zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:355/1187)

Spaghetti z sosem pomidorowym i szynką dojrzewającą 154

Jeśli lubicie makarony, mam dla Was propozycję na spaghetti z sosem pomidorowym i szynką dojrzewającą. Prosty obiad, który w kilka minut przeniesie Was we włoskie klimaty. Sos pięknie pachnący bazylią i czosnkiem, delikatna nuta cebulki, szynka o konkretnym smaku i pyszny, sprężysty makaron. Ktoś chętny? Składniki (2 porcje): 8 łyżek oliwy extra vergine 100 g szynki

Smak mojego domu
Kurczak zapiekany w sosie z fasolą i marchewką. 249

więcej czasu dla siebie i rodziny :D. Na niedzielny obiad lub na weekend świetnie pasują takie danie. Mi się udało zrobić przepyszną potrawę z kurczaka zapiekanego w sosie pomidorowym z fasolą białą i czerwoną oraz marchewką. Całe danie można zrobić w brytfannie. Ja niestety nie miałam brytfanny, będę musiała zakupić, ale można tez zrobić takie danie w naczyniu żaroodpornym

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Leczo z cukinią i kiełbasą myśliwską 183

mnie symbol drugiej połowy lata, kiedy to pomidory i cukinie są najsmaczniejsze i aż chce się jeść same warzywa. Jesienią i zimą, zamiast świeżych pomidorów warto użyć pomidorowych przetworów - przecierów, albo dobrej jakości pomidorów w puszce. W chłodniejsze dni leczo doskonale Was rozgrzeje, doda energii i poprawi nastrój (to chyba z powodu ostrej papryczki, która pobudza endorfiny

Kulinarne Inspiracje
PIZZA Z FRANFUTERKAMI 114

się dosypuję mąkę. Formę na pizze polewam olejem i posypuję bułka tartą. Następnie rozprowadzam ciasto. Ja lubię ciasto cienkie więc kładę ciasto jak najcieniej się da. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym następnie posypuję pieprzem i bazylią. Kolejno kładę drobno pokrojone pomidory. Następnie posypuję tartym serem. Cebulę, ogórki kroję bardzo drobno posypuję pizzę. Następnie franfuterki kroję w kawałki i na koniec

Gotowanie Patki
Ciecierzyca po bretońsku. 144

dobre zagościło na polskich stołach. Dziś fasolę zamieniłam ciecierzycą, wyszło równie pysznie... Składniki; pół kg ciecierzycy 2 laski  kiełbasy zwyczajnej 2 cebule 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, majeranek, odrobina cukru kilka łyżek oleju   Przygotowanie; Ciecierzycę namaczamy kilka godzin wcześniej przed planowanym gotowaniem, najlepiej zrobić to wieczorem wcześniejszego dnia. Następnie gotujemy ją do miękkości około(...)kiełbasę w plasterki. Na patelnię wlewamy kilka łyżek oleju i podsmażamy na nim kiełbasę, kiedy będzie lekko podpieczona dodajemy cebulę. Smażymy na złoto. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy oraz dolewamy około pół szkl. wody. Regulując gęstość wedle swoich upodobań. Cieciorkę doprawiamy do smaku a na końcu dodajemy podsmażoną kiełbasę wraz z cebula. Mieszamy i gotujemy kilka minut.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
zapiekanka grecka a'la musaka 166

Połączenie gorącej zapiekanki z zimnymi, aromatycznymi dodatkami smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam:) składniki: 3 bakłażany 500 g mięsa mielonego wołowego czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól olej łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy (do smaku): papryka w proszku, mielony kminek, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa sos: 1 szkl jogurtu greckiego 2 jajka łyżka ulubionych ziół (np mieszanki ziół greckich) ponadto: pomidorki koktajlowe(...)olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać posiekany czosnek i mięso, smażyć pod koniec dodając pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawić do smaku (powinno być dość pikantne), dodać koncentrat pomidorowy, zdjąć z ognia. W natłuszczony naczyniu żaroodpornym układać warstwami plastry bakłażana i mięso, ostatnią warstwą powinny być bakłażany. Składniki sosu wymieszać, polać wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego

6niebo
Jesienny rondel z ciecierzycą i kurczakiem 139

jesienne dni. Rozgrzewa, syci i jak smakuje! Mmmmiam! Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka ciecierzycy 3 ziemniaki 2 białe cebule 2 pieczone udka z kurczaka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 marchewki 1 młoda cukinia sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć w wodzie, następnie ugotować na półmiękko z dodatkiem soli(...)cukinię zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju z dodatkiem papryki mielonej. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ciecierzycę. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i gotować około 20 minut. Następnie włożyć upieczone udka z kurczaka i jeszcze chwilę podgotować

Tradycyjna Kuchnia
Bigos staropolski, pyszny i aromatyczny. 139

wieprzowego np: żeberek lub karkówki 1 kg dobrej podsuszanej kiełbasy 20 g suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1,5 lub 2  słoiczki przecieru pomidorowego np: Pudliszki 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren jałowca 3 liście laurowe sól, pieprz do smaku 3 łyżki czerwonej papryki 1,5 szklanki oleju domowa vegeta do smaku 2 łyżki(...)rondlu rozgrzewamy olej, przekładamy kiełbasę, dodajemy czerwoną paprykę, sól, pieprz, zioła prowansalskie i podsmażamy na rumiano. Następnie przekładamy wszystko do garnka z kapustą i dobrze mieszamy, następnie dodajemy przecier pomidorowy i wino, mieszamy i gotujemy na malutki ogniu około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem lub domową vegetą. Słoiki dobrze wyparzamy

Sama słodycz i szczypta chili
18 najlepszych dodatków do makaronów 189

lepszej okazji, niż dzisiejszy Dzień Makaronu, do zaprezentowania najsmaczniejszych dodatków do pasty. Marynowane oliwki, domowej roboty ziołowe oliwy i sosy pomidorowe, nietypowe pesto, idealnie pasujące do jesiennej aury, mieszanka aromatycznych dodatków ukrytych pod nazwą gremolaty, to moje dzisiejsze propozycje, niezbędne do makaronowego świętowania, koniecznie z kieliszkiem dobrego, włoskiego wina! Viva la pasta! Alla salute! Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej

Moja smaczna kuchnia
Kasza gryczana z warzywami i serem feta 125

sezonie na paprykę :) Składniki na 3: 200g kaszy gryczanej niepalonej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 150g pieczarek 1 mała czerwona cebula 1 mała cukinia 200 ml passaty pomidorowej (przecieru) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Sól Pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek (lub olej) Dobrej jakości ser feta lub ser typu bałkańskiego– ilość wg uznania

Fabryka pomysłów
Pomidory zapiekane z tuńczykiem 97

tuńczyka z puszki 2 łyżki kaparów sól pieprz 2 suszone pomidory pokrojone w paski świeża bazylia     Przygotowanie   Pomidory przekroiłem na pół, wydrążyłem miąższ, natarłem wnętrze pastą pomidorową. W ten sposób przygotowane pomidory ułożyłem przeciętą stroną do dołu na blasze do pieczenia, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 12 minut. Następnie wyjąłem

R'n'G Kitchen
Paella 153

Składniki: 400 g piersi z kurczaka 8 dużych obranych krewetek Black Tiger 1 papryki czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 125 ml białego półwytrawnego wina 1 l bulionu warzywnego 300 g ryżu Szczypta szafranu Natka pietruszki Cytryna Sól Sposób przygotowania: Na początku(...)minut. Następnie po tym czasie doprawiamy papryką wędzoną oraz ostrą. Wlewamy również wino i trzymamy wszystko na ogniu aż wino wyparuje. Gdy wino wyparuje dodajemy przecier pomidorowy i ryż. Całość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Na samym końcu wlewamy przecedzony bulion i doprowadzamy do zagotowania. Mieszamy przez ok 6 minut i dodajemy krewetki. Następnie należy zmniejszyć ogień, przykrywamy pokrywką

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Chili con carne z suszonymi pomidorami 100

mięs 2 pomidory 1 puszka czerwonej fasoli (240 g) 1 puszka kukurydzy (285 g) 4 duże pieczarki 1 łyżeczka cząbru Ostra czerwona papryka 1 szklanka wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru Oliwa z oliwek Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane suszone pomidory oraz chilli. Dusimy wszystko(...)mięso oraz przyprawę do mięs. Pomidory kroimy w kosteczkę, kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy, pieczarki kroimy w plasterki. Wszystko dodajemy do podsmażonego mięsa, mieszamy. Wlewamy wodę oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy cząbrem, ostra czerwoną papryką oraz cukrem. Dusimy około 30-35 minut. Możemy podać z pieczywem, makaronem lub ryżem

VioletoweKucharzenie
Pizza "na bogato" z pomidorami, mozzarellą, wędliną i szpinakiem 136

pomidorów lekko odparował. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz lekko roztartym w dłoniach cząbrem. 3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blachę (ja użyłam i uformowałam okrągłą), posmarować sosem pomidorowym, posypać zeszklonymi piórkami cebuli oraz udekorować równomiernie plastrami mozzarelli, świeżych pomidorów, tartego sera, szpinaku i wędliny. Posypać bazylią i majerankiem. Piec 20 minut w temp. 200C bez włączonego termoobiegu na środkowej półce

Zasmakuj Kuchni
Sałatka Meksykański Król Imprezy 131

swoją chrupkość - a przecież nie chcemy tego pozbawić naszego króla :-) :-) :-)  Składniki : Pół główki sałaty lodowej 4 pomidory 500 g mięsa mielonego 2 czerwone cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g pieczarek puszka kukurydzy konserwowej Puszka czerwonej fasoli konserwowej 500 g gęstego jogurtu 4 łyżki majonezu 200 g żółtego sera Paczka chipsów tortilla sól pieprz ostra papryka łyżeczka cukru Przygotowanie(...)rozgrzaną patelnie wrzucamy mięso mielone. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego smażymy przez chwilę i przekładamy do miski Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Na koniec smażenia oprószamy solą i pieprzem i przekładamy do miski. Następnie układamy warstwę

Taste Therapy

Proponowane wyszukiwania