pewno ozdobią nasz świąteczny stół . Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania jajek faszerowanych będziemy potrzebować: Jajka z farszem czerwonym 4 jajka ugotowane na twardo 100 g twarogu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majonezu do smaku: sól, pieprz Jajka z farszem zielonym 4 jajka ugotowane na twardo 100 g groszku konserwowego około 70 g ugotowanych ziemniaków 1 łyżka majonezu do smaku(...)faszerowane Przygotowanie: Jajka z farszem czerwonym Przed przygotowaniem farszu jajka gotuję na twardo, wystudzone obieram i przekrawam wzdłuż na pół. Do miseczki przekładam ser, żółtka z przekrojonych jajek, koncentrat pomidorowy, majonez, doprawia solą, pieprzem i całość rozdrabniam blenderem na jednolitą masę. Jeżeli nie mamy blendera składniki farszu możemy rozetrzeć widelcem. Tak przygotowany farsz nakładam na białko z jajek, farsz możemy
Uwaga Babcia Gotujeprostu pycha! 😋 Składniki (4 toritlle): 2 garści świeżego szpinaku 1/2 puszki czerwonej fasoli (Polski Koszyk) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego awokado 1 łyżeczka curry indyjskie (Polski Koszyk) 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka, pieprz cayenne tortilla warzywna bezglutenowa "złota" (Polski(...)chwilę posiekaną cebulę z czosnkiem oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie wlej trochę wody i duś pod przykryciem przez około 15 minut. Kolejno dodaj przyprawy, fasolę oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj i pogotuj jeszcze przez chwilę. Jeżeli występuję nadmiar wody podkręć gaz i gotuj bez przykrycia w celu jej odparowania. Warzywne tortille lekko zwilż wodą, a następnie
Zdrowie na języku :PJeden z moich ekspresowych obiadów. Przygotowanie to jakieś 15 minut, więc nie ma wymówek, że brak czasu na ciepłe i pożywne danie :) 2 szalotki łyżka oliwy 200 g passaty pomidorowej 200 g ajwaru (najlepiej domowego, ale jeżeli sklepowy to wiecie, bez konserwantów itp. czytajcie skład) opakowanie (200g) smażonego tofu w kawałkach 2 ugotowane marchewki (jeśli nie gotowaliście akurat bulionu
Mienta blogtłuszczu. Podczas obsmażania boczek będzie się topił i wytworzy się tłuszczyk. Na gorącej patelni obsmażyć wszystkie roladki. Obsmażone roladki wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, grzybki suszone i pozostałe pieczarki jeśli zostały. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać wszystko na roladki. Pieczenie – wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec
Kuchnia Pokoleńwypróbowany i polecam! Podaję oryginalny przepis, możecie go wzbogacić o własne ulubione zioła i przyprawy. SKŁADNIKI: 3kg cukini 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki około 800g koncentratu pomidorowego 1 kg cukru 1 i 1/2 szklanki octu 10% 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka(...)warzywa, wraz z osączoną cukinią, wkładamy do dużego garnka. Krok 5. Zagotowujemy ocet z cukrem - gorącym roztworem zalewamy warzywa, całość gotujemy przez 20 minut. Krok 6. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy, mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu . Gorący sos nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką
Moja Książka Kucharskachilli, kolendrą, cynamonem, imbirem, czy nawet grzybami. Dzisiaj przepis na obłędne śledzie po grecku. Po prostu idealne na przyjęcie. Polecam! SKŁADNIKI: 6 średnich cebul 5 marchewek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 180g przyprawy: szczypta cukru, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól, opakowanie ziół toskańskich około 500g filetów śledziowych w oleju (osączonych z marynaty) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Posiekaną w piórka cebulę(...)oliwie, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, podlewamy odrobiną wody lub delikatnym bulionem jarzynowym - dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Krok 2. Do warzyw dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego oraz solidną ilość ziół i przypraw - ma być pikantnie - chwilę podsmażamy, odstawiamy do wystudzenia Krok 3. Osączone z zalewy śledzie kroimy na kawałki (właściwie dowolne, mniejsze, większe - jak wolicie ). Krok
Moja Książka KucharskaBonduelle ) 1 puszka cieci orki gotowanej na parze Bonduelle 6 cebulek dymek ze szczypiorkiem 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1/4 pęczka posiekanej świeżej mięty 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego mielony kumin do smaku 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i świeżozmielony pieprz do smaku sok z 2-3 cytryn 1/4 szklanki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Kuskus wsypujemy(...)drobno siekamy. Cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy. Pomidory parzymy, usuwamy skórkę - kroimy w niedużą kostkę. Kukurydzę i cieci orkę osączamy z zalewy. Krok 3. Do kuskusu dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem, ostrą papryką oraz kuminem - mieszamy. Wsypujemy pietruszkę, miętę, dymki i chili, łączymy składniki. Krok 4. Następnie dodajemy kukurydzę, cieci orkę , pomidory, wlewamy sok z cytryny
Moja Książka Kucharskatrochę soli i bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy na 2 godziny do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach. Krok 5. Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem - pomidorowym lub grzybowym, dalej pieczemy, tak około jeszcze przez 1 godzinę. *część gołąbków możecie poddusić w piekarniku, wyjąć, ostudzić i zamrozić. Kiedy potrzeba, wyjmujemy i od razu wkładamy
Moja Książka Kucharskałyżka pokrojonej kolendry ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kozieradki 5 łyżki oliwy 1 chili 1 czerwona cebula1 łyżka pomidorowego przecieru 100 ml greckiego jogurtu 1-2 łyżeczka soli, wedle smaku Zacznij od przygotowania marynaty. Nasiona kozieradki, kminu i kolendry upraż na suchej patelni, po czym zgnieć w moździerzu lub zmiksuj(...)młynku. Wsyp do dużej miski. Dodaj resztę suchych przypraw, sól, imbir, oliwę, przecier pomidorowy i jogurt. Wymieszaj i przygotuj warzywa. Przekrój cukinię i bakłażana wzdłuż na pół, a następnie pokrój na plasterki 1 cm grubości. Dodaj do marynaty. Obierz czosnek, cebulę, oczyść chili i paprykę z ziaren i gniazda. Pokrój na kawałki. Opłukaj pieczarki i przekrój na pół te większe
codojedzeniabagietką, ryżem lub innym dodatkami. Polecam! Leczo do słoików Składniki: 1,5 kg pomidorów 1 kg papryki 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duża lub 2 małe cukinie przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do garnka i zagotowujemy, gotujemy, aż zaczną się rozpadać, przecieramy(...)Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju w dużym rondlu, wlewamy przecier z pomidorów i dusimy razem około 60 minut. Dodajemy paprykę i cukinię, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusimy kolejnych 30 minut. Sprawdzamy, czy leczo jest odpowiednio doprawione. Jeśli tak rozlewamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 20-30 minut. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniWęgrami nie ma nic wspólnego). Proste, pożywne i szybkie w wykonaniu. Polecam! Parówki po węgiersku Składniki na 4 porcje: 2 cebule 300g pieczarek 5 parówek (dowolnych) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,5 l bulionu warzywnego 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka zielona natka pietruszki Wykonanie: Cebule kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki(...)talarki. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Odrobinę solimy i dusimy, aż pieczarki lekko zmiękną. Następnie wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Dodajemy parówki, p rzyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy 10 minut, następnie zagęszczamy mąką ze śmietaną i dodajemy natkę pietruszki. Podgrzewamy, aż sos się zagotuje
Smak mojej kuchniPolecam! Lasagne z soczewicą Składniki: 250g makaronu lasagne 1 cebula ząbek czosnku 200 g pieczarek szklanka ugotowanej soczewicy puszka krojonych pomidorów lub szklanka domowego przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, cukier, ostra papryka świeża natka pietruszki i świeża bazylia, posiekane 1 mozzarella Na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500-600ml mleka(...)papryką. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec dodajemy świeżą bazylię i natkę pietruszki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek beszamelu, układamy warstwę makaronu. Na makaron wykładamy trochę sosu pomidorowego, następnie beszamel. Ponownie układamy makaron i powtarzamy warstwy do wykończenia składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron, który pokrywamy beszamelem i obsypujemy startą mozzarellą. Lasagne zapiekamy w 170 stopniach około
Smak mojej kuchni800g mięsa wołowego na gulasz 200g boczku 200g pieczarek 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku 400ml wytrawnego czerwonego wina 400ml bulionu wołowego lub warzywnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, świeży rozmaryn i tymianek (po 1 gałązce), 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę(...)zrumienia, przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy ponownie łyżkę tłuszczu, partiami przesmażamy obtoczone w mące mięso, przekładamy do warzyw. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy drewnianą łyżka tak, by zebrać resztki pozostałe ze smażenia mięsa. Po zagotowaniu bulion wlewamy do garnka, dodajemy wino, przyprawy, wstawiamy na palnik i zagotowujemy. Gulasz przelewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy
Smak mojej kuchniprzed pieczeniem możemy posypać pokrojoną szynką, papryką i fetą. Polecam! Muffiny wytrawne Składniki na 12 sztuk: 200g mąki pszennej 2 jajka 2/3 szklanki mleka pół szklanki oleju łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli szczypta pieprzu pół łyżeczki bazylii 6 plastrów szynki wieprzowej, pokrojonej w drobną kostkę 1/4 papryki czerwonej, pokrojonej w drobną kostkę 50g startego(...)suszone pomidory, drobno posiekane 12 kostek sera feta Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia i bazylią. W drugiej misce mieszamy mleko, olej, jajka i koncentrat pomidorowy. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Do masy dodajemy szynkę, paprykę, pomidory, mieszamy. Na końcu dodajemy starty żółty ser. Masę nakładamy do formy wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą
Smak mojej kuchni