Dzisiaj będzie na ostro. Spaghetti all'arrabbiata to spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym, z papryczką chili. Prosty sos z kilku składników. Idealny na chłodne dni. Gwarantuje rozgrzanie, nawet w najzimniejszy dzień :) Składniki: 4 łyżki oliwy extra vergine 1 czerwona papryczka chili 3 duże ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skórki 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz
Smak mojego domuMakaron pełnoziarnisty dla 4 osób 500ml bulionu warzywnego 2 łodygi selera naciowego marchewka puszka krojonych pomidorów 1/3 szklanki soczewicy czerwonej cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, ostra papryka Na patelni podgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy, siekamy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. W międzyczasie siekamy seler(...)oczkach. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po minucie dorzucamy seler i marchewkę. Smażymy całość kilka minut, po czym dodajemy soczewice, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Następnie podlewamy delikatnie odrobiną wody i dodajemy przyprawy. Dusimy około 15 minut, aż soczewica będzie miękka. W czasie kiedy dochodzi sos gotujemy makaron. Na talerze wykładamy makaron i polewamy sosem
Kolizje SmakówIdealnie sprawdzą się podczas świąt lub domowych imprez. składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych solonych 500 g cebuli 500 g pieczarek 1- 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3- 4 łyżki oleju czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem delikatnie szklimy pokrojoną cebulę od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy(...)koncentrat pomidorowy i całość starannie mieszamy po czym zdejmujemy z ognia i przekładamy do dużej miski. Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki bądź w większą kostkę a następnie podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem często mieszając, wszystko smażymy do momentu aż woda powstała z pieczarek odparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem, zdejmujemy z ognia i dodajemy
Smakowite Daniadrobiowymi i kabanosami które nadają potrawie fajny wędzony aromat. Ze świeżym tymiankiem jest bardzo aromatyczna. 20 dkg fasoli jaś 60 g kabanosów 1 cebula czerwona 2 szklanki przecieru pomidorowego sól, pieprz tymianek świeży olej klopsiki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej mąką pszenna do obtoczenia(...)bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, tymianek świeży. Formuję małe kulki i obtaczam w mące. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone kabanoski i przesmażam chwilę. Wlewam przecier pomidorowy i dalej przesmażam. Na sos wkładam klopsiki i duszę pod przykryciem 10 minut. Jak sos zrobi się za gęsty można dolać trochę wody. Klopsiki wyjmuję, dodaję fasolę, doprawiam pieprzem, solą
wesoła kuchniaheight: 1em;" /> Składniki: 1 kg mięsa wołowego 9 suszonych śliwek 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu mięsnego 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 3 liście laurowe 4 kulki jałowca 2-3 łyżki mąki 1 łyżka masła 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta chili sól pieprz Przygotowanie: Mięso(...)posiekaną cebulę, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć do garnka z mięsem. Wlać wino i bulion. Dodać majeranek, liście laurowe, jałowiec, chili, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić pod przykryciem na najmniejszym ogniu (około 2 godzin), do miękkości mięsa, co jakiś czas mieszając. W połowie gotowania dodać pokrojone suszone śliwki. Jeśli sos będzie za gęsty
Oryginalny smakkilo boczniaków, umytych i pokrojonych na kawałki kalarepa, obrana i pokrojona cukinia, obrana i pokrojona po pół łyżeczki zmielonego pieprzu, papryki i tymianku łyżeczka pasty chili małe opakowanie passaty pomidorowej koperek do dekoracji Jak przygotować wiosenne leczo z boczniakami i kalarepą? Cebulę podsmażyć, kiedy się zeszklą dodać paprykę i boczniaki. Po kilk minutach dodać kalarepę i cukinię, oraz
Ugotowane pozamiatanesmakuje. Składniki: 300 gram fasoli Piękny Jaś Cenos 200 gram czerwonej fasoli Cenos 250 gram kiełbasy wiejskiej 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku Majeranek Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Olej do smażenia 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: Obydwie fasole wsypujemy do dwóch osobnych garnków, zalewamy zimną wodą(...)kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry, wszystko razem podsmażamy na patelni po smażeniu kiełbasy. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z fasolą, gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy, chwilę razem gotujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Fasolkę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę, doprawiamy
Bajeczna Kuchniazakładki RYBY , gdzie znajdziecie inne pomysły na dania rybne. Składniki 700 g filetów z morszczuka 3 gałązki selera naciowego 2 duże cebule 3 średnie marchewki 200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego 3 szklanki wody sól pieprz papryka słodka Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron. W garnku rozgrzać masło i lekko zeszklić(...)zrumienić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i selera naciowego pokrojonego. Smażyć wszystko około 5 minut mieszając. Wlać wodę, przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić pod przykryciem około 10 minut na wolnym ogniu. Rybę ułożyć na warzywach polewając ją lekko sosem i dusić do miękkości warzyw. garnek rybny z morszczukiem
O kuchni z uczuciemzimno. Ważne, żeby były z makaronem inaczej nie będą brane pod uwagę Zwycięzcą zostanie 1 osoba. Do wygrania jest 1 zestaw składający się z włoskich produktów ( kawa lavazza, pesto pomidorowe z ricottą, pasztet z karczochów, mąka ryżowa bez glutenu, makaron barilla mini kokardki, sos beszamel, ziemniaczane krakersy z rozmarynem, włoskie ciastka z migdałami, rogale z mlecznym nadzieniem, dwa batony
kuchniabellissima.wordpress.comkurczaka * 1/2 czerwonej papryki * 1/2 zielonej papryki * 1/2 żółtej papryki * 1 marchewka * 1 mała cebula * 1/2 puszki ananasa+ sok * sól * około 3 łyżek octu * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * około 1 łyżki cukru * przyprawa do kurczaka * odrobina pieprzu cayenne * około 1 łyżki mąki ziemniaczanej * 1/2 szklanki wody * 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć(...)podsmażyć wszystko razem. Następnie wszystko zalać sokiem z ananasa i odrobina wody. Dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać drobno pokrojony ananas i koncentrat pomidorowy, wymieszać. W szklance wymieszać wodę w mąką ziemniaczaną, wlewać jednym ciurkiem do sosu, ciągle mieszając. Na samym końcu sos doprawić do smaku cukrem i octem. Podawać z ryżem lub makaronem
Zrób to smaczniecebula Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni,dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię - podlać wodą,przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu.Pod koniec dodać przecier pomidorowy,czosnek,pieprz,sól oraz zioła - wszystko według smaku. Jeśli chodzi o mnie użyłam mojego gotowego sosu pomidorowego - całość wyszła obłędna,moje kubki smakowe szaleją przy jedzeniu leczo. Przepis na mój
Niespełnione zdolności kulinarnepiersi indyka 150 g kaszy jaglanej garść fasolki płaskostrąkowej (lub zwykłej szparagowej) 2 łyżki mleka kokosowego 3 łyżki gotowanej dyni (lub pieczonej, lub puree) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy: curry, czubryca, garam masala, sól olej kokosowy do smażenia Mięso kroimy w kostkę, posypujemy curry i czubrycą. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso. Dynię, mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy blendujemy
KucharzycaIście niedzielny obiad w postaci pysznych roladek nadzianym szpinakiem z czosnkiem, ziołowym serem camembert. Otulone wędzonym boczkiem, zapieczone w pomidorowym sosie. Brzmi niebiańsko, czyż nieprawdaż? Dosłownie kilka prostych, zwyczajnych składników wystarczy aby wyczarować takie cudne roladki. Zapieczone pomidory idealnie smakują z suszona bazylią i cebulą. A szpinak nabiera jeszcze bardziej kremowego smaku dzięki plastrom sera! Także więc zakasajcie rękawy
VioletoweKucharzenieJest doskonałe na ciepłą kolację lub szybciutki poczęstunek dla gości. Można je w łatwy sposób modyfikować dodając ulubione składniki. Polecam! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 6 parówek połowa słoiczka pesto pomidorowego jajko mak do posypania Sposób przygotowania: Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątnych części. Każdą smarujemy warstwą pomidorowego pesto i układamy parówkę. Zawijamy ciasto szczelnie w rulon, a końcówki ciasta zlepiając
Pyry na Gazporcje: dynia hokkaido (co najmniej 0,5 kg obranej i pozbawionej miąższu) 4 papryki w różnych kolorach 1 puszka pomidorów + 1 szklanka wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz 3-4 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego papryka wędzona papryka ostra papryka słodka olej Cebulę i czosnek obrać oraz drobno pokroić. Papryki umyć, przekroić(...)odrobinę oleju. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu, aż do zeszklenia. Następnie dodać pokrojone papryki. Chwilę smażyć. Gdy papryka lekko zmięknie to dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wlać 1 szklankę wody i wsypać przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i paprykę: ostrą, słodką oraz wędzoną). Całość wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojoną dynię i całość dusić
Ugotować