zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:298/1190)

SOS Z AJWAREM I KURCZAKIEM 227

świderki...Mniam!    Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 filet z kurczaka 1 papryka czerowna 1 puszka pomidorów krojonych 5-6 łyżek Ajvaru Rolnik 1/2 szklanki soku pomidorowego 1 łyżka kaparów oliwa do smażenia sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Paprykę myjemy, usuwamy(...)Wrzucamy na patelnię i smażymy do momentu, aż nie będzie surowy. Następnie dodajemy pomidory w puszce, smażymy kilka minut, aż się lekko rozgotują i dodajemy ajwar oraz wlewamy sok pomidorowy. Na końcu wrzucamy kapary. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2-3 min. Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami

Kuchnia MagdaLeny
zapiekanka szpinakowa z jajkiem 162

pojawiają się na naszym stole. Dawno nie  było makaronowej a że akurat miałam dużą paczkę muszli to akurat padło na nie. Nadziałam je mięsem i szpinakiem, zalałam sosem pomidorowym, na górze beszamel, z serem i jajka. Bardzo smaczny misz masz, w którym każdy znajdzie coś dla siebie.  Składniki: opakowanie makaronu duże muszle paczka mrożonego szpinaku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placki ziemniaczane z sosem myśliwskim 254

śmietaną lub ulubionym sosem. Sos myśliwski: 1 kg mięsa mielonego wołowego 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów- zmiksowałam na drobno (niczym proszek) 3 ogórki kiszone 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 3 ząbki czosnku Woda Sól Pieprz czarny mielony Papryka słodka mielona Przygotowanie Cebulę i ogórki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone podsmażamy na rumiano, dodajemy(...)czosnek i smażymy, aż cebula się zarumieni. Pod koniec smażenia wrzucamy ogórki i grzyby suszone. Dolewamy do tego wody (wedle uznania – zależy, ile sosu chcemy uzyskać) i dokładamy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i dusimy kilka minut.Pod koniec duszenia zagęszczamy sos mąką rozrobioną z odrobiną wody. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku

ClauditteMissCooking
Spaghetti z sosem paprykowym 215

sycące i z wyraźnie wyczuwalnym smakiem papryki w sosie. 500 g makaronu spaghetti 1 cebula 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 papryka czerwona 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 szklanki wody 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka mąki pszennej 1 liść laurowy ok 4 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz czarny Makaron ugotować(...)dente w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Paprykę pokroić na kawałki oczyszczając ją z gniazda nasiennego. Przełożyć do kielicha blendera, dodać koncentrat pomidorowy i zalać wodą. Zmiksować na jednolitą pastę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać zmiksowaną paprykę, bulion z rozprowadzoną mąką, dodać liść laurowy oraz

https:KKuchniaMniam
Makaron spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami 133

pomysłu na obiady .. :/ Ostatnio zrobiłam makaron spaghetti z pulpetami . Prosto a przede wszystkim szybko :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( akurat miałam zmieloną łopatkę ) 1 pudełko  passaty pomidorowej 1 paczka makaronu spaghetti ( ja użyłam Lubella) 1 jajko 1 szklanka ( do obtoczenia pulpetów) 2 pomidory wyparzone i obrane ze skórki 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta bazylii

Domowa Kuchnia u Mamy
Gulasz wieprzowy z marchewką 194

Składniki: 500  - 700 g mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki) 3-4 średnie marchewki 2 średnie cebule  1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki  1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki masła klarowanego  2-3 liście laurowe 2-3 łyżki przyprawy do gulaszu (lub mielony: kminek, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, tymianek) sól,pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy(...)miękkie (ok. 40-50 minut).  W połowie powyższego czasu, czyli po ok. 20 minutach  czasu dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy  zgniecionym ząbkiem czosnku oraz przyprawą do gulaszu lub osobno zmielonym kminkiem, papryką słodką i ostrą, pieprzem, solą, ew. tymiankiem.   Podajemy z kaszą, chlebkami naan , buchtami

bistro mama
LEKKIE SPAGHETTI Z CUKINII Z SOSEM BOLOŃSKIM 185

szynki 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól pieprz słodka papryka kilka listków bazylii 1 puszka pomidorów w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa Wykonanie: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Kiedy cebula uzyska złoty kolor dodajemy mięso mielone. Mieszamy i podsmażamy całość 5-10 minut. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie(...)Pomidory w sosie własnym blendujemy wraz z bazylią. Wlewamy do mięsa i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Na koniec doprawiamy do smaku, ew. dodajemy jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość dusimy jeszcze chwilę.  Na spaghetti układamy sporą porcję gorącego sosu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem

Walijskie Pichcenie
Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku 2288

dużych marchewek (ok. 1kg) 2 duże cebule (400g) 3 korzenie pietruszki (ok. 250g) mały kawałek selera (ok. 110g) kawałek pora (ok. 75g) 3 szklanki przegotowanej wody 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (słoieczek = 200 g koncentratu – najczęściej używam Pudliszki lub Dawtona) 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1-2 cytryny (do smaku) 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)paprykę, sok wyciśnięty z cytryny (na początek wycisnąć sok z jednej, a dnia następnego ewentualnie doprawić do smaku jeszcze większą ilością soku z cytryny), 2 łyżki oleju oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać. Oprószyć farsz odrobiną mąki i gotować jeszcze całość przez ok. 5 minut (UWAGA! Przed oprószeniem farszu mąką powinien on mieć w sobie już niewiele wody – jeśli wody jest

Kulinarne Przeboje
Kanie smażone, marynowane w pomidorach, z warzywami 686

zwykłe sznycle . Ale nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała z jakąś inną wersją tego przetworu. Zamieszałam, coś dodałam i mam na zimę kilka słoików kań smażonych, marynowanych w zalewie pomidorowej z warzywami. Już próbowałam i powiem krótko - to jest pyszne! Co powiecie na tak zakonserwowane grzyby ? Jeśli tylko traficie na czubajki to koniecznie przygotujecie je w taki sposób. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami 330

pyszne bułki faszerowane mięsem i pieczarkami to sposób na reanimację nieco czerstwego pieczywa. Bułki zasmakują nawet największym niejadkom. Składniki: 6 bułek 200 g mięsa mielonego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego cebula 200 g pieczarek sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy 150 g sera żółtego Przygotowanie Ścinam wierzchy bułek i wydrążamy miąższ. Odpadki można wysuszyć i zmielić na bułkę tartą. Posiekaną cebulę(...)podsmażamy z mięsem mielonym i pieczarkami pokrojonymi w kostkę. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Farsz nakładamy do bułek. Bułki ustawiamy na blaszce i posypujemy startym serem żółtym. Całość zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami Artykuł Bułki faszerowane mięsem

e-PrzepisyKulinarne
Sofrito - hiszpański tradycyjny sos pomidorowy 184

Sofrito nie jest niczym innym jak tradycyjnym sosem pomidorowym powstałym poprzez przesmażenie aromatycznych składników na oliwie. W Hiszpanii używany jest do ryżu czy jajek, ale także jako baza do wielu potraw (np. świetnie się nadaje jako dodatek do farszu do Empanadas, czy do Ryżu po kubańsku) . Niektórzy przygotowują go wcześniej aby 3-5 dni odstał w lodówce przed wykorzystaniem

Zielona Kuchnia
Grzyby leśne w pomidorach – przepis 566

Grzyby leśne w pomidorach Składniki na 4-5 słoików 1,5kg świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki) 0,4L oleju 8 średniej wielkości cebul (ok 600g – 700g) ½ szklanki koncentratu pomidorowego 4 łyżki octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki cukru 3 Liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sól, pieprz Grzyby leśne w pomidorach Przygotowanie: Grzyby obieramy, dokładnie myjemy, kroimy(...)przelewamy zimną wodą. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do rondla wlewamy olej, dobrze rozgrzewamy, wsypujemy pokrojoną cebulę i smażymy ją do miękkości przez 10- 15min Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cztery łyżki octu, łyżeczkę słodkiej papryki, cztery łyżki cukru, liście laurowe i ziele angielskie, dokładnie mieszamy. Dodajemy wcześniej ugotowane grzyby i smażymy razem jeszcze przez 10-15 min, doprawiamy solą

Księga-Smaku
Klopsiki z fasolką, pieczarkami i makaronem. 147

ewentualnie sól do smaku Dodatkowo : olej do smażenia i gotowania 25 dag pieczarek 25 dag makaronu rurki 1 puszka fasolki ,,Piękny Jaś '' od  JAMAR 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku zioła prowansalskie według uznania czarny pieprz mielony do smaku Wykonanie: 1. Klopsiki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce(...)osuszamy i kroimy w plasterki, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pieczarki, aż będą zrumienione, następnie przekładamy je do klopsików. 4. Całość zalewamy gorącą wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i  dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając. 5. W tym czasie gotujemy makaron do miękkości w osolonej wodzie z jedną łyżką oleju. Ugotowany odcedzamy. Również fasolkę odsączamy

Izabelawkuchni
Leczo z cukinii z makaronem, kiełbasą i kukurydzą. 113

zróbcie póki trwa sezon na warzywa. Zapraszam :) Składniki: 2 średnie cukinie 2 duże czerwone papryki 50 dag pomidorów 3 średnie cebule 50 dag dobrej jakościowo kiełbasy 20 dag koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego gorąca woda olej do smażenia 40 dag makaronu świderki 20 dag kukurydzy z puszki Wykonanie(...)garnka, dodajemy pomidory, ziele angielskie, liście laurowe, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości składników, wody nalewamy tyle, żeby składniki były przykryte, gdy składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do zgęstnienie, potrawa nie może być zbyt rzadka, ma być gęsta. 3. W między czasie odcedzamy kukurydzę i gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu

Izabelawkuchni
Marokański tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą - wegetariański 213

możecie wykorzystać również dużą brytfannę, a ewentualny brak pokrywki zrekompensować arkuszem folii aluminiowej. ➤ Zobacz również inne tadżiny: tadżin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami tadżin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami tadżin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami Tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą - wegetariański Składniki / na 4 porcje: 1 słodki ziemniak, obrany i pokrojony na duże

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania