smakiem. Mój pierwszy wegański burger i taki dobry 😄 Składniki (1 burger): 1 bułka pełnoziarnista kilka plasterków pomidora garstka mieszanki sałat 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka musztardy 45 g mieszanki do wegańskich burgerów (Amisa) Przygotowanie: Odmierzoną ilość mieszanki do burgerów wymieszaj z 60 ml wody i odstaw(...)minut. W tym czasie na oleju kokosowym podsmaż drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Kiedy będzie miękka, dodaj koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i odstaw. Z mieszanki uformuj burgera i smaż na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony. Bułkę przekrój i podpiecz w tosterze. Jedną połówkę posmaruj musztardą, a drugą przygotowaną wcześniej
Zdrowie na języku :Popcji. Uprzedzam: bardzo mięsna. Papryka faszerowana mięsem mielonym i pomidorami (2 - 3 porcje): 3 duże papryki mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g puszka krojonych pomidorów 3 łyżeczki przecieru pomidorowego duża cebula 2 ząbki czosnku ser żółty 250 g sól pieprz bazylia oregano papryka chili 1/2 kostki warzywnej Papryki oczyścić z pestek, odciąć ich górne części z ogonkami. Cebulę pokroić(...)drobną kostkę i podsmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię wrzucić także mięso mielone. Stale rozdrabniać, aby uniknąć dużych grudek. Dodać przyprawy oraz przecier pomidorowy. Wlać pomidory. Całość dusić przez kilka minut. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Nakładać do wnętrza papryki na zmianę farsz z mięsa mielonego i ser tak, aby na wierzchu pozostał ser żółty
Karola gotujegołąbki umieścić w dużym garnku, zalać wodą i dusić na kuchence. Gołąbki dusimy ponad godzinę, a nawet dłużej. Kapusta ma być miękka. Podajemy z sosem, np. gr zy bowym, pomidorowym . Moje posty
Słodka Stronatorebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: około 700 ml wody lub bulionu 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone warzywko np. domowe 1. Ryz gotujemy krócej niż(...)środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania. 6. W garnku zagotowujemy wodę/bulion, dodajemy listki laurowe i kulki ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy. 7. W szklance mieszamy śmietanę z mąką pszenną i gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę ziemniaczaną
Gotowanie...to proste !kilka listków świeżego tymianku (daliśmy suszony), 25g filetów anchois w oleju, 1 suszona papryczka chilli, pokruszona, sól, czarny pieprz, oliwa, 16 rurek cannelloni Sos czerwony: 700 ml passata (sosu pomidorowego), 1 łyżka octu z czerwonego wina, Sos biały: 500 ml śmietany kremówki, 150g parmezanu, drobno startego, kilka listków bazylii, 200g sera mozzarella, oliwa z pierwszego tłoczenia, sól, pieprz. Przygotowanie: Piekarnik(...)niewielką ilością wody z gotowania warzyw. Wszystkie rurki nadziać farszem brokułowo kalafiorowym (my do tego celu użyliśmy torby foliowej z odciętym rogiem) i układamy je w naczyniu na warstwie pomidorowego sosu. Cannelloni posypać bazylią i polać białym sosem. Przyprawić czarnym pieprzem, posypać resztą sera i dodać mozzarellę. Skropić oliwą z oliwek, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30-40 minut
Państwo Wojtczuk gotująjedno opakowanie czosnek - 2 ząbki cebula - jedna sztuka 0,5 kg mięsa mielonego cukinia - normalnych rozmiarów to ok 2 sztuki - ja zużyłam pół mojej :) ser żółty - 150 g przecier pomidorowy - 4 łyżki 3 jajka śmietana słodka - 250 ml sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa do smaku Sposób przygotowania zapiekanki z cukinią i mięsem mielonym. Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy mięso mielone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę - smażymy. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilkę smażymy. Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce do warzyw o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy na nie kolejno - makaron, mięso
Pani domowaczerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka Oliwa z oliwek 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina 0,5 szklanki bulionu wołowego 2 pomidory 190 g koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów Oregano Sól Pieprz Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni z głębokim dnem lub w garnku(...)zmieni kolor wkładamy pokrojone w kostkę pomidory i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podlewamy winem i gotujemy około 5 minut (aż wyparuje). Ponownie podlewamy wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu. Podajemy z ulubionym makaronem spaghetti (u mnie bucatini
VioletoweKucharzeniesmażenia Filety, osuszamy , ręcznikiem papierowym , wbijamy nóż z grubszej strony , tworząc kieszonkę ( nie nacinamy na wylot bo mozzarella wypłynie ) . Kulkę mozzarelli, kroimy na połowę i każdą połówkę obtaczamy w pomidorowym proszku , wkładamy do kieszeni fileta , dociskamy delikatnie , żeby go zamknąć ( ser ,nie powinien wystawać z mięsa ) . Nadziany filet solimy z obu stron , obtaczamy w cebulowym proszku , a następnie
Ogrodnik w podróżyprzepisu wychodzą 3 porcje obiadowe. 400 g pieczarek 120 g pomidorów 100 g bakłażana 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego oregano sól do smaku pieprz do smaku garść liści świeżej bazylii olej do smażenia Dodatkowo: 3 porcje makaronu tagliatelle drobno straty parmezan do posypania liście świeżej bazylii
BullioSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 4 łyżki płatków owsianych 1 kulka mozzarelli 2 marchewki 2 jajka 5 łyżek przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję płatki owsiane, przyprawy. Następnie wbijam jajka. Marchewkę obieram i trę na grubych oczkach. Dodaję do mięsa. Następnie dodaję mozzarellę porwaną w mniejsze kawałki. Na koniec dodaję(...)przecier pomidorowy oraz ketchup. Całość dokładnie mieszam. Na blachę przekładam papier do pieczenia. Formuję kotleciki wielkości pięści. Piekę ok 180 stopni przez
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 0.5 kg kiełbasy np. Drobiowej 1 por 3 garście jarmużu 1 50 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę kroję w plastry grubości ok 0.5 cm. Na patelnię wlewam olej i smażę kiełbasę na rumiano, następnie dodaję drobno pokrojony por i jarmuż. Mieszam i smażę ok 1 min. Dodaję przecier pomidorowy, sól
Gotowanie Patkiroli głównej Składniki 400 g filetu okonia nilowego sól pieprz grubo mielony mąka Sos : 1 cebula pół łyżki masła półtora łyżki mąki pół szklanki wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki śmietany sok z cytryny sól cukier mielona papryka olej do smażenia Przygotowanie Rybę opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na mniejsze kawałki. Oprószyłem sola i grubo mielonym pieprzem(...)Odstawiłem na 15 minut. W tym czasie obrałem cebulę, posiekałem, lekko zrumieniłem na tłuszczu., dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem wodą, dodałem koncentrat pomidorowy, zagotowałem. Wlałem śmietanę i sok cytrynowy. Doprawiłem solą, cukrem i mielona papryką. Rybę oprószyłem mąką, usmażyłem ją na silnie rozgrzanym tłuszczu, po ok.3 minuty z każdej strony. Usmażone ryby włożyłem do naczynia z sosem i chwilę poddusiłem
R'n'G Kitchensoli 2 łyżki oleju 2 łyżki bazylii suszonej Farsz 1 cebula 1 łyżka masła 450 g pieczarek 500 g mielonego mięsa (użyłam wołowego) 3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego Papryka ostra, papryka słodka , bazylia, sól i pieprz do smaku 400 g startego żółtego sera (użyłam goudy) Odrobina oleju Przygotowanie: ciasto W misce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki(...)dodajemy pieczarki pokrojone w paski i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. 2. Na tej samej patelni na oleju podsmażamy mięso, dodajemy sprasowany czosnek oraz przecier pomidorowy. Wszystko doprawiamy, solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz bazylią, tak aby powstał gęsty sos przypominający w smaku boloński. Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na równe
Niezły Młynekkurczaka 300 g ryżu 1 słoik czerwonej papryki konserwowej 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 puszka zielonego groszku konserwowego 1 duża (330 g) kwaśna śmietana 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 150 g żółtego sera 2 kulki mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz, oregano masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Duże naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ryż(...)ugotować na miękko z odrobiną soli, przełożyć do dużej miski. Dodać obrane mięso z kurczaka, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, pokrojone ogórki, odcedzony z zalewy groszek, śmietanę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce i również wmieszać w pozostałe składniki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypać rozdrobnioną mozzarellą i oregano, po czym
Passions hobbies lifeteż ciasto na drożdżowym zaczynie, ciasto z mąką pełnoziarnistą, szybką pizzę na podpłomyku bez drożdży i pizzę na cieście bezglutenowym z mąki z ciecierzycy jak przygotować pyszne sosy pomidorowe jaką mąkę wybrać do ciasta na pizzę w jaki sposób wyrobić ciasto i jak uformować z niego spód do pizzy jak ustawić piekarnik i jak piec pizzę w domu
Chilli Czosnek i Oliwa