zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:334/1187)

Pasta rybna + film 127

Smakowita pasta rybna ze śledzi lub szprotek w sosie pomidorowym, jajek na twardo, żółtego sera, ogórków kiszonych oraz cebuli to idealne smarowidło do świeżego pieczywa, pszennej bagietki lub ciemnego, pełnoziarnistego chleba, doskonale sprawdza się również jako farsz do nadziewania jajek.     składniki na 3 porcje puszka śledzi lub szprotek w pomidorach 150 g żółtego sera 2 ogórki kiszone

Smakowite Dania
Kiełbasa z cebulką w pomidorach 143

puszce nie były popularnym składnikiem) - ale właśnie o to chodzi w gotowaniu  - o zabawę składnikami ! ;) Składniki: pętko kiełbasy 2 cebule puszka pomidorów bez skórki pokrojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól pieprz czerwona słodka papryka Przygotowanie: Cebulkę kroimy w pół-piórka i szklimy na oleju. Następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki wszystko smażymy aż kiełbasa nabierze rumianego koloru. Dodajemy(...)pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Wszystko smażymy przez chwilę. Podajemy z chlebkiem. Smacznego

Taste Therapy
Fasolowe trio 136

dodatek do grillowanej piersi indyka. Danie raczej samo się robi. Wymaga jedynie odrobiny uwagi ;) 3 porcje: 3 łyżki soczewicy czerwonej i/lub żółtej 2 łyżki komosy ryżowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli mrożone: fasolka szparagowa zielona i żółta w ilości i proporcjach dowolnych 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól, garam masala Olej rozgrzewamy w woku lub większym garnku(...)wody. Mieszamy, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Co jakiś czas (ok. 5-10 minut) mieszamy i podlewamy wodę. Gdy soczewica i komosa będą miękkie dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz kolejne 50-70 ml wody i mrożone fasolki. Mieszamy i przykrywamy aby fasolki się zagrzały. Im dłużej będziemy dusić warzywa, tym gęściejsze danie wyjdzie. Smacznego

Kucharzyca
Pieczona fasola w pomidorach z suszonymi śliwkami 155

kupić jak wege kiełbaski. Połączenie pomidorów i śliwek wypróbujcie koniecznie, niesamowicie śliwki wydobywają ich smak, a do tego ułatwiają trawienie fasoli, jak nigdy nie przypominałam balonika po strączkach. Dodatek pomidorowego pesto nadał kremowej konsystencji całemu daniu, ale jeżeli nie macie, to równie dobrze możecie zblendować lekko podprażone orzechy z pomidorami, lub nawet pestki słonecznika. Jeszcze ciekawostka, bo słynne pytanie(...)zapas zjadłam żywcem) łyżka sproszkowanej papryki (robię zawsze mieszankę ostrej ze słodką, więc łyżeczka słodkie i łyżeczka ostrej papryki) łyżka soli łyżeczka wędzone papryki *opcjonalnie łyżeczka kuminu 2 łyżki pomidorowego pesto (kupuję zawsze i w Lidlu, i osobiście polecam) 2 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Wszystko będziesz robić na jednej patelni lub w dużym garnku, ważna jest kolejność dodawania składników

greenscarf
Pulpety z feta, szpinakiem w pomidorach 159

Prosty, szybki, pyszny i zdrowy obiad. Polecam pulpety ze szpinakiem i owczą fetą. Zwykłe, niezwykłe proste klopsiki z sosem pomidorowym to prosty sposób na pyszny obiad dla całej rodziny. Zamiast fety można użyć np ricotty. W wersji mniej dietetycznej np mozzarelli. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 291

czosnku 1 mała cebula 1/2 czerwonej papryki 1 mała marchewka 1/2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego szczypta soli szczypta suszonego chilli 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki sosu z ananasów 4 plastry ananasa z puszki 1 łyżeczka octu winnego olej do smażenia Dodatkowo: 100 g ryżu Kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć(...)minut, co jakiś czas mieszając. Do warzyw na patelni dorzucić kurczaka. Smażyć kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Ananasa pokroić w drobną kostkę. W kubku wymieszać ocet, koncentrat pomidorowy i sos z ananasów. Doprawić solą i chilli. Przygotowany sos dodać do kurczaka i warzyw na patelni. Dorzucić pokrojonego ananasa. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć przez ok. 10 minut. Podawać

Bullio
ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO W CIEŚCIE FRANCUSKIM 235

mięsa mielonego * pół czerwonej papryki * 5-6 większych pieczarek * 1 mała cebula * sól, pieprz, ulubione przyprawy i zioła do smaku * 1 jajko * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1 szklanka ugotowanego już ryżu Wykonanie: Pieczarki, cebulę i paprykę drobno pokroić. Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek (doprawiając do smaku ulubionymi przyprawami). Pod koniec smażenia dodać(...)pieczarki, cebule i paprykę, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę na małym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Odmierzyć jedną szklankę ugotowanego ryżu, dodać do mięsa mielonego i dokładnie wszystko wymieszać. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, ułożyć na nim równomiernie farsz. Zawijać w roladę wzdłuż dłuższego boku, brzegi założyć pod spód. Roladę z wierzchu

Zrób to smacznie
HRECZANYKI - DANIE KUCHNI PODKARPACKIEJ 211

przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Masa ma być dość kleista. Formować niewielkie kotleciki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym,grzybowym lub śmietankowym z czosnkiem. U Nas był sos pieczarkowy,ale muszę powiedzieć,że mi najlepiej smakują same

Niespełnione zdolności kulinarne
Maślany kurczak po indyjsku 139

głębokiej patelni, w rondlu lub woku rozgrzać masło z oliwą i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę.  Na patelnię dodać kurczaka z całym sosem jogurtowo - pomidorowym, zamieszać i smażyć przez kilka minut.  Dodać połowę posiekanej kolendry, wymieszać i jeszcze chwilę gotować, do czasu aż kurczak nie będzie surowy. Pod koniec gotowania do maślanego kurczaka dodać

Codzienne Gotowanie
Forszmak 261

Zapraszam i polecam! Składniki 350 g schabu bez kości 1 kiełbasa (dałam podwawelską) 2 łyzki masła klarowanego 2 szklanki wody 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 średnie marchewki 1 czerwona papryka 3 ogórki kiszone 2 liście laurowe 3 ziela angielskie papryka słodka sól pieprz Schab pokroić na plastry około 0,5 cm grubości, a następnie(...)ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w paski paprykę, marchewkę pokrojoną w plasterki.. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić na wolnym ogniu około 1 godziny. Na koniec dodać przecier pomidorowy i ogórki pokrojone w kostkę. Dusić około 5 minut. forszmak

O kuchni z uczuciem
Paprykarz z tuńczykiem 154

delikatny, lekko rybny. Może się skusicie? Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 60 g ryżu 1 duża cebula 2 średnie marchewki 3 ząbki czosnku 80 g przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej szczypta mielonych liści laurowych   (polecam Skworcu ) sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Tuńczyka odsączamy(...)minut. Marchewkę z cebulą odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 2 minuty. Do warzyw dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę, mielone liście laurowe i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie (około 30 -40 minut). W międzyczasie całość solimy i pieprzymy do smaku

Smak mojego domu
Wegański burger :) 204

smakiem. Mój pierwszy wegański burger i taki dobry 😄 Składniki (1 burger): 1 bułka pełnoziarnista kilka plasterków pomidora garstka mieszanki sałat 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oleju kokosowego  1 łyżeczka musztardy  45 g mieszanki do wegańskich burgerów (Amisa) Przygotowanie: Odmierzoną ilość mieszanki do burgerów wymieszaj z 60 ml wody i odstaw(...)minut.  W tym czasie na oleju kokosowym podsmaż drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Kiedy będzie miękka, dodaj koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i odstaw.  Z mieszanki uformuj burgera i smaż na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony.  Bułkę przekrój i podpiecz w tosterze. Jedną połówkę posmaruj musztardą, a drugą przygotowaną wcześniej

Zdrowie na języku :P
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pomidorami 160

opcji. Uprzedzam: bardzo mięsna. Papryka faszerowana mięsem mielonym i pomidorami (2 - 3 porcje): 3 duże papryki mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g puszka krojonych pomidorów 3 łyżeczki przecieru pomidorowego duża cebula 2 ząbki czosnku ser żółty 250 g sól pieprz bazylia oregano papryka chili 1/2 kostki warzywnej Papryki oczyścić z pestek, odciąć ich górne części z ogonkami. Cebulę pokroić(...)drobną kostkę i podsmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię wrzucić także mięso mielone. Stale rozdrabniać, aby uniknąć dużych grudek. Dodać przyprawy oraz przecier pomidorowy. Wlać pomidory. Całość dusić przez kilka minut. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Nakładać do wnętrza papryki na zmianę farsz z mięsa mielonego i ser tak, aby na wierzchu pozostał ser żółty

Karola gotuje
Gołąbki Babci z Farszem Wieprzowo-Wołowym, Ryżem i Kaszą - przepis podstawowy 217

gołąbki umieścić w dużym garnku, zalać wodą i dusić na kuchence. Gołąbki dusimy ponad godzinę, a nawet dłużej. Kapusta ma być miękka. Podajemy z sosem, np. gr zy bowym, pomidorowym .   Moje posty

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania