zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:330/1196)

Strogonow ze schabu i pieczarek 210

obiad. Polecam! Składniki : * 400g schabu bez kości * łyżka tłuszczu do smażenia  * łyżka mąki pszennej  * cebula * 2 ząbki czosnku  * czerwona papryka  * kilka pieczarek  * łyżka koncentratu pomidorowego  * słodka mielona papryka, sól, pieprz  * śmietana  Przygotowanie : Mięso pokroić w długie paski, oprószyć mąką i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Dodać(...)pokrojoną cebulę oraz czosnek i paprykę. Przesmażyć, wlać szklankę wody i gotować do miękkości razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Sos przyprawić do smaku. Dodać śmietanę oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować. Podawać na ciepło razem z ryżem, kaszą bądź ziemniakami

Magiczne Życie Marty
Zapiekany makaron penne z bazyliowym sosem pomidorowymi mozzarellą 317

Aromatyczna zapiekanka makaronowa, czyli zapiekany makaron penne z bazyliowym sosem pomidorowym i mozzarellą. Składniki (3 duże porcje): 2 średnie cebule 4 duże ząbki czosnku 8 łyżek oliwy extra vergine 2 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów 2 duże garście siekanych liści bazylii 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 2 kulki mozzarelli 300 g makaronu penne

Smak mojego domu
rolmopsy w pomidorowej zalewie 279

wśród  wszelkich  dań tego typu . składniki 1 kg świeżych płatów śledzi 2 solidne łyżki soli 1/3 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody 2 cebule 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna pieprzu 4-6 ziaren ziela angielskiego wykałaczki sposób przygotowania Śledzie myjemy( jeżeli mamy całe śledzie, to je patroszymy(...)zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz  sól. Całość zalewamy dwiema szklankami wody, oraz  octem, gotujemy przez pięć minut, po czym dokładamy jedną pokrojoną w krążki cebulę i koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze minutę, zestawiamy z palnika i studzimy. Obieramy drugą cebulę i kroimy ją w cząstki. Śledziowy płat  kładziemy  na desce ( skórą do dołu) i układamy

Miód i pieprz
Lasagne drobiowa 165

patelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól i pieprz. Dolewać mleko ciągle energicznie mieszając aż sos zgęstnieje. Na dnie dużej formy żaroodpornej rozprowadzić sos beszamelowy. Ułożyć płaty makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć tak 2-3 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi makaron polany sosem beszamelowym i posypany serem. Piec w temperaturze

Bullio
Pizza gyros 165

jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej

Bullio
Zapiekanka z chorizo i sadzonym jajkiem 205

smaku, ale i uroku oraz oryginalności. 250 g kiełbasy chorizo 200g ryżu  3 jajka 2 czerwone papryki 2 cebule 100g zielonych oliwek 1 puszka kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano, tymianek, czosnek granulowany 1. Chorizo kroimy w plastry, paprykę w paski, cebule w kostkę. Oliwki i kukurydzę odsączamy z zalewy.  2. Na suchej patelni podsmażamy chorizo(...)przez około 15 minut do momentu aż ryż wchłonie całą wodę i zmięknie.Wtedy doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Dodajemy oliwki, kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. 3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wbijamy 3 surowe jajka, posypujemy je solą i pieprzem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut

Szefowa kuchni
Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms 286

małą kostkę 1 garść boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 garść młodego szpinaku 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 szklanki ulubionego sosu pomidorowego 100 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki 36% sól, pieprz i cukier do smaku 4 jajka kolendra do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i podsmaż(...)ogniu do miękkości, około 3 minuty. Dodaj czosnek, dynię i grzyby i smaż aż dynia zmięknie. Wmieszaj garam masalę, kmin i cayenne i smaż przez kolejną minutę. Dodaj sos pomidorowy i śmietankę wraz ze szpinakiem, wymieszaj i gotuj przez 5 minut aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Za pomocą łyżki utwórz w sosie 4 wgłębienia

karmelowy
Ryż z pieczarkami i warzywami w sosie pomidorowym 190

papryka żółta pół szt, papryka zielona pół szt, pomidory z puszki 1 szt, kukurydza pół puszki, fasolka czerwona pół puszki, cebula biała 1 szt, czosnek 2 ząbki, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra do smaku, zioła prowansalskie 1 łyżeczka, pieprz, sol do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebule siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki(...)następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem. Dodajemy przyprawy, a gdy papryki będą miękkie to dodajemy odcedzon ą  fasolkę, kukurydze, koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Ry ż  gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy, układamy na talerzu i na środek ry ż u nakładamy pieczarki z warzywami. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Paprykowe penne z boczkiem 205

mnie go ostatnio za wiele nie ma;) Zapraszam na obiad;) Składniki: 200 gram makaronu penne 2 papryki czerwone 1 cebula natka pietruszki sól, pieprz 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku kawałek boczku o grubości około 1-1,5 cm Przygotowanie: Papryki kroimy na pół, wydążamy gniazda nasienne, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp(...)cebulę i czosnek posiekane w kostkę. Upieczoną paprykę zostawiamy na kilka minut pod przykryciem np. w garnku, obieramy ze skóry i przekładamy na patelnię. Dodajemy cebulę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dodajemy natkę pietruszki (taką większą szczyptę) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy. Następnie miksujemy na gładki krem. Sos mieszamy z boczkiem i ugotowanym makaronem, natką pietruszki ewentualnie innymi

Życie zaczyna się w kuchni
Rolmopsy z nadzieniem grzybowym 126

krojenia, łyżkę, łyżeczkę, wykałaczki, słoik lub inny zamykany pojemnik. Przygotuj składniki: 5-6 płatów solonych lub marynowanych śledzi, 1 cebulę kilka suszonych grzybów, ogórek konserwowy, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, olej, cukier. Dzień przed przygotowywaniem rolmopsów suszone grzyby opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i zalej wodą. Tak przygotowane grzyby odstaw na noc. Następnego dnia grzyby(...)ostygnięcia. Wystudzone grzyby oraz ogórka drobno pokrój. Cebulę obierz z łupinek i bardzo drobno posiekaj. Jeżeli to konieczne, śledzie wymocz. W miseczce wymieszaj pokrojone grzyby, cebulę, ogórka i koncentrat pomidorowy. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Płaty śledziowe rozkładaj kolejno na desce lub na innej płaskiej powierzchni. Na każdym połóż niewielką ilość farszu i zwiń w rolmopsa

blog.moje-pasje.info
Ryba po japońsku 150

ryby, 2 duże cebule, 1 słoik ogórków konserwowych, 1 słoik papryki konserwowej, przyprawę warzywną, mąkę, bułkę tartą, 3 jajka, olej, Zalewa: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, mały koncentrat pomidorowy, 4 łyżki ketchupu, 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu, sól, pieprz. Jeśli używasz mrożone ryby, najlepiej dzień przed przygotowywaniem tej potrawy wstaw je do lodówki, aby się rozmroziły. Filety rybne(...)momentu, gdy z obu stron nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru. Usmażoną rybę przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby obciekła z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię lub do garnka przełóż koncentrat pomidorowy, ketchup i cukier oraz wlej wodę, olej i ocet. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu przez mniej więcej

blog.moje-pasje.info
MAKARON Z KIEŁBASĄ I OLIWKAMI 123

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 300 g m akaronu, 15 oliwek zielonych, 1/2 mniejszej cebuli, kawałek kiełbasy, 500 g przecieru pomidorowego, 2 łyżki masła, 1/2 pęczka pietruszki, zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy, łyżeczka cukru, 10 pomidorków rzymskich. Przygotowanie: Makron gotuję al dente. Kiełbasę i cebulę kroję w kostkę, oliwki w krążki(...)Podsmażam na maśle. Pomidorki kroję w ćwiartki, dodaję do kiełbasy, chwilę smażę, mieszając. Wlewam przecier pomidorowy oraz dodaję przyprawy. Całość chwilę gotuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec łączę z posiekaną pietruszką, następnie z wcześniej ugotowanym makaronem

JejKuchnia
WARZYWNE CHILI 149

czerwona) - może być mniejsza, w zależności, jak ostre lubicie, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki kuminu, 2 łyżki kolendry, łyżeczka cynamonu, 2 łyżki oregano, łyżka gałki muszkatołowej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 400 g suchej czerwonej soczewicy, 2 puszki czerwonej fasoli, 2 puszki czarnej fasoli, 6 dużych pomidorów (najlepiej malinowych) - można zastąpić dwoma puszkami krojonych pomidorów, sól morska, świeżo zmielony pieprz. Przygotowanie(...)papryczkę (u mnie z ziarnami) drobno siekam. Podsmażam na oliwie w dużym garnku. Dodaję przyprawy oraz około 5 łyżek wody i smażę jeszcze 2 minuty. Następnie wlewam przecier pomidorowy, chwilę później wrzucam soczewicę, opłukaną fasolę i krojone pomidory. Wlewam bulion, całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 80 minut (co jakiś czas mieszam). Danie można podać

JejKuchnia
BIGOS DOMOWY 159

suszonych, 5 śliwek suszonych, 2 średnie cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu czarnego, sól, pieprz, papryczka chili peperoncini, papryka słodka, smalec, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego . Przygotowanie: Kapustę opłukuję, kroję, zalewam wodą (tak, aby przykryła kapustę), zagotowuję. Odlewam wodę, wlewam ponownie około szklanki, dodaję przyprawy: ziele angielskie, pieprz, chili peperoncini (rozgniecione), liście laurowe oraz pokrojone grzyby(...)czasie dodaję resztę przypraw: paprykę słodką, sól, w razie potrzeby - również pieprz. Gotuję jeszcze godzinę. Zimny bigos chowam do lodówki. Następnego dnia gotuję jeszcze przez godzinę z dodatkiem koncentratu pomidorowego. W razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia