Gulasz z indyka, marchewką i cebulą w sosie pomidorowym podany z kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami to pomysł na smaczny obiad :) Poniższy gulasz przygotowałam w szybkowarze, dzięki któremu danie było gotowe w ciągu 30-35 minut! Gulasz jest rewelacyjny w smaku - lekko kwaśny, a zarazem delikatnie słodki. Mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Taki gulasz możecie przygotować
Ugotowaćstworzenia własnego kawałka Grecji Składniki na moussakę: 1kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1kg bakłażanów 1kg cukinii 1kg ziemniaków 300g cebuli 800g pomidorów pelati z puszki 140g koncentratu pomidorowego 250ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 laski cynamonu 2 łyżeczki miodu 15 ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku w całości(...)oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Kiedy będzie szklista, dodajemy mięso, smażymy do zarumienienia się mięsa. Następnie do zawartości garnka dodajemy pomidory pelati i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, miodem, zielem angielskim, cynamonem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i ząbkami czosnku ( wrzucamy w całości ). Mieszamy dokładnie całą zawartość garnka i gotujemy na wolnym ogniu, około
NiePieprz.plmakaronu bavette wyszło znakomicie, sos doskonale otula makaron i rezultat jest znakomity. Polecam gorąco bo danie szybko się robi, trochę się czeka a potem szybko znika. Bavette w sosie pomidorowym z mango. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLubię prostą i nieskomplikowaną kuchnię, bardzo często przygotowuję pulpety w sosie pomidorowym dla mojego narzeczonego, ale dzisiaj chciałam je zrobić trochę inaczej. Znalazłam przepis na klopsiki w sosie musztardowym, który wydał mi się bardzo ciekawy. I w efekcie wyszedł mi prosty i szybki obiad dla całej rodzinki. Polecam również ten przepis: Klopsiki w sosie Teriyaki Składniki: 1/2 kg mielonego
Delusional TrineSkładniki: Główka młodej kapusty; 2 średnie cebule; 400 g dobrej jakości kiełbasy (u mnie Morliny , z piersi kurczaka); Pęczek koperku; 1 litr zimnej wody; 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 kostka bulionowa, grzybowa; 1 łyżeczka białego cukru; Sól; Pieprz. Zasmażka: 3 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować, włożyć do garnka. Koperek umyć(...)pieprz. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta zmniejszy swoją objętość i stanie się miękka. Dodać pokrojoną kiełbasę i gotować na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, cukier oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuścić masło. Na rozpuszczone masło wsypać mąkę i podsmażać, stale mieszając (aby nie było grudek; najlepiej trzepaczką kuchenną
Gospodyni Miejskateż suszona w płatkach - Skworcu 1 czerwona, żółta i zielona papryka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego Skworcu 1 puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2/3 szkl. czerwonej soczewicy Skworcu sól himalajska drobnoziarnista lub gruboziarnista , pieprz czerwony lub inny , chili Skworcu do smaku po poł łyżeczki kolendry suszonej , kminu rzymskiego(...)piórka, starty czosnek a także papryki oczyszczone i pokrojone w grubą kostkę. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy. Na samym końcu dodajemy ugotowaną soczewicę. Mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku jeśli jest taka potrzeba. Odstawiamy na chwilę aby smaki się połączyły i podajemy posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki
Radość kipiąca uśmiechem.tyle, ile głów, które pomyślą nad tym, co schować w środku… i czy w ogóle coś chować. Ja schowałam pomidory suszone i mozzarellę. Podałam z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią i ostrą papryczką. Zabrakło tylko parmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 125 g sera mozzarella (1 kulka) ok. 6 pomidorów suszonych
Kucharzycasmaku kaszą jaglaną. SKŁADNIKI / 6 porcji 1 łyżka oleju / najlepiej kokosowego 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu lub wody 400 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki/ polecam cirio 1 mała puszka kukurydzy 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki DODATKOWO(...)ogniu, kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia zmieni kolor z surowego na brązowy. Dodajemy startą na tarce cebulę i czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory. Zagotowujemy, dolewamy gorący bulion lub wodę, przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 1-2 godziny. W międzyczasie kilka razy mieszamy. Gęstość sosu regulujemy bulionem
cool and mintyPoza kilkoma prostymi czynnościami robi się praktycznie samo. Żeby ułatwić sobie pracę, warto mięso zamarynować wieczorem. 10 pałek z kurczaka 4 łyżki kefiru 1 łyżka miodu 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżeczki musztardy 1-2 łyżki oleju 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz biały, pieprz ziołowy, szczypta mielonego kminku Każdą pałkę myjemy pod bieżącą wodą, a następnie(...)czasie mięso osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym i oprószamy solą. Odkładamy w chłodne miejsce na kolejne 30 minut. Przygotowujemy marynatę. W tym celu w garnuszku mieszamy kefir, miód, przecier pomidorowy, musztardę, olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Przekładamy do zamykanego pojemnika i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). Możemy jeszcze
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI -kapusta średniej wielkości -kiszona 1 kg -wędzone skórki wieprzowe -2 kości schabowe wędzone PRZYPRAWY I ZIOŁA Ilość ziół i przypraw dajemy według własnego smaku i uznania -koncentrat pomidorowy -magii -liść laurowy -ziele angielskie -owoc jałowca -pieprz ziołowy i czarny -sól warzona nie jodowana -warzywa suszone (spora ilość) -papryka słodka -wywar z parzenia wędzonek lub woda jeśli ktoś nie posiada(...)kapusta nie zacznie robić się miękka. Gdy tak się stanie dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszamy. Teraz mieszamy częściej i dłużej. Próbujemy i dosalamy do smaku. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy rozrobiony w niewielkiej ilości wody. Gotujemy jeszcze chwilę i wyłączamy gaz. Bigos jest gotowy. Ma wyraźny zapach wędzonki i delikatny jej smak. Dodatkowo zioła i przyprawy dopełniają reszty smaku.:) SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.grzybami i winem, później tylko śmietanka, przyprawy i danie praktycznie gotowe. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, polecam też szybki makaron z mięsem mielonym i oliwkami w pikantnym sosie pomidorowym , pycha! Zapraszam! Scroll down for recipe in English Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami (4 porcje) Składniki : 300 g steka wołowego (u mnie piękny rostbef), pokrojonego w cieńsze plasterki
karmelowyzapraszam na bigos z szynką wieprzową oraz koperkiem. Składniki: 1 duża młoda kapusta 1 marchewka 2 cebule 1 łyżka wędzonej papryki szynka wieprzowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól i czarny pieprz do smaku 3 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 100 ml oleju, u mnie był to olej, który pozostał mi po zjedzeniu suszonych pomidorów z oleju(...)czas dusimy mięso z szynki pokrojone w kostkę. Podlewamy wodą jeśli tego potrzebuje. Miękkie mięso dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy kolejne 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dużooo koperku świeżego
Życie zaczyna się w kuchniczosnku, obrane i posiekane 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżka brązowego cukru ½ łyżeczki kolendry mielonej w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 -6 dużych łyżek jogurtu naturalnego Opcjonalnie Garść świeżej kolendry do podania olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Rozgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni, włóż cebulę i smaż(...)smaż przez 2-3 minuty. Dodaj chili w proszku, kurkumę, kolendrę, garam masalę i cukier, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty, by wydobyć aromat z przypraw. Dodaj koncentrat pomidorowy i przecier/pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut do zredukowania nadmiaru wody z pomidorów. Do drugiej patelni wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć kurczaka i smaż aż się
Fabryka pomysłówszklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ∙ 25 g świeżych drożdży ∙ 1 łyżeczka soli morskiej ∙ 0,5 łyżeczki cukru ∙ 200 ml letniej wody ∙ 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: ∙ 2 łyżki koncentratu pomidorowego ∙ kilka łyżek ciepłej wody ∙ 2 ząbki czosnku ∙ sól morska ∙ świeżo mielony pieprz Pozostałe składniki: ∙ 1 kula mozzarelli ∙ pęczek szczypiorku ∙ 1 jajko ∙ świeżo mielony pieprz i odrobina oliwy z oliwek ∙ kilka(...)szklanek mąki dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i wyrośnięte drożdże, zagniatamy ciasto, odstawiamy na 15-20 minut. 3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. 4. Do koncentratu pomidorowego dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 5. Rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia, smarujemy je sosem, układamy plastry mozzarelli, posypujemy połową
Gocha gotuje!małych kiełbasek z szynki 3 oczyszczone i posiekane pieczarki mała puszka kukurydzy (140 g netto), może być z fasolką ser żółty (ulubiony) starty na tarce jarzynowej sos pomidorowy Wykonanie: Naleśniki posmarowałam 1 łyżką przecieru pomidorowego. Na środek każdego naleśnika układałam po jednej kiełbasce, po łyżeczce kukurydzy i pieczarek. Na wierzchu rozłożyłam starty ser. Naleśniki złożyłam w chusteczkę
Kuchnia u Krysi