jakiś czas żeby bigos nie przywarł do dna, w przypadku garnka mieszamy nawet częściej, podlewamy winem 13. Na koniec bigos doprawiamy solą, pieprzem, miodem i ewentualnie przecierem pomidorowym 14. Bigos najlepiej smakuje po 2-3 dniach, codziennie powinniśmy go jednak zagotować, następnie odstawić w zimne miejsce
Słodki Kompromisdanie z tofu. Koniecznie przeczytajcie przepis :) Przepis: Składniki: 1 mały seler 3 marchewki 3 pietruszki 3 ziela angielskie 2 listki laurowe bazylia, sól pieprze 4 łyżki przecieru pomidorowego 400 g tofu 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek sok z połówki cytryny przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta olej do smażenia 250 ml bulionu(...)boli od tarcia ręcznego :) 3. Warzywa wykładamy na patelnie dodajemy odrobinę oleju, ziela angielskie, listki laurowe i 2 łyżeczki soli. 4. Kiedy warzywa zmniejszą swoją objętość dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i podlewamy szklanką bulionu warzywnego. 5. Dusimy warzywa aż zmiękną. 6. Zamarynowane tofu obtaczamy w bułce tartej. Jest mokre i wilgotne dlatego nie jest koniecznością obtaczania
Mój pomysł naJedną z moich ulubionych potraw są gołąbki. Dzisiaj mam dla Was wersję dla leniuszków. Gołąbki bez zawijania, zapiekane w sosie pomidorowym z serem. Bardzo szybkie do zrobienia i smaczne. Jeśli takie robiliście, to wiecie, że są pyszne, a jeśli nie próbowaliście to koniecznie zróbcie. Na blogu znajdziecie również przepis gołąbki tradycyjne lub zapiekane w piekarniku. Składniki 600 g mięsa
O kuchni z uczuciemnajpopularniejsza , zaraz po maghericie pizza :). Jest w ofercie praktycz nie każdej pizzeri , nie zapominajmy, że w prosty sposób możemy przygotować ją w domu! Zawsze są na niej sos pomidorowy, ser, szynka i pieczarki, w mojej wersji dodałam także czerwoną cebul ę. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli(...)łyżki oleju Dodatki: 3 łyżki koncen tra tu pomidorowego 150g mozzarelli tartej 100g szynki konserwowej 5 dużych pieczarek pieprz, bazylia, o regano, czosnek granulowany 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno: starty ser mozzarella
Szefowa kuchniczerwonego wina (opcjonalnie) 50 g wędzonych śliwek (opcjonalnie) 3 - 4 liście laurowe 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego 8 - 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek owocu jałowca (opcjonalnie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kapustę odciskamy z soku, kroimy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy niewielka ilością wody. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna najpierw należy przepłukać(...)moment, aby to zrobić ;) Po jego dodaniu zwiększamy nieco ogień i odparowujemy alkohol mieszając bigos i uważając, by się nie przypalił. 8. Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
W kuchni Katieimprezy i prywatki. Jak szaleć to szaleć, żyje się przecież tylko raz. Dlatego dzisiaj propozycja na karnawałową, imprezową przekąskę. Nachosy zapiekane z serem i podane z guacamole i salsą pomidorową. Mówię wam wypas. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbywało tam mało, a klimat sprzyjał szybkiemu psuciu kuchnia meksykańska musiała być pikantna aby podrażniać żołądek oraz maskować smak ewentualnego zepsucia. Składniki: - czerwona fasola w puszce - ryż - cebula - koncentrat pomidorowy - chili Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy na małe części i podsmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i fasolę z zalewą. Doprawiamy chili i podajemy razem
Kryzysowa Książka Kucharskabardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a i sprawia wrażenie zdrowego. Ktoś mógłby zapytać co takiego ciekawego jest z „zupce chińskiej”. Pewnie tyle samo co w makaronie z koncentratem pomidorowym, placku z mąki z kawałkami resztek czy bułce z parówką. Wszystko to kwestia dobrego marketingu, gdzie wystarczy czasem nadać temu oryginalną nazwę (spaghetti, pizza
Kryzysowa Książka Kucharskaząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 puszka pomidorów 4 duże ziemniaki 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 -3 szklanki wywaru warzywnego sól pieprz W rondlu roztopić masło klarowane i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę(...)dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Włożyć pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć je z każdej strony na rumiano. Całość zalać wywarem mięsnym, tak aby mięso było zakryte, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby uzupełnić wywar. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, paprykę
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego np z indyka 20 dag sera żółtego tartego 250 ml przecieru pomidorowego 2 cebule czerwone Przyprawy:sól i pieprz, czosnek granulowany, papryka czerwona, natka pietruszki, bazylia suszona PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Studzę i kroję w plastry. Cebulę obieram i kroje w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni wylewam(...)olej. Smażę cebulę na rumiano. Dodaję przyprawy. Mięso mielone smażę z dodatkiem przypraw a następnie dodaję przecier pomidorowy, duszę jeszcze ok 10 min. Następnie w naczyniu żaroodpornym układam warstwowo ziemniaki, cebulę, mięso. I ty ak do wykończenia składników. Na koniec posypuję serem żółtym. Piekę
Gotowanie Patkimakaronu kolanka Malma 1 puszka łososia pół ogórka 1 mała sałata rzymska pół pieczonej papryki pół małej cebuli kilka papryczek pomidorowych nadziewanych fetą sól pieprz oliwa z oliwek Makaron Malma gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą i studzimy. Łososia odsączamy z zalewy i rozdrabniamy, kroimy w półplasterki ogórka, w drobną kostkę siekamy cebulę i pieczoną paprykę, Dodajemy makaron
Gotowanie jest łatweczęsto, ale właśnie wtedy smakuje najlepiej! Idealny na Sylwestra i Karnawał! Bigos Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 4 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego słoiczek przecieru pomidorowego 3 marchewki 2 korzenie pietruszki pokrojone w kostkę i wcześniej podsmażone: 250 g kiełbasy głogowskiej 250 g winerek 250 g wieprzowiny filet z kurczaka sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)laurowe i ziele angielskie. Gotujemy. Po 45 minutach dodajemy kiełbasę, winerki, wieprzowiną i filet z kurczaka wcześniej przygotowane, razem z pokrojoną w kostkę marchewką i pietruszką oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy, mieszamy i całość gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, co pewien czas mieszając. Bigos najlepszy na następny dzień
Moja smaczna kuchniajajka - 50 g mąki orkiszowej - 25 g skrobi kukurydzianej - 20 g oliwy z oliwek - 50 g pietruszki - 1 szczypta sody oczyszczonej - komórki Farsz - 1 pudełko sardynek w sosie pomidorowym ,lub kawałek łososia wędzonego - 170 g serka ricotta sok z 1 cytryny - Sól i pieprz do smaku Wykonanie Rozgrzać piekarnik do . 180 ° C . Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka
w mojej kuchniżółtego sera ok. 70 g mozzarelli (pół kulki) 3 średnie ziemniaki czubatej łyżeczki mieszanki ziół: majeranku, rozmarynu, tymianku soli i pieprzu do smaku 2-3 łyżeczek przecieru pomidorowego olej do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, ale nie do całkowitej miękkości. Myślę, że nie dłużej niż 10 minut od zagotowania. Po ostygnięciu kroimy w plastry. Mielimy mięso(...)kroimy w pióra, kiełbasę w plastry, przygotowujemy sery. Cebulę szklimy na 3-4 łyżkach oleju Następnie dodajemy mięso. Gdy to już będzie podsmażone, wrzucamy zioła, sól, pieprz, dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze dosłownie chwilę podsmażamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Rozwijamy ciasto i wypełniamy nim formy na babeczki, uprzednio lekko nasmarowane olejem. Pozostawiamy nieco ciasta poza zagłębieniami foremek. Jeśli ciasto się rozejdzie
Pichceniomaniaburakami Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka krabowa z kawiorem Sałatka z tortellini i pesto Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka lwowska Hekele. Sałatka śledziowa Sałatka z kaszą pęczak Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i fety Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem
Codziennik Kuchenny