zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:339/1196)

Forszmak 143

postaci jak przed laty można się nim delektować. Zmienia się tylko rodzaj mięsa, bo nie jest reglamentowane jak przed laty. Bardzo znany jest forszmak lubelski, zaprawiony koncentratem pomidorowym i podawany w bochenku chleba. W czasach mojego studiowania w Lublinie był bardzo popularny i ogólnie dostępny w barach i stołówkach

To co kocham
Rolada z indyka faszerowana brokułem 352

Piec w temp. 200 st.C przez 40 minut. • Po upieczeniu zdjąć obie folie i pokroić roladę w plastry. Rolada najlepiej smakuje z  sosem aksamitnym pomidorowym

To co kocham
Białkowe pizzerinki z pieczarkami (fit) 264

akurat miałam w lodówce. Inspirację zaczerpnęłam od Eweliny . Składniki na 3 sztuki dla 1 osoby: 3 białka jaj 1,5 łyżki mąki kukurydzianej sól pieprz oregano bazylia Dodatki: przecier pomidorowy (kilka łyżek) lub koncentrat pomidorowy (3 łyżeczki) plaster sera żółta lub mozzarella 2 pieczarki Przygotowanie: Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie dodać mąkę i przyprawy, delikatnie wymieszać

Fabryka pomysłów
Ryż po hiszpańsku z chorizo 219

charakterystycznym aromatem chorizo:). Jest szybkie w przygotowaniu i jednogarnkowe, świetne na leniwy obiad.  150g chorizo 200g suchego ryżu 1 papryka czerwona 10-15 oliwek zielonych 200ml przecieru pomidorowego 1 duża cebula 1/2 szklanki groszku konserwowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1. Chorizo kroimy w plastry, paprykę i cebulę w kostkę.  2. Chorizo podsmażamy na suchej(...)patelni przez około 5 minut. Dodajemy paprykę, cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy przecier pomidorowy, 150 ml wody, sól i przyprawy, dusimy przez około 15 minut często mieszając, do momentu aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Wtedy dodajemy oliwki i groszek, smażymy jeszcze chwilę. Przed podaniem możemy posypać danie posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym 682

mnie wieprzowo-wołowe) 250 g białej kapusty 2 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego sól i pieprz Sos: 500 ml wody 200 g dobrego koncentratu pomidorowego  200 g śmietany 12% sól i pieprz 0,5 łyżeczki cukru słodka i ostra papryka mielona   Kapustę poszatkować dość drobno. Do miski wrzucić mięso mielone, kapustę, bułkę tartą, jajko(...)tłuszczu podsmażyć do zrumienienia z obu stron wszystkie pulpeciki, zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.    W dużym garnku zagotować wodę, dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę (aby się nie zważyła najpierw wlać do niej kilka łyżek gorącego sosu, wymieszać i dopiero wlać do garnka), cukier oraz przyprawy do smaku. Na koniec do sosu przełożyć pulpety

Simply Food
Spaghetti z cukinii - dietetyczne, lekkie, wegańskie :) 156

przepyszne i z powodzeniem może zastąpić to "normalne".  Składniki (2 porcje): 1 cukinia (ok. 400-500 g) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka koncentratu pomidorowego  1 łyżka oleju kokosowego  2 garście pomidorków koktajlowych  przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka płatki drożdżowe - opcjonalnie  Przygotowanie: Marchewkę obierz, a od cukinii obetnij(...)czosnkiem.  Następnie dodaj marchewkę i połowę pokrojonych w pół pomidorków. Duś 10 minut. W razie konieczności podlewaj odrobiną wody, aby uniknąć przypalania.  Kolejno dodaj przyprawy, koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Wrzuć cukinię i ponownie wymieszaj, ale delikatnie. Całość duś ok. 10-15 minut. Warzywa nie powinny być całkowicie miękkie, lekko chrupiące.  Przed spożyciem dodaj pozostałe pomidorki. Możesz

Zdrowie na języku :P
Chili con carne 209

wieprzową) 50 gramów masła 2 duże cebule 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryczki chili (u mnie sól morska z papryczką chili) 2 łyżeczki kminku 60 gramów koncentratu pomidorowego (ja dodałam jeszcze,  mojego wykonania, miąższ z pomidorów , które suszyłam i zrobiłam w zalewie ) 1 puszka czerwonej fasoli 30 ml wywaru z wołowiny pieprz natka pietruszki do dekoracji - opcjonalnie(...)Roztopić w garnku masło i zeszklić delikatnie czosnek i cebulę Przełożyć do garnka wołowinę i dusić pod przykryciem przez 10 minut Następnie dodać chili, kminek, koncentrat pomidorowy i całość dokładnie wymieszać Dodać fasolę, bulion i doprawić solą oraz pieprzem Nastawić piekarnik na 180 stopni Przełożyć potrawę do żaroodpornego naczynia i dusić w piekarniku 20 minut. Po 10 minutach wymieszać, żeby

Szczęśliwa kuchnia
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 246

dzięki temu jest kremowy i aromatyczny. Można również klopsiki przygotować z gotowanego kurczaka i warzyw z rosołu – przepis na pulpety , Polecam też nasze przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką . Składniki na ok. 12 dużych klopsików drobiowych w sosie koperkowym: 400 g mielonego mięsa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cieciorka z chorizo w sosie pomidorowym 164

Danie nieco podobne do znanej fasolki po bretońsku ale z innymi dodatkami. składniki: 400 g cieciorki 1,5 l bulionu 2 czerwone papryki 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego 300 g chorizo sól,pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki ewentualnie odrobina cukru Cieciorkę namoczyć wcześniej we wodzie, u mnie moczyła się całą noc. Do garnka wlać bulion(...)cieciorka będzie miękka. W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić razem z cebulą w niedużą kostkę. Chorizo pokroić w cienkie plasterki. Gdy cieciorka będzie już miękka dodać przecier pomidorowy oraz pokrojone warzywa. Dodać też majeranek i słodka paprykę, sól i pieprz wedle smaku. Jeśli kto woli na ostro może dodać ostrą paprykę. Dodać również pokrojone chorizo. Wymieszać i gotować

Monia miesza i gotuje
Chili sin carne 151

można użyć ryżu jaśminowego lub thaibonnet. My użyliśmy tego drugiego rodzaju. Składniki 2 puszki czerwonej kukurydzy 3 papryki (kolorowe) 2 czerwone cebule 2 łodygi selera naciowego 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka

R'n'G Kitchen
Śledzie wg Małgorzaty 742

Składniki: 1/2 kg płatów śledzia 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 4 łyżki octu winnego  3 łyżki koncentratu pomidorowego 30% 3 duże cebule 3 ziarnka ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziaren gorczycy 1 łyżka suszonej żurawiny Wykonanie: Płaty śledzia wymoczyć w wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód, ocet, listki laurowe, ziarnka ziela(...)angielskiego, koncentrat pomidorowy mieszamy, dusić przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia dodajemy ziarnka gorczycy i suszoną żurawinę. Odstawiamy do przestudzenia.Wymoczone płaty śledzia kroimy w kawałki, układamy w misce przekładając przestudzonym sosem. Dekorujemy świeżym koperkiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin . Smacznego

kgwjanczewo
Taco z mięsem mielonym i kukurydzą 236

curry, pieprz, sól, zioła prowansalskie (przyprawiamy wedle uznania) Wykonanie: Rozgrzewamy patelnie z łyżką oleju. Wrzucamy mięso mielone i przyprawy smażymy. Następnie dodajemy kukurydze, smażymy razem chwile i dodajemy pastę pomidorową. Na mniejszym ogniu dusimy, aż całość delikatnie zgęstnieje. Piekarnik nastawiamy na 125 stopni i po nagrzaniu wstawiamy nasze tortille na 10 minut. Następnie nadziewamy naszym mięsem. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Quinoa po meksykańsku 186

Składniki: 2 - 3 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mielonej wołowiny 1/2 puszki kukurydzy (bez GMO) puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 puszka mała koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek majeranek mielony kmin rzymski mielona ostra papryka pieprz sól  Wykonanie: Cebulę kroimy w kosteczkę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy mięso i podsmażamy. Dodajemy(...)mięso się podsmaży dolewamy trochę wody, aby potrawa nie była zbyt sucha, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, fasolę i kukurydzę. Dusimy wszystko razem przez chwilę, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy parę minut i podajemy z ugotowaną quinoą

Quinoa Raz!
Zapiekanka wiejska z ogórkiem kiszonym 181

rozwiązaniem na rodzinny obiad! 350 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 300 g żółtego sera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Ostra czerwona papryka Liść lubczyku Olej do smażenia Masło Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórki kiszone, cebulę(...)oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Szklimy do miękkości. Dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się przesmaży dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy je sola, pieprzem, oregano, liściem lubczyku i czerwoną papryką. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, trochę sera,  następnie połowę mięsa mielonego, połowę ogórka kiszonego, kolejną warstwę sera, resztę

VioletoweKucharzenie
Zapomniany gotowiec, Habanero 231

dobrej jakości ryż. Kilka sosów do wyboru, warty polecenia jest sos mango, pomińcie salsę (chyba że nie przeszkadza wam posmak octu, podstawą prawdziwej meksykańskiej salsy verde powinna być miechunka pomidorowa). Jedzenie jest świeże, smaczne, choć jakoś bardzo mnie nie zachwyciło, na plus krótki czas oczekiwania, nawet w tygodniu restauracja cieszy się dużą popularnością. Na uwagę zasługuje również wnętrze, bardzo

Qlinarnie i Qlinarnie