Pieczone kąski z kurczaka w chrupiącej panierce z ostrych chipsów nachos, a do tego orzeźwiająca salsa paprykowo-pomidorowa. Na ten przepis natknęłam się przeglądając stare magazyny kulinarne i od razu wpadł mi w oko (lekko go skorygowałam pod siebie 😉). Pyszny obiad lub przekąska kolacyjna, którą na pewno nikt nie pogardzi...Ja nie mogłam przejść obok niej obojętnie
Kuchnia MagdaLenysię, że ... na blogu nie mam przepisu na to pyszne, jednogarnkowe danie 😊 Składniki: 400 g fasoli "Jaś" 3 pętka kiełbasy kawałek boczku pomidory z puszki 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego ziele angielskie liść laurowy cząber majeranek sól ostra papryka szczypta cukru Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia odlać wodę, w której się moczyła(...)suchej patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć także kiełbasę, pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek . Następnie przełożyć całą zawartość patelni do ugotowanej fasoli. Dodać pomidory (ja blenduję wcześniej),przecier pomidorowy, sól, przyprawy i gotować całość chwilę, aby smaki wzajemnie przeszły
Walijskie Pichcenieciecierzycy 1 duża cebula 550 g kiełbasy śląskiej 400 g wędzonego boczku 1 łyżka margaryny 7 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 puszka pomidorów krojonych 220 g koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki mąki pszennej np. Wrocławskiej 2 łyżeczki sody pieprz, przyprawa do dań z fasoli WYKONANIE Dzień wcześniej. Fasolę wsypać do dużego garnka, zalać wodą i zostawić na całą(...)brytfanny wsypać pokrojony boczek, dodać kiełbasę z cebulą, pomidory w puszce, odcedzoną z wody ciecierzycę, fasolę wraz z wodą (jeżeli wody jest za dużo, to całej nie wlewać), koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, wsypać łyżeczkę przyprawy do dań z fasoli i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Do małego garnuszka wlać odrobinę wody z gotowania
Passions hobbies lifewyszło w smaku wyraziste za sprawą chorizo i oliwek. Składniki na 2 porcje: 150-200g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) 130g kiełbasy chorizo 250 ml passaty (przecieru) pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula 10 oliwek czarnych lub zielonych 4 suszone pomidory ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie słodkiej) ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonej(...)pokroić w kostkę. Zeszklić na łyżce oleju. Następnie dodać pokrojone w półplasterki chorizo, pokrojone na paski suszone pomidory i przekrojone na pół oliwki. Chwilę podsmażyć. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią, wędzoną i ostrą papryką w proszku. Całość dusić chwilę do odparowania nadmiaru wody z pomidorów. Na koniec wymieszać z ugotowanym makaronem
Fabryka pomysłówsmaku! Nawet mięsożercy polubią to danie. Przekonajcie się sami :-) Składniki: soczewica czerwona 500 g, cebula 1 szt, brokuł 1 szt, pomidor 3 szt, papryczka chili 2-3 szt, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, kmin rzymski 1 łyżeczka, garam masala 2 łyżeczki, kolendra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kminek mielony 1 łyżeczka, kurkuma mielona 1 łyżeczka, sól i pieprz(...)chili bez pestek. Wszystko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu należy soczewicę pomieszać, aby nie przywarła do spodu. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i nakładamy nasze danie do miseczek. Polecam Dahl podawać z pieczywem. Smacznego
kulinarne odsłony patigołąbki, to raz warto spróbować właśnie takich. Potrzebujemy 1/2 kapusty 1 kg, 1/2 kg mielonego, 1/2 kg ugotowanego ryżu. Sól, pieprz, papryka, 3 jajka, bułka tarta i koncentrat pomidorowy. Kapustę ucieramy na tarce. Dodajemy mięso, jajka, ryż, łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę papryki, parę łyżek bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki dla stężenia. Potem(...)podać z sosem, to do garnka wkładamy umyte liście kapusty, które odrywaliśmy przed ucieraniem. Liście zalewamy wrzątkiem i dodajemy 2 kost. rosołowe. Następnie układamy gołąbki i dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy i już. Podajemy same, z chlebem, z makaronem, z ziemniakami jak kto lubi. Polecam! Smacznego
chleba naszegodoskonałą zagryzką imprezową dla mięsożerców. Podałam do nich mój ulubiony sos czosnkowy. Kulki mięsne, możecie również podać na ciepło do dania głównego, z ryżem lub makaronem w sosie pomidorowym lub grzybowym. Składniki: mięso mielone jagnięce 500 g, jajko 1 szt, kolendra mielona 2 łyżeczki, kmin rzymski 1,5 łyżeczki, czosnek 2 ząbki, cebula 1 szt, sól i pieprz
kulinarne odsłony patimięsny: 1 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 ząbek czosnku; 1 puszka całych pomidorów w zalewie (400 g - masa netto wraz z zalewą); 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego (150 g); 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki; 1 łyżka suszonej bazylii; Sól; Pieprz. Sos z serkiem wiejskim: 500 g serka wiejskiego; 1 jajo; 1/4 szklanki startego parmezanu; 1 łyżka(...)mięso stanie się złociste. Z patelni z podsmażonym mięsem mielonym odlać większość tłuszczu, który wytopił się z mięsa podczas smażenia. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, drobno posiekaną natkę pietruszki, suszoną bazylię oraz sól (około 1/2 łyżeczki). Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos mięsny
Gospodyni Miejskatartej - chociaż nie należy przesadzać, bo pulpety wyjdą nazbyt zbite. Formować kulki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucać pulpety i obsmażać je z każdej strony. Następnie podlać sosem pomidorowym i dusić po przykryciem jakieś 10-15 minut. Ja pulpety podlałam pomidorami pellati i odrobiną gorącej wody. Sos doprawiłam jedynie odrobiną soli, ale to już pod koniec duszenia. Podawać
Ze smakiem bez glutenutartej - chociaż nie należy przesadzać, bo pulpety wyjdą nazbyt zbite. Formować kulki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucać pulpety i obsmażać je z każdej strony. Następnie podlać sosem pomidorowym i dusić po przykryciem jakieś 10-15 minut. Ja pulpety podlałam pomidorami pellati i odrobiną gorącej wody. Sos doprawiłam jedynie odrobiną soli, ale to już pod koniec duszenia. Podawać
Ze smakiem bez glutenuprzyprawa do kurczaka (użyłam Skworcu) * papryka ostra (użyłam Skworcu) * odrobina pieprzu cayenne (użyłam Skworcu) * 2-3 łyżeczki bazylii suszonej (użyłam Skworcu) * 4-5 łyżek przecieru pomidorowego * około 1,5 szklanki wody Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski o długości około 3- 4 cm. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Na końcu podsmażania dodać(...)sól i przyprawy (ilość według uznania). Podsmażone mięso podlać wodą, dodać przecier pomidorowy i bazylię. Wszystko wymieszać i dusić na małym ogniu około 20 minut. Sos można zagęścić mąką, jednak ja tego nie robiłam. I jeszcze kilka słów jak ugotować kaszę jęczmienną pęczak. Otóż kaszę gotujemy około 20 minut od momentu zagotowania wody w proporcji 1 szklanka
Zrób to smacznie