piekarniku na 5 minut. • Po czym posypać drobno pokrojoną w kostkę mozzarellą. • Zapiekać aż się ser rozpuści, ok. 2-3 minut. • Całość posypać płatkami pomidorowymi. Podawać od razu po zrobieniu na ciepło
To co kochamudka kurczaka • 6 pieczarek • 1 mała cebula • 4 plastry boczku • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • kieliszek winiaku • 3/4 szklanki wina czerwonego • 1 szklanka bulionu • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego • gałązka tymianku • pęczek natki pietruszki Wykonanie: • Boczek pokroić na paseczki, obsmażyć na maśle. Dodać nogi kurczaka podzielone na udźce i podudzia, przesmażyć. • Dodać cebulę i czosnek(...)plasterki oraz pieczarki, każda pokrojona na 6 części. • Polać winiakiem i podpalić. • Gdy zgaśnie ogień zalać czerwonym winem i bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, przykryć i gotować do miękkości mięsa ok. 30 minut. • Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Danie to pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Drób
To co kochamwięc smacznego świętowania! Składnki: • 500 g mąki pszennej • 25 g drożdży • 1/3 szklanki ciepłego mleka • 1 łyżeczka cukru • 4 łyżki oleju • 1 łyżeczka soli • 1/2 szklanki ciepłej wody Sos pomidorowy • 1 puszka pomidorów krojonych z oregano i bazylią • 1/2 szklanki keczupu pikantnego Dodatki • 30 dkg sera żółtego • kilka plasterków szynki konserwowej • 10 dkg salami • 1 pieczone udko kurczaka(...)zrobić okrągły placek i postępować tak samo, dodająć pozostałe dodatki. Piec również 12 minut. Pizzy nie jada się polanej ketczupem, tylko ewentualnie oliwą. Za keczup robi sos pomidorowy, do którego można dodać keczup. Jeśli więc w pizzerii nie ma ketchupu, to nie należy o niego prosić, bo to wielkie faux pas, szczególnie
To co kochamPropozycja obiadowa – roladki wieprzowe nadziewane pieczarkami z żółtym serem w pomidorowym sosie z dodatkiem kaszy gryczanej. Składniki na 4 porcje: • 4 plastry schabu • olej do smażenia Farsz • kilka dużych pieczarek • 100 g sera żółtego • sól, pieprz, zioła prowansalskie • 2 łyżki masła Sos • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry • 2 łyżki śmietany • 1 serek
To co kochamjajko, pomidor i boczek to pomysł na ciekawe i niecodzienne śniadanie lub kolację – zapiekane jajka w kołnierzu z boczku wędzonego w pomidorowej pierzynie. Ja użyłam dużych, mięsistych pomidorów malinowych. Warto spróbować! Składniki: • 2 duże pomidory lub 4 średnie • 4 jajka • 4 plasty boczku wędzonego • sól, pieprz do smaku • szczypiorek Wykonanie
To co kochammięsa mielonego i ryżu. Moją modyfikacją jest przysmażenie gołąbków przed zapieczeniem, kapusta jest wtedy delikatniejsza, a gołąbki zyskują ładny złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Składniki: • 1 kg mięsa mielonego z indyka • 2 cebule • 2 szklanki ryżu • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 duża główka
To co kochampokroić pomidory w drobną kostkę, dodać oliwki, posiekaną bazylię. • Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. • Na upieczone plastry batatów położyć po łyżce pomidorowej salsy
To co kochamsmaku Farsz • 1 cebula • 3 łyżki oleju • 200 g pieczarek • 200 g kapusty kiszonej • sól, pieprz do smaku Sos • 300 g pieczarek • 1 cebula • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Wołowinę rozbić dość cienko, posyspać solą i pieprzem. • Kapustę(...)kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w plastry pieczarki, zioła prowansalskie, sos sojowy, pieprz, i dusić ok. 10 minut, aż odparuje woda. • Dodać koncentrat pomidorowy, zagotowć, na koniec dodać śmietankę i doprawić solą i pieprzem
To co kochampostaci jak przed laty można się nim delektować. Zmienia się tylko rodzaj mięsa, bo nie jest reglamentowane jak przed laty. Bardzo znany jest forszmak lubelski, zaprawiony koncentratem pomidorowym i podawany w bochenku chleba. W czasach mojego studiowania w Lublinie był bardzo popularny i ogólnie dostępny w barach i stołówkach
To co kochamPiec w temp. 200 st.C przez 40 minut. • Po upieczeniu zdjąć obie folie i pokroić roladę w plastry. Rolada najlepiej smakuje z sosem aksamitnym pomidorowym
To co kochamakurat miałam w lodówce. Inspirację zaczerpnęłam od Eweliny . Składniki na 3 sztuki dla 1 osoby: 3 białka jaj 1,5 łyżki mąki kukurydzianej sól pieprz oregano bazylia Dodatki: przecier pomidorowy (kilka łyżek) lub koncentrat pomidorowy (3 łyżeczki) plaster sera żółta lub mozzarella 2 pieczarki Przygotowanie: Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie dodać mąkę i przyprawy, delikatnie wymieszać
Fabryka pomysłówcharakterystycznym aromatem chorizo:). Jest szybkie w przygotowaniu i jednogarnkowe, świetne na leniwy obiad. 150g chorizo 200g suchego ryżu 1 papryka czerwona 10-15 oliwek zielonych 200ml przecieru pomidorowego 1 duża cebula 1/2 szklanki groszku konserwowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1. Chorizo kroimy w plastry, paprykę i cebulę w kostkę. 2. Chorizo podsmażamy na suchej(...)patelni przez około 5 minut. Dodajemy paprykę, cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy przecier pomidorowy, 150 ml wody, sól i przyprawy, dusimy przez około 15 minut często mieszając, do momentu aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Wtedy dodajemy oliwki i groszek, smażymy jeszcze chwilę. Przed podaniem możemy posypać danie posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchnimnie wieprzowo-wołowe) 250 g białej kapusty 2 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego sól i pieprz Sos: 500 ml wody 200 g dobrego koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 12% sól i pieprz 0,5 łyżeczki cukru słodka i ostra papryka mielona Kapustę poszatkować dość drobno. Do miski wrzucić mięso mielone, kapustę, bułkę tartą, jajko(...)tłuszczu podsmażyć do zrumienienia z obu stron wszystkie pulpeciki, zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W dużym garnku zagotować wodę, dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę (aby się nie zważyła najpierw wlać do niej kilka łyżek gorącego sosu, wymieszać i dopiero wlać do garnka), cukier oraz przyprawy do smaku. Na koniec do sosu przełożyć pulpety
Simply Foodprzepyszne i z powodzeniem może zastąpić to "normalne". Składniki (2 porcje): 1 cukinia (ok. 400-500 g) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju kokosowego 2 garście pomidorków koktajlowych przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka płatki drożdżowe - opcjonalnie Przygotowanie: Marchewkę obierz, a od cukinii obetnij(...)czosnkiem. Następnie dodaj marchewkę i połowę pokrojonych w pół pomidorków. Duś 10 minut. W razie konieczności podlewaj odrobiną wody, aby uniknąć przypalania. Kolejno dodaj przyprawy, koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Wrzuć cukinię i ponownie wymieszaj, ale delikatnie. Całość duś ok. 10-15 minut. Warzywa nie powinny być całkowicie miękkie, lekko chrupiące. Przed spożyciem dodaj pozostałe pomidorki. Możesz
Zdrowie na języku :P