łącznie 200 g tuńczyka) 50 g ryżu 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1 duża marchewka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 80 g przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki (u mnie przyprawy Skworcu ) 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego ziela angielskiego(...)bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 1-2 minuty, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Do warzyw dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę, mielone liście laurowe, mielone ziele angielskie i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie (około 40 minut). W międzyczasie całość solimy i pieprzymy
Smak mojego domusię zdziwicie ;) Jeżeli szukacie przepisów na więcej dań z soczewicy, polecam spróbować również: Gulasz z soczewicy Składniki 1/2 szklanki soczewicy 1/2 pora 5 pieczarek mała cebula 300 ml pomidorowej passaty 2 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciecierzycę moczymy w wodzie na przynajmniej 3 godziny. Następnie płuczemy, nalewamy świeżej wody i gotujemy przez 20 minut. Na patelni podsmażamy pokrojoną
Delusional Trinewpasuje się w świąteczne menu… SKŁADNIKI : mięso mielone – pół kilo – 500 g jajka – 4 sztuki cebula – 1 sztuka szpinak mrożony – pół opakowania czosnek – 4 ząbki koncentrat pomidorowy – 2 łyżki bułka tarta – ½ szklanki – 100 g lubczyk suszony – 2 łyżeczki przyprawa do mięsa mielonego – 4 łyżeczki sól i pieprz śmietana – 2 łyżki margaryna – ¼ kostki – 50 g PRZYGOTOWANIE : 3 jajka ugotować(...)twardo. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić pozostałe jajko i wsypać bułkę tartą. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Czosnek – 2 ząbki oraz cebulę obrać i zmielić lub bardzo drobno posiekać. Dodać do miski z mięsem. Pokroić margrynę i również dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać. Odmrozić szpinak i odcisnąć wodę. Dodać do niego śmietanę i posiekany lub zmielony czosnek
kuchniabellissima.wordpress.comDziś klasyk drinków z lat 50 tych , który się składa z wódki , soku pomidorowego ,sosu Worcester , soli selerowa,soli i pieprzu .Drink ten się popija zazwyczaj na drugi dzień po imprezie mocno zakrapianej na tak zwanego " kaca".Według historii drink ten był nazwany na cześć królowej brytyjskiej Marki I Tudor , która była zwana krwawą Marią.Ponieważ kolor drinka kojarzy się(...)oficjalny przepis na niego.Pamiętajcie ,że możecie go zmieniać jak chcecie,jedynym jego warunkiem jest ostrość,musi być baaardzo pikantny.Zapraszam. 2-3 kostki lodu 90 ml.wódki 180 ml.soku pomidorowego 30 ml.soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 2-3 krople sosu tabasco 1 wstrząśnięcie w solniczką soli 1 wstrząśnięcie solniczką soli selerowa 1 wstrząśnięcie pieprzu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiLeczo Składniki: 3 bakłażany 1 czerwona papryka 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 150 ml sosu pomidorowego oliwa z oliwek sól pieprz papryka w proszku Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam czosnek i cebulę, następnie dodałam bakłażan i paprykę. Po 5-ciu minutach smażenia dodałam sos pomidorowy i przyprawy. Całość dusiłam 30 minut
nietadietazapowiedzi składników (pomidor/kiełki/jajo przepiórcze/szpinak baby/marchew/pietruszka/mikrozioła/szczypiorek/bazylia) przystawka wydaje się dość niepozorna, jednak jej główny celem jest rozbudzanie naszych zmysłów i przygotowanie na więcej. Delikatne pomidorowe consomme wraz z dodatkami tworzy spójną całość, przyjemnie pobudzając apetyt. Danie główne Minimalistyczna przystawka spowodowała, że nabrałem ochoty na coś więcej. Na szczęście tutaj nie zawiodło danie główne. Pełen przepychu
Food Squarepenne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 4 łyżki kukurydzy 1 marchew Kawałek selera korzeniowego 3 jajka 2 łyżki bułki tartej 150 g sera korycińskiego lub goudy 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka czosnku granulowanego Świeża natka pietruszki do dekoracji Czerwony pieprz do dekoracji Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Marchew(...)oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ser również ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do mięsa dodajemy warzywa, kukurydzę, ser, koncentrat pomidorowy oraz bułkę tartą. Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszoną natką pietruszki. Wyrabiamy na gładką i zwartą masę. W foremce keksowej wykładamy 1/3 mięsa. Na mięsie układamy makaron, na makaronie resztę
VioletoweKucharzeniejuż nie przedłużać zapraszam po przepis. :) Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany 1 cebula ser mozzarella ser parmezan do posypania po wierzchu pomidory suszone oliwa sól pieprz 700g przecieru pomidorowego (np. z biedronki w butelce) zioła prowansalskie 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Bakłażana myjemy, odcinamy końcówkę zieloną, a następnie kroimy w plastry o grubości 1 cm. Tak pokrojone warzywo smarujemy(...)międzyczasie cebulę kroimy w kosteczką a czosnek wyciskamy przez praskę i wrzucamy do garnka, gdzie jest rozgrzana już niewielka ilość oliwy. Kiedy cebula się zeszkli z czosnkiem wlewamy przecier pomidorowy (jeśli robicie z mięsem to na tym etapie wrzućcie przesmażony już mięso np. filet lub mięso mielone) i doprowadzamy go zagotowania się sosu i następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Gotuj z Mąkąbowiem nadziałam je szprotkami. Kto lubi takie połączenia, niech spróbuje a kto nie lubi... niech również się skusi, może mu posmakują ;) Składniki: 6 jajek 1puszka szprotów w sosie pomidorowym 3 łyżeczki łagodnego keczupu 1 łyżeczka majonezu szczypiorek Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć widelcem, następnie dodać szprotki wraz z sosem oraz majonez
My simple kitchenSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 500 ml przecieru pomidorowego 100 ml wody 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Olej do smażenia np.rzepakowy 6 plastrów bakłażana z zalewy lub oleju PRZYGOTOWANIE: Do garna o grubym dnie wlewam olej dodaję mięso i przyprawy smażę(...)rumiano. Czosnek przeciskam przez praskę. Bakłażana z zalewy drobno siekam. Dodaję do mięsa. Wlewam przecier pomidorowy i 100 ml wody. Duszę, aż gulasz będzie gęsty. Podaję na ciepło z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Podaję również z plackami, makaronem czy kotletami ziemniaczanymi
Gotowanie Patkismak pysznej , soczystej , pomidorowej lazanii. Bardzo długo zastanawiałam sie nad jej zrobieniem , ale już wiem , że będzie to jedno z ulubionych dań mojej rodzinki :) W sam raz na zrobienie w sobotę na obiad , bo zajmuje niestety sporo czasu , ale efekt zadowolenia po zjedzeniu gwarantowany :) Do przygotowania lazanii potrzebne są : Składniki: - 500 g mięsa mielonego - 1 cebula - 2 ząbki
Różne smaki w kuchnihasła :) , zrobiłam rybkę po grecku , rodzinka się zajada , że aż miło popatrzeć :) Składniki : - 0,5 kg filetu z mintaja - 2 średnie pietruszki - 2 średnie marchewki - średnia cebula - koncentrat pomidorowy - sól , pieprz, liść laurowy - 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Rybę należy rozmrozić , osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w nie dużą kostkę . Warzywa umyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni(...)rozgrzewamy 3 łyżki oleju , obsmażamy na złoty kolor , rybę wcześniej pokrojoną i posoloną i wylać do garnka. Następnie cebulę pokrojoną w piórka szklimy i dodajemy koncentrat pomidorowy , chwilkę podsmażamy i dodajemy do rybki. Na samym końcu warzywa podsmażamy na patelni dosłownie chwilkę i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą do zakrycia się składników i dusimy do czasu , kiedy
Różne smaki w kuchniSkładniki: 1 mrożona ośmiornica 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 czerwona podłużna papryka 400 g pomidorów garść zielonych oliwek 350 g passaty pomidorowej 150 ml białego wytrawnego wina natka pietruszki oliwa sól, pieprz, liść laurowy Sposób przygotowania: Zamrożoną ośmiornicę wkładamy do garnka wraz z jedną cebulą i 2-3 liśćmi laurowymi, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichapieczenia, lekko natłuścić i oprószyć mąką, przełożyć na nią ciasto i uformować okrąg. Podpiekać ok. 10-15 minut w 200 stopniach C. dodatki puszka pomidorów bez skórki łyżka koncentratu pomidorowego kukurydza z puszki różyczki brokułu ser żółty lub mozzarella rukola sól, pieprz, oregano, bazylia Zawartość puszki przelewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy koncentrat i przyprawy, mieszamy i odstawiamy(...)wstępnym pieczeniu rozsmarowujemy na spodzie pomidorowy sos i układamy ulubione dodatki. W przypadku brokułów musiałam je wcześniej chwilkę podgotować. Pizzę pieczemy przez kolejne 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Odczekujemy kilka minut do ostygnięcia, w przeciwnym razie pizza może się rozpadać.Gotowe. Smacznego! 🌟 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Ellie