zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:315/1196)

Bigos z młodej kapusty z koperkiem 206

zapraszam na bigos z szynką wieprzową oraz koperkiem. Składniki:  1 duża młoda kapusta 1 marchewka 2 cebule 1 łyżka wędzonej papryki szynka wieprzowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól i czarny pieprz do smaku 3 listki laurowe   5 kulek ziela angielskiego 100 ml oleju, u mnie był to olej, który pozostał mi po zjedzeniu suszonych pomidorów z oleju(...)czas dusimy mięso z szynki pokrojone w kostkę. Podlewamy wodą jeśli tego potrzebuje. Miękkie mięso dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy kolejne 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dużooo koperku świeżego

Życie zaczyna się w kuchni
Kurczak tikka masala 148

czosnku, obrane i posiekane 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżka brązowego cukru ½ łyżeczki kolendry mielonej w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 -6 dużych łyżek jogurtu naturalnego Opcjonalnie Garść świeżej kolendry do podania olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Rozgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni, włóż cebulę i smaż(...)smaż przez 2-3 minuty. Dodaj chili w proszku, kurkumę, kolendrę, garam masalę i cukier, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty, by wydobyć aromat z przypraw. Dodaj koncentrat pomidorowy i przecier/pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut do zredukowania nadmiaru wody z pomidorów. Do drugiej patelni wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć kurczaka i smaż aż się

Fabryka pomysłów
Pizza z mąki pełnoziarnistej z jajkiem i szczypiorkiem 191

szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ∙ 25 g świeżych drożdży ∙ 1 łyżeczka soli morskiej ∙ 0,5 łyżeczki cukru ∙ 200 ml letniej wody ∙ 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: ∙ 2 łyżki koncentratu pomidorowego ∙ kilka łyżek ciepłej wody ∙ 2 ząbki czosnku ∙ sól morska ∙ świeżo mielony pieprz Pozostałe składniki: ∙ 1 kula mozzarelli ∙ pęczek szczypiorku ∙ 1 jajko ∙ świeżo mielony pieprz i odrobina oliwy z oliwek ∙ kilka(...)szklanek mąki dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i wyrośnięte drożdże, zagniatamy ciasto, odstawiamy na 15-20 minut. 3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. 4. Do koncentratu pomidorowego dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 5. Rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia, smarujemy je sosem, układamy plastry mozzarelli, posypujemy połową

Gocha gotuje!
Naleśnikowe szlafroczki 168

małych   kiełbasek z szynki 3 oczyszczone i posiekane pieczarki mała puszka   kukurydzy (140 g netto), może być z fasolką ser żółty (ulubiony) starty na tarce jarzynowej sos pomidorowy Wykonanie: Naleśniki posmarowałam 1 łyżką przecieru pomidorowego. Na środek każdego naleśnika układałam po jednej kiełbasce,   po łyżeczce kukurydzy i pieczarek. Na wierzchu rozłożyłam starty ser. Naleśniki złożyłam w chusteczkę

Kuchnia u Krysi
Paprykarz z wędzonym tuńczykiem i papryką 214

łącznie 200 g tuńczyka) 50 g ryżu 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1 duża marchewka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 80 g przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki   (u mnie przyprawy  Skworcu ) 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki  mielonych liści laurowych   1/4 płaskiej łyżeczki mielonego ziela angielskiego(...)bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 1-2 minuty, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Do warzyw dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę, mielone liście laurowe, mielone ziele angielskie i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie (około 40 minut). W międzyczasie całość solimy i pieprzymy

Smak mojego domu
Sos do makaron z soczewicy 176

się zdziwicie ;) Jeżeli szukacie przepisów na więcej dań z soczewicy, polecam spróbować również: Gulasz z soczewicy Składniki  1/2 szklanki soczewicy 1/2 pora 5 pieczarek mała cebula 300 ml pomidorowej passaty 2 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciecierzycę moczymy w wodzie na przynajmniej 3 godziny. Następnie płuczemy, nalewamy świeżej wody i gotujemy przez 20 minut. Na patelni podsmażamy pokrojoną

Delusional Trine
PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM I SZPINAKIEM 323

wpasuje się w świąteczne menu… SKŁADNIKI : mięso mielone – pół kilo – 500 g jajka – 4 sztuki cebula – 1 sztuka szpinak mrożony – pół opakowania czosnek – 4 ząbki koncentrat pomidorowy – 2 łyżki bułka tarta – ½ szklanki – 100 g lubczyk suszony – 2 łyżeczki przyprawa do mięsa mielonego – 4 łyżeczki sól i pieprz śmietana – 2 łyżki margaryna – ¼ kostki – 50 g PRZYGOTOWANIE : 3 jajka ugotować(...)twardo. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić pozostałe jajko i wsypać bułkę tartą. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Czosnek – 2 ząbki oraz cebulę obrać i zmielić lub bardzo drobno posiekać. Dodać do miski z mięsem. Pokroić margrynę i również dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać. Odmrozić szpinak i odcisnąć wodę. Dodać do niego śmietanę i posiekany lub zmielony czosnek

