zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:291/1190)

PENNE RIGATE ZAPIEKANE Z SOSEM BOLOŃSKIM 207

penne rigate około 250 g mięsa mielonego (u mnie karkówka) 2-3 ząbki czosnku 1 cebula pieprz ziołowy oregano sól puszka pomidorów w sosie własnym 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru kilka kulek mozzarelli olej Wykonanie: Makaron gotujemy al'dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby nam się nie posklejał. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty(...)przez praskę czosnek i mielone mięso. Podsmażamy całość mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i do smaku odrobinę pikantnego ketchupu.  Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Makaron nadziewamy mięsem mielonym i układamy w naczyniu.  Pomidory w sosie własnym blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru (albo ulubionymi ziołami). Powstałym sosem zalewamy makaron

Walijskie Pichcenie
Omlet z papryką 155

zupełnie na wytrawnie. Wtedy możecie dodać do jajecznej masy sypaną paprykę ostrą, majeranek, pieprz oraz ulubione dodatki. Polecam na kilka sposobów – dziś z papryką, jutro z sosem pomidorowym z natką pietruszki, pojutrze z pomidorkami i fetą posypane świeżymi listkami bazylii. Brzmi fajnie? Kombinujcie, urozmaicajcie dodatki! Smacznego Składniki: 4 jajka 2 łyżki wody połowa czerwonej papryki połowa zielonej papryki

Zasmakuj Kuchni
Placek z boczkiem i białą kiełbasą 124

mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek czarny sezam Nadzienie (2 placki): 8 cienkich białych kiełbasek Maestro Henryk Kania 12 plastrów wędzonego boczku 4 łyżki sosu pomidorowego, u mnie brusketta 300 g sera żółtego Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy oliwę i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy(...)ukrytych kiełbasek przecinamy na mniej więcej 3 części. i okręcamy je wokół własnej osi, aby po upieczeniu dobrze się odrywały od reszty. Środek placka smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, układamy na sosie 1/4 startego sera, na nim 6 plastrów boczku, posypujemy całość ponownie 1/4 sera. Pamiętajmy, że z przepisu wychodzą 2 placki. Brzeg placka z kawałkami kiełbasek posypujemy czarnym sezamem

MamaOskarka
Ryba po grecku zapiekana w cieście francuskim 138

Ryba po grecku zapiekana w cieście francuskim Składniki: Dorsz – 500g Marchew – 5 sztuk Pietruszka – 3 sztuki Seler – 1 sztuka Cebula – 1 sztuka Oliwa z oliwek – 2 łyżki Przecier pomidorowy – 250g Sól, pieprz, czosnek Papryczka chili – szczypta Ciasto francuskie – jedno opakowanie Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę(...)kroimy w krążki. Wszystko razem podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z czosnkiem. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami: warzywa – rybę – warzywa. Całość przykrywamy ciastem francuskim i pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut

Kuchnia Bon Appetit
Jesienne leczo z dynią i cieciorką 176

doskonale nadaje się na piątkowy obiad. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 cebula 250 gram fasolki szparagowej 1 puszka cieciorki Rolnik 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju kokosowego Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju kokosowym. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy(...)dusimy do miękkości. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Do leczo dodajemy odsączoną ciecierzycę, ugotowaną fasolkę oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostra papryką oraz ziołami prowansalskimi, dusimy razem przez 5 minut

Bajeczna Kuchnia
Kurczak z ciecierzycą duszony w pomidorach 185

jest bardzo sycące i  rozgrzewające idealne na chłodne jesienne dni. Składniki: 1 słoik ciecierzycy 540 g 500 g filetu z kurczaka 1 puszka pomidorów 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia majeranek bazylię curry słodka mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić papryką, solą i pieprzem(...)Następnie dodajemy pomidory z puszki, curry, majeranek, bazylię i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dusimy 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę oraz przecier pomidorowy, dusimy jeszcze przez 5 minut. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Imprezowa frittata 131

sposób frittata idealnie sprawdzi się jako szybka przekąska dla gości. Całą masę można przygotować już rano i wstawić do lodówki. Świetnym dodatkiem jest Ketchup Łagodny Kotlin . Ma on idealnie pomidorowy smak, więc zaoszczędzi nam czasu w przygotowywaniu dodatkowego sosu pomidorowego. Bo imprezy są po to by spędzać je w gronie przyjaciół i rodziny, a nie w kuchni.  SKŁADNIKI

