zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:288/1190)

Bataty faszerowane czerwoną soczewicą 121

aromatycznych przypraw to strzał w dziesiątkę. Do tego tylko jogurt naturalny i mamy kompletne wegetariańskie danie. Palce lizać! Składniki: 2 bataty 100 g soczewicy czerwonej 1/2 szkl. passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kuminu szczypta chilli sól, pieprz oliwa dodatkowo: świeża kolendra                    jogurt naturalny Piekarnik nastawić

wyzwania kuchenne
Francuska przekąska z mięsem i cukinią - z piekła rodem 213

pieprzem wyostrzone, solą, pietruszką zieloną doprawione.  To przekąska ognista 😈, w smaku wyrazista, która nada imprezie 🎇🎈🎊🎶🎸  ostrości i smakowitości. Jeśli boicie się piekielnej ostrości 😈, można dodać ketchupu o pomidorowej 😇 łagodności.  Ja jednak dla prawdziwych śmiałków przekąskę przygotowałam, i bezkompromisową ostrość 😈 Kotlin wybrałam. Składniki na 24 szt.: 1 filet z kurczaka, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Moniki Smakołyki
Empanadas z meksykańskim farszem 152

mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 cebula oliwa 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej kidney 1 puszka kukurydzy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego chili, sól, świeżo mielony pieprz 4 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko Ketchup Kotlin z piekła rodem Extra Hot WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wsypać do głębokiej patelni. Dodać(...)mięso mielone, całość polać oliwą i smażyć mieszając, aż mięso nie będzie surowe, a cebula się zeszkli. Następnie dodać puszkę pomidorów, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i chili, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy na sitku i dodać do mięsa. Wymieszać

Passions hobbies life
Bigos tradycyjny 174

cebula, drobno pokrojona 2 łyżki oleju roślinnego 3 szklanki wody 30 g suszonych grzybów 2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka suszonych śliwek 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól i pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki majeranku, kilka ziaren jałowca Przygotowanie: 1. Cebulkę zeszklić na oleju(...)należy ją wcześniej wypłukać na sitku), wlewamy szklankę wody, mieszamy i gotujemy ok. 45 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodać obsmażone mięso i kiełbasę. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. 3. Mąkę podsmażyć na suchej patelni, gdy zacznie brązowieć dodać łyżkę masła i mieszać aż masło się rozpuści. Trzymając patelnię na ogniu dodać stopniowo kilka łyżek kapusty cały czas mieszając

Życie ze smakiem
Ajvar, czyli gęsta pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 190

polecam spróbować w przyszłym sezonie. Resztę papryki musiałam szybko zagospodarować, więc przygotowałam właśnie ajvar, oczywiście po swojemu bo przykładowo mądre księgo podają w przepisie pomidory, a ja użyłam soku pomidorowego, pominęłam tez ocet i czosnek, bo moja papryka była ostra i nie chciałam dodatkowego ognia dodawać. Ten gęsty sos dodaję do wszystkiego, smaruję nim pieczywo, dodaję do sosów, curry(...)więc może kogoś zainspiruję Składniki na 2 słoiki około 300 ml: około 2 kg papryki 2-3 bakłażany 1 kg pomidorów lub 300-400 ml soku pomidorowego łyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej papryki 50 ml syropu klonowego lub 2-3 łyżki cukru Przygotowanie: Całe papryki umieść na blaszce włożonej papierem do pieczenia, piecz w temp. 200 C po 30 minut

greenscarf
Rolada pomidorowa z serkiem i szynką parmeńską 119

plastrów szynki parmeńskiej  bazylia świeża  do podania: ketchup Kotlin  Białka ubij na sztywno. Osobno zmiksuj żółtka z mąką, przyprawami, ketchupem i olejem. W masę pomidorową wmieszaj białka. Dużą blachę o kształcie prostokąta wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wylej masę a następnie piecz ją w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 25 minut. Wystudź biszkopt. Serek

Mango Papaja
Sos słodko-kwaśny z ryżem 143

cebula 5 plastrów (150 g) ananasa z puszki 2-3 łyżki (50 g) pędów bambusa 1/2 szklanki (125 ml) zalewy z puszki z ananasem 1/2 szklanki (125 ml) przecieru pomidorowego 1 (ok. 250 g) pomarańcza 1 limonka lub ok. 2 łyżki octu ryżowego 1/2 szklanki zimnej wody 1 płaska łyżka (10 g) mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju ok. 3 łyżki(...)mieszając, aż warzywa delikatnie zmiękną, wtedy zasypać je cukrem i jeszcze chwilę smażyć. 5) Dodać zalewę spod ananasa, sok z pomarańczy oraz sok z limonki (lub ocet ryżowy), przecier pomidorowy i zagotować. 6) Do gotującego sosu dodać pokrojonego ananasa oraz pędy bambusa, doprawić solą oraz białym pieprzem i jeszcze chwilę gotować, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły, ale warzywa pozostały

Fitsweet.me
śledzie po sułtańsku 291

składniki: ok. 500 filetów śledziowych, marynowanych w occie lub solonych 2 cebule 100 g rodzynek 200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu, pikantnego 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, ostra papryka w proszku opcjonalnie : ocet do smaku, jeśli używamy solonych filetów śledziowych wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy(...)napęcznienia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, odsączone rodzynki, opcjonalnie ocet i wszystko razem chwilkę dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (jeśli używamy solonych to wcześniej należy je zalać zimną wodą

Domowy Smak Jedzenia
Bigos z kiełbaską i grzybkami 155

świat może stać. Składniki: kapusta kiszona 3kg  marchewka 400 g kiełbasa zwyczajna czy śląska jaką lubicie 800 g  boczek wędzony 300 g szynka 400 g przecier pomidorowy  100 g garść suszonych grzybków ziele angielskie 3 szt  liść laurowy 3 szt cukier 1 łyżka przyprawa do potraw warzywna gosposia 1 łyżka   Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem(...)przekładamy do garnka z kapustą ( niech się dusi razem z kapustą. Kiedy kapusta już będzie miękka dodajemy podsmażony boczek i kiełbaskę. Dodajemy pieprz, przyprawę do potraw oraz przecier pomidorowy i marchew startą. Teraz niech wszystko razem się dusi i przechodzi smakiem. W trakcie gotowania doprawiamy dalej jeśli brakuje czegoś.Bigos wychodzi przepyszny :) Zawekowałam na święta

Różowa kuchnia
Śledzie świąteczne... 181

Śledzie z jajkiem w śmietanie Śledziowe rolmopsy z grzybami Śledzie z jabłkiem w śmietanie Śledzie po kaszubsku Śledzie w sosie cytrynowym Śledzie w kawie po szwedzku Śledzie z sosem pomidorowym i suszonymi pomidorami Śledzie po cygańsku Śledź pod pierzynką... z warzyw Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z żurawiną i papryką Mam nadzieję, że ta lista przypadnie Wam do gustu

Kuchnia u Krysi
Śledzie z grzybami w pomidorach 374

filetów śledziowych a'la matjas od Seko 1 litr mleka 4 duże cebule 50 ml oleju rzepakowego 250 g grzybów mrożonych (mieszanych) 100 g rodzynków 200 g koncentratu pomidorowego cukier sól, pieprz       Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety ze śledzi osączamy z zalewy, moczymy w mleku przez godzinę. Wyjmujemy i osączamy papierowym ręcznikiem(...)czasie cebule kroimy w piórka, dusimy pod przykryciem na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy grzyby, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Smażymy, bez pokrywki, by woda z grzybów odparowała. Studzimy. Do sosu dodajemy pokrojone filety ze śledzi, dokładnie mieszamy, przekładamy do miski i schładzamy w lodówce, by smaki się przegryzły. Wyjmujemy, kosztujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualne cukrem. Ponownie wstawiamy

R'n'G Kitchen
DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 454

szklanki oleju 1 jajko  1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Składniki na nadzienie: 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 50 g  suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju  sól pieprz ziołowy Dodatkowo: sezam do posypania pasztecików  1 roztrzepane jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem Przygotowanie farszu - najlepiej zrobić to poprzedniego dnia: Suszone grzyby(...)drobną kostkę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Podsmażoną cebulę i grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i łyżką koncentratu pomidorowego (opcjonalnie). Jeśli farsz będzie mocno kwaśny można dodać dla przełamania smaku szczyptę cukru. Przygotowanie ciasta: Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką

Walijskie Pichcenie
Prosty przepis na bigos 725

dokładnie taki, jak kiedyś robiła moja babcia. źródło: pixabay.com Składniki:  Kilogram kiszonej kapusty  Kilogram mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka)  Dwa pętka kiełbasy wiejskiej   Mały przecier pomidorowy  Pieprz mielony Sól Przygotowanie: Do garnka wlewamy pół litra wody, wrzucamy kilogram kapusty kiszonej, dodajemy sól. Gotujemy kiszoną kapustę przez półtorej godziny, musi być miękka. Pamiętamy od przemieszaniu kapusty(...)czasu.  W międzyczasie kroimy łopatkę i kiełbasę w kostkę, podsmażamy na patelce, a później prużymy w garnku, aż do ugotowania. Jak kapusta będzie miękka, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i mięso. Całość mieszamy, próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Jak u mamy
Risotto grzybowe 207

także: Risotto z groszkiem cukrowym i marchewką ryż groszek cukrowy marchewka Pierś z kurczaka w sosie porowo - musztardowym podana z ryżem ryż groszek cukrowy marchewka Kurczak w sosie paprykowo-pomidorowym pierś kurczaka papryka chili

Fit&Fast Kitchen
Makaron z pieczarkami w sosie mascarpone 176

Często podaję w domu makaron na obiad. Serwuję go w różnych wersjach, pomidorowych, serowych, warzywnych (tych jest najwięcej wersji do wyboru, do koloru!), z kurczakiem, wersji czosnkowej z parmezanem lub mięsem mielonym. Dziś wersja wege z warzywami. Dużo pieczarek, cukinia i lubczyk, który podkreśla smak grzybów. Wszystko aromatyczne, doprawione, podane z makaronem i świeżo posiekaną natką pietruszki. Makaron

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania