zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:338/1190)

Zapiekanka chlebowa z kurczakiem, szpinakiem i groszkiem 169

mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 puszka (400 g) groszku konserwowego 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 330 g śmietany kwaśnej 18% 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 kulki mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Kromki chleba pokroić w kostkę. Szpinak odmrozić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Pierś z kurczaka umyć(...)surowe. Następnie dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podgrzewać mieszając. Zmniejszyć moc palnika do minimum i dodać pomidory z puszki, śmietanę, odcedzony z zalewy groszek i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Chleb wsypać do naczynia żaroodpornego, zalać ciepłymi składnikami i delikatnie wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać kawałkami mozzarelli i oregano. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego

Passions hobbies life
Gulasz z indyka z kaszą 153

porcja 270 kcal) 2-3 woreczki kaszy gryczanej palonej (może być jęczmienna) 400 g filety z indyka 1 duża marchew 1 cebula 1 papryka żółta 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz, papryka czerwona (2-3 łyżeczki) 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę siekamy w ćwierćplasterki, marchew(...)mięso na złoto - na oleju (przyprawiamy solą i pieprzem) - i przekładamy do rondla. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę i przekładamy do mięsa.  Wrzucamy do rondla marchewkę, przecier pomidorowy, listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Podlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę

Moje Kuchenne Rewelacje
Bigos z grzybami i kiełbasą 175

duża ilością leśnych grzybów i swojską kiełbasą. Prosty i bardzo smaczny.   Składniki : 2kg kapusty kiszonej (najlepiej mocno kwaśnej) 100g suszonych grzybów leśnych 500g swojskiej kiełbasy mały słoiczek przecieru pomidorowego 4 duże cebule olej do smażenia ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz Sposób przygotowania : Grzyby moczymy przez przynajmniej 1h. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i kroimy. Wodę z gotowania zostawiamy. Kiełbasy(...)cebule. Kapustę gotujemy w wodzie z kiszenia z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości. Łączymy w dużym garnku kapustę, posiekane grzyby i kiełbasę z cebulą. Dodajemy przecier pomidorowy i nieco wody z gotowania grzybów. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny co jakiś czas mieszając. Następnego dnia bigos ponownie gotujemy na wolnym ogniu. W razie potrzeby

Pyry na Gaz
Makaron z owocami morza i suszonymi pomidorami 185

makaron i chwilę podsmaż całe danie. Spróbuj także: Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka pomidory brokuły Penne z awokado awokado makaron pomidory Pene z sosem tuńczykowo-pomidorowym tuńczyk pomidory makaron

Fit&Fast Kitchen
Omlet z papryką 176

zupełnie na wytrawnie. Wtedy możecie dodać do jajecznej masy sypaną paprykę ostrą, majeranek, pieprz oraz ulubione dodatki. Polecam na kilka sposobów - dziś z papryką, jutro z sosem pomidorowym z natką pietruszki, pojutrze z pomidorkami i fetą posypane świeżymi listkami bazylii. Brzmi fajnie? Kombinujcie, urozmaicajcie dodatki! Smacznego:) Składniki: 4 jajka 2 łyżki wody połowa czerwonej papryki połowa zielonej papryki

Zasmakuj Kuchni
FIT TIKKA MASALA Z CUKINIĄ 189

łyżeczki chilli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kozieradki EVITA Gulasz 1 papryka np. Żółta 1 cukinia 1 marchewka 200 ml mleczka kokosowego 250 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 pęczek kolendry lub pietruszki Dodatkowo 2 łyżki oleju kokosowego 2 torebki kaszy owsianej PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję a następnie kroję w kostkę. Obtaczam w przyprawach(...)daje 2 łyżeczki oleju kokosowego a następnie kładę kurczaka. Mięso smażę na rumiano. Następnie dodaję warzywa i 100 ml wody. Duszę całość ok 5 min. Następnie dodaję przyprawy, przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe.  Całość duszę jeszcze ok 5 min co jakiś czas mieszając. Na koniec posypuję drobno posiekaną kolendrą. Podaję z kaszą owsianą. Smacznego

Gotowanie Patki
Bitki z udżca wołowego z kaszą gryczaną 241

średni por lub 2 cebule - pieprz czarny i sól - 4 liście laurowe i ziele angielskie  - 4 ząbki czosnku lub więcej - szczypta tymianku i rozmarynu - duża łyżka koncentratu pomidorowego - bulion lub woda do podlania sosu - smalec lub olej do smażenia - 1/3 szklanki wina czerwonego lub bulionu czy wody Mięso umyj i pokrój je w plastry około 1 cm i utłucz(...)stron.Przełóż do większego garnka. Na tej samej patelni podsmaż włoszczyznę i czosnek pokrojone w cienkie paski , dodaj  liść laurowy . Zamieszaj i przełóż do mięsa. Dodaj koncentrat pomidorowy z 1/3 szklanki wina wytrawnego czerwonego lub bulionu lub wody. Chwilę podduś, dodaj łyżkę płaską soli, łyżkę płaską pieprzu i ziele angielskie zmiażdżone. Zalej wszystko , tak aby ledwo zakryć mięso bulionem

Pasje Jolki
Rurki nadziewane mięsem 114

wołowe 250 g mięsko wieprzowe 250 g jajko sól,pieprz ziołowy, papryka czerwona ostra mielona do smaku bułka tarta 3 łyżki woda zimna 150 ml Sosik do cannelloni : przecier pomidorowy połowę słoiczka por 100 g seler 100 g pietruszka 100 g cebula opalona nad gazem 1 szt ziele angielskie 3 szt listek laurowy 3 szt sól i pieprz do smaku(...)wodą 1/1/2 litra. Włożyłam do niego skrzydełka włoszczyznę i opaloną cebulę. Dodałam przyprawy, ziele i listek laurowy i zagotowałam wywar rosołowy.Kiedy wywar był gotowy przecedziłam i dodałam przecier pomidorowy. Jeszcze chwilkę pogotowałam i już mam sosik . Mięsko zmieliłam i wymieszałam, dodałam jajo,bułkę tartą i wodę. Doprawiłam przyprawami ,wymieszałam i nadziewałam Cannelloni . Formę natłuściłam masłem i kładłam rurki nadziane

Różowa kuchnia
Mini pizze z oliwkami i serem fetta 155

ciasto, naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty Wykonanie – ciasto podzielić na równe części. Rękoma uformować okrągłe małe pizze, odłożyć na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Posmarować pizze sosem pomidorowym obłożyć piórkami cebuli, fettą pokrojoną w małe kawałeczki oraz oliwkami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 -20 minut. Pizze powinny się zarumienić i upiec

Kuchnia Pokoleń
Fasolka szparagowa po bretońsku 308

kiełbasy śląskiej (3 sztuki) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych 1 szklanka wody 1 szklanka wywaru z boczku 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego pieprz, przyprawa do dań z fasoli (mieszanka przypraw: sól, majeranek, gorczyca biała, kminek, kolendra, papryka słodka, chili) WYKONANIE Fasolkę szparagową odmrozić. Boczek ugotować (wody po ugotowaniu boczku nie wylewać), ostudzić(...)minut. Do głębokiej patelni wlać szklankę wody, pomidory z puszki, dodać fasolkę szparagową i dusić do miękkości pod przykryciem. Następnie wlać szklankę wody z ugotowanego boczku, dodać koncentrat pomidorowy, kiełbasę z cebulą, boczek i doprawić pieprzem i przyprawą do dań z fasoli. Całość chwilę gotować. Podawać z pieczywem

Passions hobbies life
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka 243

zalewamy gorącym, dobrze posolonym wywarem. Szczelnie przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (grzałka góra-dół) i dusimy około 1,5 godziny. Podajemy z sosami: cebulowym, pomidorowym, pieczarkowym lub ze zrumienioną cebulką. Ta piękna ręcznie rzeźbiona łopatka ze zdjęcia to praca podkarpackiego artysty, Jacka Golca . Warto rozglądnąć się za jego pracami, bo tworzy nie tylko małe formy

Trzeci talerz
Ryż z potrawką ostro - słodką z mięsem 164

mięsem Składniki : 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża biała cebula 1 duża papryka 2-3 plastry ananasa z puszki 2 ząbki czosnku 350 ml passaty pomidorowej 75 ml soku z ananasa (z puszki) olej do smażenia 200 g ryżu białego sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku szczypiorek do dekoracji Przygotowanie : Cebulę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wołowe ragu z makaronem 234

plasterkach) 1 łodyga selera naciowego 1/2 dużej marchewki (lub 1 mała) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka / karton krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml czerwonego, wytrawnego wina (4/5 szklanki) 2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka listków rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżka oliwy z oliwek sól(...)plasterkach) 1 łodyga selera naciowego 1/2 dużej marchewki (lub 1 mała) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka / karton krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml czerwonego, wytrawnego wina (4/5 szklanki) 2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka listków rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżka oliwy z oliwek sól

Poezja smaku
Odrywana pizza 221

wody przed dodaniem 1 jajo szczypta soli Pozostałe składniki: salami - 20 cienkich plasterków żółty ser - ja dałam 20 dag, można dać mniej oregano suszone bazylia świeża na wierzch passata pomidorowa - około 3 łyżki do posmarowania ciasta pieczarki - kilka dużych, lub więcej małych (około 20 dag) tłuszcz do podsmażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM 188

jajka 5 łyżek bułki tartej przyprawy:pieprz, sól lub kucharek, czosnek granulowany Mąka ziemniaczana do obtaczania Olej do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku Sos 500 ml przecieru pomidorowego 500 ml wody Pieprz,kucharek, czosnek granulowany, suszona pietruszka, suszona papryka chilli ok 1/2 łyżki. 1 pęczek szczypiorku PRZYGOTOWANIE:  Cebulę i czosnek obieram a następnie drobno siekam. Na patelni rozgrzewam(...)czosnek granulowany. Mieszam dokładnie. Z mięsa robię małe kulki a następnie obtaczam w mące ziemniaczanej. Na tej samej patelni smażę ze wszystkich stron na rumiano. W garnku wlewam przecier pomidorowy oraz wode, dodaję pulpety. Duszę na malym ogniu ok 25 min, doprawiam. Sos musi być gęsty. Na koniec posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. Pulpety podaję od razu do kaszy czy ziemniaków

Gotowanie Patki