusku 500 ml przecieru pomidorowego 100 g szpinaku 10 dag tartego sera żółtego Przyprawy:sól i pieprz, czosnek granulowany, suszona natka pietruszki, papryka czerwona PRZYGOTOWANIA:  Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso mielone z indyka. Dodaję sól i pieprz i smażę na rumiano. Międzyczasie robię kaszę kuskus tak jak na opakowaniu(...)mięsa dodaję szpinak, mieszam. Dodaję przyprawy i czosnek. Następnie dodaję kaszę kuskus. Wszystko dokładnie mieszam i nadal smażę ok 2 min co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję przecier pomidorowy, mieszam i znów duszę jeszcze ok 2 min. Wkładam do miseczek i posypuję tartym serem

Gotowanie Patki
FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 1035

Lekkie,soczyste mięso drobiowe pod czapeczką pomidorową to szybki i pyszny obiad. Składniki:   1 podwójna pierś z kurczaka 1 duży pomidor 1 opakowanie mozzarelli 1 cebula 4 ząbki czosnku świeża i suszona bazylia ( tymianek też dobrze pasuje) sól,pieprz,papryka oliwa z oliwek Filety z piersi kurczaka umyć,osuszyć i pokroić na 4 części. Przyprawić : 2 ząbki czosnku

Niespełnione zdolności kulinarne
kotlety z wieprzowej łopatki w maślano pomidorowym sosie 176

szklanki bulionu może być z  domowej kostki rosołowej 300 g  pomidorów (o tej porze roku najlepiej z puszki) 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3-4 ząbki czosnku 1/2 szklanki mąki sol,  pieprz sposób przygotowania Z łopatki  wykrajamy foremne kawałki mięsa.  W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, słodką paprykę, lubczyk(...)sporym garnku i przesmażyć na nim drobno posiekany czosnek. Do przesmażonego delikatnie czosnku, dodajemy cebulę, kotlety, oraz pokrojone w cząstki pomidory. Całość  zalewamy  bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 45-50 minut, na koniec  doprawiając solą, oraz pieprzem. Po przyprawieniu dusimy kotlety z łopatki jeszcze przez 2-3 minuty

Miód i pieprz
Fasolka po bretońsku 152

nasyci i ogrzeje.   Składniki: 300 g fasoli Jaś   2 pętka kiełbasy miałam śląską więc taką dałam mięsko wieprzowe 150 g mięsko wołowe 150 g  koncentrat pomidorowy 150 g łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: sól pieprz jajo bułka tarta 3 łyżki olej do smażenia(...)wodę w której była fasola i przełożyłam do garnka.Dodałam ziele angielskie,listek laurowy sól do smaku i gotowałam prawie do miękkości( 2 godziny).Kiedy była miękka dodałam przecier pomidorowy, czosnek sprasowany oraz pieprz i paprykę mieloną.Dalej gotowałam na małym ogniu. Mięso zmieliłam doprawiłam solą pieprzem oraz dodałam jajo i 3 łyżki bułki tartej. Porobiłam kuleczki i usmażyłam

Różowa kuchnia
BAGIETKA NADZIEWANA PIERSIĄ Z KURCZAKA I ŻÓŁTYM SEREM 221

następnie obficie smarujemy po wierzchu złożoną bagietkę, po czym zawijamy ją w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 20 minut. Podajemy na ciepło z sosem pomidorowym, maczamy i zajadamy

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Pizza a'la lahmacun 125

rozwałkowujemy (lub rozciągamy rękami). Rozwałkowane placki i przekładamy na papier do pieczenia. Mięso mielone: 200 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka - do smaku nać pietruszki lub listki mięty 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę, dodajemy mięso i razem smażymy aż mięso będzie przyrumienione(...)Dodajemy pokrojoną na małej kawałki paprykę, przeciśnięty ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy.  Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką.  Taki farsz (lekko przestudzony) przekładamy na placki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut. Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka posiekanego koperku 2 ząbki czosnku

bistro mama
Włoska pizza z szynką i mozzarellą 138

mozzarellą Składniki : 250g mąki typ 00 1/2 łyżeczki soli  1 łyżka oleju 2 łyżki kefiru 25g drożdży 2/3 szklaki wody opcjonalnie 1/2 łyżeczki oregano  dodatki: sos pomidorowy około 150-200 g szynki 200-250 g mozzarelli  Przygotowanie :   Przygotowujemy zaczyn: do rondelka wlewamy wodę w temperaturze pokojowej, wkruszamy drożdże oraz dodajemy około 1/2 szklanki mąki (powinna powstać(...)stopni, wkładamy spód na 7 min - ciasto ma się nie spiec tylko lekko podpiec - wyciągamy spód i odwracamy do góry nogami (podpieczona część ma być górą)  Nakładamy sos pomidorowy, rozdrobniony ser (wkładamy ser do rozdrabniacza na około 7-10 sekund), pokrojoną w kosteczkę szynkę.  Pizzę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia się ciasta i roztopienia sera

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pomidorowe tagiatele w sosie winnym z pastą pindżur i małżami 155

Danie kuchni śródziemnomorskiej Pomidorowe tagiatelle z małżami to moja propozycja na wykwintny obiad/ kolację. To takie nasze danie "na specjalną okazję" gdy chcemy coś uczcić, lub gdy mamy rocznicę :) Oboje z mężem  uwielbiamy owoce morza i od czasu do czasu robimy sobie przyjemność przyrządzając dania  z nimi w roli głównej w domu. Nie licząc czyszczenia małże przyrządza

W kuchennej krainie
GULASZ Z INDYKA Z RYŻEM 197

SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego z indyka 5 łyżek ryżu 20 dag mieszanki warzyw chińskich 500 ml przecieru pomidorowego Ok 200 ml wody 10 dag sera żółtego tartego Przyprawy:sól i pieprz, suszona natka pietruszki 100 g szpinaku PRZYGOTOWANIE:  Mięso mielone podsmażam na rumiano na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie do mięsa przekładam(...)mieszankę chińską i podlewam ok 100 ml wody. Duszę całość ok 5 min co jakiś czas mieszając. Dodaję przecier pomidorowy i 100 ml wody a następnie wsypuję ok5 łyżek ryżu. Duszę aż ryż będzie miekki. Na koniec dodaję szpinak. Doprawiam suszoną natką pietruszki i posypuję serem cheddar

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania