zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:348/1190)

Cieciorka z chorizo w sosie pomidorowym 125

Danie nieco podobne do znanej fasolki po bretońsku ale z innymi dodatkami. składniki: 400 g cieciorki 1,5 l bulionu 2 czerwone papryki 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego 300 g chorizo sól,pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki ewentualnie odrobina cukru Cieciorkę namoczyć wcześniej we wodzie, u mnie moczyła się całą noc. Do garnka wlać bulion(...)cieciorka będzie miękka. W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić razem z cebulą w niedużą kostkę. Chorizo pokroić w cienkie plasterki. Gdy cieciorka będzie już miękka dodać przecier pomidorowy oraz pokrojone warzywa. Dodać też majeranek i słodka paprykę, sól i pieprz wedle smaku. Jeśli kto woli na ostro może dodać ostrą paprykę. Dodać również pokrojone chorizo. Wymieszać i gotować

Monia miesza i gotuje
Chili sin carne 124

można użyć ryżu jaśminowego lub thaibonnet. My użyliśmy tego drugiego rodzaju. Składniki 2 puszki czerwonej kukurydzy 3 papryki (kolorowe) 2 czerwone cebule 2 łodygi selera naciowego 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka

R'n'G Kitchen
Śledzie wg Małgorzaty 710

Składniki: 1/2 kg płatów śledzia 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 4 łyżki octu winnego  3 łyżki koncentratu pomidorowego 30% 3 duże cebule 3 ziarnka ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziaren gorczycy 1 łyżka suszonej żurawiny Wykonanie: Płaty śledzia wymoczyć w wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód, ocet, listki laurowe, ziarnka ziela(...)angielskiego, koncentrat pomidorowy mieszamy, dusić przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia dodajemy ziarnka gorczycy i suszoną żurawinę. Odstawiamy do przestudzenia.Wymoczone płaty śledzia kroimy w kawałki, układamy w misce przekładając przestudzonym sosem. Dekorujemy świeżym koperkiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin . Smacznego

kgwjanczewo
Taco z mięsem mielonym i kukurydzą 205

curry, pieprz, sól, zioła prowansalskie (przyprawiamy wedle uznania) Wykonanie: Rozgrzewamy patelnie z łyżką oleju. Wrzucamy mięso mielone i przyprawy smażymy. Następnie dodajemy kukurydze, smażymy razem chwile i dodajemy pastę pomidorową. Na mniejszym ogniu dusimy, aż całość delikatnie zgęstnieje. Piekarnik nastawiamy na 125 stopni i po nagrzaniu wstawiamy nasze tortille na 10 minut. Następnie nadziewamy naszym mięsem. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Quinoa po meksykańsku 160

Składniki: 2 - 3 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mielonej wołowiny 1/2 puszki kukurydzy (bez GMO) puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 puszka mała koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek majeranek mielony kmin rzymski mielona ostra papryka pieprz sól  Wykonanie: Cebulę kroimy w kosteczkę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy mięso i podsmażamy. Dodajemy(...)mięso się podsmaży dolewamy trochę wody, aby potrawa nie była zbyt sucha, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, fasolę i kukurydzę. Dusimy wszystko razem przez chwilę, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy parę minut i podajemy z ugotowaną quinoą

Quinoa Raz!
Zapiekanka wiejska z ogórkiem kiszonym 157

rozwiązaniem na rodzinny obiad! 350 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 300 g żółtego sera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Ostra czerwona papryka Liść lubczyku Olej do smażenia Masło Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórki kiszone, cebulę(...)oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Szklimy do miękkości. Dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się przesmaży dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy je sola, pieprzem, oregano, liściem lubczyku i czerwoną papryką. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, trochę sera,  następnie połowę mięsa mielonego, połowę ogórka kiszonego, kolejną warstwę sera, resztę

VioletoweKucharzenie
Zapomniany gotowiec, Habanero 211

dobrej jakości ryż. Kilka sosów do wyboru, warty polecenia jest sos mango, pomińcie salsę (chyba że nie przeszkadza wam posmak octu, podstawą prawdziwej meksykańskiej salsy verde powinna być miechunka pomidorowa). Jedzenie jest świeże, smaczne, choć jakoś bardzo mnie nie zachwyciło, na plus krótki czas oczekiwania, nawet w tygodniu restauracja cieszy się dużą popularnością. Na uwagę zasługuje również wnętrze, bardzo

Qlinarnie i Qlinarnie
Orkiszowa pizza z krewetkami po tajsku w mleczku kokosowym 213

Dodatki: 1 mała puszka mleczka kokosowego 2 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki liści limonki 10-15 krewetek  10 bryłek mrożonego szpinaku 1 kulka mozzarelli 3 łyżki passaty pomidorowej Sól himalajska  Pieprz czarny Czosnek granulowany Papryka słodka Bazylia Przygotowanie: Zaczyn: drożdże łączymy z oliwą, cukrem i wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 min.  Mąkę mieszamy

Czarnawisienka
NAPÓJ Z SOKU POMIDOROWEGO Z WINEM 151

Składniki: 50 ml wermutu 50 ml soku pomidorowego 100 ml wody gazowanej Sposób przygotowania: Do wysokiej szklanki wlać porcję soku pomidorowego, wino i uzupełnić zimną, dobrze gazowaną wodą. Porcja

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Just Nicole: La Veganista. Wypieki. RECENZJA + KONKURS 218

został wypiekom na słono. Znajdziecie tu przepis na pizzę, chleb czy też quiche. Na mojej liście do zrobienia znajduje się tarta flambee z sosem paprykowym, tarta z nadzieniem migdałowo-pomidorowym oraz tarta z burakami z dodatkiem chrzanu. Nicole Just udowadnia, że bez dodatku mleka, jajek i masła można wyczarować naprawdę coś wyjątkowego. Przepisy nie są skomplikowane, składniki łatwo dostępne

Moja pasja smaku
Ryba po grecku 1221

ryby ( ja użyłam morszczuka) 4-5 marchewek 2 pietruszki 1/2 średniego selera 3 cebule 2 łyżki oleju  2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka cukru sól świeżo mielony pieprz mielona słodka papryka Filet z ryby przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i panierce (ja mieszam mąkę(...)czym dodać pozostałe warzywa,liście laurowe i ziele angielskie. Całość podlać  odrobiną wod y i dusi ć do miękkości. Gdy warzywa już zmiękną ,doda ć   koncentrat pomidorowy, ke tch up,  doprawi ć do smaku solą,pieprzem,papryką i  cukrem.Wszystko razem dokładnie wymiesza ć i jeszcze chwilkę got ować . Gorącym sosem przykry ć ułożon ą na półmisku

Kolorowa kuchnia Elki
Ślimaczki z ciasta francuskiego 191

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - farszem do góry. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni - przez około 15 - 20 minut (do zarumienienia). Ślimaczki podajemy z ketchupem, sosem pomidorowym, sosem czosnkowym, sosem koktajlowym - lub innym ulubionym ;) Smacznego

Taste Therapy
Makaron z sosem śródziemnomorskim 181

makaronem, najlepiej tagliatelle, posypany świeżą bazylią. Spróbuj także: Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka pomidory brokuły Penne z awokado awokado makaron pomidory Pene z sosem tuńczykowo-pomidorowym tuńczyk pomidory makaron

Fit&Fast Kitchen
Pizza z kurczakiem,papryką i mozzarellą 153

ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm,wyciąć 3 równe koła,ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każde ponakłuwać widelcem.  Każde koło posmarować dowolnym sosem pomidorowym.    Ja użyłam do tego celu domowej roboty pasty z cukinii i pomidorów.   Na posmarowane placki położyć usmażone mięso i kawałki papryki.  Na koniec posypać kawałkami

Kolorowa kuchnia Elki
Curry z soczewicą i warzywami 177

się wszystkimi smakami w kompletnym posiłku. Składniki na 6 porcji: 300 g czerwonej soczewicy 1 cukinia 1 czerwona papryka 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego 170 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki imbiru 2/3 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kolendry 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne(...)aromatu.   Dodać marchewkę i smażyć ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać cukinię. Podsmażyć ją z marchewką ok. 3 minut.  Wlać przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszać. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz dokładnie opłukaną i odcedzoną soczewicę. Dusić ok. 7-10 minut do miękkości soczewicy i marchewki ( w zależności

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania