mieć! Zaczęłam od skarmelizowania ich w miodzie i podania z domowymi lodami; ale o tym innym razem. Gdy za oknem cztery stopnie, takie śniadania w grę nie wchodzą. U Pomidorowej Ani znalazłam jednak przepis na pudding chia. Z dodatkiem kakao. I fig. Czy można się oprzeć takiemu połączeniu...? Szczególnie zaintrygował mnie syrop daktylowo-orzechowy; nie jestem wielką fanką
Pożeraczka, czyli raz adobrzewspaniałym smakiem warzyw zimową porą. Leczo z cukinią i kiełbasą cukinia kiełbasa kolorowa papryka pieczarki cebula czosnek pomidory olej sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ulubione zioła, opcjonalnie koncentrat pomidorowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na dużej patelni podgrzać niewielką ilość oleju i po kolei smażyć warzywa: kiełbasę, cebulę i czosnek ( lekko posolić ), pieczarki, paprykę. Każde warzywo po obsmażeniu przełożyć(...)dużego garnka, podlać odrobiną wody i dodać obraną, pokrojoną cukinię. Doprawić wedle uznania i poddusić do miękkości. Na końcu dodać podsmażone i zblendowane pomidory oraz opcjonalnie koncentrat pomidorowy. Chwilę poddusić i w razie potrzeby ponownie doprawić. Gotowe. Artykuł Leczo z cukinią i kiełbasą pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniacebuli i paseczki pomidorów. Wstaw do piekarnika, temp. 220 stopni C czas pieczenia 12 do 15 minut. wyciągamy z piekarnika, układamy na wierzch figi, łososia i bazylię, gotowe! SOS POMIDOROWY EKSPRESOWY: - 3 łyżki koncentratu pomidorowego ekologicznego - 2 łyżki ketchupu dla dzieci ( bez konserwantów i ulepszaczy, znajdziesz taki na półce ze zdrową żywnością) - 1 duży pomidor malinowy - 1/2 łyżeczki miodu
SMYKWKUCHNIprzygotowania! Składniki: 1 średniej wielkości kabaczek 4 średniej wielkości papryki 2 cebule 1 laska kiełbasy (0,2 kg) 150 g wędzonego boczku 2 duże pomidory malinowe 150 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz papryka ostra papryka słodka wędzona Wędzony boczek pokroić w cienkie paseczki (ewentualnie kostkę). Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory umyć, ewentualnie zalać wrzątkiem i usunąć skórkę oraz pokroić(...)Garnek przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu. Całość, co jakiś czas przemieszać. Leczo będzie gotowe, gdy kabaczek zmięknie i utworzy się warzywny sos. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy. Posmakować i ewentualnie doprawić. Całość jeszcze chwilę gotować. Gotowe leczo przelać do słoików, zakręcić pokrywki i postawić słoiki do góry dnem (aż do wystudzenia). Na sam koniec schować w chłodne
UgotowaćProsto, smacznie i ciekawie. Składniki 1 duży bakłażan oliwa mała cebula pomidory krojone w puszce 300 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego oregano szczypta cynamonu 250 g sera ricotta opakowanie ulubionego makaronu sól pieprz Przygotowanie Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni C. Bakłażan umyłem, pokroiłem w grubą kostkę, delikatnie posoliłem
R'n'G Kitchenporcje 6 tortillas, 1 czerwone chili 200 g mozzarella creme fraiche natka pietruszki Sos ½ kg mielonego z wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki pomidorowego przecieru 200 ml przetartych pomidorów z kartonu sól do smaku 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonych płatków chili Rozgrzej olej na patelni. Dodaj(...)kmim, wędzoną paprykę i suszone płatki chili do cebuli. Smaż przez minutę. Następnie włóż mięso, dobrze rozdrobnij i smaż przez 3 minuty. Na koniec wlej przetarte pomidory i dodaj pomidorowy przecier. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 20 minut. Sos powinien być gęsty na tyle aby nie wypływał z tortilla. Rozgrzej grillową patelnię. Połóż na dnie tortilla, napełnij sosem
codojedzeniarozgrzewające dania. Składniki: 300 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 1 mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta 1 cebula 1 puszka fasoli Jaś Jamar 500 ml. przecieru pomidorowego Jamar Olej do smażenia Sól, pieprz Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do indyka oraz słodką(...)będzie miękkie. Cebulę obieramy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, cukinie kroimy w pół plasterki. Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa, dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy przecier pomidorowy oraz odcedzoną fasolę, dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi
Bajeczna KuchniaBezglutenowa Izabela serwujem dzisiaj makaron z pikantnym sosem pomidorowym. Pikanterii dodaje mu mała, niewinna papryczka chilii. Oto przepis - • bezglutenowy makaron spaghetti (na dwie osoby ok 200g) • puszka pomidorów • Papryczka chilii • mięso mielone - użyłam drobiowego (ok 200 g) • sól • Pieprz • świeża bazylia Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulkę oraz drobno pokrojoną papryczkę chili (jej ilość zależy od tegho, jak pikantne danie
BezglutenowaIzabelatalerzu. Udział wzięła również w kolacji ponieważ do obiadu (przepis wyżej) nie zużyłam całej a tylko 1/3 więc pora zając się resztą :)) MINI PIZZE Z CUKINII cukinia mozzarella przecier pomidorowy szynka pieczarki oregano, bazylia, sól Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Cukinię kroimy na plasterki - nie mniejsze niż 1,5 cm. Solimy by puściły sok aby nasze mini pizze nie były(...)mokre" . Po jakiś 5 minutach osuszamy i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 3-4 pieczarki dusimy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Przecier pomidorowy (łyżka, dwie) łączymy z bazylią lub oregano i solą. Nacieramy nim lekko każdy plasterek cukinii. następnie układamy nasze dodatki - szynkę, pieczarki. Na koniec posypujemy startą mozzarellą ii bazylią. W piekarniku musza spędzić
BezglutenowaIzabelabomba!! ;) Zapraszam na.. szybkie gołąbki bez ryżu ;D hehe. 0,5-0,6 kg kapusty 0,5 kg mięsa mielonego cebula oliwa przyprawy - sól, pieprz przecier pomidorowy Kapustę drobno szatkujemy. Kroimy drobno cebulkę. Szklimy razem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ostygnie mieszamy razem z mięsem. Formujemy nasze "gołąbki" i obsmażamy z dwóch stron. Podsmażone podlewamy(...)wodą (aby były lekko zakryte). Dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiłam solą i pieprzem jedna można dodać kostkę rosołową. Dusimy ok 50 minut na lekkim ogniu. SMACZNEEEEEGO
BezglutenowaIzabelapodniebienie. Wyszło super ;) ok 1 kg szynki wieprzowej bez kości 1 duuuuża cebula 2 ząbki czosnku 200-250 ml bulionu ziele angielskie liści laurowy papryka łyżka przecieru pomidorowego Szynkę myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku - u mnie byłą to domowa, przyprawa do gulaszu a'la z torebki - ja zgapiłam skład i improwizowałam, ponieważ bałam(...)okazało się to dobrym pomysłem). Gdy mięso będzie przysmażone a cebulka zarumieniona wlewamy bulion. (Mmmm.. czuje czosnek!! :) ) Dusimy pod przykryciem śmiało od 40 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz paprykę. Dusimy wszystko ok 20 minut na małym ogniu, do miękkości papryki. TO WSZYSTKO ;) Pychotka
BezglutenowaIzabelałyżeczki proszku do pieczenia -20-25 ml mleka -sól, bazylia Mieszamy wszystko razem, wlewamy na małą patelnię z kroplą oleju. "smażymy" z jednej strony po czym przewracamy - smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy bazylią/oregano i układamy swoje ulubione dodatki. Przykrywamy pokrywką żeby ser się stopił, zmniejszamy ogień ii.. delektujemy się szybką pizzą z patelnie ;) czas ok 8-9 minut
BezglutenowaIzabelaKiedy wyrośnie i odpocznie formujemy pizze. Z otrzymanego ciasta możemy zrobić "całą blachę" lub dwie małe pizze. Na blachę wyłożona papierem i posmarowaną oliwą wykładamy nasze ciasto, smarujemy sosem pomidorowym, sypiemy bazylią i nakładamy ulubione dodatki. U mnie połowa - szynka, pieczarki, ser druga połowa - tuńczyk papryka, oraz tuńczyk suszone pomidory + ser. Pieczemy 25 minut, 200 stopni
BezglutenowaIzabelaSkładniki: 1,5 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody ¾ szklanki cukru 4 łyżki kakao łyżeczka cynamonu ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili w proszku szklanka passaty pomidorowej pół szklanki oleju 3 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki wiórków kokosowych i olej do podsypania foremki keksówki opcjonalnie: pestki granatu do dekoracji (po upieczeniu) Przepis na ciasto
Ugotowane pozamiatanepółpłynne, ale nie za rzadkie. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor - ok. 1 minutę z każdej strony. Podajemy na ciepło z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Dzisiaj do placków dorzuciliśmy kilka pieczarek i kawałek czerwonej papryki. Do tej pory dorzucaliśmy również cebulę, kukurydzę, salami i cienką kiełbasę. W każdym przypadku było smacznie :) Jeśli
Kuchnia od dwojga