Dziś chciałabym zaproponować coś lekkiego na kolację , dla tych co dbają o linie , a czasami pod wieczór lubią sobie co nie co na ząb wrzucić , bardzo smaczna sałatka ogórkowo-pomidorowa , taką sałatkę można przygotować do obiadu , ale i także świetnie smakuje bez żadnych innych dodatków . Składniki 2 ząbki czosnku 2 ogórek zielony ( wężowy ) 2 pomidory
Mój Smakkalafiora czy ziemniaków. Przepis pochodzi ze styczniowej KUCHNI i jest autorstwa Marty Dymek. Podaje go z moimi modyfikacjami. Sos barbecue 15 suszonych śliwek 100 ml whiskey 100 g koncentratu pomidorowego 80 g przecieru pomidorowego po 2 łyżki syropu klonowego i sosu sojowego 1 łyżka octu po łyżeczce musztardy, wędzonej papryki i słodkiej papryki szczypta chili spora szczypta soli i pieprzu
Dzieje kuchennej Wiewiórymrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 puszka (400 g) groszku konserwowego 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 330 g śmietany kwaśnej 18% 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 kulki mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Kromki chleba pokroić w kostkę. Szpinak odmrozić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Pierś z kurczaka umyć(...)surowe. Następnie dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podgrzewać mieszając. Zmniejszyć moc palnika do minimum i dodać pomidory z puszki, śmietanę, odcedzony z zalewy groszek i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Chleb wsypać do naczynia żaroodpornego, zalać ciepłymi składnikami i delikatnie wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać kawałkami mozzarelli i oregano. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego
Passions hobbies lifeporcja 270 kcal) 2-3 woreczki kaszy gryczanej palonej (może być jęczmienna) 400 g filety z indyka 1 duża marchew 1 cebula 1 papryka żółta 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz, papryka czerwona (2-3 łyżeczki) 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę siekamy w ćwierćplasterki, marchew(...)mięso na złoto - na oleju (przyprawiamy solą i pieprzem) - i przekładamy do rondla. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę i przekładamy do mięsa. Wrzucamy do rondla marchewkę, przecier pomidorowy, listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Podlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę
Moje Kuchenne Rewelacjeduża ilością leśnych grzybów i swojską kiełbasą. Prosty i bardzo smaczny. Składniki : 2kg kapusty kiszonej (najlepiej mocno kwaśnej) 100g suszonych grzybów leśnych 500g swojskiej kiełbasy mały słoiczek przecieru pomidorowego 4 duże cebule olej do smażenia ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz Sposób przygotowania : Grzyby moczymy przez przynajmniej 1h. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i kroimy. Wodę z gotowania zostawiamy. Kiełbasy(...)cebule. Kapustę gotujemy w wodzie z kiszenia z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości. Łączymy w dużym garnku kapustę, posiekane grzyby i kiełbasę z cebulą. Dodajemy przecier pomidorowy i nieco wody z gotowania grzybów. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny co jakiś czas mieszając. Następnego dnia bigos ponownie gotujemy na wolnym ogniu. W razie potrzeby
Pyry na Gazmakaron i chwilę podsmaż całe danie. Spróbuj także: Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka pomidory brokuły Penne z awokado awokado makaron pomidory Pene z sosem tuńczykowo-pomidorowym tuńczyk pomidory makaron
Fit&Fast Kitchenzupełnie na wytrawnie. Wtedy możecie dodać do jajecznej masy sypaną paprykę ostrą, majeranek, pieprz oraz ulubione dodatki. Polecam na kilka sposobów - dziś z papryką, jutro z sosem pomidorowym z natką pietruszki, pojutrze z pomidorkami i fetą posypane świeżymi listkami bazylii. Brzmi fajnie? Kombinujcie, urozmaicajcie dodatki! Smacznego:) Składniki: 4 jajka 2 łyżki wody połowa czerwonej papryki połowa zielonej papryki
Zasmakuj Kuchniłyżeczki chilli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kozieradki EVITA Gulasz 1 papryka np. Żółta 1 cukinia 1 marchewka 200 ml mleczka kokosowego 250 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 pęczek kolendry lub pietruszki Dodatkowo 2 łyżki oleju kokosowego 2 torebki kaszy owsianej PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję a następnie kroję w kostkę. Obtaczam w przyprawach(...)daje 2 łyżeczki oleju kokosowego a następnie kładę kurczaka. Mięso smażę na rumiano. Następnie dodaję warzywa i 100 ml wody. Duszę całość ok 5 min. Następnie dodaję przyprawy, przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Całość duszę jeszcze ok 5 min co jakiś czas mieszając. Na koniec posypuję drobno posiekaną kolendrą. Podaję z kaszą owsianą. Smacznego
Gotowanie Patkiśredni por lub 2 cebule - pieprz czarny i sól - 4 liście laurowe i ziele angielskie - 4 ząbki czosnku lub więcej - szczypta tymianku i rozmarynu - duża łyżka koncentratu pomidorowego - bulion lub woda do podlania sosu - smalec lub olej do smażenia - 1/3 szklanki wina czerwonego lub bulionu czy wody Mięso umyj i pokrój je w plastry około 1 cm i utłucz(...)stron.Przełóż do większego garnka. Na tej samej patelni podsmaż włoszczyznę i czosnek pokrojone w cienkie paski , dodaj liść laurowy . Zamieszaj i przełóż do mięsa. Dodaj koncentrat pomidorowy z 1/3 szklanki wina wytrawnego czerwonego lub bulionu lub wody. Chwilę podduś, dodaj łyżkę płaską soli, łyżkę płaską pieprzu i ziele angielskie zmiażdżone. Zalej wszystko , tak aby ledwo zakryć mięso bulionem
Pasje Jolkiwołowe 250 g mięsko wieprzowe 250 g jajko sól,pieprz ziołowy, papryka czerwona ostra mielona do smaku bułka tarta 3 łyżki woda zimna 150 ml Sosik do cannelloni : przecier pomidorowy połowę słoiczka por 100 g seler 100 g pietruszka 100 g cebula opalona nad gazem 1 szt ziele angielskie 3 szt listek laurowy 3 szt sól i pieprz do smaku(...)wodą 1/1/2 litra. Włożyłam do niego skrzydełka włoszczyznę i opaloną cebulę. Dodałam przyprawy, ziele i listek laurowy i zagotowałam wywar rosołowy.Kiedy wywar był gotowy przecedziłam i dodałam przecier pomidorowy. Jeszcze chwilkę pogotowałam i już mam sosik . Mięsko zmieliłam i wymieszałam, dodałam jajo,bułkę tartą i wodę. Doprawiłam przyprawami ,wymieszałam i nadziewałam Cannelloni . Formę natłuściłam masłem i kładłam rurki nadziane
Różowa kuchniaciasto, naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty Wykonanie – ciasto podzielić na równe części. Rękoma uformować okrągłe małe pizze, odłożyć na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Posmarować pizze sosem pomidorowym obłożyć piórkami cebuli, fettą pokrojoną w małe kawałeczki oraz oliwkami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 -20 minut. Pizze powinny się zarumienić i upiec
Kuchnia Pokoleńkiełbasy śląskiej (3 sztuki) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych 1 szklanka wody 1 szklanka wywaru z boczku 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego pieprz, przyprawa do dań z fasoli (mieszanka przypraw: sól, majeranek, gorczyca biała, kminek, kolendra, papryka słodka, chili) WYKONANIE Fasolkę szparagową odmrozić. Boczek ugotować (wody po ugotowaniu boczku nie wylewać), ostudzić(...)minut. Do głębokiej patelni wlać szklankę wody, pomidory z puszki, dodać fasolkę szparagową i dusić do miękkości pod przykryciem. Następnie wlać szklankę wody z ugotowanego boczku, dodać koncentrat pomidorowy, kiełbasę z cebulą, boczek i doprawić pieprzem i przyprawą do dań z fasoli. Całość chwilę gotować. Podawać z pieczywem
Passions hobbies lifezalewamy gorącym, dobrze posolonym wywarem. Szczelnie przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (grzałka góra-dół) i dusimy około 1,5 godziny. Podajemy z sosami: cebulowym, pomidorowym, pieczarkowym lub ze zrumienioną cebulką. Ta piękna ręcznie rzeźbiona łopatka ze zdjęcia to praca podkarpackiego artysty, Jacka Golca . Warto rozglądnąć się za jego pracami, bo tworzy nie tylko małe formy
Trzeci talerzmięsem Składniki : 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża biała cebula 1 duża papryka 2-3 plastry ananasa z puszki 2 ząbki czosnku 350 ml passaty pomidorowej 75 ml soku z ananasa (z puszki) olej do smażenia 200 g ryżu białego sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku szczypiorek do dekoracji Przygotowanie : Cebulę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiplasterkach) 1 łodyga selera naciowego 1/2 dużej marchewki (lub 1 mała) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka / karton krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml czerwonego, wytrawnego wina (4/5 szklanki) 2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka listków rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżka oliwy z oliwek sól(...)plasterkach) 1 łodyga selera naciowego 1/2 dużej marchewki (lub 1 mała) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka / karton krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml czerwonego, wytrawnego wina (4/5 szklanki) 2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka listków rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżka oliwy z oliwek sól
Poezja smaku