kuchniabellissima.wordpress.com
Leczo z bakłażanem. Danie wegetariańskie 203

Leczo Składniki: 3 bakłażany 1 czerwona papryka 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 150 ml sosu pomidorowego oliwa z oliwek sól pieprz papryka w proszku Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam czosnek i cebulę, następnie dodałam bakłażan i paprykę. Po 5-ciu minutach smażenia dodałam sos pomidorowy i przyprawy. Całość dusiłam 30 minut

nietadieta
Restaurant Week w Novocaina: emocje na talerzach 180

zapowiedzi składników (pomidor/kiełki/jajo przepiórcze/szpinak baby/marchew/pietruszka/mikrozioła/szczypiorek/bazylia) przystawka wydaje się dość niepozorna, jednak jej główny celem jest rozbudzanie naszych zmysłów i przygotowanie na więcej. Delikatne pomidorowe consomme wraz z dodatkami tworzy spójną całość, przyjemnie pobudzając apetyt. Danie główne Minimalistyczna przystawka spowodowała, że nabrałem ochoty na coś więcej. Na szczęście tutaj nie zawiodło danie główne. Pełen przepychu

Food Square
Pomidorowa pieczeń z warstwą makaronu penne 225

penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 4 łyżki kukurydzy 1 marchew Kawałek selera korzeniowego 3 jajka 2 łyżki bułki tartej 150 g sera korycińskiego lub goudy 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka czosnku granulowanego Świeża natka pietruszki do dekoracji Czerwony pieprz do dekoracji Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Marchew(...)oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ser również ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do mięsa dodajemy warzywa, kukurydzę, ser, koncentrat pomidorowy oraz bułkę tartą. Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszoną natką pietruszki. Wyrabiamy na gładką i zwartą masę. W foremce keksowej wykładamy 1/3 mięsa. Na mięsie układamy makaron, na makaronie resztę

VioletoweKucharzenie
Zapiekany bakłażan w sosie pomidorowym z parmezanem i mozzarellą 214

już nie przedłużać zapraszam po przepis. :) Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany 1 cebula ser mozzarella ser parmezan do posypania po wierzchu pomidory suszone oliwa sól  pieprz 700g przecieru pomidorowego (np. z biedronki w butelce) zioła prowansalskie 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Bakłażana myjemy, odcinamy końcówkę zieloną, a następnie kroimy w plastry o grubości 1 cm.  Tak pokrojone warzywo smarujemy(...)międzyczasie cebulę kroimy w kosteczką a czosnek wyciskamy przez praskę i wrzucamy do garnka, gdzie jest rozgrzana już niewielka ilość oliwy. Kiedy cebula się zeszkli z czosnkiem wlewamy przecier pomidorowy (jeśli robicie z mięsem to na tym etapie wrzućcie przesmażony już mięso np. filet lub mięso mielone) i doprowadzamy go zagotowania się sosu i następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Gotuj z Mąką
Jajka faszerowane szprotami 231

bowiem nadziałam je szprotkami. Kto lubi takie połączenia, niech spróbuje a kto nie lubi... niech również się skusi, może mu posmakują ;) Składniki: 6 jajek 1puszka szprotów w sosie pomidorowym 3 łyżeczki łagodnego keczupu 1 łyżeczka majonezu szczypiorek Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć widelcem, następnie dodać szprotki wraz z sosem oraz majonez

My simple kitchen
GULASZ Z MIĘSA I BAKŁAŻANA Z ZALEWY 179

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 500 ml przecieru pomidorowego 100 ml wody 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Olej do smażenia np.rzepakowy 6 plastrów bakłażana z zalewy lub oleju PRZYGOTOWANIE:  Do garna o grubym dnie wlewam olej dodaję mięso i przyprawy smażę(...)rumiano. Czosnek przeciskam przez praskę. Bakłażana z zalewy drobno siekam. Dodaję do mięsa. Wlewam przecier pomidorowy i 100 ml wody. Duszę, aż gulasz będzie gęsty. Podaję na ciepło z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Podaję również z plackami, makaronem czy kotletami ziemniaczanymi

Gotowanie Patki
Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym 132

smak pysznej , soczystej , pomidorowej lazanii. Bardzo długo zastanawiałam sie nad jej zrobieniem , ale już wiem , że będzie to jedno z ulubionych dań mojej rodzinki :) W sam raz na zrobienie  w sobotę na obiad , bo zajmuje niestety sporo czasu , ale efekt zadowolenia po zjedzeniu gwarantowany :) Do przygotowania lazanii potrzebne są : Składniki: - 500 g mięsa mielonego - 1 cebula - 2 ząbki

Różne smaki w kuchni