Passions hobbies life
Klopsiki w sosie bolońskim z makaronem 161

kostkę cebulę oraz resztę przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam. Z mięsa robię małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucam je do woreczka, który znalazłam w opakowaniu z przyprawą. Całość zalewam powstałym pomidorowym sosem. Zamykam worek specjalnym zamknięciem i przekładam do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane klopsiki wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 190 °C Czas pieczenia: 35 minut W czasie pieczenia gotuję

Kuchnia co dnia
Ryba po grecku 141

biała część) 1-2 cebule pół szklanki oleju 2-3 szklanki wody sól pieprz, mielony oraz w ziarenkach kilka ziaren ziela angielskiego kila listków laurowych 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki Wykonanie: Umytą i dobrze osuszoną rybę pokroić na małe kawałki i oprószyć solą i pieprzem. Pietruszkę, marchewką i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych(...)ogniu przez ok.15-20 minut. Por i cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Dodać do reszty warzyw. Dusić jeszcze kilka minut. Do warzyw dodać słodką paprykę oraz przecier pomidorowy. Dusić 2-3 minuty. Na koniec w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Rybę obtaczać w mące i smażyć. W dużej salaterce układać warstwami na przemian: warzywa, ryba

Pysznie & Pięknie
Makaron smażony na maśle 112

czym kojarzy Wam się niedziela? Dla większości z rosołem ;) I tak jest u nas. Rosół, to podstawa polskiego, niedzielnego obiadu. W wielu domach, na drugi dzień, powstaje magiczna pomidorowa, którą uwielbiamy. A może by zrobić coś z makaronu, dodawanego do rosołu? Kolejne smaki dzieciństwa <3 Prosto, smacznie, szybko…nasz sentymentalny powrót do przeszłości <3 Składniki

R'n'G Kitchen
Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna 191

boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasterki 150 g startej mozzarelli Składniki na sos: 250 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego) 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 250 ml passaty pomidorowej lub mogą być też krojone z puszki 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 gałązka selera naciowego

karmelowy
PEŁNOZIARNISTA PIZZA BOLOGNESE 140

łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml soku pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki chili 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz 200 g sera żółtego olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie(...)ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Dodajemy cukier, mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem

Kuchnia MagdaLeny
Klopsiki w pomidorach z brukselką i batatami 167

Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne klopsiki w sosie pomidorowym to mamy dla Was nowy przepis. Na pewno posmakują Wam w nowej odsłonie klopsiki w pomidorach z brukselką i batatami :) Składniki na klopsiki: – 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej – 1 jajko – 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala – sól Składniki dodatkowe

Kuchenne Wariacje
Bigosik z młodej kapusty z fasolką szparagową 134

fasolki szparagowej (może być mrożona) 3 marchewki 3 cebule 3 pomidory (bądź pomidory z puszki) 1 pęczek koperku 2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanego estragonu 1 łyżka przyprawy jarzynowej 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz Sposób Umyte mięso i boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Marchewki obrać, umyć,  pokroić(...)kapustę. Wsypać przyprawę jarzynową. Wlać bulion, składniki wymieszać. Dusic około 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ok 15 min. przed końcem gotowania dodać pomidory, koncentrat pomidorowy oraz estragon. Bigosik doprawić papryką, solą, pieprzem, posypać posiekanym koperkiem, wymieszać. Podawać z pieczywem

Kuchenne aromaty
Bagietki – 3 sposoby na ciasto 203

chcesz zacząć), to mam dla Ciebie specjalny wpis bagietki – 3 sposoby na ciasto. Znajdziesz tu przepisy na bagietki zwykłe, czyli białe, pszenne. Ale też pomidorowe i rukola ze szpinakiem, jakich… Artykuł Bagietki – 3 sposoby na ciasto pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania