mnie go ostatnio za wiele nie ma;) Zapraszam na obiad;) Składniki: 200 gram makaronu penne 2 papryki czerwone 1 cebula natka pietruszki sól, pieprz 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku kawałek boczku o grubości około 1-1,5 cm Przygotowanie: Papryki kroimy na pół, wydążamy gniazda nasienne, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp(...)cebulę i czosnek posiekane w kostkę. Upieczoną paprykę zostawiamy na kilka minut pod przykryciem np. w garnku, obieramy ze skóry i przekładamy na patelnię. Dodajemy cebulę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dodajemy natkę pietruszki (taką większą szczyptę) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy. Następnie miksujemy na gładki krem. Sos mieszamy z boczkiem i ugotowanym makaronem, natką pietruszki ewentualnie innymi
Życie zaczyna się w kuchnikrojenia, łyżkę, łyżeczkę, wykałaczki, słoik lub inny zamykany pojemnik. Przygotuj składniki: 5-6 płatów solonych lub marynowanych śledzi, 1 cebulę kilka suszonych grzybów, ogórek konserwowy, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, olej, cukier. Dzień przed przygotowywaniem rolmopsów suszone grzyby opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i zalej wodą. Tak przygotowane grzyby odstaw na noc. Następnego dnia grzyby(...)ostygnięcia. Wystudzone grzyby oraz ogórka drobno pokrój. Cebulę obierz z łupinek i bardzo drobno posiekaj. Jeżeli to konieczne, śledzie wymocz. W miseczce wymieszaj pokrojone grzyby, cebulę, ogórka i koncentrat pomidorowy. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Płaty śledziowe rozkładaj kolejno na desce lub na innej płaskiej powierzchni. Na każdym połóż niewielką ilość farszu i zwiń w rolmopsa
blog.moje-pasje.inforyby, 2 duże cebule, 1 słoik ogórków konserwowych, 1 słoik papryki konserwowej, przyprawę warzywną, mąkę, bułkę tartą, 3 jajka, olej, Zalewa: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, mały koncentrat pomidorowy, 4 łyżki ketchupu, 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu, sól, pieprz. Jeśli używasz mrożone ryby, najlepiej dzień przed przygotowywaniem tej potrawy wstaw je do lodówki, aby się rozmroziły. Filety rybne(...)momentu, gdy z obu stron nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru. Usmażoną rybę przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby obciekła z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię lub do garnka przełóż koncentrat pomidorowy, ketchup i cukier oraz wlej wodę, olej i ocet. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu przez mniej więcej
blog.moje-pasje.infoCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 300 g m akaronu, 15 oliwek zielonych, 1/2 mniejszej cebuli, kawałek kiełbasy, 500 g przecieru pomidorowego, 2 łyżki masła, 1/2 pęczka pietruszki, zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy, łyżeczka cukru, 10 pomidorków rzymskich. Przygotowanie: Makron gotuję al dente. Kiełbasę i cebulę kroję w kostkę, oliwki w krążki(...)Podsmażam na maśle. Pomidorki kroję w ćwiartki, dodaję do kiełbasy, chwilę smażę, mieszając. Wlewam przecier pomidorowy oraz dodaję przyprawy. Całość chwilę gotuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec łączę z posiekaną pietruszką, następnie z wcześniej ugotowanym makaronem
JejKuchniaczerwona) - może być mniejsza, w zależności, jak ostre lubicie, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki kuminu, 2 łyżki kolendry, łyżeczka cynamonu, 2 łyżki oregano, łyżka gałki muszkatołowej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 400 g suchej czerwonej soczewicy, 2 puszki czerwonej fasoli, 2 puszki czarnej fasoli, 6 dużych pomidorów (najlepiej malinowych) - można zastąpić dwoma puszkami krojonych pomidorów, sól morska, świeżo zmielony pieprz. Przygotowanie(...)papryczkę (u mnie z ziarnami) drobno siekam. Podsmażam na oliwie w dużym garnku. Dodaję przyprawy oraz około 5 łyżek wody i smażę jeszcze 2 minuty. Następnie wlewam przecier pomidorowy, chwilę później wrzucam soczewicę, opłukaną fasolę i krojone pomidory. Wlewam bulion, całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 80 minut (co jakiś czas mieszam). Danie można podać
JejKuchniasuszonych, 5 śliwek suszonych, 2 średnie cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu czarnego, sól, pieprz, papryczka chili peperoncini, papryka słodka, smalec, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego . Przygotowanie: Kapustę opłukuję, kroję, zalewam wodą (tak, aby przykryła kapustę), zagotowuję. Odlewam wodę, wlewam ponownie około szklanki, dodaję przyprawy: ziele angielskie, pieprz, chili peperoncini (rozgniecione), liście laurowe oraz pokrojone grzyby(...)czasie dodaję resztę przypraw: paprykę słodką, sól, w razie potrzeby - również pieprz. Gotuję jeszcze godzinę. Zimny bigos chowam do lodówki. Następnego dnia gotuję jeszcze przez godzinę z dodatkiem koncentratu pomidorowego. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaczerwona cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasolki wykonanie: Cebulę pokroiłam w piórka i razem z czosnkiem zeszkliłam na niewielkiej ilości oleju. Stopniowo dodawałam zmielone mięso i podsmażałam do lekkiego zrumienienia. Następnie dołożyłam(...)pokrojoną w paski paprykę, przyprawy i koncentrat pomidorowy oraz fasolkę (razem z zalewą). Gotowałam około 15 minut bez przykrycia na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Zazwyczaj chili con carne podawane jest z ryżem ale ponieważ moi chłopcy nie są jego zwolennikami jedliśmy je z makaronem. Smakowało pysznie
babka w formiepakowane po 200 g ) 1-2 pietruszki około pół kilograma marchwi 1 średni seler ( ja miałam takie małe bobki z własnej uprawy) łyżki ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) olej roślinny do smażenia Ponad to potrzebujesz: 1 Kota, aby kontrolował jakość. Przygotowanie: Aby wszystko poszło sprawnie, smaż jednocześnie grzyby na jednej patelni, a warzywa na drugiej/lub w garnku(...)rozgrzej olej i wrzuć warzywa. Niestety ale musisz mieszać, bo warzywa mają się poddusić, a nie usmażyć. Po 2-3 minutach dodaj zmielone ziele angielskie, wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy oraz około pół litra wody, ot tyle aby była na poziomie warzyw, dopraw też solą, pieprzem i papryką. Przykryj garnek pokrywką i duś aż warzywa będą miękkie, czyli około
greenscarftemat :) Składniki: 400 g ciecierzycy ok 200 g boczku wędzonego surowego ok 200 g kiełbasy 1 duża cebula 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 200 g koncentratu pomidorowego łyżka masła szklanka wody czosnek w płatkach sól pieprz papryka słodka majeranek Przygotowanie: Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnie - gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem odrobiny soli(...)szklimy na łyżce masła. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę boczek oraz kiełbasę. Wszystko smażymy razem. W garnku łączymy cieciorkę oraz boczek z kiełbasą. Dodajemy 2 puszki pomidorów oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dolewamy szklankę wody. Doprawiamy czosnkiem solą, pieprzem, papryką i sporą ilością majeranku. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu - najlepiej smakuje na drugi dzień :) Smacznego
Taste Therapyśrednia główka kapusty 300 g pieczarek 1 cebula (brak na zdjęciu) 2 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego 4 łyżki oleju 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka oregano sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Mięso pokroiłam w duże kawałki. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Igiełki rozmarynu posiekałam. Oregano zmiażdżyłam w moździerzu. Wszystko(...)masła i zeszkliłam na nim cebulę. Posiekaną kapustę dołożyłam do cebuli, posoliłam. Dusiłam na średnim ogniu i kiedy kapusta puściła sok dodałam pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszałam i po chwili duszenia zdjęłam z gazu. Na drugiej patelni rozgrzałam łyżkę masła i wrzuciłam pieczarki. Chwilę podsmażyłam na średnim ogniu. Posoliłam, oprószyłam pieprzem i zdjęłam z ognia. Mięso wyjęłam
Kuchnia u KrysiWaszej dyspozycji. Dla 2 osób 150-200 g boczku wędzonego 5-6 sztuk średniej wielkości pieczarek 1 średni cebula 150 ml białego wina 200 ml pomidorowej pasaty 2-3 ząbki czosnku bazylia sól, pieprz 2 szczypty cukru olej do smażenia Boczek pokroić w kostkę i wraz z poszatkowaną cebulą na bardzo małym ogniu w niewielkiej
Jadło i czytadłokawy lub specjalnym urządzeniu mielącym ok. 85-90 gramów suchego ryżu. Ja mielę od razu jedną torebkę ryżu (100 gramów), a resztę przekładam do małego słoiczka po koncentracie pomidorowym. I tak tę mąkę wykorzystam wcześniej czy później. Ryż mielimy tak długo, aż uzyskamy konsystencję mąki. Trochę to potrwa, bo ryż jest oporny na mielenie. A jak zrobić mąkę migdałową
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkawy lub specjalnym urządzeniu mielącym ok. 85-90 gramów suchego ryżu. Ja mielę od razu jedną torebkę ryżu (100 gramów), a resztę przekładam do małego słoiczka po koncentracie pomidorowym. I tak tę mąkę wykorzystam wcześniej czy później. Ryż mielimy tak długo, aż uzyskamy konsystencję mąki. Trochę to potrwa, bo ryż jest oporny na mielenie. A jak zrobić mąkę migdałową
Szczęśliwa kuchniadomowych uroczystości. Są zarazem słodkawe i ostre. Smaki rewelacyjnie się przenikają. 4 płaty śledzi marynowanych 2 cebule Garść rodzynek królewskich 5 łyżek keczupu 1 szklanka wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki octu Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Olej do smażenia Ze śledzi usuwamy skórę, kroimy na 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy(...)patelni. Rodzynki kroimy na mniejsze, dodajemy do cebuli. Gdy cebula zmięknie podlewamy ją wodą. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy, ocet oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Zalewę studzimy. Do zimnej dodajemy śledzie. Mieszamy dokładnie ze sobą. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły
VioletoweKucharzenie