Przepis autorski (mój). Ostatnio wszystko to co pomidorowe - sprawia rozkosz dla mojego podniebienia, więc kombinuję jak mogę, abym ja była zadowolona i moja rodzina smacznie zjadła. Postanowiłam na obiad upiec karkówkę i w tym celu wykorzystać moje suszone pomidory mielone (uwielbiam je). Dodałam je więc do marynaty, której efekt był fantastyczny. Mięsko wyszło niezwykle aromatyczne, soczyste
Di gotujemieszanki warzywnej 3 szalotki 2-3 łyżki mąki olej do smażenia 2-3 łyżki masła do smażenia warzyw przyprawy:sól,pieprz,chilli,bazylia,pietruszka suszona 400 ml przecieru pomidorowego PRZYGOTOWANIE: Mięso wołowe myję, kroję w kostkę i obtaczam w mące. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej. Następnie dodaję mięso. Smażę na rumiano, dodaję przyprawy po upływie(...)warzywa. Smażę ok 5 min. Następnie całość przekładam do dużego garnka. Dolewam ok 1 szklanki wody. Duszę całość na małym ogniu aż mięso będzie miękkawe. Dodaję przecier pomidorowy i doprawiam w razie potrzeby. Podaję z ryżem,kaszą lub tradycyjnie do chleba. Smacznego
Gotowanie PatkiSkładniki: 40 dkg mięsa wieprzowego 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 czerwonej papryki 1 puszka groszku konserwowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 350 ml wody 4 ziarna pieprzu czarnego 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia sól do smaku Sposób wykonania: Cebulę obrać, pokroić(...)składników znajdujących się w garnku. Zawartość garnka posolić i gotować na małym ogniu około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie. Na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodać koncentrat pomidorowy i odsączony groszek konserwowy. Na koniec gotowania sos zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą
Przepisy kulinarne babci Antoninypomidorowy na pizze nie witał u mnie już ponad rok. Ostatnio przed rozpoczęciem studiów w rodzinnym mieście, bo w domu mam piekarnik, ale na mieszkaniu nie miałem… To się na szczęście zmieniło. Co prawda piekarnik jest na poziomie zabawkowych piekarników z prawdziwie działającą grzałką, ale nie zmienia to faktu, że da się przygotować, np. pizzę, na którą leci dzisiejszy(...)naprawdę daje to dużą różnicę! Łatwy sos do pizzy nie oznacza, że musi być słaby w smaku! Świeże zioła i dobrej jakości pomidory, kolokwialnie mówiąc, robią robotę. Sos pomidorowy wychodzi delikatny, ale bardzo aromatyczny. Poza pizzą świetnie sprawdzi się również z makaronem czy kopytkami z batatów . Jest naprawdę bardzo uniwersalny. Czy coś można dorzucić? Jak widać po poniższym przepisie
BlendmanIngredients 250 g mini papryk słodkich 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mały filet z kurczaka 3 łyżki kukurydzy z puszki 3 łyżki fasoli czerwonej z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki przyprawy chili con carne 1 czubata łyżka serka philadelphia 1/2 pęczka natki pietruszki szczypta cukru 2 łyżki oliwy pieprz czarny sól Dodatkowo 1 łyżka ketchupu Instructions Paprykę myjemy(...)usuwamy pestki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany filet z kurczaka i doprawiamy przyprawą chili con carne. Mieszamy i smażymy do momentu, aż kurczak będzie usmażony. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Pod koniec dodajemy serek philadelphia, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami i mieszając co jakiś czas gotujemy około 2-3 minut
Wędrówki po kuchnioliwek. Zawijamy gołąbki. Jak zawinąć gołąbki? W internecie jest bardzo dużo tutoriali na ten temat, łatwo się jest tego nauczyć. Wkładamy gołąbki do naczynia żaroodpornego i zalewamy sokiem pomidorowym, dodajemy sól i pieprz oraz oliwę z oliwek. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku od momentu zagotowania się sosu. Jakieś 180-190 stopni. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 1 kg filetów ryby mrożonej 4 średnie marchewki 2 średnie pietruszki mały seler 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz Sposób wykonania: Warzywa ugotuj. Zetrzyj na tarce o grubych otworach. Filety podziel na porcje, oprósz mąką z obu stron. Usmaż na oleju. Ułóż na talerzu. Do oleju pozostałego po smażeniu ryb włóż warzywa starte na tarce. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól
Przepisy kulinarne babci Antoninykolorowo. Składniki Kluski: 900 g ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 1 pęczek świeżej bazylii Sos: 1 duża cebula 2 łyżki oleju 500 g kiełbasy śląskiej 500 ml passaty pomidorowej 6 suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Następnie przeciskamy przez
R'n'G KitchenWytrawne placki z dyni przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Placuszki można podać z sosem pomidorowym, lub jogurtem greckim, mi najbardziej smakują bez dodatków :) Składniki: 500 g miąższu z dyni 200 g mąki pszennej kawałek świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku pół łyżeczki ostrej papryczki w proszku sól pieprz 2 jajka olej
Kukuleczkipassat, bo najlepsze pomidory mamy przecież w sierpniu i wrześniu, jednak te październikowe ostatki też można zamienić w coś pysznego! I właśnie taką ciekawostkę stawiam dziś przed Wami! Pomidorowy dżem z dodatkiem papryczek chilli. Absolutnie pyszny, wspaniały i zaskakujący! :D W mojej kuchni gości już drugi raz i wiem na pewno, że przez następne sezony też będę ładować pomidory(...)twarożkiem - wędzonym lub nie. Słodycz pomidorów, pikanteria papryczek chilli i delikatny słony smak sosu sojowego przenikają się w dżemie z niezwykłym wyważeniem! Polecam go Wam wszystkim, czym tylko mogę! :) Pomidorowy dżem chili Potrzebujesz: 1,5kg pomidorów 5cm świeżego imbiru 6 ząbków czosnku 7 łyżek sosu sojowego sok z 1/2 cytryny 2 papryczki chili 500g cukru Sposób przyrządzenia: 1. Połowę pomidorów
Kuchnia w Słońcu Skąpanamakaronu spaghetti Lubella 6 papryk czerwonych jako kubeczki (zwrócić uwagę na spód, by był w miarę prosty jak butelka od napojów) 3 papryki do sosu 100 ml soku pomidorowego ząbek czosnku sól, pieprz, bazylia jako przyprawy ulubione świeże zioła do oprószenia wierzchu Wykonanie: Makaron ugotować z dodatkiem soli. W paprykach powycinać kształty oczu, ust. Odciąć czubek, tworząc kapelusik. Wydrążyć środek(...)położyć pod przykryciem, by skórka się zaparzyła. Po tym powinna bardzo ładnie odejść. Więc obieramy paprykę, wyjmujemy gniazda nasienne i blendujemy na jednolitą masę. W niedużym garnku umieszczamy sok pomidorowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oraz zmiksowaną paprykę i płaską łyżeczkę bazylii. Wstawiamy na gaz i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Makaron łączymy z sosem
Poezja Smaków - blog kulinarnywiększych pieczarek * 1/4 czerwonej papryki * 1/4 żółtej papryki * 2 łyżki masła * sól i ostra papryka do smaku * pół łyżeczki majeranku * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * woda Wykonanie: Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Następnie dodać pokrojone w plasterki parówki i drobno pokrojone obie papryki. Podlać wodą ( tyle by zakrywała ona parówki i pieczarki ). Doprawić(...)smaku sola i papryka ostrą, majerankiem. Gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Na końcu dodać przecier pomidorowy rozmieszany w pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło z ulubionym pieczywem. Z powodzeniem można leczo zamknąć w słoiku
Zrób to smacznieJeśli lubicie makarony, mam dla Was propozycję na spaghetti z sosem pomidorowym i szynką dojrzewającą. Prosty obiad, który w kilka minut przeniesie Was we włoskie klimaty. Sos pięknie pachnący bazylią i czosnkiem, delikatna nuta cebulki, szynka o konkretnym smaku i pyszny, sprężysty makaron. Ktoś chętny? Składniki (2 porcje): 8 łyżek oliwy extra vergine 100 g szynki
Smak mojego domuwięcej czasu dla siebie i rodziny :D. Na niedzielny obiad lub na weekend świetnie pasują takie danie. Mi się udało zrobić przepyszną potrawę z kurczaka zapiekanego w sosie pomidorowym z fasolą białą i czerwoną oraz marchewką. Całe danie można zrobić w brytfannie. Ja niestety nie miałam brytfanny, będę musiała zakupić, ale można tez zrobić takie danie w naczyniu żaroodpornym
Zakątek rozkoszy kulinarnychmnie symbol drugiej połowy lata, kiedy to pomidory i cukinie są najsmaczniejsze i aż chce się jeść same warzywa. Jesienią i zimą, zamiast świeżych pomidorów warto użyć pomidorowych przetworów - przecierów, albo dobrej jakości pomidorów w puszce. W chłodniejsze dni leczo doskonale Was rozgrzeje, doda energii i poprawi nastrój (to chyba z powodu ostrej papryczki, która pobudza endorfiny
Kulinarne Inspiracje